Vad är en ekologisk restuarang eller eller ett dito café?
Här recenseras en mängd olika ställen som alla har gemensamt att de har, eller utger sig för att ha en ekoprofil. Det kan handla om att restaurangen/cafét/baren använder sig av ekologiska (vanligtvis KRAV-märkta) råvaror, att de källsorterar, sparar energi och att de har en stor andel vegetariska rätter. Två betyg sätt, ekorekobetyg och kvalitetsbetyg. Kvalitetsbetyg är en bedömning av stället rent allmänt (ungefär som i tidningarna). Recensenten smakar på maten, utvärderar servicen och miljön. Dessa betyg är ganska subjektiva och påverkas förstås av recensentens preferenser. För ekorekobetygen är det annorlunda. För att få högsta betyg, fem blommor, krävs ett helhetstänk med stor andel ekologisk mat, hög andel vegetariskt och ett tänk kring energi och källsortering. Även en fyra kräver ett helhetstänk, men andelen ekologisk mat kan vara något mindre och kanske är helhetstänket inte lika utvecklat.
För en trea finns där ett ekologiskt utbud, men det når inte ända fram. Ett café med ekoreko kaffe och enstaka rätter/bakverk som är eko kan få en trea. Tvåor och ettor utdelas sällan, det är främst för sk ”Greenwashsställen”, dvs. restauranger som utger sig för att vara eko men sedan inte har mer än några saltåkvarn-juicer i hyllan.
Om man tittar märkningsmässigt är förstås KRAV-märkningen viktig. Idag finns det KRAV-certifierade restauranger. Svanen är också relevant, det finns idag också Svanen-certifierade restauranger. Fairtrade finns inte som certifiering av ställen, men däremot av produkter, en viktig sådan är kaffet. Därutöver är Naturskyddsföreningens koncept, Gröna Gaffeln relevant, dvs. att restaurangerna lyfter fram vegorätter, likaså konceptet Köttfri Måndag, att det inte serveras kött på måndagarna.