Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Boende

Jordhus

 

Vad är att bo bra? Stort och lyxigt eller mysigt och ekologiskt? Att bo i en liten lägenhet är ekologiskt eftersom det går åt mindre energi åt att värma den. Att bo tillsammans med andra kan vara trevligt och är miljövänligt om man delar på kök och andra gemensamma utrymmen.  

 

Just nu byggs en massa sk passivhus i Stockholm, det innebär att husen är väldigt energisnåla. Håll utkik efter passivhuslägenheter i Hökarängen och i Beckomberga. I Västertorp byggs också lågenergihus.

 

Vill ni veta mer om ekologiskt boende och hållbar stadsutveckling, besök gärna Asfaltblomman Miljökonsult som är expert inom området.

Ekologiskt boende

På 1980- och 90-talen byggdes flera så kallade ekobyar runtom i Sverige. I dessa ska man helst använda förnybar energi såsom solvärme, bergvärme, pellets, ved och vindkraft. Avfall ska sorteras och komposteras och avloppet ska återföras till naturen då det innehåller nyttig växtnäring. Husen ska byggas på ett miljöanpassat sätt och det ska finnas gemensamma lokaler och mötesplatser för de boende. I Stockholm finns ekobyn Understenshöjden och EKBO.

Många ekobyar och ekohus har startats av de boende själva. Den som vill kan ta ju initiativet själv tillsammans med likasinnade vänner och starta en ekoby.

 

EKBO: Ekologiskt och Kollektivt Boende i Orhem (Gebers) 

Gebers Konvalescenthem har byggts om till ett ekohus med 32 lägenheter, gemensam matsal med mera. I huset finns torrtoaletter med urinseparering, byggmaterial har återanvänts och man försöker leva ekologiskt. Lägenheterna i Gebers Konvalescenthem är bostadsrätter och kan köpas. Vill man hålla sig informerad om när en bostad säljs eller vilka aktiviteter som pågår i Gebers kan man bli medlem i EKBO:s vänner genom att  betala in 50 kr till Föreningen EKBO, postgiro nr. 839 54 46-1.

Adress: Föreningen EKBO, Gebersvägen 24, 128 65  Sköndal. 

 

Hammarby sjöstad

I stadsdelen Hammarby Sjöstad har man infört flera olika typer av åtgärder för att minska den negativa miljöpåverkan. Biogas utvinns från soporna, lägenheterna har värmemätare och det finns solfångare och solceller på vissa hus. Det finns flera tusen lägenheter i Hammarby Sjöstad, en del är bostadsrätter och andra hyresrätter.

Hammarby Sjöstad

 

Kvarteret Palsternackan

Kvarteret Palsternackan är ett ombyggt pensionärshem i Enskede från 1960-talet med 51 lägenheter (de flesta radhus) på 1-5 rok. I området har man kompost, källsortering och urinseparerande toaletter med mera. Kvarteret Palsternackan är inget kollektivt boende. Bostäderna har ombildats från hyresrätter till bostadsrätter. Om intresse finnes för att bo där får man med andra ord ha koll på när ett radhus eller en lägenhet säljs där. 

 

Understenshöjden

Är en ekoby i Björkhagen med 44 radhus. Husen som byggdes 1990 har flera miljölösningar, till exempel solfångare, flispanna för uppvärmning, urinseparerande toaletter och källsortering. Radhusen är bostadsrätter som säljs på marknaden. Arbetsgrupper tar hand om flispannan, gemensamma inköp, bilpool och andra för området gemensamma angelägenheter. I området finns gemensam lokal och det ordnas bland annat gårdsfester.

Adress: Understensvägen i Björkhagen. 

Ekobyn Understenshöjden

Kollektivhus och kollektiv

Syftet med kollektivhus är att skapa ett trivsamt boende med större gemenskap. Gemensamt matlag gör att mindre tid går åt hushållsarbete. Kollektivhusboende är också mer resurssnålt än vanligt boende eftersom gemensam matlagning och delade utrymmen minskar energibehovet. Många kollektivhus satsar också på komposter och KRAV-märkt mat. 

För den som vill veta mer om kollektivhus finns sajten kollektivhus.nu.

Ett sätt att bo miljövänligt på är att dela en lägenhet eller ett hus med några vänner eller bekanta. Kollektivkontakten är ett forum på nätet som kan hjälpa dig att hitta ett kollektiv att bo i eller att hitta boende till det kollektiv du har eller vill starta.

 

Fristads kollektivhus

Fristads kollektivhus ligger nära Solvalla och har 133 lägenheter för alla åldrar. Det kan finnas platser i kollektivhuset för den som är intresserad. Bostäderna är hyresrätter som förmedlas via Svenska Bostäder.

Adress: Klockljung Cervins väg 19B. 163 42 Spånga. Tel: 36 83 46. Fax: 619 00 88. 

 

Kollektivet Cigarrlådan

Cigarrlådan är ett kollektivhus i Hökarängen som består av 6 ettor, 11 tvåor, 3 fyror och en trettonrummare på 320 kvm som kallas för "storfamiljen". I kollektivet finns ett matlag där de boende måste delta. Då och då hålls det stormöten där alla boende deltar. Kollektivet försöker vara miljömedvetna genom att köpa ekologisk mat, kompostera och sortera avfall. För att få bo i Cigarrlådan måste man köa ett tag. 

Adress: Kollektivhuset Cigarrlådan, Tobaksvägen 22-26, 123 57 Farsta.

 

Kollektivhuset Färdknäppen

Färdknäppen är ett kollektivhus på Södermalm för de som är 40+. Kollektivhuset har bland annat matlag, egen trädgård och studiecirklar. I kollektivhuset finns 43 lägenheter, gemensamt kök, matsal, allrum med bibliotek, hobbyrum, samkvämsrum, takterass, motionsrum, bastu med mera. De boende får inte ha barn som bor hemma. Man kan ställa sig i kö när man har fyllt 40 år. För att få bo i kollektivet krävs att man vill delta i det gemensamma livet.

Adress: Fatburs- och Timmermansgatan. 

 

Kollektivhuset Kupan

Kupan är ett kollektivhus i Älvsjö centrum med 52 lägenheter. Det är en HSB-förening, vilket innebär att lägenheterna är bostadsrätter som kan köpas. Kupan har också en kollektivhusförening som har gemensamma aktiviteter, till exempel middag fem dagar i veckan. I huset finns flera gemensamma utrymmen. Nya medlemmar är välkomna!
Adress: BRF och KHF Kupan, Solberga Ängsväg 17, 125 44 Älvsjö. Tel: 86 15 78.

 

Kollektivhuset Sockenstugan

Sockenstugan är ett kollektivhus i Kärrtorp med 44 lägenheter på 1-3 rum samt en tillbyggnad med gemensamhetslokaler. Området har egen sopsortering och komposter. Sockenstugans matlag har också ekologisk inriktning. För att bli medlem i kollektivhusföreningen Sockenstugan krävs att man har fyllt 40 år och att eventuella barn är utflugna. Familjebostäder är hyresvärd men kollektivhusföreningen förmedlar själva lägenheterna (Familjebostäder godkänner)

För att få spridning av ålder och kön i huset prioriteras för närvarande yngre och män. För att få flytta till Sockenstugan måste man vara medlem i kollektivhusföreningen. Som boende deltar man i matlag, sköter trädgård och städning av gemensamma utrymmen.

Adress: Statsrådsvägen 7-11, 128 38 Skarpnäck

Sockenstugan

 

Kollektivhuset Trekanten

Kollektivhuset Trekanten ligger i Gröndal/Liljeholmen. I kollektivhuset finns bland annat matsal och kök för gemensamma middagar två dagar i veckan, bastu, gymparum och hobbyrum. Boende deltar i gemensam matlagning och städning av trapphus och gemensamma lokaler. Gården har byggts om på ett miljöanpassat sätt. Lägenheterna är bostadsrätter och säljs på marknaden. 

 

Kollektivhuset Tullstugan

Tullstugan är ett kollektivhus i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm med 24 lägenheter (mest tvårummare men det finns också ettor, treor och fyror) och gemensamhetslokal med kök, matsal, TV-rum, lekrum och altan. Området har en kompost. De boende är med i matlag som serverar middag fyra dagar i veckan. Övriga gemensamma aktiviteter är bland annat en bokcirkel, föredrag, fester och kompostgrupp. 

 

Prästgårdshagen

Prästgårdshagen är ett kollektivhus i Älvsjö som är öppet för alla familjetyper. I kollektivhuset finns 31 lägenheter samt stora gemensamhetslokaler. Den minsta lägenheten är på ett rum och kök och den största på fyra rum och kök. Bostäderna är hyresrätter och förmedlas via Familjebostäder.

 

Sven Markelius Kollektivhus

Sven Markelius kollektivhus är ett klassiskt funkiskollektivhus från 1935 med mathissar och daghem som då syftade till att minska hushållsarbetet för kvinnorna. Lägenheterna är bostadsrätter och säljs på marknaden. 

Adress: John Ericssonsgatan 6, Stockholm. 


Namn/signatur: 
Ogranskad kommentar.
Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.

Hej!

Jag är en 32-årig kvinna uppvuxen i Kiruna men inflyttad till Stockholm för 12 år sedan. Jag är nu på jakt efter en hyresrätt i kollektivhus med inflytt från årsskiftet och framåt. Jag har tidigare bott i kollektiv men aldrig i kollektivhus. Om någon som läser det här har några tips eller erbjudanden får ni gärna kontakta mig på sabina.tedestam@gmail.com.

Allt gott,

Sabina

Postat av Sabina den 9 september 2020

Svara på denna kommentar
Ogranskad kommentar.
Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.

Hejsan!

Vi planerar att starta ett center för personlig utveckling och skulle behöva hitta en lämplig lokal/hus/kontor i Stockholm. Kan ni rekommendera ett lämpligt objekt? Om inte, kan ni hänvisa mig till någon annan som kan hjälpa oss med vårt ärende. Vi tar gladeligen emot alla tips och råd och skulle innerligen uppskatta er hjälp.

Vi är 6 nyckelpersoner som kommer att driva centret och skulle helst vilja leva vid/i/ovanför centret i form av ett kollektiv. Är det möjligt (rent juridiskt) att kombinera kommersiell verksamhet och kollektivboende i Stockholm? Det kan vara ett hus med några små byggnader vid sidan om där vi själva bor. Det kan vara en industrilokal där vi bor på övre våningen och driver centret på undre, eller kanske en kontorslokal som möjliggör våra planer. Vi är öppna för olika alternativ. Går det inte att kombinera boende och centret på samma plats, kommer vi fokusera på att hitta ett center och själva bo på annat håll. Vi kan tänka oss både att hyra och köpa objektet (beroende på pris förstås).

Centret behöver uppfylla följande krav;

-Möjlighet att bedriva restaurang (köksmöjligheter)

-Möjlighet att driva Yoga studio (för minst 30 personer)

-Duschar

-Toaletter

-Möjlighet att bygga bastu

-Möjlighet att ta sig dit med tunnelbanan (nära T-bane station); innanför eller utanför tullarna

-Möjlighet att bedriva verksamhet där sju dagar i veckan och på sena timmar

Hör gärna av dig så vi kan mötas och se vilka möjligeter det finns för samarbete

Tack för din tid och omtanke

Med Vänliga Hälsningar

Toni Järlström

Psykologisk Coach

Postat av Toni den 9 september 2016

Svara på denna kommentar

Hej!

Skulle vilja bo i ett kollektiv i Stockholm, är det någon som kan tipsa? Är kvinna o 40+ o utbildad i biodynamisk odling o Humanekologi samt Fritidsledare.

Är kreativ o längtar efter att dela livet med andra.

Kontakta gärna mig på hjortronmyr@live.se

Tack!/Aurora

Postat av Aurora den 12 november 2015

Svara på denna kommentar

Kvinna önskar kollektivboende, hyresrätt, mindre lägenhet

t.ex Färdknäppen, Sockerstugan, Tullstugan, Prästgåtdshagen, Cigarrlådan. Gärna möblerat.

Postat av PIA eriksson den 17 september 2015

Svara på denna kommentar

Hej!

jag funderar på kollektivhus, nu när jag måste flytta. Är utbildad i odling och intresserad av ekologisk odling och smarta energilösningar.

Postat av Katja Hildén den 12 oktober 2013

Hej Katja, jag funderar också på kollektivhus. Vill flytta. intresserad av hälsa o miljö. Man kan ju starta ett kollektiv om inget finns ledigt.

- Maria, 25 november 2013

Hejsan Katja och Maria! Jag läser miljövetenskap och är intresserad av allt möjligt som har med miljö att göra, bl.a. permakulturodling. Nu var det länge sedan ni skrev här men jag är också intresserad av att bo i kollektiv. Skulle vara kul att starta ett :)

- Janaki, 12 september 2017

Svara på denna kommentar

Hej!

intr av att göra en intresseanmälan frö att bo i kollektivhus.

Är uppvuxen på Lidingö bor nu i bostadsrätt på södermalm och önskar ev flytta t kollektivboende

Postat av Madeleine den 2 juni 2012

Svara på denna kommentar

Hej!

Blir lite sugen på att veta mer om att bo i kollektivhus.

Hur lång är kötiden, är det dyrt att bo kollektivt?

Om man är lite till åren och får krämpor - hur går det då om

man inte kan vara delaktig tillfullo?

Postat av monica bergman den 17 januari 2012

Svara på denna kommentar

Jag vill veta vad lägenheter kostar. Bostads rätter resp. hyres rätter.

Postat av Milka Ekwall den 2 december 2011

Svara på denna kommentar

Hej! jag söker med ljus o lykta efter ett kollektivt boende men det är alltid svårt när man inte bor i Stockholm. Är uppvuxen på Lidingö och flyttade från stan 1989. Med alla bar o barnbarn boende runt Stockholm så fyller jag ingen funktion som jag ska som mormor o farmor! Kan någon ge mej svar hur jag ska gå till väga. lotta5200@hotmail.com

Postat av Lotta / desperat den 24 augusti 2011

Svara på denna kommentar

Det är jag övertygad om, fast jag vet tyvärr inte vilka. Men titta på www.kollekivhus.nu, där kan det finnas tips!

Postat av Sanna/asfaltblomman den 21 mars 2011

Svara på denna kommentar

Finns det något liknande med kollektivboende och ekologisk tanke i västsverige?

Postat av Anders den 21 mars 2011

Svara på denna kommentar

Finns det någon gemensam kö för kollektivhus?? Vill så gärna bo så!

mailadress:rosenkerstin@home.se

Skriv din kommentar här!

Postat av Kerstin Kristoffersson den 6 februari 2011

Svara på denna kommentar

Startskottet går inom kort för

kanonboendet Dunderbacken!

Vi är något att komma hem till.

Det är nu skarpt läge i vårt nybyggda hus i Axelsberg: lägenheterna håller på att fördelas.

Vår bogemenskap hör framtiden till ty isolering skadar och dödar. I vårt boende behöver man inte vara rik på pengar men gärna på nyfikenhet och livsglädje.

I grannskapet låg en gång Alfred Nobels dynamitfabrik. Enligt Hjalmar Mattson f.1865, Hägerstens gård, döptes stället av grannarna till Dunderbacken, emedan ?dom levde rackare där?.

Huset har sextioen moderna och fullständigt utrustade lägenheter. Vi hyr huset gemensamt och provar ett alternativt, kooperativt boende.

Hela första våningsplanet utgörs av gemensamma lokaler: kök och matsal, vardagsrum, gym, hobbyrum, tvättstuga och gästrum.

Varje medlem ingår i ett matlag med en arbetsinsats på några timmar var sjätte vecka. De andra kvällarna sätter man sig till dukat bord till en kostnad av ett par, tre kvällstidningar.

Vi är alla 40+ med utflugna barn. Några jobbar, några är pensionärer. Vi tänker verka för ett modernt boende: socialt, ekologiskt, demokratiskt och ekonomiskt.

Fräscha lägenheter, full integritet, men hemmet börjar innanför porten. Att hämta posten i morgonrock är okej. Man väljer kanske tv:n i allrummet, man vattnar blommor inne eller ute, man tar ett tag i köket. Utflykter, promenader, teaterbesök med mera organiseras lätt, och ofta prisvärt, när man bor på samma ställe.

Vi kommer att bli mycket gamla. Eftersom vi kommer att må bra. Gemenskap och trygghet, en hjälpande hand och kanske en kram, den ensamhet vi vill ha ska vara god och svalkande.

Med detta pressmeddelande inbjuder vi till kontakt med någon av nedan listade personer i vår Informationsgrupp. Med vår positiva nyhet - att kooperativet är bildat och att inflyttningsfasen snart stundar vill vi visa att det går att ordna. Att ha någon att komma hem till. Se även: www.bodunderbacken.se

Kerstin Laurin, kerstin.laurin@gmail.com

Aino Trosell, mail@ainotrosell.se

Nina Bauer, nina.bauers@hotmail.com

Mette Ramel, Mette.Ramel@byggtjanst.se

Elisabet Rudhe, elisabet.rudhe@gmail.com

Axel Otten, axelotten@hotmail.com

Postat av Aino Trosell den 18 mars 2010

Vad trevligt! Jag ska lägga in detta på listan också.

- Sanna/Asfaltblomman, 8 april 2010

låter klart intresant är mycket intreserad

rogerbodin1964@hotmail.com

- Roger Bodin, 24 november 2011

Hej! Har tänkt länge om möjligheten att bo i kollektiv/gemensamt med andra. Hur har ni det idag? Fungerar det att bo som ni gör?

- Leila Tornberg, 31 oktober 2017

Svara på denna kommentar

Finns det någon annan än du Birgitta som är med (aktivt!) i Nätverket Årstafältet? Jag tycker mig se varianter av detta inlägg överallt, undertecknade av dig. Jag bor själv bredvid Årstafältet och är positiv till att delar av fältet bebyggs (det har aldrig varit tal om att "bebygga hela fältet" som en del vill få det att låta som). Så gott som alla mina grannar är också positiva till bebyggelsen. Årstafältet är idag mest ett jättestort, otrivsamt blåshål. Det skulle kunna utvecklas till så mycket mer - en plats med både de bostäder som Stockholm så väl behöver - och fin natur!

Postat av Årstabo den 10 februari 2010

Svara på denna kommentar

vill leva ochh bo ekologiskt nu snarast något att hyra nu är förttio + vänlig hälsningar anne alé sarkkinen poet

Redaktionens kommentar:

Sockenstugan i Kärrtorp (se ovan) kan nog passa!

mvh

Sanna/Asfaltblomman

Postat av anneelina@passagen.se den 11 december 2009

Svara på denna kommentar

2001 Fick Stockholm en ny landskapspark!

Årstafältet, söderorts sista gärde skall enligt rådande detaljplan förvandlas till landskapspark med inslag av olika aktiviteter. I dagsläget är genomförandet av parken vilande. Sittande majoritet i Stockholm har istället gett Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att utreda området för bebyggelse.

Nätverket Årstafältet! är av princip inte mot bostadsbyggande men vi anser att det finns lämpligare platser att bygga på. Vi vill även lyfta fram att det redan pågår och planeras för 3–5000 nya bostäder i området. Genom programmet för Årstastråket har man redan kommit fram till att Årstafältet är en förutsättning för den planerade exploateringen.

Nätverket Årstafältet! vill se Årstafältet utvecklas till en plats för rekreation och aktivitet med hänsyn till historik, djur och natur för boende i söderort och Stockholm. Sedan våren 2007 verkar Nätverket Årstafältet! för att fler skall hinna upptäcka Årstafältet och se potentialen i parken innan det är för sent. Nätverket Årstafältet! arbetar även på en vision för parken med förslagsvis omgärdande ekologisk bebyggelse. Nätverket Årstafältet söker kontakt med arkitekter, lanskapsarkitetkter, fler människor, föreningar och grupper som kan var intresserade. Vad drömmer ni om? www.arstafaltet.se

Postat av Birgitta Adolfsson den 18 april 2008

Finns det någon annan än du Birgitta som är med (aktivt!) i Nätverket Årstafältet? Jag tycker mig se varianter av detta inlägg överallt, undertecknade av dig. Jag bor själv vid Årstafältet och är positiv till att delar av fältet bebyggs (det har aldrig varit tal om att "bebygga hela fältet" som en del vill få det att låta som). Så gott som alla mina grannar är också positiva till bebyggelsen. Årstafältet är idag mest ett jättestort, otrivsamt blåshål. Det skulle kunna utvecklas till så mycket mer - en plats med både de bostäder som Stockholm så väl behöver - och fin natur!

- Årstabo, 10 februari 2010

hej undrar om det är någon som vet vart eller om dom själva vet lite fakta om kvarteret Zeppelinarn i Skärpnäck ett Eko radhus område??

- Ante, 31 augusti 2010

Svara på denna kommentar
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

MBL Fashion

Vi representerar företag som säljer kläder och assessoarer gjort av ekologiska råvaror, färgas på ett miljömedvetet sätt och ställer människan och hållbarhet i fokus.

mblfashion.com

Söta ekoklänningar och herrkläder vintage

Mycket flickaktigt men också en del vintage för den som gillar klassisk maskulin stil. Under den medvetna modehelgen på Nordiska Museet visades vårens schysta mode.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1