solceller-på-taket

Vad är att bo bra? Stort och lyxigt eller mysigt och ekologiskt? Att bo i en liten lägenhet är ekologiskt eftersom det går åt mindre energi åt att värma den. Att bo tillsammans med andra kan vara trevligt och är miljövänligt om man delar på kök och andra gemensamma utrymmen.

Just nu byggs en massa sk passivhus i Stockholm, det innebär att husen är väldigt energisnåla. Håll utkik efter passivhuslägenheter i Hökarängen och i Beckomberga. I Västertorp byggs också lågenergihus.

Vill ni veta mer om ekologiskt boende och hållbar stadsutveckling, besök gärna Asfaltblomman Miljökonsult som är expert inom området.

Ekologiskt boende

På 1980- och 90-talen byggdes flera så kallade ekobyar runtom i Sverige. I dessa ska man helst använda förnybar energi såsom solvärme, bergvärme, pellets, ved och vindkraft. Avfall ska sorteras och komposteras och avloppet ska återföras till naturen då det innehåller nyttig växtnäring. Husen ska byggas på ett miljöanpassat sätt och det ska finnas gemensamma lokaler och mötesplatser för de boende. I Stockholm finns ekobyn Understenshöjden och EKBO.

Många ekobyar och ekohus har startats av de boende själva. Den som vill kan ta ju initiativet själv tillsammans med likasinnade vänner och starta en ekoby.

EKBO: Ekologiskt och Kollektivt Boende i Orhem (Gebers)

Gebers Konvalescenthem har byggts om till ett ekohus med 32 lägenheter, gemensam matsal med mera. I huset finns torrtoaletter med urinseparering, byggmaterial har återanvänts och man försöker leva ekologiskt. Lägenheterna i Gebers Konvalescenthem är bostadsrätter och kan köpas. Vill man hålla sig informerad om när en bostad säljs eller vilka aktiviteter som pågår i Gebers kan man bli medlem i EKBO:s vänner genom att betala in 50 kr till Föreningen EKBO, postgiro nr. 839 54 46-1.

Adress: Föreningen EKBO, Gebersvägen 24, 128 65 Sköndal.

Hammarby sjöstad

I stadsdelen Hammarby Sjöstad har man infört flera olika typer av åtgärder för att minska den negativa miljöpåverkan. Biogas utvinns från soporna, lägenheterna har värmemätare och det finns solfångare och solceller på vissa hus. Det finns flera tusen lägenheter i Hammarby Sjöstad, en del är bostadsrätter och andra hyresrätter.

Kvarteret Palsternackan

Kvarteret Palsternackan är ett ombyggt pensionärshem i Enskede från 1960-talet med 51 lägenheter (de flesta radhus) på 1-5 rok. I området har man kompost, källsortering och urinseparerande toaletter med mera. Kvarteret Palsternackan är inget kollektivt boende. Bostäderna har ombildats från hyresrätter till bostadsrätter. Om intresse finnes för att bo där får man med andra ord ha koll på när ett radhus eller en lägenhet säljs där.

Understenshöjden

Är en ekoby i Björkhagen med 44 radhus. Husen som byggdes 1990 har flera miljölösningar, till exempel solfångare, flispanna för uppvärmning, urinseparerande toaletter och källsortering. Radhusen är bostadsrätter som säljs på marknaden. Arbetsgrupper tar hand om flispannan, gemensamma inköp, bilpool och andra för området gemensamma angelägenheter. I området finns gemensam lokal och det ordnas bland annat gårdsfester.

Adress: Understensvägen i Björkhagen.

Kollektivhus och kollektiv

Syftet med kollektivhus är att skapa ett trivsamt boende med större gemenskap. Gemensamt matlag gör att mindre tid går åt hushållsarbete. Kollektivhusboende är också mer resurssnålt än vanligt boende eftersom gemensam matlagning och delade utrymmen minskar energibehovet. Många kollektivhus satsar också på komposter och KRAV-märkt mat.

För den som vill veta mer om kollektivhus finns sajten kollektivhus.nu.

Ett sätt att bo miljövänligt på är att dela en lägenhet eller ett hus med några vänner eller bekanta. Kollektivkontakten är ett forum på nätet som kan hjälpa dig att hitta ett kollektiv att bo i eller att hitta boende till det kollektiv du har eller vill starta.

Fristads kollektivhus

Fristads kollektivhus ligger nära Solvalla och har 133 lägenheter för alla åldrar. Det kan finnas platser i kollektivhuset för den som är intresserad. Bostäderna är hyresrätter som förmedlas via Svenska Bostäder.

Adress: Klockljung Cervins väg 19B. 163 42 Spånga. Tel: 36 83 46. Fax: 619 00 88.

Kollektivet Cigarrlådan

Cigarrlådan är ett kollektivhus i Hökarängen som består av 6 ettor, 11 tvåor, 3 fyror och en trettonrummare på 320 kvm som kallas för ”storfamiljen”. I kollektivet finns ett matlag där de boende måste delta. Då och då hålls det stormöten där alla boende deltar. Kollektivet försöker vara miljömedvetna genom att köpa ekologisk mat, kompostera och sortera avfall. För att få bo i Cigarrlådan måste man köa ett tag.

Adress: Kollektivhuset Cigarrlådan, Tobaksvägen 22-26, 123 57 Farsta.

Kollektivhuset Färdknäppen

Färdknäppen är ett kollektivhus på Södermalm för de som är 40+. Kollektivhuset har bland annat matlag, egen trädgård och studiecirklar. I kollektivhuset finns 43 lägenheter, gemensamt kök, matsal, allrum med bibliotek, hobbyrum, samkvämsrum, takterass, motionsrum, bastu med mera. De boende får inte ha barn som bor hemma. Man kan ställa sig i kö när man har fyllt 40 år. För att få bo i kollektivet krävs att man vill delta i det gemensamma livet.

Adress: Fatburs- och Timmermansgatan.

Kollektivhuset Kupan

Kupan är ett kollektivhus i Älvsjö centrum med 52 lägenheter. Det är en HSB-förening, vilket innebär att lägenheterna är bostadsrätter som kan köpas. Kupan har också en kollektivhusförening som har gemensamma aktiviteter, till exempel middag fem dagar i veckan. I huset finns flera gemensamma utrymmen. Nya medlemmar är välkomna!
Adress: BRF och KHF Kupan, Solberga Ängsväg 17, 125 44 Älvsjö. Tel: 86 15 78.

Kollektivhuset Sockenstugan

Sockenstugan är ett kollektivhus i Kärrtorp med 44 lägenheter på 1-3 rum samt en tillbyggnad med gemensamhetslokaler. Området har egen sopsortering och komposter. Sockenstugans matlag har också ekologisk inriktning. För att bli medlem i kollektivhusföreningen Sockenstugan krävs att man har fyllt 40 år och att eventuella barn är utflugna. Familjebostäder är hyresvärd men kollektivhusföreningen förmedlar själva lägenheterna (Familjebostäder godkänner)

För att få spridning av ålder och kön i huset prioriteras för närvarande yngre och män. För att få flytta till Sockenstugan måste man vara medlem i kollektivhusföreningen. Som boende deltar man i matlag, sköter trädgård och städning av gemensamma utrymmen.

Adress: Statsrådsvägen 7-11, 128 38 Skarpnäck

Kollektivhuset Trekanten

Kollektivhuset Trekanten ligger i Gröndal/Liljeholmen. I kollektivhuset finns bland annat matsal och kök för gemensamma middagar två dagar i veckan, bastu, gymparum och hobbyrum. Boende deltar i gemensam matlagning och städning av trapphus och gemensamma lokaler. Gården har byggts om på ett miljöanpassat sätt. Lägenheterna är bostadsrätter och säljs på marknaden.

Kollektivhuset Tullstugan

Tullstugan är ett kollektivhus i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm med 24 lägenheter (mest tvårummare men det finns också ettor, treor och fyror) och gemensamhetslokal med kök, matsal, TV-rum, lekrum och altan. Området har en kompost. De boende är med i matlag som serverar middag fyra dagar i veckan. Övriga gemensamma aktiviteter är bland annat en bokcirkel, föredrag, fester och kompostgrupp.

Prästgårdshagen

Prästgårdshagen är ett kollektivhus i Älvsjö som är öppet för alla familjetyper. I kollektivhuset finns 31 lägenheter samt stora gemensamhetslokaler. Den minsta lägenheten är på ett rum och kök och den största på fyra rum och kök. Bostäderna är hyresrätter och förmedlas via Familjebostäder.

Sven Markelius Kollektivhus

Sven Markelius kollektivhus är ett klassiskt funkiskollektivhus från 1935 med mathissar och daghem som då syftade till att minska hushållsarbetet för kvinnorna. Lägenheterna är bostadsrätter och säljs på marknaden.

Adress: John Ericssonsgatan 6, Stockholm.