Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Ekoreko inredningsbutiker i Stockholm

Här recenseras schyssta inredningsbutiker i Stockholm.

 

STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Karolina Grundin 20140213

Grow

Adress: Sveavägen 49

Medan många är väl medvetna om vilket kaffe eller vilka bananer som är bäst för miljön verkar färre tänka på vilken sorts blommor de köper. Blommor odlas ofta långt från Sverige, där arbetsvillkoren och synen på kemikalier inte alltid stämmer överens med våra svenska ideal. Dessutom fraktas sedan blommorna långa sträckor för att nå oss i kalla Norden. Med tanke på hur många etiska klavertramp en liten blomma kan ha bidragit till är det lite konstigt att det inte finns fler medvetna florister.

Blombutiken Grow är därför ett mycket glädjande inslag i blomster-Stockholm! Denna miljömedvetna blomsterbutik slog upp portarna år 2011 och har sedan dess erbjudit stockholmarna blommor och blad som är både miljömedvetet och rättvist producerade. Samtliga växter är ekologiskt odlade och helst även närodlade i Sverige, så som tulpaner. En liten handskriven skylt bland de färgglada tulpanerna informerar om att just dessa blommor dessutom är klimatkompenserade. De blommor som odlats på sydligare breddgrader är Fairtrademärkta, vilket innebär att de som jobbar på blomsterodlingarna har schyssta löner och arbetsvillkor.

I den lilla men trevliga butiken på Sveavägen samsas både krukväxter och snittblommor och utbudet varierar efter säsong. Under vår, sommar och höst är mycket närodlat, när kylan slagit till och blommorna måste importeras är Fairtrademärkning viktigare. 

Idén till Grow föddes när floristerna Kelli och Caisa upptäckte att det saknades ett medvetet floristalternativ i Stockholm. Förhoppningen är att de på sikt ska kunna erbjuda ett helt igenom ekologiskt alternativ – även när det kommer till snören, papper och presentartiklar.

Den som vill överraska någon med schyssta rosor eller klimatkompenserade tulpaner på alla hjärtans dag kan nu med glada steg bege sig till Sveavägen 49!


 

Betyg: Läs mer ...

Recension av: Maria H 26 januari 2012

Boomerang

Adress: Norrlandsgatan 3, Stockholm

Boomerang är i första hand ett klädmärke vars profil är kvalitet och hållbarhet. Genom sin såkallade boomerangeffekt har de även skapat en liten inredningskollektion som går i samma stil som käderna.

Boomerangeffekten går ut på att allt som "kastas iväg" skall komma tillbaka för att kunna kastas igen. DVS, att kläder som sålts kan lämnas tillbaka i begagnat skick. Boomerang har infört ett rabattsystem för att få kunderna att faktiskt lämna tillbaka sina gamla kläder. Dessa blir sedan kuddar, väskor, almanackor, bollar, dynor och andra accesoarer och smått till hemmet.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 18 maj 2014

Iris Hantverk

Adress: Kungsgatan 55, Tunnelbana Hötorget.

Iris Hantverk erbjuder estetiska och kvalitetsmedvetna nytto- och inredningsföremål, med fokus på handbundna borstar.

 

Iris Hantverk är inriktade på att tillverka och sälja handbundna borstar. Butikerna säljer borstar inom olika segment – kroppsvård, städ och utomhusbruk – med kompletterande produkter, som handdukar, toalettartiklar, kuddar och filtar.

Iris Hantverk på Kungsgatan – som Medveten konsumtion har besökt – erbjuder ljusa och fräscha lokaler – och ett centralt läge. Att besöka butiken är en sinnlig och estetisk upplevelse. Butiken är smakfullt inredd; de vackra produkterna av hög kvalitet i naturmaterial.

De produkter som Iris Hantverk själv tillverkar är miljövänliga, närproducerade och präglas av ett rättvisetänkande. Borstarna är tillverkade av synskadade – från flera kulturer – i Enskede. Iris Hantverk samarbetar också med synskadade hantverkare i Estland.

När Iris Hantverk köper in produkter från andra leverantörer, väljer de – om möjligt – ekologiskt och rättvisemärkt. Iris Hantverk känner väl till sina samarbetsparter och deras kontroll över sin produktion. Iris Hantverk har dock ingen uttalad ekologisk och Fairtrademärkt profil.

Iris Hantverk har också en butik på Västerlånggatan i Gamla stan. Företaget säljer även produkter via sin webbshop.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Ekorecensenterna Stockholm 25 oktober 2010

Sense Gusto

Adress: Mälartorget 17

Butik med inredningsprylar, anteckningsböcker, skönhetsprodukter etc som är utvalda med hänsyn till människor och miljö.

Sense Gusto är ett av mina självklara val till exempel när jag ska handla presenter till mina nära och kära. Allt i den här affären andas hjärta, engagemang och kreativitet. Och varje produkt är noga utvald för att passa med butikens ekologiska, etiska och miljömässiga profil. Här finns bland annat heminredning, korgar och förvaringsboxar av återvunnet material samt naturkosmetik och produkter för hud- och kroppsvård.

Trevlig personal som är behagligt avslappnad och tillmötesgående (inget hurtigt missionerande) fungerar lite som bakgrundsstatister i butiken där produkterna liksom talar för sig själva. Besök Sense Gusto och inspireras ända in i själen!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 6 maj 2014

Millicent Living

Adress: Skrapan, Götgatan 78

Millicent Living är en second hand-butik i Skrapan. Deras utbud består av möbler och heminredning. Utbudet består av vintage, lantliga möbler och gammal industri enligt butiken själv.

Av en slump hamnade jag i denna butik och blev totalförälskad. Millicent Living är en liten second hand-butik med ett otroligt fint sortiment. Det är förvisso litet, men av högsta kvalitet. Om man gillar vintage och lantlig svensk still så passar butiken perfekt.

Varorna köps in från olika kontakter och auktioner och det märks att inte vad som helst kommer in i butiken. Hela sortimentet känns väl genomtänkt. Alla varor är attraktiva för köpare vilket gör att de lätt kan få nya ägare istället för att slängas, vilket förstås är bra ur ett miljöperspektiv. Många second hand-butiker får tyvärr in en hel del skräp, men detta är inte ett problem hos Millicent Living.

Butiken ligger även mycket centralt vilket gör det lätt att ta sig dit och ta en titt på utbudet. För hen som ändå inte känner för att besöka butiken personligen kan hen lätt ta en titt på hemsidan där mycket av utbudet finns.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 13 juni 2012

Livingthings

Adress: Skrapan, Götgatan 78

Livingthings är en medveten presentbutik som säljer fairtrade-märkta och ekologiska produkter för exempelvis inredning och hudvård samt kläder och leksaker.

Sist jag var på ett av mina sällsynta besök i Skrapan fick jag en glad överraskning. Jag bokstavligen snubblade över en liten butik med stort, varmt, färgstarkt hjärta som brinner för att bidra till en bättre värld. På den lilla ytan ryms en imponerande mängd saker från världens alla hörn. Fairtrade-märkta och ekologiskt producerade presenter till hem, kvinna och barn. Bland mycket annat finns här snygg och finurlig design av återvunnen metall, vackra ekologiska förkläden, muggar och porslin, liksom pedagogiska leksaker och böcker för barn.

Jag får en trevlig pratstund med ägarinnan, Therese Blomqvist vars färgstarka värme och engagemang verkligen sätter prägel på butiken. Men när jag går in på hemsidan, uppmärksammar jag bakgrunden till butikens logga och blir lite undrande. Jag ser en leopardpäls och får associationer av vackra vilda djur som dödas för pengar och girighets skull. Dessa associationer passar inte alls med de intryck jag fick i butiken! Jag väljer helt sonika att bortse från loggan och gläds åt att Stockholm har berikats med ytterligare en butik full med inspiration för oss medvetna konsumenter.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 1 december 2010

Buyfair

Adress: Wollmar Yxkullsgatan 3

Buyfair är ett företag som säljer rättvist och ekologiskt producerade varor från småkooperativ i Syd. Försäljningen sker dels via en webbshop och en butik inne i Hötorgets tunnelbaneplan.

Grundaren av Buyfair, Annika Stenbom, har äntligen förverkligat en gammal dröm om att kunna påverka och göra skillnad. Hon tror på förändring mot en rättvisare värld genom "trade" snarare än "aid". Allt på Buyfair är producerat av småkooperativ i t ex Sydamerika och Afrika. Annika berättar att hon tycker det är viktigt att man som kund får exakt information om var och av vem varorna har tillverkats. T ex är de vackra blusarna i butiken märkta med sin sömmerskas originalsignatur.

Förutom en del kläder och sjalar finns här livsmedel i form av exempelvis honung, choklad och kaffe. Kaffet direktimporteras från ett kooperativ som drivs av Mayaindianer i Mexiko. På Buyfair hittar man också hantverk som smycken, kuddar och prydnadsföremål.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 2 september 2013

Grön Interiör

Adress: Renstiernas gata 19

Grön Interiör är en ekologisk inredningsbutik med fokus på kemikaliefria sovrum - madrasser, täcken, kuddar, sängkläder för både vuxna och barn.

Grön Interiör är något så ovanligt som en helt ekologisk inredningsbutik. Fokus ligger främst på sovrumsinredning, både för vuxna och barn, och butiken säljer en mängd olika madrasser, kuddar och täcken tillverkade av ekologiska naturmaterial. Här hittade du exempelvis sängmadrasser i naturgummi, ergonomiska kuddar av hirs och täcken av lammull.

Förutom att alla material är ekologiska ställs även krav på producenternas djurhållning och arbetsförhållanden. De sängramar och nattduksbord som erbjuds är tillverkade av europeiska träslag som avverkats på ett kontrollerat sätt.

Butiken har även ett visst utbud av sängkläder och handdukar, samt rengöringsmedel och hårvårdsprodukter. Självklart är även dessa ekologiska.

Grön Interiör är en idealisk butik för den inredningsintresserade som vill förena både eko och reko. Eller för den som av andra orsaker inte vill sova bland en massa kemikalier.

Det finns även en webbutik med lite större utbud än det som finns på plats i denna ganska anspråkslösa men trevliga Söder-butik.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Jonna Wijk & Karolina Grundin 16 mars 2013

Afro Art

Adress: Hornsgatan 58

Afroart är en inredningsbutik med produkter rättvist tillverkade i utvecklingsländer. Utöver inredning finns även en hel del accessoarer och leksaker.

Afroart öppnade sin första butik i Stockholm redan 1967. Då var butiken en stiftelse bestående av olika kvinno- och kyrkorganisationer och syftet var att var att stödja, utveckla och sprida kunskap om hantverk i tredje världen.

Sedan 2003 drivs butiken av sex textilformgivare som alla studerat på Konstfack i Stockholm. Butikens idé är fortfarande att lyfta fram lokala producenter från Afrika, Asien och Latinamerika, men butiken är vinstdrivande och det finns inget välgörenhetssyfte med försäljningen.

Afroart säger själva att rättvis handel är en självklarhet och det är tydligt att fokuset ligger mer åt rättvis handel än åt ekologisk produktion. Det finns tyvärr inte så mycket information om deras ekotänk i butiken. Dock är ett flertal produkter tillverkade av naturligt material. Ett roligt inslag är återvunnet material som skapats i nya former, exempel gamla metallburkar.

Butiken ger ett vackert och färgrikt intryck. Det känns också fint att köpa vackra saker som är schyst producerade. En del saker, t.ex. adventsstjärnor och ljusstakar är gjorda av återvunna gamla metallburkar. Dessutom säljer butiken en del ekologiska och Fairtrade-märkta produkter så som exempelvis choklad.


 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

IM Fair Trade

Adress: Hornsgatan 29 C

En liten butik som säljer dukar, acessoarer, mattor, pynt, anteckningsböcker, väskor, smycken och även kläder och leksaker. Allt är tillverkat under rättvisa villkor. Butiken drivs av IM som är en svensk biståndsorganisation som bekämpar fattigdom och utanförskap i olika delar av världen.

IM:s butik har en trivsam och vilsam atmosfär och vänlig personal. Här hittar man det mesta mellan himmel och jord och det är svårt att sätta en kategori på den. Klädurvalet är litet, men består av vackra skjortor och tunikor till stor del från Asien. Här finns också fina anteckningsböcker och sjalar i siden. Halsband, pynt, väskor med mera. En utmärkt presentbutik för den som söker schyssta presenter. De som arbetar i butiken är volontärer. Det fina sortimentet och det helhjärtade engagemanget ger ett högt helhetsbetyg men det eftersom det inte är en renodlad inredningsbutik kan den inte få högst betyg under denna kategori. Inte heller som klädbutik sett.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 6 maj 2014

Just Africa

Adress: Södermalmstorg 4

Just Africa är en inredningsbutik och ett konstgalleri med fokus på afrikanskt hantverk och inredning.

I fina lokaler i ett gammalt stenhus vid Slussen ligger butiken och galleriet Just Africa. Butiken erbjuder ett färgglatt sortiment av främst inredning, konst, kläder och accessoarer med ursprung i Väst- och Östafrika. Innanför butiken huserar ett konstgalleri, vilken i skrivande stund har besök av remakeformgivaren Yinka Ilori. Verkligen ett kul inslag på shoppingrundan!
Hantverket har en central roll i Just Africas sortiment. Produkterna köps till största del in direkt av lokala afrikanska hantverkare eller småföretagare. I de fall importen går via mellanhand måste importören på något sätt uppvisa att varan producerats utifrån kriterier om rättvis handel, exempelvis genom en fairtrade-certifiering.

Butiken har ett fint helhetstänk och en stor del av sortimentet är även tillverkat av återvunnet material. Exempelvis finns det necessärer av vävd omhändertagen plast och finska designade axelremsväskor, tillverkade av gamla däck i Kenya. För den som letar möbler finns det även stolar och annat tillverkat av gamla oljefat.

Utöver möbler, kläder, väskor och smycken går det även att köpa exempelvis choklad, leksaker och ekologiska hudvårdsprodukter tillverkade av ett kvinnokollektiv i Swaziland. Även våra lurviga fyrfota vänner kan hitta naturliga krämer och shampon för trötta tassar och glanslös päls.
 

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
STADSDEL: VASASTADEN
Recension av: Karolina Grundin och Sara Byström 11 mars 2013

Gröna Paletten

Adress: Odengatan 52

Butik och showroom som främst säljer miljömärkt hemtextil från Växbo Lin.

Snygg och ljus lokal vid Odenplan som fungerar som både butik och showroom för det svenska företaget Växbo Lin. Samtliga hemtextilier och det lilla utbudet av damkläder är tillverkat av 100 procent lin och märkt med Bra miljöval. Vävning och sömnad görs av lokala hantverkare på plats i Växbo i Hälsingland.

Butiken är främst fokuserad på hemtextilier så som handdukar och dukar och det går även att köpa dekorativa disktrasor som kan tvättas och återanvändas. Det finns även ett mindre utbud av klänningar och väskor. Alla textiler är komposterbara eftersom de är tillverkade av ekologiskt lin och färgade med skonsamma metoder. Utöver textilier finns även ett litet utbud av inredningsdetaljer så som brickor och ljusstakar som också tillverkats av lokala hantverkare i Hälsingland.  

Bra butik med ambitiöst synsätt som sträcker sig över hela produktens livscykel. Trevlig och kunnig personal som är väl insatt i tillverkningsprocessen och som talar sig varm för lin som råvara. Vi uppfattar det som att det finns ett stort miljöfokus och en ambition att i så lång utsträckning som möjligt producera produkterna lokalt i Sverige. En riktig pärla för textilälskaren!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: ÖSTERMALM
Recension av: Susanna Elfors 23 februari 2009

Afroart Östermalm

Adress: Nybrogatan 29

Butik med tyger, förvaringskärl, kuddar, draperier, speglar med mera. Sakerna produceras i Afrika, Asien och Latinamerika under rättvisa omständigheter.

Afroart är en härlig butik som man blir glad av. Här finns färger av alla slag och vackra mönster. En del saker är återbruk såsom draperiet gjort av gamla plastkorkar och Petflaskor.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors augusti 2008

Norrgavel

Adress: Birger Jarlsgatan 27

Inredningsbutik med miljömärkta möbler.

En sober butik med allt från gardiner till soffor. Det är fina och stiliga möbler som man gärna vill fylla sin lägenhet med. Möblerna är Svanen-märkta, vilket knappast finns på annat håll, och de präglas av en tidlös elegans och robusthet. Stilen är lantlig men utan krusiduller. Priserna är konsumtionsdämpande. Det som är lite tveksamt är att man säljer lampor med glödlampor, t.om. designade glödlampor, i dessa tider då glödlampor ska förbjudas av miljöskäl.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT
STADSDEL: NORRFÖRORT
Recension av: Ekopatrullen

Livstycket

Adress: Tenstagången 20

Inredningsbutik med socialt engagemang

Denna butik var förut en riktigt stor och härlig butik, nu är det mer av en stor härlig verkstad och man förstår sakerna huvudsakligen säljs på annat håll. Det finns dock vackra väskor, tyger och kuddar till salu. Fina mönster med glada färger. Bomullen och materialen är dock inte ekologiska.

Tyvärr är det svårt att hitta det man söker och personalen är mer upptagna med att tillverka saker än att sälja. Verksamheten har till syfte att få invandrarkvinnor i Tensta att tro på sig själva och finna en plats i det svenska samhället och förtjänar därför en stor eloge.

Betyg:

Läs mer ...
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

LotusEco

Butik och webbutik med snygga ekologiska kläder i naturmaterial för hela familjen.

LotusEco - den första ekologiska klädbutiken i Blekinge, har sedan 2010 även webbutik. De erbjuder kläder som är rättvist producerade i ekologiska naturmaterial för hela familjen, svenska träleksaker, lokalproducerad ekologisk hudvård, re-design, inspirerande böcker m.m. LotusEco brinner för hållbarhet och vill förenkla för människor att ställa om till medveten konsumtion med omtanke. Jobbar för att ekologiskt inte skall vara en lyx få förunnat.

lotuseco.se

Att växa med naturen

Hur är det att vara volontär på en ekologisk gård? Asfaltblommans medarbetare Jessica Lestander har provat på att wwoof:a. Det innebär att hon tillsammans med andra volontärer har hjälpt till vid ett ekologiskt jordbruk.

Läs mer om hur man blir volontär på: www.wwoof.se.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1