Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Vintage och second-handbutikerVintageguide

Det finns gott om vintagebutiker i Stockholm och nya ploppar upp som svampar ur jorden. Några av vintagebutikerna är dyra och eleganta, andra billiga och kanske inte lika eleganta, då går de snarare under namnet second handbutiker. Priserna varierar, men det är så gott som alltid billigare att köpa second hand än att köpa samma plagg nya. Dessutom tär man lite mindre på naturresurserna. Här recenseras butiker med kläder, inredning med mera.


STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 20140120

Beyond Retro, Drottninggatan

Adress: Drottninggatan 77

Beyond Retro på Drottninggatan är en stor butik fylld med vintagekläder i alla möjliga färger, mönster och storlekar, men också coola redesign-plagg tillverkade från kläder som inte kunnat säljas vidare.

Beyond Retro köps in från amerikanska välgörenhetsorganisationer och därmed består utbudet av kläder som annars skulle vara svåra att få tag i i Sverige. Det finns kläder och accessoarer från många olika decennier. Mycket ser ut att vara från 60- och 70-talet. Det är en butik för vintage- och second hand-älskare som söker något mer unikt än det vanliga utbudet.Beyond Retro har därtill personal som plockar ut vad som ska finnas i butikerna utefter det som är modernt. Därmed kan man tänka sig att försäljningen ökar och det blir mindre slöseri, vilket är bra ur ett miljöperspektiv.

Trots att utbudet i butiken kommer från USA, och därmed eventuellt är mer speciellt och annorlunda än andra second hand-butikikers utbud, är det också mindre miljövänligt än att till exempelvis sälja second hand och vintageprylar från Sverige då kläderna har behövts fraktas en längre sträcka. Dock är det fortfarande bättre än att köpa nyproducerat.

Butiken har också ett eget märke, Beyond Retro Label. Plaggen och accessoarerna skapas av material från andra kläder och accessoarer som annars skulle ha slängts. På så vis förlängs livslängden på dessa material vilket är bra ur ett miljöperspektiv.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 12 december 2010

Bernhard & Weiss Antikhandel

Adress: Upplandsgatan 25

Antikaffär med äldre tiders inredning från främst herresäten och slott.

Denna lilla butik innehåller en hel del kuriosa men är långt ifrån en rörig kuriosabutik. Här är det praktfulla pjäser från äldre tider som gäller. Saker som passar bäst i stiligare lägenheter eller herresäten. Fast är man kreativ kan det säkert funka i en sextiotalstrea också.

Ägaren är trevlig och pratsam och berättar att vi i Sverige är dåliga på att ta tillvara på våra gamla klenoder. En stor del av dem åker på export till andra länder där man mer uppskattar sådant. Kanske beror det på IKEA och att svenskarna ofta har en rationell inställning till möblering, det ska vara praktiskt och enkelt. Här är det snarare praktfullt och fantasifullt. Det är återanvändning, fast eftersom en del av varorna köps in långväga får butiken inte bästa ekorekobetyget.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin och Sara Byström

Old Touch

Adress: Upplandsgatan 43

Väletablerad vintagebutik med ett imponerande utbud av framförallt klänningar från alla decennier fram till 1960-talet.

Old Touch ligger på den antikspäckade Upplandsgatan och erbjuder ett fantastiskt sortiment av välbevarade vintagekläder. Butiken har legat på samma plats i 30 år och drivs av en engagerad butiksinnehavare. Lokalerna är charmigt överbelamrade av kläder, men det går även att hitta smycken och vissa inredningsföremål. Fokus ligger främst på damkläder så som festklänningar från 20-, 30- och 40-talet. Priserna är överkomliga och ska du på fest går det definitivt att hitta något snyggt som du utan tvekan kommer att vara ensam om. Dock verkar många av kläderna att vara små i storlekarna. Herrkläder saknas nästan helt.


Old Touch köper främst in kläder från svenska dödsbon. En stor del av sortimentet är även kläder som lämnats in på kommission. Det finns inget uttalat hållbarhetstänk och butiken drivs inte med välgörenhetssyfte.
 

Butiken är mysig och definitivt ett roligt inslag i second hand-världen. Tyvärr gör det överbelamrade sortimentet det lite svårt att hitta fram till enskilda plagg. Den trevliga personalen är dock redo att hjälpa till om du letar efter något särskilt.
Att butiken inte har något hållbarhetssyfte drar ner ekoreko-betyget. Men det faktum att alla kläder är inköpta lokalt gör ändå butiken till ett mycket bra alternativ till de vintagebutiker som importerar från utlandet.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 19 april 2010

Myrorna Adolf Fredriks Kyrkogårdsgata

Adress: Adolf Fredriks Kyrkogata 5-7

Second hand-butik med främst porslin, glas och möbler, men även tavlor, böcker, skivor, leksaker, kläder, sportartiklar med mera.

Detta måste vara alla prylälskares Mekka. I denna mycket rymliga butik finns precis allt man kan önska sig. Fokus är på glas, porslin och möbler och här finner man lätt en ny servis eller blåa vaser att ha i fönstret. På bottenplanet finns också mängder av kläder både för herr och dam. Ett helt rum är också fyllt av skivor och böcker. På översta planet finns ännu mer porslin. Därutöver skidor, sportskor, smycken med mera.

En härlig affär att vistas länge i. Dessutom är det bra både ur miljöperspektiv och socialt perspektiv. Myrorna använder vinsten för att hjälpa narkomaner och andra utsatta i samhället.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 10 december 2009

Beyond Retro

Adress: Drottninggatan 77

Beyond Retro är en vintagebutik från England som nu också har två butiker i Stockholm. Butiken är stor och fylld med vintagekläder från bl.a. 1940-60-talet.

Detta är en stor och ymnig butik som det går att tränga långt in i. Här finns klänningar, hattar, kavajer etc. Flera av de som besöker butiken är rockabillytyper med rödmålade läppar och touperat hår eller bakåtslick och polisonger om man är herre.

Vid en första åsyn är kläderna vackra att titta på och man blir lätt överväldigad. När man synar dem lite närmare i sömmarna hittar man tyvärr ganska många plagg med dålig kvalitet och fel, såsom trasiga blixtlås. Många plagg är också lite väl grälla och åttiotalsmässiga för min smak, men detta kan ju variera.

Vad gäller ekofaktorn är det tveksamt att butiken importerar kläder från England och andra länder. Vintage från närområdet ger klart högre betyg.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 januari 2008

Domino Antik

Adress: Upplandsgatan 25

Butik som säljer retroinredning, främst lampor, från 1920-1960 ca.

En vacker affär med stilrena funkis- och jugendgmöbler, mest lampor men också några bord, fåtöljer och skåp. De flesta lampor kan lysas upp med lågenergilampor. Ett minus för att man hämtar en del saker långväga, fast jämfört med Ikea-möbler från Kina kan de ändå ses som bra miljöval. I synnerhet som priserna är relativt höga och man därmed inte överkonsumerar.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Ida Svensson 9 december 2008

Stockholms Stadsmission, Stortorget

Adress: Stortorget 5

Stockholms Stadsmission Second hand med 7 butiker har som mål att alltid vara det första alternativet för stockholmare ? både när det gäller att handla second hand och att ge gåvor. Tanken är att omvandla gåvor till hjälp. På Stortorget finner man framförallt möbler och kuriosa.

Stockholms Stadsmission på stortorget i Gamla Stan är en av missionens mindre butiker. Det finns en liten avdelning med Stadsmissionens eget märke Remake Wear, i övrigt inte så mycket mer än ett par väskor och handdukar, i alla fall när det gäller kläder. Men det kan vara värt att gå in här om man ändå är i Gamla Stan och shoppar kläder, med tanke på att man kan göra fynd även här. I den här butiken finns desto mer möbler och kuriosa, utbudet är inte slående men det är helt klart värt att gå hit för.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Johan Olsson 26 mars 2014

Södermalms Secondhand

Adress: Östgötagatan 17

Secondhandbutik med huvudsaklig inriktning på herr- och damkläder. Det mesta är välkända märken och kläderna samlas främst in från utvalda privatpersoner i Stockholmsområdet. Butiken var vid besöket våren 2014 relativt nyöppnad.

Secondhand är ju nästan alltid bra ur ett miljöperspektiv, men ännu bättre om kläderna samlas in från närområdet, vilket de gör i det här fallet. Butiken hade vid besöket ännu inte hunnit se över andra miljöaspekter såsom elval och annat, då de var relativt nyöppnade. Så ett litet minus ur miljösynpunkt vad gäller det. Men det kan ju komma att ändras framöver.

Sortimentet är i en kategori som jag personligen tycker ger ett välbehövligt tillskott till secondhandmarknaden på Södermalm. De har inte så mycket av de billiga märkena, som brukar kunna innebära låg kvalitet ur både ett kvalitets- och designperspektiv, utan har mest kläder ur mellan- och övre kategorierna. Men ändå är prisnivån ganska låg, vilket jag tycker gör den här butiken extra intressant jämfört med andra på Södermalm.

Ett besök rekommenderas varmt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson 27 oktober 2011

Myrorna Hornsgatan

Adress: Hornsgatan 96

I Myrornas butik på Hornsgatan hittar du kläder, skor, böcker, textil, glas & porslin i tre våningar.

Lämna gåvor i butik:

De tar gärna emot gåvor (kläder, glas & porslin, husgeråd, accessoarer, skor, textilier mm) under butikens öppettider. Ställ inte gåvor utanför butiken då de inte kan garantera att dessa tas om hand i så fall.

För att underlätta gåvohanteringen i butik så är det ba om man packar gåvorna väl och inte blandar glas & porslin, husgeråd och liknande med textilier.

Myrorna är ju en välkänd kedja som finns på många platser i Sverige och butiken på Hornsgatan är nog en rätt typisk Myrorna-butik. Sortimentet är billigt, men man kan då förstås inte räkna med högsta kvalitet eller nån större trendfaktor. Dock finns en känsla av att butiken på Hornsgatan faktiskt har förmågan att få in en del pärlor ibland, till exempel på klädfronten. Så det kan vara värt att titta förbi där med jämna mellanrum och detaljgranska utbudet. De brukar ha bra bemanning så det är i regel ganska lätt att få hjälp.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 10 oktober 2011

Filippa K Second Hand

Adress: Hornsgatan 77

Butik med secondhandvaror och utvalda kollektionsprover från Filippa K samt ett urval av vintageaccessoarer, skor och väskor.

Det här är butiken för dig som gillar Filippa K och samtidigt är miljömedveten. Här kan du köpa secondhandvaror av bra kvalitet och i fint skick till jämförelsevis låga priser. Och har du något från Filippa K i din garderob som du inte längre använder, kan du lämna in och sälja det här. Verksamheten är kommissionsbaserad vilket innebär att du får 40 procent av såld vara.

Detta är en fin liten butik, mycket prydlig och full av fina saker, väl värd en inventering då och då. Ett bra exempel för andra designers och märkeskedjor att ta efter.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson 22 september 2011

HUMANA second hand

Adress: Timmermansgatan 23

Runt hörnet från t-bana Mariatorget erbjuder Humana över 200 kvm med vintage från mitten av 90-talet och bakåt.

HUMANA second hand tillhör Biståndsföreningen HUMANA Sverige och är en del av det världsomspännande nätverket HUMANA People to People som utgörs av fristående föreningar. Tillsammans skapar och driver de långsiktiga projekt i Afrika, Asien och Sydamerika.

Föreningen har ett stort antal klädinsamlingscontainrar utplacerade i landet. Kläderna som lämnas i containrarna säljs i HUMANAS butiker, doneras till deras projekt i Afrika eller säljs till klädhandlare för att täcka kostnaderna för insamling av kläderna.

Syftet med att driva butikerna är att skapa ett överskott till förmån för utvecklingsprojekt och sprida information om levnadsförhållandena i tredje världen.

HUMANAs butik vid Mariatorget har mycket kläder både för herrar och damer, killar och tjejer. Det är mest vardagskläder av medelkvalitet, men det går även att hitta en del lite mer speciella grejer för festen. Priserna är inte höga, men med tanke på kvalitén på majoriteten av klädutbudet kanske de kunde ha varit ännu lägre. Kläderna samlas in lokalt och intäkterna från försäljningen går till utvecklingsprojekt i tredje världen, så man stödjer ett gott syfte i alla fall. Och har man tid att leta lite extra noga bland alla kläder så kan man säkert hitta fynd.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 1 januari 2011

Återvinnarna

Adress: Götgatan 105

Stor butik med inredningsprylar, kläder med mera med mera.

Denna butik är stor, rörig och fylld med allsköns bråte på bredden och på tvären. Men det är inte negativt, visst får man leta men har man tur kan man hitta fina prylar, små guldkorn bland allt det andra.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det dels positivt att Återvinnarna hämtar sakerna från folk som annars skulle ha slängt dem och att de som arbetar där har eller har haft problem med missbruk och annat. Genom Återvinnarna är det möjligt för dem att få ett drägligare liv. Genom kamratstöd och gemensamma aktiviteter på fritiden får medarbetarna chansen att hitta nya nätverk i samhället och klara sig på egen hand utan försörjningsstöd. Saknar man bil erbjuder Återvinnarna leverans av varorna mot en liten extrakostnad.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 1 januari 2011

Repris

Adress: Bondegatan 48

Repris second hand är en butik med kläder och inredning från 1950-80-talen. Stort utbud av kavajer, klänningar och skinnjackor.

Bondegatan har blivit en viktig gata på Söder för dem som är intresserade av vintagekläder och prylar. Bredvid den kända butiken Lisa Larsson ligger Repris Second hand med ett lockande skyltfönster där dockor iklädda stiliga retrokläder och saturnuslampor gärna gör att man kliver in. Väl inne är det ok fast inte så imponerande som skyltfönstren antyder. En del kläder är fina men mycket av det som gjordes på 50-60- och 70-talen är faktiskt inte så himla kul med tanke på passform och materialen som ofta är syntetiska. Roligt är dock att här finns kläder från 80-talet, en period som börjar kännas rätt avlägsen och därför mer fräsch. Ur miljöperspektiv är denna butik som synes ok. På hemsidan står det att butiken söker vissa typer av prylar och att man köper bland annat dödsbon.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Anneli Hidalgo 12 december 2010

Emmaus - Stora butiken

Adress: Peter Myndes Backe 8

Emmaus Stockholm är en ideell förening som är både religiöst och parti-politiskt obunden. Föreningens målsättning är att i solidaritet med världens fattiga och förtryckta folk arbeta för en mer rättvis fördelning av jordens resurser. I den butiken, som enligt hemsidan är 400 kvadratmeter second hand för både barn och vuxna, finns som sagt dam-, herr- och barnkläder. Allt hänger välordnat i färger och dam- och herrkläder men även lite mer specifika kategorier som mammakläder och nyinkommet. För den som verkligen vill komma undan billigt finns en 20-kronorslåda med diverse utsorterade plagg. Det finns också en liten avdelning med lite porslin och annan inredning som tyger och prydnadssaker samt en ganska sektion med böcker och film. Förutom en hel del väskor och skor finns det vid kassan också smycken och sjalar. De säljer även en del rättvisemärkt kaffe, te och choklad, precis som i tidigare Emmausbutiken.

I Emmaus nya butik finns det mycket riktigt en hel del kläder att botanisera bland. Det känns som en stor skog av kläder faktiskt och man kan nog göra en hel del fynd här och man kan lätt ta sig en timme att titta runt. Provrummen känns fräschare och definitivt rymligare och garanterat "glipfria", med knallgula draperier som man kan dra runt och prova i lugn och ro framför stora speglar. Och jag tycker nog att det är just kläderna som får ta utrymme här så det är kanske framförallt den största anledningen att komma hit. Det mesta är prisvärt och ligger i den vanliga prisnivån som Myrorna och Stadsmissionen. Ibland kan man hitta ett och annat kap som lite finare märkesplagg men så finns som alltid exemplen som jag tycker mig finna i Second Hand-butiker; en liten broderad kudde (visserligen i bra skick) som de ska ha 170 kronor för. Jag måste säga att det känns lite överpris för något som är begagnat och som inte är något exceptionellt heller. Är det en vintageaffär känns det som en helt annan femma men när det är begagnat så drar i alla fall jag mig som kund för att köpa en använd kudde för en sån summa.

Den gamla Emmausbutiken hade kanske lite mer charm, men det är verkligen en välsorterad second hand-affär där man kan hitta mycket kläder, för oftast en billig peng, i bra skick och bäst av allt är det ju hundra procent återvunnet.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 februari 2010

Myrorna Götgatan

Adress: Götgatan 79

Myrorna på Götgatan säljer kläder, skor, inredningsprylar med mera.

Denna liksom de flesta av Myrornas butiker är full med lite av varje, dock främst kläder. Här får man rota och botanisera tills man hittar det man söker. Den här butiken är aningens rörig men välsorterad. Liksom andra butiker som skänker vinsten till välgörande ändamål får man konstatera att rekofaktorn är bättre än de butiker som drivs enbart för vinstens skull.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 mars 2010

Rost Second Hand

Adress: Hornsgatan 112

Rost är en liten men välfylld second handbutik med kläder från olika epoker, mest damkläder.

Vid första påseendet är detta en ganska rörig butik, men ägarinnans man berättar att det är meningen att det ska vara så. Man ska rota lite i för att finna sina fynd. Och visst finns det saker. Bakom röran ser man vackra detaljer och arrangemang längs med väggarna. Det känns att den som äger butiken är kunnig och gör detta av passion. Här finns också många fina plagg till bra priser. Det finns också ett engagemang bakom butiken. Den största delen av plaggen säljs på kommission även om en mindre andel köps in på annat håll.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 februari 2010

An Ideal for Living

Adress: Södermannagatan 19

Liten inredningsbutik med inredningsprylar i retrostil. Säljer även begagnade vinylskivor.

Butiken som har fått namn av Joy Divisions första EP är så snyggt inredd att man lätt lockas in i den. Färgerna på plastbyttorna från 50- och 60-talen är som godis, särskilt när de är så fint upplagda.

Det är som man gärna har det hemma, men tyvärr finns det inte så mycket saker som man egentligen vill köpa. De skålar och byttor som säljs för flera hundratals kronor hittar man betydligt billigare hos Stadsmissionen eller andra välgörenhetsbutiker, även om de där inte är lika fint presenterade där.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 28 januari 2010

Södra Skattkammaren Antikhandel

Adress: Bondegatan 44

Södra Skattkammaren säljer och köper möbler och kuriosa både allmoge och från 1920-50-talet.

Denna butik är en salig blandning av allehanda stilar utan att vara rörig. Här finns fina lampor, teakbord, vita fågelburar med mera med mera. Här tittar man gärna in för att hitta lite av varje.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 28 januari 2010

Nordlings Antik

Adress: Skånegatan 86

Nordlings Antik säljer möbler, konstglas, smycken och kuriosa främst från 1920-50-talen.

Denna butik som en gång i tiden var en av stans rörigaste är idag ett under av ordning. Stiliga teakbord och hyllor från förra seklets mittendel matchas av vackra skålar och konstglas i härliga blåa nyanser som pryder vägghyllorna. Hit går man kanske inte för att impulsshoppa, men väl för att drömma och inspireras. En vacker dag har man bestämt sig och köper den fina 50-talssoffan eller designskålen som kommer lysa upp sin hörna i hemmet. Ett litet miljöminus är att del av möblerna i denna butik liksom i andra sådana butiker köps i utlandet och transporteras hit. Troligen är dock miljöpåverkan ändå mindre än nyproducerade möbler från långtbortistan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 24 januari 2009

Kupan

Adress: Östgötagatan 67

Röda Korsets Kupan-butik är en second-handbutik med kläder och kuriosa. Här finns också litet kafé. Överskottet går till hjälpverksamhet

Denna butik är nog rotarnas mekka. Här finns allt mellan himmel och jord och man kan rota länge bland gamla böcker, kläder och framför allt möbler eftersom hela nedre planet består av möbler. Fiket är mysigt på ett lite rörigt och gammaldags sätt. Här är lugnt och stillsamt och man kan få goda bullar och enklare luncher för en billig penning.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 6 januari 2009

Wanjas Vardagsrum

Adress: Bergsundsgatan 21

Butik med retromöbler, främst 50-tal. Här finns mycket soffbord i trä och porslin.

Wanjas Vardagsrum är en gullig liten butik i den trendigare delen av Hornstull där man kan hitta flera trevliga saker för hemmet. Här finns serviser, möbler, lampor etc samt några retroplagg. Priserna varierar och butiken är varken snobbig eller skabbig. Kommissionförsäljning går också bra här.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Emmaus Vintage

Adress: Peter Myndes backe 8

Emmaus Stockholm är en ideell förening som är både religiöst och parti-politiskt obunden. Föreningens målsättning är att i solidaritet med världens fattiga och förtryckta folk arbeta för en mer rättvis fördelning av jordens resurser. Emmaus Stockholm har två butiker vid Slussen. I vintagebutiken hittar man ett urval av 50-, 60- och 70-tals kläder, finare märkeskläder, skor, väskor, smycken och nygammal antik och kuriosa, plast, porslin, böcker och musik.

Denna butik är en riktig pärla för den som vill hitta härliga retroprylar och kläder. Här finns fina kavajer, klänningar, kappor med mera. Notera dock att priserna förhållandevis höga.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Uppåt Väggarna Second Hand

Adress: Rosenlundsgatan 1

En välfylld butik med damkläder, herrkläder, skor, jackor, gardintyger, köksutrustning och kuriosa.

Denna butik som tidigare hette La Principessa och mest innehöll damkläder av den mer dramatiska sorten har numer breddat sitt sortiment och här finns en del herrkläder. Allt är av äldre modell och det är en trivsam butik att vistas i för den som gillar färgglada burkar, ljuva damklänningar och klassiska herrkläder. Fokus är på 50-60-talsprylar och den vänlige ägaren tackar nej till de stövlar av modernare snitt som jag vill lämna in. Annars tar man kläder och prylar på kommission här. Jag är dock lite osäker på hur sakerna har kommit dit generellt om de fås från närområdet eller importeras, detta har betydelse för bedömningen ur ett miljöperspektiv.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 3 december 2008

Lisa Larssons Second hand

Adress: Bondegatan 48

Säljer kläder, skor, hattar, väskor och andra accessoarer från 1950-60 och 70-talen. Butiken har kommissionsförsäljning.

Lisa Larsson är en klassisk vintagebutik sprängfylld med klänningar, kappor, hattar, skor, smycken och annat från forna tider. Här kan man gå länge och leta efter en festklänning eller ett par fina pumps. Det finns också herrkläder.

Egentligen är det nog inget särskilt ekotänk bakom butiken, men återanvändning är ekologiskt och det är kul med gamla kläder som ofta är mer hållbara än nya.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Grandpa

Adress: Södermannagatan 21

Grandpa är en blandaffär med ett litet urval av vintagekläder men här finns till största delen nya kläder, spel och diverse prylar.

Grandpa är en typisk bohem-chic affär i SoFo. Här blandas coola assessoarer (allt från spel till kult-DVDs) med nya trendkläder samt en liten vintagekollektion. Allt är läckert presenterat i den väl genomtänkta butiken.

Tyvärr är det inte lika lockande att fynda vintage när urvalet är så litet och redan valt av någon. Det blir liksom svårare att fynda. Men visst finns det en del fina grejer och på nyklädessidan finns också en del ekokläder, t.ex. det medvetna märket Kyuichi. Butiken ska också ha ett plus för att ägaren har uttalat sig i media för det ska bli fler gågator i Stockholm.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 18 december 2008

Stockholms Stadsmission, Skånegatan

Adress: Skånegatan 75

En av de första second hand-butikerna som öppnades i Stockholms Stadsmissions regi. Butiken vänder sig till en bred målgrupp. Det finns en stor modeavdelning med speciellt utvalda secondhandplagg och accessoarer och du finner det senaste urvalet från Remake Wear-kollektionen här. Kuriosaavdelningen är specialiserad på kök och porslin. Här finns även ett urval av vinylskivor och pocketböcker.

En av Stadsmissionens bästa butiker vad gäller kläder. Här finns massor av skor, väskor och ett stort utbud av Remake Wear. Här kan man hitta snygga retroplagg till mycket bra pris! Den här butiken är värd att hålla koll på och gör sig förtjänt av ett högt betyg här på asfaltblomman.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 1 december 2008

Judits Second Hand

Adress: Hornsgatan 75

Judits inriktar sig på 60- och 70-talsmodet. Men sortimentet består även av godbitar från andra årtionden såväl som dagsaktuella märken och mode.

Judits second hand på Söder är en trevlig butik. Sortimentet varierar givetvis men ibland har man turen att hitta den perfekta partyblåsan här till ett förhållandevis bra pris! Utbudet på fina väskor och skor brukar vara högt och det är mycket trevlig atmosfär i butiken. Priserna är på vissa plagg höga för att vara second hand men det gäller framförallt på plagg som från början kostat avsevärt mycket mer och har hög trendfaktor. Glid in här när ni är på shoppingrunda på Södermalm!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 1 december 2008

Herr Judit

Adress: Hornsgatan 65

Judits inriktar sig på 60- och 70-talsmodet. Men sortimentet består även av godbitar från andra årtionden såväl som dagsaktuella märken och mode.

Judits herrbutik på Söder är en riktig pärla! Det är härligt att se ett större utbud för män i en second hand affär. I butiken finns stor möjlighet att sätta lite personlig prägel på sin garderob. Läckra ridstövlar, fina väskor och kavajer. Visserligen kan det hända att man får betala en del för vissa av plaggen, men jag kan tänka mig att målgruppen för den här butiken är beredda att investera lite i sina kläder. Det höga betyget får butiken framförallt på grund av att det inte alltid är så lätt för män att hitta retrobutiker som den här!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 2 december 2008

Tjalla Malla

Adress: Bondegatan 46

Anna Nortenius och Ulrika Stöllman med medarbetare och ca 200 oetablerade designers utgör Tjallamalla. Här finns en salig blandning av kläder, skor och vintage! Unikt med Tjallamalla är att man kan hitta plagg som det endast finns ett av. En härlig butik med roligt utbud för både killar och tjejer. För oss som gillar det här med tanken om att vara ensam om ett plagg är Tjallamalla rätt ställe att gå till. Att butiken inte får ett högt betyg här på asfaltblomman är för att utbudet inte är 100 % ekologiskt eller second hand. Men jag rekommenderar med glädje den här butiken till alla som är ute efter någonting unikt!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 28 november 2008

Stockholms Stadsmission, Hornsgatan

Adress: Hornsgatan 58

Stockholms Stadsmission Second hand med 7 butiker har som mål att alltid vara det första alternativet för stockholmare – både när det gäller att handla second hand och att ge gåvor. Tanken är att omvandla gåvor till hjälp. Stadsmissionen på Hornsgatan har ett brett sortiment och mycket möbler.

Nära Mariatorget på Söder finner man en av Stockholmsstadsmissons butiker. Just den här butiken har inte ett stort utbud av kläder men är väl värd ett besök. Man finner en liten avdelning av Stadsmissionens eget märke Remake Wear där jag upptäcker en del läckra oversize plagg. Under mitt besök på butiken finner jag även en del godbitar från Gudrun Sjödens kollektioner. Fördelaktigt är framförallt att man kan hitta retro plagg till ett bra pris.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
Recension av: Jenny Lagergren 20131024

Grandpa

Adress: fridhemsg. 43 (Kungsholmen)

Kläd & vintagebutik med både coolhet & charm. Utbudet består av en mix från kitshiga herrskjortor till gamla skolplancher.

När jag kliver in i butiken är första känslan en svalhet och ett lugn, med en skön soulig bakgrundmusik, mjuk belysning & lugn personal bygger det upp en väl balanserad atmosfär. Det märks att det finns en klar plan över hela interiören och för att vara en butik som rymmer så mycket känns det avskalat och lättöverskådligt. Framför mig står ett bord med smått och gott för den den trendige, på sidan av en rekonstruerad skateboard till en stol och på hyllan ovanför finner jag inpirerande böcker om allt från skägg till klassiska karamellrecept.

Utbudet består av noggrannt utvalda produkter, både vad gäller kvalitet som hållbarhetstänk. Även om inte hela sortimentet är vintage eller har en klar miljöstämpel menar ägaren på att hållbarhet är med i tankarna, och att även en hög kvalitet - dvs. kläder och prylar gjorda med omsorg, även - kan kopplas till hållbarhet. Jag håller med. Att ägaren hela tiden försöker ställa krav på att leverantörerna ska producera ekologiskt ser jag som ett stort plus -  men skulle självklart jag gärna se att allt redan var det. "Varumärket är aldrig viktigare än produkten" skriver de på sin hemsida, vilket talar för samma sak.

Det finns alltid mer att göra och som medveten konsument skulle jag gärna se ännu mer av det schyst producerade och mindre av annat såklart. Ägaren menar på att de inte är hundraprocentigt där ännu, men de jobbar framåt med ett kritiskt öga. Det märks att det finns en vision; att den egna personalen ska må bra till en rättvis produktion.

Ett urval av klädmärken jag själv kastar ett litet extra öga på är "UNIFORMS FOR THE DEDICATED", Grandpa:s eget märke såklart, och så Kavat-dojorna & Dagmar.

En butik att rekommendera för den som vill handla kläder eller inredning med omsorg och inte har ont av att det kan kosta lite mer.  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 3 oktober 2011

Stockholms Stadsmission

Adress: Hantverkargatan 78

En av Stadsmissionens äldsta och mest populära secondhand-butiker. Sortimentet består av dam- och herrkläder, accessoarer som skor, skärp, väskor, sjalar och smycken, kuriosa, hemtextil samt porslin och husgeråd. Butiken har även en avdelning med pocketböcker.

Jag är kär! Och det är nog fler än jag som blir totalcharmade av den här butiken.

Annars tycker jag att många secondhand-butiker är röriga med högar av storblommiga tantkläder  i en enda röra. Och så luktar de ofta lite unket. Men i Stadsmissionens butik på Hantverkargatan finns inte en tillstymmelse till röra eller skumma dofter. Här av vi en riktig boutique! Allt är prydligt, snyggt och mycket trivsamt. Butiken har en inriktning mot märkesplagg och varor av lite bättre kvalitet. Och här finns onekligen mycket fina både kläder och saker. När jag har provat sju! (ser sedan att man bara får prova tre åt gången) plagg och går ut med en fin Bik Bok-kofta upptäcker jag att jag har tillbringat en och halv timme i butiken! Och det är inte bara de fina kläderna och att butiken är så prydlig som gör att jag trivs. Det är också personalen. Hela butiken vibrerar av deras värme, engagemang och glädje. Här verkar man för ovanlighetens skull ha personal som som trivs och har roligt på jobbet, vilket smittar av sig på oss kunder. Jag kommer definitivt att besöka min nya kärlek så ofta jag kan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 17 februari 2010

Kungsholmens Antik & Kuriosa

Adress: Hantverkargatan 47

Kungsholmens Antik & Kuriosa är en butik som möbler och kuriosa från olika epoker, handplockade av ägaren.

Det här är en ganska härlig butik med det mesta mellan himmel och jord. En sådan plats dit man kommer för att hämta inspiration och kanske hitta något fynd till hemmet. Återanvändning är bra för miljön, det är dock okänt hur ägaren handplockar om det kommer från närområdet eller importeras. Detta bör undersökas närmare för att göra betyget fullständigt. Detta är en konventionell antikbutik och det finns inga uppgifter om att ägaren ger något av vinsten till välgörande ändamål eller bedriver särskilt miljöarbete.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 20131012

Camillas kläder Second hand & Nytt

Adress: Fleminggatan 28 (T-bana Fridhemsplan, buss 1)

Camillas kläder är en secondhandaffär, där företaget ”med ett personligt urval och engagemang” erbjuder sina kunder kläder av hög kvalitet i gott skick. Affären säljer även väskor och skor.

Längst en av Kungsholmens längsta gator ligger en diskret second hand-butiken för kunder som söker mer exklusiva dam- och herrkläder. Väl inne i butiken märks att den är populär. Mitt på en lördag är det gott om modemedvetna kvinnor och män.

I butiken ryms nästan bara märkeskläder, exempelvis från Ralph Lauren, Boomerang och Shirt Factory. Kläderna är genomgående i gott skick, men hänger trångt mellan galgarna. Butiken är enkelt inredd med vita väggar och klassiska klädstänger.

Chanserna är goda att få med sig välskräddade plagg, som passar väl in i kontorsmiljö. Pris och kvalitet är genomgående högre än hos exempelvis Stadsmissionen. Samtidigt är kläderna betydligt billigare än nyskick, så du kan lätt klä dig snyggt till en rimlig peng. Personalen är vänlig och serviceinriktad.

Kläderna säljs på kommission och lämnas därför in av boende i närområdet, vilket endast kräver korta transporter. Ur miljösynpunkt är det också bättre att köpa second hand än remake och nyproducerade ekokläder.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 3 december 2008

59 Vintage Store

Adress: Hantverkargatan 59

Vintagebutik med huvudsakligen festkläder till damer som säljs på kommission.

59 Vintage store är en snygg butik och här finns en mängd härliga klänningar, dräkter och skor för den som vill klä sig personligt och lite damigt. Framför allt går man hit när man ska på fin fest och vill ha en snygg blåsa. Servicen är bra och man kan titta i lugn och ro utan att bli störd eller påpassad. Priserna är inte oväntat högre än t.ex. hos Emmaus eftersom kläderna är utvalda och säljs på kommission. Ekorekofaktorn finns med eftersom kläderna återanvänds, men därutöver är det inte så mycket mer att orda om på den fronten. Hit går man om man vill vara fin men man slipper att andra får lida pin.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: VASASTADEN
Recension av: Karolina Grundin och Sara Byström 29 januari 2013

Treasure Cave

Adress: Roslagsgatan 11

Second hand/vintage-butik med ett bra utbud av väl utvalda herr- och damkläder.

Ljus och fräsch medelstor butik med snyggt presenterat klädutbud och trevlig personal. Fokus ligger på välklätt mode till rimliga priser mellan ca 100 och1000 kronor. På herrsidan finns ett ovanligt stort utbud av kläder så som kavajer och även slipsar. På damsidan hittar man allt från snygga kappor till festligare klänningar och stickade tröjor. Det finns även en mindre sektion med tyrolerkläder.

Treasure Cave har ingen uttalat hållbarhetstänk. Kläderna köps främst in från olika länder i Europa via biståndsorganisationen Humana (f.d. UFF).
På grund av att butiken upplevs som välsorterad och är rolig att botanisera runt i får den ett högt kvalitetsbetyg. Det faktum att det inte finns något uttalat hållbarhetstänk gör att ekoreko-betyget tyvärr blir lite lägre. Det finns dock utrymme för förbättring, särskilt med tanke på att butiken är helt nyöppnad. Vi hade gärna sett ett större utbud av kläder som inte importerats och transporterats till Sverige.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson 1 oktober 2012

Stockholm Retro

Adress: S:t Eriksgatan 103

Stockholm Retro är både en webbutik och en fysisk butik på S:t Eriksgatan 103 i centrala Stockholm.

De säljer föremål som i huvudsak är tillverkade under 1950-, 1960- och 1970-talet. Det mesta är från Sverige men även från övriga länder i Skandinavien.

Föremålen är noga utvalda, och målsättningen är att kunna erbjuda ett brett sortiment med hög kvalitet till rimliga priser. Här hittar du både samlarobjekt, unika saker och vanliga tidstypiska retroföremål.

De kan också hjälpa till med inredningstips och utför lampreparationer. Föremålen kan göras tillgängliga för uthyrning vid till exempel filminspelningar.

För den som älskar 50, 60 och 70-tal måste Stockholm Retro vara ett väldigt välkommet tillskott på secondhandhimlen. Man känner direkt att allt är utvalt med stor omsorg. Inget skräp och ingen ogenomtänkt kaosblandning, allt har tagits dit för att det passar väldigt väl med en tidstypisk stil och är smakfullt utställt i butiken så att man ankelt kan se om man tror det kommer passa hemma.

Litet extra plus ur miljösynpunkt att de i första hand köper in sina saker från Sverige. Även om det hade varit ännu bättre om de bara köpte från Stockholmstrakten, men det kanske är svårt att få ihop ett sortiment då inom en så snäv genre.

 

Betyg:

Läs mer ...

Tomtebogatan Vintage

Adress: Tomtebogatan 18

Butik som säljer utvald vintage och second hand inom dam-och herrkläder, skor och accessoarer.

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 mars 2011

Moritz Antik

Adress: Roslagsgatan 13

Moritz Antik är en antikaffär som specialiserat sig på jordglober.

Roslagsgatan är en av antiknördens eldoradon. Den antiknörd som älskar jordglober har nog sitt eldorado här. I denna charmiga och speciella butik kryllar det av jordglober från tidigare sekel och decennier. Små, stora, bruna, blåa. En härlig affär om det är just det man söker. Det är osäkert hur dessa köps in, men det specialiserade sortimentet talar för att ägaren söker upp globerna och att det kanske inte alltid är lokalt. Enligt en annan butiksägare i grannskapet kommer jordgloberna ofta från dödsbon och om dessa ligger i närheten är detta miljösmart och gamla glober är betydligt trevligare än de nya och plastiga nyproducerade varianterna. Var dock beredd på att man kan behöva ålderdomlig och mer energikrävande belysning, fast ibland får man kanske göra undantag.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 20 april 2010

Myrorna Norrtullsgatan

Adress: Norrtullsgatan 9

En av Myrornas butiker med kläder, barnkläder, porslin, textilier och lite husgeråd.

Detta är en traditionell second handbutik, välsorterad och man finner ungefär vad man förväntar sig. Butiken är fräsch, välskyltad och luktar gott.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

SKO DIG Second Hand

Adress: Hagagatan 4

Säljer begagnade dam- och herrskor. I butiken finns skor från alla tidsåldrar samt väskor.

SKO DIG är en unik second handbutik som har specialiserat sig på skor och på väskor. Här finns skor av alla de slag i långa rader. När det gäller damskor är dock fokus på festskor och dessa är sorterade i färgordning vilket får raderna att likna regnbågar. Här finns också gott om väskor. Det går bra att lämna in skor som man har tröttnat på för försäljning.

Jag hoppas att det blir fler specialiserade second handbutiker framöver eftersom det blir betydligt lättare att hitta just det som man söker. Bra för stressade människor som inte har tid att spendera sina dagar i olika vintagebutiker för att hitta rätt saker.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Nu & Då Second Handkläder

Adress: Norrtullsgatan 31

Säljer damkläder och barnkläder.

Detta är en blandbutik på gott och på ont. Det är bra att kunna köpa både till sig själv och till barnen, i synnerhet som det finns så pass få butiker med begagnat för småbarn. Det som är mindre bra är att sortimentet är ganska begränsat och att fynden inte är särskilt många. Bäst är nog uteoveraller och kläder för små barn, upp till tre år. Utbudet för dem som är äldre är något begränsat, men affären är trivsam och det går att lämna kläder för kommissionsförsäljning. Kläderna lämnas troligen ganska lokalt, vilket är bra ur miljösynpunkt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekopatrullen

EPOK Antik & Kuriosa

Adress: Odengatan 83

Epok Antik och Kuriosa är en butik med lite av varje från äldre epoker. Här finns festkläder för dam och herr med mycket tyll och spetsar, samt kostymer och frackar. Här finns också smycken porslin etc. från äldre tider före funkis.

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors januari 2008

Stockholms Stadsmission

Adress: Hagagatan 3

Denna butik har ett brett sortiment med porslin, glas, möbler, kläder, elektronik, böcker och remake. Inte så mycket barnkläder dock. Här kan man också fika och lyssna till musik.

En av de mysigaste Stadsmissionen där man gärna sitter och fikar efter att ha traskat runt i alla rum på jakt efter fynd. När jag var där fanns det till och med en DJ på plats. Priserna är låga jämfört med nytt och normala om man jämför med liknande ställen. Rekofaktorn är hög med tanke på både återvinning och att vinsten går till att hjälpa utsatta människor.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: ÖSTERMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 10 juni 2014

Marielle Second Hand

Adress: Erik Dahlbergsgatan 23, 115 32 Stockholm

Marielle Second hand är en populär second hand-butik nära Karlaplan på Östermalm. Det är en dyrare second hand-butik med exklusivt utbud.

Marielle Second hand har ett väl utvalt sortiment. Här finns framförallt märkeskläder, skor och assessorer, men också olika unika och annorlunda plagg som en vanligtvis inte skulle hitta i andra butiker. Det är en salig bladning av kläder från olika tidsepoker. Kläderna riktar sig framförallt till kvinnor, men även män kan hitta ett och ett annat plagg. Det som kan ses som mer negativt är att kläderna inte passar alla, det vill säga det finns få plagg i mindre storlekar och de flesta är i medium och large.

Utbudet kommer från kunder som kunder vilket förstås gör det svårt för butiken själv att bestämma exakt vad som kommer in eller vilka storlekar som kommer in i kläder och skor. Dock märks det att de inte tar in vad som helst, utan det ska finnas ett andrahandsvärde på varorna. Plaggen är mestadels i material såsom bomull, ull, silke, skinn och päls och skorna är mestadels i läder. Det är således varor av bra material som kan förväntas att hålla länge.

Ur ett miljöperspektiv går det förstås att ifrågasätta hur bra till exempel läder och päls är, men då det inte är nyproducerat är det definitivt bättre ur ett miljöperspektiv än plagg, skor och assessorer tillverkade i till exempel polyester och plast.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna 3 mars 2011

Studio Vintage

Adress: Grev Turegatan 23

Butik med exklusiva klassiska kläder, både nytt och andra hand. Här finns även smycken och accessoarer och möjlighet att bli stylad. Lokalen kan också hyras för fester och events.

Detta är en butik av lyxigare slag, med kläder för fest och flärd. Tanken hos ägaren, är liksom hos stilsmarta Sofie Hedström, att alla plagg har en historia. Här kan man också bli stylad och få kläder omsydda. Äger man själv exklusiva plagg av god kvalitet går det bra att lämna in dem för kommissionsförsäljning.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Leila Falkenberg 29 april 2013

Gamla lampor

Adress: Sibyllegatan 18

Butik som är specialiserad på begagnade lampor men som även har en del vintagestolar och kuriosa, främst från 1930 till 1960-talen.

Det här är ett paradis för lampfantasten! Ägaren är en entusiast med unika kontaktytor ute i landet så här finns alltid det där lilla extra. Priserna är högre än i vanliga secondhandbutiker för här finns faktiskt inget skräp i den trånga lite röriga källaren. Utan en härlig blandning av kvalitets- och designlampor från förr. Du hittar ofta fina vintagestolar, klockor och ett spännande urval prylar för funkisfantasten. Man kan även lämna in lampor och annat för reparation.

Här vill man slinka in ofta, det är lätt att dras med i samlarentusiasmen och ägarens kärlek till kvalité och design. Även om man inte skulle hitta det man söker så lämnar man ändå alltid denna lilla pärla med ett leende på läpparna.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 februari 2010

Birgittas Second Hand

Adress: Sibyllegatan 63

Har damkläder av olika slag, främst finkläder såsom klänningar och blusar.

Birgittas Second Hand är en välsorterad butik där man hittar många fina klänningar om man gillar en lite damigare stil. Rekommenderas för den som ska gå på fest!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 4 februari 2010

Second hand Mix

Adress: Sibyllegatan 26

Second hand Mix är en vintagebutik med främst damkläder av finare sort.

Här finns väskor, klänningar med mera. Man kan som namnet antyder hitta det mesta här.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 30 januari 2010

Storgatan 22

Adress: Storgatan 22

Storgatan 22 är både en butik för nya kläder och en vintagebutik. Vintagebutiken är "bakfickan" i ett rum bakom nyklädesbutiken. Där kan man byta sina kläder mot andra i butiken.

Denna backficka är något så originellt som en bytesbutik i själva hjärtat av Östermalm. Bara detta gör butiken till något speciellt som förtjänar ett högt betyg. Här byter Östermalmsfolket kläder och blir med ens miljövänner utan att ens veta om det. Det finns många fina plagg att fynda, även om man måste rota en stund för att hitta det man söker.

Tyvärr är själva huvudbutiken inte second hand utan vanliga nya kläder utan ekoprofil. Det drar ned betyget.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 10 december 2008

Tant Gredelins Garderob

Adress: Karlavägen 72

Tant Gredelins Garderob är en trevlig second hand butik på Östermalm som funnits i Stockholm i 16 år. Här säljs begagnade kläder för damer, herrar och barn. Det finns allt från trendiga kappor till barnkläder, allt i god kvalitet! En stor del av utbudet består av märkeskläder.

I Tant Gredelins Garderob på Östermalm finner man ett förhållandevis brett utbud för både damer, herrar och barn. Vad jag framförallt fastnar för är den trevliga miljön och alla härliga märkeskläder som är utspridda i butiken, framförallt när det gäller kappor och jackor som är i fantastiskt skick! Det finns gott om barnkläder här och väldigt mycket skor till barn. Därför vill jag framförallt rekommendera butiken till er föräldrar som vill handla medvetet och är måna om kvalitet.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Saker & Ting

Adress: Sturegatan 28

Pyttebutik som säljer vintageklänningar för högtider och fester.

Detta är nog en av världens minsta butiker, fylld till brädden av klänningar och åter klänningar. Här finns också hattar, skor, pälsar, smycken, väskor och andra accessoarer. Allt är fint, elegant och det mesta från det förra årtusendet. Kvinnan som äger butiken är en dramatisk personlighet som lever för sina klänningar och gör allt för att finna något till sin kund. Hit ska man gå om man söker festkläder och verkligen vill gå in för att hitta något. Det är inte stället man går till för att bara ströglo lite grann, det är liksom för trångt för det och ägarinnan ser helst inte att man går därifrån tomhänt. Hur kläderna kommer till butiken är lite oklart, en del säljs på kommission och en del köps eventuellt upp av ägarinnan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 11 december 2008

Petronella

Adress: Lützengatan 4

Belägen ett kvarter från Karlaplan och bara några meter från Kameleonten ligger denna second hand-boutique som har både dam- och herrkläder. Butiken tar emot och säljer kläder som är högst fem år gamla. Här finns en hel del minkpälsar samt en och annan kappa från Armani, varvat med en del mer udda plagg.

En lite mindre butik som man blir mycket trevligt bemött på! Jag kan tänka mig att den framförallt tilltalar medelålders män och kvinnor. Utbudet av fina handskar är stort och man kan hitta en del häftiga udda plagg här. Jag har svårt för det där med päls men majoriteten av alla second hand affärer i stan säljer päls så jag tror inte jag kan låta det påverka betyget på butiken. Jag lämnar det upp till er att låta bli att köpa päls istället!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 11 december 2008

Cattis Begagnade Kläder

Adress: Linnégatan 33

En ganska stor butik på Östermalm för både dam och herr.

Vad jag framförallt blir imponerad av i den här butiken är utbudet för herrar på bottenplanet. Här finns riktigt fina jackor och kavajer och inte minst läckra skor. För dam är utbudet ganska ordinärt i jämförelse med de andra second hand affärerna på Östermalm, det finns en hel del päls, vilket jag inte tycker om, men det säger ingenting om hur bra butiken är ur ett second hand syfte. Möjligen en butik som lämpar sig bäst för medelålders män och kvinnor och så förstås till oss som gillar en mer retro look.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 17 december 2008

Boutique ''Två Tre Gånger'', Linnégatan

Adress: Linnégatan 34

Butikens namn säger det mesta. Det som hänger längs ställningarna har använts förut. Ibland fler än två, tre gånger, men oftast varsamt.

Här säljs märkes- och festkläder från bland annat Prada, Dior, Louis Vuitton, Armani, Escada och DKNY. Andrahandspriset kan komma att klättra upp mot ett par tusen. Jag vill framförallt säga att jag fick ett mycket trevligt bemötande i den här butiken. Det är ett utmärkt alternativ till att köpa en helt ny festklädsel men ändå få precis samma kvalitet för ett mindre pris.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT
Recension av: ´ 13 oktober 2015

Amano

Adress: Svartågatan 12, på baksidan

Second handbutik med fokus på vintage och finare inredningsprylar. Har komissionsförsäljning.

Det är lite svårt att hitta till Amano, men det är mödan värt. På baksidan av Svartågatan 12 ligger Amano, en liten välkomnande second handbutik med fokus på vintagekläder och fina inredningsprylar. Det är som en liten oas, ljuv jazzmusik eller kanske fransk chanson strömmar gör att man förflyttas till en annan värld.

Här går det också att fynda, alla kläder är av god kvalitet och mycket är märkeskläder. Det mesta elegant och sådant som lämpar sig för fest eller finare sammanhang, kanske ett viktigt jobbmöte. Men för den sakens skull är det inte tråkigt. Det här är elegans med finess och ägaren är noggrann med vad hon säljer.

Utöver kläder finns också ett mindre sortiment av inredningsprylar, även dessa lite finare sådana. Skärp, väskor och smycken går också att få tag på.

Stämningen är lugn och servicen utmärkt. Priserna är också humana. Den som vill kan också lämna in kläder och prylar för kommissionsförsäljning.

Hur är detta ur ett miljöperspektiv då. Ägaren är miljömedveten och vill inte ens sälja begagnade lågpriskläder. Hon hittar också det mesta lokalt och har som mål att verka lokalt.  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 8 maj 2014

ReFurn

Adress: Hammarby Allé 92, 120 61 Stockholm

ReFurn är en butik i Hammarby Sjöstad vars fokus är återvinning av möbler. På ReFurns hemsida skriver de själva att de ”tror på att använda det som redan finns”.

ReFurn samlar in möbler från återvinningscentraler (detta förstås med Stockholms stads samtycke), dödsbon och från andra platser/personer som ämnar göra sig av med möbler. I vissa fall lagas möblerna, i andra fall görs de om helt och hållet men i många fall är de i bra skick som de är och kan säljas i det skick butiken fick det i.

I butiken finns mycket olika möbler. De flesta kan hitta något som passar dem. Det är definitivt värt att besöka om en letar efter möbler till sin nya lägenhet eller kanske i present till någon annan. Möblerna i butiken har en historia och är många gånger av bättre kvalité än nyproducerade varor. Det finns också en del porslin och glas från kända serier. Det går också att söka på varor genom deras hemsida – mycket praktiskt och enkelt.

Butiken tror på att skapa ett kretslopp för möbler något som förstås är bra för miljön då det förlänger livslängden på möbler istället för att de kastas och blir soppor. Många äldre möbler är gjorda i massivt trä som ibland endast behöver slipas och lackas för att vara fint igen. ReFurn har därför en väldigt modern och tidspassande vision. Slit och släng tiden är förbi och det är dags att använda det vi redan har – om och om igen.  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson 12 april 2014

Bella Café Secondhand

Adress: Ulricehamnsvägen 10

En liten secondhandbutik med en cafédel där det säljs enkel "basfika". Huvudfokus är på damkläder och accessoarer, men ett visst herrsortiment finns och även lite böcker, filmer, tavlor och annat.

Butiken är liten, men ljus och trevlig. Inriktning på klädsortimentet är varken de billigaste eller dyraste märkena utan mittemellan. Ungefär halva butiksytan upptas av en cafédel med ett fåtal sittplatser i form av barstolar vid bordsskiva monterad vid fönstret. Tyvärr är sortimentet i fikadelen inte alls inriktad på ekologiska varor.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Emmeline Laszlo Ambjörnsson 31 augusti 2011

Möbelgruppen AB

Adress: Svandammsvägen 15, 126 35 HÄGERSTEN

Antik & Kuriosa

Möbelgruppen AB är en antikaffär och loppis med prylar av all de slag från golv till tak. Här finns allt du inte visste att du behövde och lite till. Samlarobjekt samsas med porslinsfigurer, leksaker, kläder, lampor, bestick, smycken, möbler och mycket därtill.

Möbelgruppen är inte bara en butik, utan i första hand en LSS-arbetsplats, dvs. en dagligverksamhet och arbetsplats för människor med funktionsnedsättning, där det arbetar två ansvariga och åtta arbetstagare.

För en sann loppisentusiast och samlare är det ett nöje att botanisera bland alla saker i den fullpackade butiken, framförallt på bottenvåningen, som är loppisdelen av butiken. Priserna är dock sisådär, det här är inte stället där man gör mest prisvärda fynd, men om man är ute efter något ovanligt kan det finnas här. Ett stort minus är att en av de ansvariga ofta är ganska butter och jag känner mig sällan välkommen som kund.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Jenny Lagergren 24 januari 2014

Lånegarderoben

Adress: info@lanegarderoben.se

Lånegarderoben fungerar som ett bibliotek men istället för att låna böcker lånar man kläder. Idén bygger att förnya garderoben utan att bidra till ökad konsumtion.

På Lånegarderoben kan du låna kläder: Här finns snygga plagg från bl.a av Filippa K, Anna Zander, Matilda Wendelboe och JohannaN. Numera erbjuder Lånegarderoben Långlån, då de valt att flytta från sina fysiska lokaler. Det nya långlånet gäller i sex månader och varje plagg kostar 100 kronor att låna för hela perioden. Antal plagg är obegränsat. Du som lånare kan sedan berätta om plagget och din upplevelse av att låna kläder genom hashtaggen #ClothesCloud. Ett roligt sätt att uppdatera din egen garderob på samtidigt som det är okej att tröttna utan slit & släng!

"−Vi ser Lånegarderoben som en del i en rörelse som vill fokusera på delande före ägande. Om vi istället försöker lösa det bakomliggande behov som produkter ger oss och köper funktionen, inte produkten kan vi vara fler som delar på samma produkt. Med #ClothesCloud vill vi testa ett nytt sätt att gemensamt dela garderob, säger Emelie Dahlstöm."

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 mars 2010

Skarpnäcks Återbruk

Adress: Skarpnäcks Allé 46

Skarpnäcks återbruk är en ideell förening som säljer second hand och remake som sys av föreningen.

Det känns bra att ibland hitta butiker utanför innerstaden liksom denna. Och det är en färgsprakande butik med kläder, skor och accessoarer, t.om. underkläder finns det här. Färgstarkt var ordet, och de aningens grälla kläderna är ofta i olika syntetmaterial. Inte så bekvämt men gillar man den typen av kläder är detta en guldgruva.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 25 februari 2009

Humanbridge Second Hand

Adress: Kärrtorpsplan 1

Human Bridge är en förening som i samverken med Erikshjälpen och Läkarmissionen samlar in textilier för export och second handförsäljning. Överskottet av detta går till sjukhusmaterial och sociala och humanitära utvecklingsprojekt i tredje världen. I denna butik säljs second handkläder, textilier och kuriosa. Det finns också ett litet kafé med rättvisemärkt kaffe.

Denna butik har tidigare haft en oförtjänt dålig recension, jag vet inte vad jag tänkte på då. Nu har jag kollat och Humanbridge gör ett bra arbete. Dessutom är det en fantastisk butik. Här finns allt, till och med automatiska dörrar, fast det är i förorten! Här har jag hittat många bra vardagsplagg och leksaker till barnen. Hit går man gärna efter skola/dagis och det finns något för oss alla. Fräscht stort och bra! Och så finns det ett kafé också med rättvisemärkt och ekologiskt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Som Nytt

Adress: Lillåvägen 59

Som Nytt säljer begagnade barnkläder och leksaker samt vissa nya barnkläder.

Det här är en liten pärla! Där man minst anar det, ungefär hundra meter från Bagarmossens centrum på en bakgata finns en fin liten välsorterad butik där man kan finna nästan allt det man behöver till sina små barn. Mer sånt.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: NORRFÖRORT
Recension av: Sylvia Chudy 16 januari 2011

Gammalt Som Nytt, Sundbyberg

Adress: Esplanaden 11, Sundbyberg

En liten second hand butik i Sundbybergs Centrum som sedan 25 år tillbaka säljer kläder & accessoarer på kommission.

Välorganiserad butik av modell mindre med moderna klassiker som inriktning. Urvalskriterierna för allt som tas in i sortimentet är att det inte ska vara äldre än ett par år, och så gott som i nyskick. Letar du efter vintage och kläder från de stora modekedjorna kommer du inte hitta det här. Söker du däremot kläder från Odd Molly och Marimekko och väskor från Mulberry och DKNY finns det stor chans att du träffar på dem här. Vid tidpunkten för recensionstillfället fanns flera fina Mulberry-väskor i skinn, den billigaste av dem från tusenlappen. Kan vara värt att titta in i butiken med jämna mellanrum om du är på jakt efter labels och vill shoppa loss på ett lite mer miljöschysst sätt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Sylvia Chudy 16 januari 2011

Loppisgallerian, Sundbyberg

Adress: Sturegatan 35, Sundbyberg

Loppisgallerians affärsidé och slogan är "Förvandla Dina överskottsprylar till pengar utan att själv behöva vara på plats och sälja". Utställare är både privatpersoner och företag som alltså kan göra en förtjänst på att sälja prylar utan att själva behöva stå bakom försäljningsbordet.

I Loppisgallerian hittar du allt från nyrokoko möbler för några tusenlappar till "filmisar" för två kronor styck. Stor sortering av porslin och keramik från Uppsala-Ekeby, Gustavsberg, Rörstrand och Laholm för att nämna några namn. Eller vad sägs om en tjusig kristallkrona från sekelskiftet, ett elegant sminkbord med ett förflutet från teatern eller en vintage portable typewriter från Smith Corona. Här och där kan man stöta på lite accessoarer, ytterkläder i päls och skinn, samt ett mindre urval av böcker som kanske kan överraska men som lätt försvinner och hamnar i bakgrunden av de många prylar och pryttlar som pockar på ens uppmärksamhet. Kom hit när du har gott om tid, det finns mycket att titta på och trots att lokalen i sig är ruffig och trist är det ett ganska skönt ställe att vara på där frånvaron av glättig och köpuppmanande skyltning skapar en avstressande miljö.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Camilla Huldt 7 januari 2011

Myrorna Jakobsberg

Adress: Tornérplatsen 30, Jakobsberg

Nyöppnad second hand-butik mitt i Jakobsbergs centrum. Här finns ett stort utbud av kläder och skor, möbler och tavlor, böcker, tv-apparater och VHS-filmer, köksredskap och porslin, sportutrustning och resväskor, samt kuriosa.

Det senaste tillskottet bland Myrornas second hand-koncept är butiken i Jakobsberg. Den är kedjans näst största och upptar två våningsplan. Det finns gott om provrum och speglar strategiskt utplacerade för den som bara vill pröva ett ytterplagg, en kavaj eller hatt. Känslan av second hand-butik är dock påtaglig: klädkaruseller så långt ögat når i en stor öppen lokal med kall, steril belysning. Ocharmigt. Här ges dock gott om möjligheter till att göra fynd! Bland de mer uppseendeväckande sakerna jag hittade fanns en AEG-hårtork från tidigare halvan av 1900-talet samt två Singstar-dvd:er. Som upplagt för en festkväll med vännerna!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Sylvia Chudy 6 januari 2011

Myrorna, Sundbyberg

Adress: Sturegatan 36, Sundbyberg

Myrorna är en värdestyrd och affärsdrivande organisation som strävar efter att bidra till en positiv samhällsutveckling. I Stockholmsområdet finns ett tiotal butiker, varav den i Sundbyberg hör till de större. Åtskilliga kvadratmeter second hand i lokaler som i skrivande stund får en välbehövlig make over.

Det finns flera anledningar för den second hand frälsta att avlägga visit i Sundbyberg Centrum. Myrorna på Sturegatan 36 är en av dem. Här kan du göra riktiga kap, framför allt om du är road av inredning. Då och då hittar man fina retromöbler, massvis med glas och porslin och roliga textilier. Även bland kläderna kan man hitta godbitar som snart blir nya favoriter i garderoben. Sorteringen i butiken kan vara en smula ojämn och skyltningen är inte den roligaste, men där butiken tappar i mysfaktor tar den igen med bra priser och stort utbud att botanisera bland. En butik att hålla koll på med jämna mellanrum, för här försvinner de fina grejerna snabbt från hyllorna.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Sylvia Chudy 31 december 2010

Stockholms Stadsmission, Sundbyberg

Adress: Sturegatan 24, Sundbyberg

Second hand i två plan. Porslin, husgeråd och prylar samt kläder, skor & accessoarer för dam, herr och barn.

En av Stadsmissionens mysigaste och mest välbesökta butiker ligger i hjärtat av Sundbybergs centrum mitt på populära promenadstråket på Sturegatan. Lokalen är inbjudande och ljus med två plan handplockad second hand. På entréplanet ryms porslin, husgeråd och diverse prylar tillsammans med ett café där man kan vila shoppingtrötta ben, avnjuta en fika gjord på ekologiska råvaror och betrakta de förbipasserande flanörerna. Övervåningen bjuder på kläder, skor och accessoarer för dam, herr och barn. Den mysiga atmosfären och den trevliga personalen bidrar till att Stadsmissionen i Sundbyberg är väl värd att besöka. Och med lite tålamod och god vilja, som i de flesta butiker med second hand, kan du göra riktiga fynd här samtidigt som dina pengar gör nytta. Bättre än så blir inte.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 17 december 2010

Ditt & Datt

Adress: Ålstensgatan 15

Second handbutik som säljer dam- och barnkläder, skor och accessoarer av lite dyrare märken.

Så här i juletider kan en julklappsönskning föra en mot nya upptäckter och äventyr. Idag fick jag bekanta mig med en stadsdel som jag aldrig tidigare har besökt. I jakt på ett mycket speciellt dinosaurieägg gick färden till butiken Ditt & Datt i Ålsten, Bromma. Ålsten visade sig vara ett fantastiskt vackert och pittoreskt område. Fina små butiker överallt i en inramning som påminner om en svunnen tid. Ditt & Datt är en second handbutik som säljer dam- och barnkläder, skor och accessoarer. Här finns också leksaker och presentartiklar av nyare snitt. På second handavdelningen inriktar man sig på lite dyrare märken vilket märks på priserna. Betydligt högre än man är van vid men ändå rejält lägre än inköpspris. I dagens uppdrag ingår dock inte några fynd av den sorten. Jag går nöjd ut med två av de speciella dinosaurieäggen in till butiken vägg i vägg, Ålstens kött som också recenseras i Ekoguiden.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna Stockholm 18 november 2010

Byxfickan

Adress: Blästervägen 7 176 71 JÄRFÄLLA

Second handbutik som främst säljer porslin och husgeråd, men även hockeyrör.

Byxfickan ingår i Emmaus verksamhet och är ett samarbete med Järfälla kommun. Butiken är liten, men väldigt välsorterad och prydlig. Här kan kunden lätt hitta glas eller porslin som kan komplettera uppsättningen hemma eller som blir en bra gå-bort-present. Lagom till vintersäsongen säljer man även skridskor, julporslin och -dekorationer. De grejor som inte säljs går antingen till återvinning eller skickas till Emmaus stora butik vid Slussen.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna Stockholm 18 november 2010

Antikvariatet Bokskorpionen

Adress: Gjutarplan 47 176 71 Järfälla

Bokantikvariat som förutom böcker säljer sällskapsspel, konst och musik.

Bokskorpionen ingår i Emmaus verksamhet och är ett samarbete med Järfälla kommuns dagverksamhet. Böckerna som finns till försäljning kommer från närområdet och säljs till riktigt bra priser (5-20 kr, i enstaka fall kostar specialutgåvor 200 kr). Förtjänsten av försäljningen går till Emmaus biståndsprojekt. De böcker som inte kan säljas går till återvinning och ?blir nya böcker?. Personalen är rar och tillmötesgående, vilket säkert bidrar till det stora antalet stamkunder.

Betyg:

Läs mer ...

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Gröna Tråden

Ekologiska barnkläder tillverkade i Göteborg

Gröna Tråden tillverkar och säljer barnartiklar och lekvänliga kläder för spralliga barn i åldrarna 0-6 år.

Den "gröna tråden" i vår verksamhet är att vi jobbar med ekologiska GOTS-certifierade eller återanvända material så långt det är möjligt, och syr våra varor själva vår ateljé i Göteborg, vilket innebär en schysstare produktion för både människor och miljö. Allt sys upp i liten skala vilket gör produkterna unika.

www.gronatraden.se

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1