Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Ekologisk mat i Stockholm 

Ekologisk mat

Här recenseras butiker med ekologisk/rättvis mat.

STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Felix Martin 20140420

Vurma

Adress: Bergsunds strand 31

Vurma är en cafékedja i Stockholm som har sallader, smörgåsar och luncher. Vurmas utbud varierar beroende på vem som är ägare till restaurangen. Generellt sätt så har Vurma många vegetariska och veganska alternativ. Det finns även del ekologiska produkter.

Vurma, som förutom vid Hornstull finns i Vasastan, på Kungsholmen, Östermalm och Nytorget, profilerar sig inte som ett ekologiskt café & restaurang. Utbudet av ekologiska produkter är trots detta relativt sett bra. Saltåkvarn juicer står bredvid bakelser bakade på ekologiska ingredienser.

Kaffet är ekologiskt samt 50% av caféets teer. Stämningen är levande inne på Vurma och färgerna inne i lokalen ger ett varmt intryck. Personalens trevliga jargong bidrar även det till det gemytliga intrycket.
Maten är inte spektakulär, men den är fräsch och välsmakande. De serverar Dagens rätt kan till exempel vara ugnsbakad lax med ett täcke av lime chili, ingefära och soja som serveras med tomat och avokadoröra. Det finns även vegetariska och veganska alternativ som falafel och avokado med morot och tahini. Vurma är definitivt värt ett besök om du befinner dig i Hornstull och vill äta något fräscht eller bara dricka en kopp ekologiskt kaffe inne i värmen.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin och Sara Byström 11 mars 2013

Recension av: Elisabet Lee 30 november 2010

Pieria's Livs

Adress: Hötorgshallen 38

En livsmedelsbutik i Hötorgshallens hjärta med stort ekologiskt utbud av framför allt torkade nyttiga bär och frukter samt nötter. Här finns också mycket annat som hälsokost, torkade bönor, oljor, ost och juicer. Eftersom ägarna är greker finns här också ett stort sortiment av grekiska specialiteter.

Till Pieria's Livs går jag framför allt för att inhandla torkade så kallade superbär och fruker som tranbär, blåbär, gojibär mm. Nyttigt godis att ha till frukost och som mellis tycker vi alla både små och stora i familjen. Det bästa med Pieria's är att de har storpack av allting och att de exklusiva bären trots det inte kostar en förmögenhet. Konstantin som jobbar som inspiratör och hälsocoach i butiken förklarar att man köper det mesta direkt från producenterna vilket bidrar till de förhållandevis låga priserna. Och så fraktar man hem de exotiska varorna med båt både av hänsyn till pris och miljö.

Att besöka Pieriea's är en färgsprakande och aptitretande upplevelse. Torkade bär, frukter, nötter och godis kan avsmakas från små skålar vilket känns både inbjudande och generöst. Och vill du ha tips på hur du kan boosta din hälsa kan du alltid fråga Konstantin om råd. Han tycks kunna det mesta när det gäller mat och hälsa och delar gärna med sig av tips och recept.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Jennie Johansson

Eat! Ekoaffären

Adress: Tegnérgatan 3

Eat! Ekobutik är en livsmedelsbutik med produkter utvalda med hänsyn till miljön. Allt från färska grönsaker, bröd och frysvaror till schampo och blöjor. Även smoothies, färdig rawfood-lunch och annan snabbmat.

Eat! Ekoaffären är en fräsch och trevlig matbutik med ett välsorterat utbud av ekologiska produkter. Eat! Ekoaffären vill fungera som ett miljövänligt alternativ till vanliga livsmedelsbutiker och här kan en verkligen både vardags- och veckohandla. Det känns skönt att veta att allt på hyllorna är ekologisk, rättvist och i så stor utsträckning som möjligt tillsatsfritt. Till skillnad från i min vanliga livsmedelsbutik så kan jag som kund känna mig trygg i att allt jag köper är utvalt för att vara de bästa varorna tillgängliga med avseende på miljön. Här finns till och med kravmärkt sushiris för den som önskar och en hittar också det lilla extra i form av till exempel hudvård, lyxiga kex och träleksaker till barnen. Hemsidan är informativ med förklaring på flera märkningar samt en receptsamling. Men jag hade gärna läst mer om sortimentet och helst hade jag shoppat direkt på nätet. Nu får jag istället titt som tätt göra mig ärenden till city och fortsätta vara avis på de som bor i kvarteret!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

NK Saluhall

Adress: Hamngatan 18-20

Större matbutik med charkdisk, ostdisk etc i bottenplanet på NK.

NK Saluhall är en välsorterad butik med en ganska skön atmosfär, lite fin i kanten men samtidigt bohemisk. Här köper man ost och delikatesser bakom disk och här får begreppet lokalproducerat en ny dimension när man marknadsför butiken med att man har varor från från "lokala producenter världen över". "Små producenter" hade kanske passat bättre i sammanhanget.

Nåväl, det finns ett relativt stort ekosortiment, även om det inte överväger. Här finns Bosarpskyckling, Saltå Kvarn, Jurss ostar och inte minst René Voltaire som är väl representerad med sina ekologiska och nyttiga gryner.

Ekologisk mat är utmärkt med en grön pil där det står "Ekologisk produkt", bra men det kunde ha varit ännu tydligare. Ett stort minus är att man säljer små miniflaskor med mineralvatten!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 17 september 2014

Stadsmissionens Second Hand, Gamla Stan

Adress: Trångsund 8, 111 29 Stockholm

Mitt i Gamla Stan bland de mest turistliga kvarteren finner du Stadsmissionens Second Hand – en medelstor butik med fokus på porslin, möbler och re-design.

Stadsmissionens butik i Gamla Stan är mindre än många av de andra av Stadsmissionens Second Hand-butiker och har således ett mindre utbud, men inte mycket sämre för det. Utbudet känns som att det är inriktat mot de turister som ofta besöker Gamla Stan. Här säljer Stadsmissionen fint porslin av svensk design, glas och en hel del annat smått och gått som de som letar efter svenska souvenirer kan komma att uppskatta.


Som de flesta av Stadsmissionens butiker har butiken också en re-design del. För ett par år sedan var Stadsmissionens re-design produktion föga imponerande. De sålde tygkassar och en del enklare känningar Idag när jag besöker butiken finns otroligt fina bijouterier, hattar, necessärer och anteckningsblock – till väldigt bra pris därtill. Det märks att designen för re-design-märket har blivit mer ambitiös. Jag förälskas framförallt i solhatten som är perfekt en varm sommardag för den som, precis som jag, vill skydda sig mot solens starka strålar.


Längre bak i butiken finner jag mindre möbler som stolar och en del enklare bord. Det är inte butikens bästa del då möbler inte känns som att de passar in bland de konsumenter som kommer till butiken. En enstaka stol är förmodligen få som köper, även om det förstås kan hända.


Det som känns väldigt kul med den här butiken är att Gamla Stan i övrigt är full av butiker som säljer produkter som en kan förvänta sig köps och därefter snabbt glöms bort när konsumenten är hemma på egen ort igen. Därför är det kul att turister får möjligheten att konsumera mer miljövänligt samt produkter som faktiskt har tillhört Stockholmare istället för t-shirtar med svenska flaggan eller älgmotiv.  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 18 maj 2014

Naturbageriet Sattva

Adress: Fleminggatan 11

Sattva, en ekologisk restaurang och kafé med "bra vegetarisk mat bakat av vänliga folk" och "riktigt bra ekologiskt bröd".

Naturbageriet Sattva har såväl bageri som ekokafeer. Företaget beskriver sitt erbjudande som ”bra vegetarisk mat bakat av vänliga folk” med ”riktigt bra ekologiskt bröd”. Sattva på Kungsholmen erbjuder frukost, lunch och fika. Grundidén är att mat ska vara bra för kropp, sinne och själ, och att det ska göras i harmoni med omgivningen.

Sattvas kafe på Fleminggatan ligger i en liten butik med stora fönster i nordostläge, nära centralt belägna Kungsbroplan. Lokalen är enkelt inredd med färgglada tavlor på väggarna. Den yogainspirerade musiken ur högtalarna ger en behaglig och lugn känsla.

Sattva tillverkar huvuddelen av de produkter – bröd, kakor, luncher och juice – som de säljer. Allt egentillverkat är ekologiskt och – i möjligaste mån – närproducerat. Många av produkterna är veganska.

Jag äter en frukost, bestående av en avokadosmörgås, apelsinjuice och ett ekologiskt te. Smörgåsen är ljuvlig. Färskt bakat bröd, krispig yta men lagom mjukt – panerat med goda fröer. Smörgåsen rymmer skivad avokado, sallad, riven morot, tomat och gurka; kryddad med oregano. Att apelsinjuicen är ekologisk går inte att ta miste på. Den är söt och smakrik.

Personalen – som är volontärer från olika länder, knuten till Ananda Marga Centers yoga- och meditationsskola i Småland – är vänlig och tillmötesgående. Under tiden som jag äter frukost, hör jag hur de pysslar i köket. De verkar riva grönsakerna för hand. Känslan är behaglig.

Omtanken om sin omgivning visar de tydligt. Bröd för gluten- och laktosintoleranta har de tagit fram efter kundernas önskemål. De har miljömärkt el och skänker bort överblivet bröd till olika välgörenhetsorganisationer samt till boenden för hemlösa.

Trots kaféets goda ambitioner kan verksamheten utvecklas. Ekokaféet saknar matavfallssortering. Energieffektiviteten har inte beaktats när maskiner och vitvaror har köpts in. Webbadressen till kaféet är svår att hitta; informationen nås via ekobageriet.se Även om personalen är försäkrad, så arbetar den – som volontärer gör – utan avtalsenlig lön.

Sattva har butik och/eller kafé i Gamla stan, på Södermalm och Åkersberga, där bageriet ligger. Företaget säljer även sitt bröd och sina kakor till Coop, Ica, hälsokostbutiker och andra kaféer.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors augusti 2007

Coop Konsum Järntorget

Adress: Järntorget 80

Coop Nära-butik som liksom andra butiker i kedjan är KRAV-certifierade och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

En liten och ganska trång butik som sommartid är full av turister. Här finns dock ett ganska omfattande KRAV- och rättvisemärkt sortiment.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Jenny Lagergren 16 juni 2014

CHAQIYA

Adress: Hornsgatan 106, (Stockholm T-bana eller buss 4, 66 till Zinkensdamm)

Chaqiya är en nätt och lyxig butik som specialiserar sig på Fairtrade-produkter och Direct-trade. Här finns choklad och lakrits, inredning, smycken och skönhetsprodukter.

Inte långt från Zinken, i en övertagen lokal från en gammal datorreparatör, ligger ett vattenhål för chokladälskare. Inte minst för de som tycker den ska produceras rättvist. Här ligger nämligen Chaqiya – som betyder just choklad (på Mayaindianernas språk), en butik med nätt och kvalitativt utbud och med höga ambitioner. Namnet är taget från ett utav samarbetskooperativen i Guatemala dät ursprungsbefolkningens Maya Tz’utujil producerar klassikt vackra textilier. För här finns inte bara underbara ätbarheter, utan även kuddfodral, sjalar, smycken, handkräm och tvål. Här finns nötterna från Smiling och efter många förfrågningar köptes ekologisk lakrits in och finns nu i allt från råform till pulver.

Rebekka och hennes familj som är initiativtagare till butiken, har gedigen kunskap kring konsumentfrågor och Fairtrade och nästan alla som jobbar är Fairtrade-ambassadörer. De är väldigt noga med att berätta att Fairtrade-märkt och Fair Trade inte är detsamma, men utgår ifrån samma kriterier. Vanligtvis brukar jag få fråga mycket och känna att jag kan mer, men denna gång är det tvärtom, de är experter på ämnet. Jag känner både värme och personlighet, en slags äkthet.
Jag får reda på att de dessutom kommer börja hålla i bland annat galleri och temafrukostar. ”Galleri Chaqiya!” säger Rebekka ljudligt med ett leende på läpparna. Hon är stolt över sin butik. I rummet bredvid sitter hennes man och hejar glatt, bakom honom täcker en magnifik världskarta hela väggen.

Utbudet är Fairtrade i främsta fall, med en hel del ekologiskt. Även om inte glassen är Fairtrademärkt menar de på att den innehåller fairtrade-ingredienser. Handkrämen kunde vi konstatera att den innehåller 57% Fairtrade. Vill man veta mer kring samarbetena så som Direct Trade eller produkterna som säljs finns en och annan broschyr att ta med sig på tuben hem.

Om jag skulle se någon förbättringspotential skulle det i så fall vara läget. Tyvärr blir det inte lika mysigt att gå runt i butiken med trafiken brummandes utanför. Faktum är att det var av en slump jag hittade butiken, då den smälter in i den stora tegelbyggnaden. Samtidigt är det ett ypperligt läge för den som arbetar just i närheten. Att butiken är mindre och utbudet inte särskilt stort gör ingenting, jag får en skön översikt och vet att produkterna är handplockade och noga utvalda. Det gör mig trygg som kund. Till våren säljs såklart ekologisk glass från Pipers glass. Jag tar en svalkande isglass med mig ut i värmeböljan när jag går.

Nästa gång du är på språng eller ute efter schyssta produkter eller bara riktigt sugen på bra choklad, ta en sväng till Hornsgatan 106 och titta efter den vita flaggan med texten Chaqiya på. Och håll utkik efter deras aktiviteter på facebook-sidan https://www.facebook.com/chaqiya/
Alla produkter finns att läsa om på hemsidan.  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna 28 mars 2014

Goodstore Hornsgatan

Adress: Hornsgatan 176

Goodstore är en livsmedelsbutik med 100% vegetariskt och enligt dem själva 95% ekologiska produkter. Möjligheter för dig som är intresserad av raw food, vegan och glutenfritt. Utöver mat finns också hygienartiklar.

Goodstores butik är en mekka för den som äter mycket vegeteriskt, är vegetarian eller vegan. Hela sortimentet är vegetariskt och till stor del även veganskt. Butiken finns nu på två ställen i Stockholm, här vid Hornstull och den lite mindre butiken på Skånegatan.

En snygg och fräsch butik med behaglig musik. Utbudet är brett och en stor andel av produkterna är ekologiska och även rättvist producerat. Här hittar du allt från färska grönsaker, smörgåspålägg från t.ex. Astrid & Aporna till schampo och glass, så som den nya rawfoodglassen Lily & Hanna's Rawfood Ice Dream. Det finns en hel del små godbitar och mellanmålbars för den i farten. Här kan man även få tag på miljövänliga bindor, ekobomullstussar, örthårfärg etc, som är svårt att hitta i vanliga butiker. Goodstore erbjuder roll-on med ekologiska ingredienser, parabenfritt och utan aluminium.

En mataffär som Goodstore känns som ett väldigt positivt inslag i närbutiksutbudet och ger möjligheten att handla utan att behöva väga in tunga beslut. De har det mesta du behöver i vardagen och det enda man möjligen kan ha något emot är att produkterna inte alltid är närproducerade. Men det uppvägs av att allt är vegetariskts om även det är bra ur klimatsynspunkt. 

Enligt butiken har de ofta något bättre pris på ekoprodukter än vanliga livsmedelsbutiker. Det går att skaffa ett Goodstore-kort som ger lite rabatt. Vi hade velat ha bättre skyltning i butiken. Exv. RAW-food ovanför hyllorna som innehåller sådan mat.  

Butiken har även en webshop

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 20131219

Ditt kaffe & thé

Adress: Hornsgatan 149

Kvartersbutik med stort utbud av kaffe, te och choklad, till viss del ekologiskt och fairtrade-märkt.

Efter några år i Högdalen har Ditt kaffe & thé flytttat sin butik till Hornstull, vilket förmodligen är välkommet bland de kaffe- och te-pimplande Hornstullsborna.

Butiken har ett brett utbud av kaffe och te, men även choklad och lakrits. Dessutom finns en massa tillbehör av olika slag, så som muggar, burkar, kaffekapslar och annat du behöver för din fikastund. I rummet innanför butiken finns möjlighet att sätta sig ner och ta sig en kopp, eller att delta i exempelvis chokladprovning.

Butiken känns väldigt mycket som en kvartersbutik, med bra service och kunskap om både kaffe och te. De har ingen uttalad ekorekoprofil, men det finns flera alternativ av ekologiskt kaffe, te och choklad att välja på. Önskan från butiken själva är att en stor del sortimentet ska vara certifierat och/eller lokalt producerat. Bland annat säljer de ekologiskt te i fina presentförpackningar, perfekta att ge bort i present! Dessutom finns det ekologisk kakaomassa och choklad från ett kooperativ där arbetarna garanteras schyssta löner.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 29 maj 2013

Primör

Adress: Timmermansgatan 19

Primör är en modern och fräsch livsmedelsbutik med ett brett sortiment av ekologiska varor.

Ljusa och luftiga matbutiken Primör är ett av de senaste tillskotten bland Stockholms ekologiska utbud. Och kombinationen av rymliga lokaler och bra sortiment gör det till en riktig guldgruva för den som är intresserad av ekologisk mat. Utbudet av allt från färsk frukt och grönt till hälsosamma smothiesingredienser och hudvård står sig bra i konkurrens med konventionella matbutiker.


Hyllorna är fulla av pasta, bönor, te och godis och i kyldisken finns det gott om mejerivaror och vegetariska pålägg av olika slag. Butiken har även ett imponerande sortiment av så kallad ”superfood” tillverkade av naturens mest näringsrika råvaror.


Det mesta men inte allt är ekologiskt. Enligt Primör själva strävar de efter att ha så mycket närodlad frukt och grönsaker som möjligt i sitt rymliga walk-in kylskåp. På sommaren åker de själva runt i Stockholmsregionen och köper in frukt och grönt från lokala odlare. Butiken erbjuder även take away med hälsosam mat och smoothies, något som känns som ett spännande och fräscht bidrag i snabbmatsstockholm.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Jennie Johansson 22 oktober 2012

Kate's Organic Market

Adress: Heleneborgsgatan 42

Liten välsorterad matbutik med soritment av ekologiska frukter och grönsaker, mejeriprodukter, ägg, kött och fisk samt torrvaror. Har också ett litet utbud av bl a ekologiskt godis, rättvisemärkt choklad och ekologiska hudvårdsprodukter. Man kan också beställa och hämta ut Kates "närproducerad låda" full av säsongens närproducerade råvaror varje torsdag. Finns som nätbutik.

Den lilla butiken på hörnet Heleneborgsgatan/Pålsundsgatan är ett välkommet tillskott på hållbarhetsfronten i ett uppvaknande Hornstull. I butiken står bl a Kate själv som kunnigt guidar dig till bra ekologiska och rättvisemärkta matvaror. I lågenergikylen längst in i butiken hittar du den godaste mjölken, den från Järna mejeri och upplyses genast om att den är färskast på torsdagar då butiken får sin levernas. Äggen kommer från Roslagen. Mälarchark och Den Ekologiska Slaktaren står för korvararna och är du vegetarian går du inte heller lottlös med produkter från både Taifun och Astrid & Aporna.

Ett leende möter dig alltid i dörren och ett engagemang och intresse för bra mat lyser upp vilken dag som helst. På torsdag hämtar jag min närproducerade låda och laddar för en hållbar helg!
  

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna 20 mars 2014

Johan & Nyström

Adress: Swedenborgsgatan 7

Kafferostare och te-handlare. Ambitionen är att sälja Sveriges mest etiska och miljövänliga kaffe. Kaffet rostas i Tullinge och kan avsmakas och köpas i den kombinerade kaffe/te-baren, konceptbutiken och utbildningslokalen på Swedenborgsgatan.

Det finns två anledningar för oss medvetna finsmakare att besöka Swedenborgsgatan. Den ena heter 8T8 och finns även den recenserad här på Ekoguiden. Den andra heter Johan & Nyström, utan tvivel alla kaffe och te-älskares Mecka. Det är absolut värt en liten eller lång omväg! Efter bara en stund här inne förstår man att kärleken och passionen är äkta. Likaså går det det inte att missa omsorgen om kvalitet, miljö och etik. Det står utom tvivel att de som driver J&N älskar sitt kaffe och sitt te, och att de tillhör den sorten som inte kompromissar om sin kärlek. 

En stor del av sortimentet är Fair Trade och ekocertifierat men ännu större vikt lägger man vid sin egen certifiering; Direct Trade som innebär att produkterna handlas direkt utan mellanhänder och onödig byråkrati. Transparens är ett viktigt ord, säger de själva. J&N har kontakt med alla sina leverantörer och besöker dem regelbundet.  I J&N:s egen bok går det att läsa om några av gårdarna, hur samarbetet ser ut, att man går in och stöttar både etiskt och socialt för att optimera kvaliteten i produktionen.

Den fullmatade te-menyn innehåller över 60 sorters te. För 35 kr får du tre koppar utsökt te. Dessa blad kan man nämligen använda till tre bryggningar och varje kopp blir en ny smakupplevelse. Deras eget te T-TE finns i massvis av smaker och är dessutom ekologiskt. 

I J&N:s kaffesortiment finns ca 30 sorter och många av dem bär märkningen "Single Estate" vilket betyder att bönorna kommer från en och samma gård. Menyn uppdateras kontinuerligt med nya kaffesorter så som dagens gästbrygg.

Stämningen i en denna kombinerade konceptbutik, kaffe/te-bar är både gemytlig och livlig. Man kan bli sittande länge eller bara ta en snabb och ändå njutningsfull kopp på stående fot.  De erbjuder även ett antal kurser, allt från brewmaster - till tekurs, både till de som har café eller butik och även till privatperoner som är intresserade.

Med ambitionen i topp och ett kreativt arbete framåt förtjänar de ett högt betyg. 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 21 januari 2011

8T8 medveten mat

Adress: Swedenborgsgatan 1

En livsmedelsbutik som satsar på ren mat av hög kvalitet, gärna närodlad, ekologisk och småskaligt producerad. I anslutning till butiken finns också en lunchöppen (11-14) nudelbar där man kan välja bland några olika varianter av nudelsoppa.

8T8 har som ambition att kunna erbjuda "en massa bra matupplevelser". Och nog är det en upplevelse att kliva in i denna butik. Inte bara vad gäller maten och smaken utan också för alla andra sinnen. Allting; färger, former, material, produkternas placering, varje liten detalj är så genomtänkt och inbjudande. Mitt på golvet står två bord med pallar runt där man kan inta sin nudelsoppa eller annan färdiglagad mat som kan köpas här. Det känns så hemtrevligt, jag skulle lätt kunna sitta här en hel eftermiddag och umgås med en god vän eller för mig själv med en bok eller arbete.

Här finns det mesta man kan önska sig, sortimentet verkar enormt brett. Jag ser många märken och produkter som jag inte tidigare har sett. Dessutom finns här ett litet beställningsortiment av ekologiska viner. Ägarinnan Carro Tallving förklarar att mycket i butiken är ekologiskt men inte allting. Det är renhet, hög kvalitet och miljömedvetenhet som är ledstjärnorna. Och jag blir väldigt glad av all kreativitet som kommer just ur denna medvetenhet. Lunchstammisar kan t ex köpa sig en färgglad nudelskål i plast som kan återanvändas. Man tar hem skålen, diskar den, tar med den nästa dag och får den fylld med dagens soppa. En annan sak som imponerar på mig är de oblekta fina pappersservetterna som finns här. Som jag har letat efter oblekta och ofärgade servetter, de finns tydligen att få tag på!

Det märks att det här inte bara är en butik. 8T8 är ett varumärke där ingenting tycks ha lämnats åt slumpen. Till och med loggan och hemsidan sprakar av kreativitet och inspiration, mer sånt vill vi ha!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 1 december 2010

Buyfair

Adress: Wollmar Yxkullsgatan 3

Buyfair är ett företag som säljer rättvist och ekologiskt producerade varor från småkooperativ i Syd. Försäljningen sker dels via en webbshop och en butik på Wollmar Yxkullsgatan.

Grundaren av Buy Fair, Annika Stenbom har äntligen förverkligat en gammal dröm om att kunna påverka och göra skillnad. Hon tror på förändring mot en rättvisare värld genom "trade" snarare än "aid". Allt på Buyfair är producerat av småkooperativ i t ex Sydamerika och Afrika. Annika berättar att hon tycker det är viktigt att man som kund får exakt information om var och av vem varorna har tillverkats. T ex är de vackra blusarna i butiken märkta med sin sömmerskas originalsignatur.

Förutom en del kläder och sjalar finns här livsmedel i form av exempelvis honung, choklad och kaffe. Kaffet direktimporteras från ett kooperativ som drivs av Mayaindianer i Mexiko. På Buyfair hittar man också hantverk som smycken, kuddar och prydnadsföremål.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekopatrullen 20 oktober 2010

Saltå Kvarns butik

Adress: Renstiernas gata 27

Saltå Kvarn i Järna som bakar bröd och saluför gryn, pasta, müsli med mera har startat en butik på Södermalm.

Saltå Kvarn har under de senaste åren stått för ett av de ekologiska undren. Från att ha varit ett litet och marginaliserat märke för ekonördar har det växt och anammats av hela den nya gröna vågen. Varje kafé med självaktning har idag en uppsättning av Saltå Kvarnsjuicer bakom glasdisken, även om det övriga sortimentet inte är särskilt ekoanpassat.

Inte oväntat är även denna satsning Saltå Kvarn lyckad. Den stora och luftiga butiken i hjärtat av Södermalm med svartvitrutigt klinkergolv är en inbjudande plats med många kunder. På skyltar lite var stans berättar företaget att de klimatkompenserar sina transporter etc - utöver att de redan säljer ekologiska och biodynamiskt odlade grödor! Här finns jätteförpackningar med pasta för storfamiljen, små snygga juicer, samt gryner och bönor på långa rader. Och så brödet förstås - levain, baguette, bullar kakor... Den dagen när ekopatrullen besöker butiken bjuds på äppelpaj gjord av müsli och äpplen.

Så bra som det kan bli alltså. Med både en grön interiörsbutik och denna butik på samma gata har Renstiernas gata goda förutsättningar att bli en riktig ekogata!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 mars 2010

Nytorget Urban Deli

Adress: Nytorget 4

Nytorget Urban Deli är en liten saluhall samt en restaurang bar. Här recenseras enbart saluhallen.

Gamla posten vid Nytorget har omvandlats till en modern saluhall med stora glasfönster och betongväggar. Här kan man handla både livets nödtorft och en hel del lite lyxigare produkter. Det finns en hel del ekologiskt och närproducerat även om det långt ifrån handlar om hela sortimentet. Servicen är bra och det är trivsamt att handla här för den som gillar lite lyxigare mat och specialprodukter.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 8 mars 2010

Coop Konsum Zinken

Adress: Hornsgatan 102

Konsumbutik med visst ekosortiment.

Konsum Zinken är en stor och välsorterad butik som har varit en föregångare på ekofronten. Numer känns det dock som om tiden har hunnit i kapp Konsum. Kedjan är fortfarande bättre än många andra på ekorekoprodukter men dessa produkter är fortfarande i minoritet. Har man besökt en butik med ekologiskt fullsortiment känns även Konsum Zinken långt ifrån hållbart. Jag velar mellan en trea och en fyra, men det blir trots allt en fyra då butiken är så pass fräsch och välsorterad. Men det är helt klart dags att gå ett steg längre för konsum!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 10 december 2009

Hornsgatans Hälsokost

Adress: Hornsgatan 54

Hornsgatans Hälsokost är en traditionell hälsokostbutik.

Man ska inte underskatta traditionella hälsokostbutiker. Här finns ett relativt stort utbud av ekologiska basvaror, schampon etc till rimliga priser.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 21 oktober 2009

Himalaya Te Kaffe Choklad

Adress: Medborgarplatsen 3

Himalaya Te Kaffe Choklad har ett stånd i Söderhallarna med ett brett sortiment av just kaffe, te och choklad av finare sort. Här finns även drycker och konfekt.

Är man sugen på lite lyxigare kaffe, choklad, te eller dylikt som också är ekologiskt och rättvisemärkt går har detta lilla stånd ett stort utbud. Det ser både gott och fint ut man lockas lätt till att köpa något lite och fint för fredagsfikat.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin & Jonna Wijk 16 mars 2013

Goodstore Skånegatan

Adress: Skånegatan 92

Goodstore är en livsmedelsbutik med enbart vegetariska och ekologiska produkter. Utöver mat finns också hygienartiklar.

Goodstores butik är ett paradis för vegetarianen! Hela sortimentet är vegetariskt och till stor del även veganskt. Utbudet är förvånansvärt brett och enligt Goodstore är 95 procent av produkterna ekologiska, mycket är även rättvist producerat. Här hittar du allt från färska grönsaker och smörgåspålägg till schampo och glass.

En mataffär som Goodstore känns som ett väldigt positivt inslag i närbutiksutbudet. De har det mesta du behöver i vardagen och det enda man möjligen kan ha något emot är att produkterna inte alltid är närproducerade. Men det uppvägs av att allt är vegetariskt. Lokalen är även i minsta laget, men ett bra geografiskt läge nära Nytorget kompenserar för det.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 6 januari 2009

Skanstulls hälsokost

Adress: Ringvägen 106

Hälsokostbutik med visst ekosortiment

Hälsokostbutiker kan ofta ha ett stort sortiment av ekologiska produkter utöver det som finns i vanliga matvarubutiker. Skanstulls hälsokost är en traditionell hälsokostbutik, men rekoekosortimentet är inte särskilt omfattande, hit går man främst för att få blutsaft och andra tillskott.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Leela april 2008

Götgatsbackens Hälsokost

Adress: Götgatan 21

Liten, trång, men mycket trevlig butik, med stort urval av ekologiska varor, bröd, grönsaker, och frukt. Vänlig personal och trevlig stämning.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Erik februari 2008

Gryningen Hälsobod

Adress: Folkungagatan 68

Hälsokostbutik med stort ekosortiment från gryner, till kylvaror och grönsaker.

Stockholms mest välsorterade hälsokostbutik. Här finns i stort sett allt man kan tänkas vilja ha och priserna är, relativt sett, inte orimliga. En hälsokostbutik av gammal hederlig typ utan stora plastburkar med pulver.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Coop Konsum Mariatorget

Adress: Hornsgatan 54

Krav-auktoriserad Coop Konsum-butik.

Detta är en relativt stor och välsorterad butik. Ekosortimentet är dock inget särskilt utöver det vanliga. Man kan dock finna ekologiska räkor, som på bilden, men ekologisk lax saknas. Bosarpskyckling och en del ekokött finns, liksom, mjöl, lite bröd etc. Det mest positiva är att man i vid ingången har en hylla med rättvisemärkta varor. Det är ett bra initiativ!

Betyg:

Läs mer ...

Bondens egen marknad

Adress: Katarina Bangata

Marknad med framför allt lokalproducerat men också eko.

Bondens Marknad är det av John Higsons verk som lever vidare när Street har gått omkull. Kanske för att alla andra länder i världen har sådana här marknader, som annars lyser med sin frånvaro i Sverige. På Katarina Bangata säljs under tidig höst, till jul och till påsk allehanda delikatesser, grönsaker, bär, kött, bröd och honung. Allt är inte eko, men det är närproducerat, kul och gott!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Smaksatt

Adress: Havregatan 13

Liten butik med mat, barnartiklar och presenter som till 90 procent är ekologiska.

Smaksatt är en liten men välfylld butik med mat, godis, presenter, tygblöjor och inte minst miljöanpassade och biologiskt nedbrytbara ballonger! Det är en fin liten butik och det finns många kul prylar för den som vill ha allt ekologiskt.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
Recension av: Elisabet Lee 6 februari 2011

Rosendals bröd

Adress: Arbetargatan 29

Här, nästan mitt i den larmigaste delen av Kungsholmen säljs brödet som bakas på Rosendals trädgård. Råvarorna är ekologiska och många av bröden bakas i bageriets stenhällsugn som eldas med ved.

Vad är det med bröd som ger den där hemtrevliga och harmoniska känslan? Doften, formen, färgen? Det är också någonting med utstrålningen. Märkligt, men bröd är för mig som levande väsen, åtminstone de som är bakade på rent mjöl och med omsorg och kärlek. Det är som att alla bröden omfamnar mig med sina dofter och sina gyllene färger när jag kliver in på Rosendals Bröd på Arbetargatan. Det som slår mig är hur fantastiskt mer levande dessa bröd är jämfört med de inplastade industribröden som vi är vana vid. Här finns alla de bröd som säljs i butiken på Djurgården; fruktbrödet, baguetten, rågbrödet, valnötsbrödet. Dessutom kan man köpa en del av bakverken och trädgårdens egna marmelader och sylter.

Första gången jag besökte butiken var precis någon dag efter att den hade öppnat för ungefär två(?) år sedan. Jag minns att jag undrade hur det skulle gå. Om kungsholmsborna skulle unna sig de härliga, men lite dyrare bröden. Det glädjer mig att det uppenbarligen går bra. Den värme och hemtrevnad som bröden sprider, blir som en lugnande oas i larmet som annars präglar den här delen av Kungsholmen.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Liv april 2008

Daglivs Klippet

Adress: S:t Eriksgatan 34

Stor dagligvarubutik med rejäl hylla för ekologiskt och vegetariskt. Den ekologiska fruktdisken är dock inte så fräsch och butiken är ofta full med folk vilket skapar en stressig miljö. Helt klart en bra mataffär om du bor i närheten eller har vägarna förbi, men inget att åka långa omvägar för.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: VASASTADEN
Recension av: Elisabet Lee 27 mars 2012

In the Mood for Tea

Adress: Norrtullsgatan 9

En butik som är specialiserad på kvalitetstéer från främst Kina.

Innan du kliver över tröskeln till denna unika butik, ska du lämna allt du tidigare vet om te utanför. Gör dig beredd att möta en ny fantastisk värld som bygger på flertusenårig tradition och hantverkskunnande. Efter att ha avnjutit te från In the Mood for Tea på restaurang Lao Wai (läs recension här på Ekoguiden), har jag fått en aning om vad som skiljer ett riktigt kvalitetste från en Liptonpåse. Ett riktigt te ger näring till kroppen och är en njutning för alla sinnen, en upplevelse av poetiska och andliga dimensioner.

Så redan innan jag besöker In the Mood for Tea är jag fullt införstådd med att denna butik säljer några av de bästa teerna i världen. Och sådana skatter behöver inte något annat sällskap än sig själva. Här säljs varken kaffe eller godis som man är vad vid från vanliga te-affärer. Här säljs rätt och slätt några av de bästa teerna från främst Kina som är ursprungslandet för te. Varje te är noga utvalt av butiksinnehavarna Jonas och Sofia som månar om en personlig och långvarig relation med gårdar och producenter som står för kvalitet, småskalighet och ett hållbart jordbruk. Det borgar också i de flesta fall för ekologisk produktion även om alla gårdar inte har råd med en certifiering. Kvalitet av den här rangen kräver unika kunskaper och ett minutiöst hantverk. Den som är van att köpa Liptonpåsar kommer att bli chockad över priserna i In the Mood for Tea, men här gäller det att tänka om, det är en oändlig skillnad mellan te och te.

Sedan Ekoguidens tidigare besök har det glädjande nog hänt mycket när det gäller butikens sätt att kommunicera. Man har tydligt märkt upp alla téer som är ekologiskt certifierade, vilket är en lång lista. En fin och tydlig hemsida och webbutik har också tillkommit, fullproppad med intressant och läsvärd information om téerna och hur de bereds. Om du vill unna dig själv eller någon annan en verkligt fin gåva och upplevelse, köp ett te från In the Mood for Tea!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 15 mars 2011

Bakery & Spice

Adress: Torsgatan 46

Butik som säljer matbröd och bullar bakat av helt och hållet ekologiska eller biodynamiska ingredienser. Bröden kommer från det egna bageriet i Solna.

Bakery & Spice säljer hundra procentigt ekologiskt eller biodynamiskt bröd från eget bageri i Solna. Här finns ett tiotal olika sorters matbröd, bullar, och så här i semmeltider, även frestande ekologiska semlor.

Jag får lust att köpa med mig hela butiken hem men får nöja mig med ett par rågbaguetter och ett rågbröd till helgens barnkalas. Bröden infriar alla förväntningar; smakar mustigt av råg och surdeg med en läckert frasig yta. Jag är säker på att alla Bakery & Spice's bröd håller samma höga kvalitet. Bageriet som drivs av Gustav Pietsch, från början utbildad kock, levererar bröd till flera gourmetrestauranger som bl a Operakällaren, Le Rouge, F12 och Grill. Man kan också köpa bröden på Hermans Ekohandel på Tegnérgatan 3.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 1 februari 2011

Linn & Viktors

Adress: Norrtullsgatan 26

Brödbutik som säljer ekologiskt surdegsbröd samt bullar och andra bakverk.

Utbudet av små nischade butiker för oss medvetna konsumenter har berikats med ytterligare ett tillskott i form av Linn & Viktors. Detta är en liten, liten butik som helt och hållet är inriktad på ekologiskt surdegsbröd. När jag kommer på besök en tidig eftermiddag gapar hyllorna tomma vilket vittnar om att det tydligen är rykande åtgång på bröden. Det glädjer mig mycket. I Sverige har jag alltid saknat de där små kvartersbagerierna som finns t ex i Tyskland. Trots att Linn & Viktors inte har något eget bageri får de sitt bröd bakat av en så gott som egen bagare. Det krävs mycket mod och drivkraft att satsa på en sådan här nischad verksamhet. Jag önskar Linn & Viktors all lycka och hoppas att deras bröd ska mätta och glädja ännu fler stockholmare. Själv har jag verkligen njutit av det danska rågbröd som jag köpte med mig hem.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 3 februari 2009

InezAmalia

Adress: Norrbackagatan 15

Liten butik med lokalproducerad ekologisk mat.

Inez Amalia är en snyggt inredd och mysig liten butik med härliga retromöbler. Sortimentet är vid besöket ännu ganska litet men ska utökas efter hand. Här finns diverse delikatesser och det mesta är producerat i Sverige. Allt är inte eko, men ska ändå vara schysst producerat.

Betyg:

Läs mer ...

Hälsobutiken

Adress: Döbelnsgatan 33

Liten hälsokostbutik med visst ekosortiment.

Läs mer ...
STADSDEL: ÖSTERMALM
Recension av: Leila Falkenberg 27 maj 2013

Ecoist

Adress: Sibyllegatan 51

Ecoist är en personlig butik med café, för alla som gillar sundare matvanor. I butiken finns ekologiska kvalitetsprodukter med inriktning på kost och näring.

En trappa ner på hörnet Sibyllegatan/Kommendörsgatan ligger sen 3 år tillbaka Ecoist med fokus på hälsosam och funktionell mat. De som jobbar här lever verkligen som de lär, kan verkligen sitt sortiment utan och innan och ger gärna råd om man är nyfiken på GI, LCHF eller bara vill prata sundare matvanor. För hur gör man nu med mandelmjölet, och vilket kokosfett är bäst egentligen? Här får man alltid lära sig något nytt. De öppnar tidigt på vardagar med supernyttig frukost som chiagröt, bovetegröt etc.

Sortimentet är väl genomtänkt, det mesta är ekologiskt certifierat eller fairtrade. Dessutom finns väl utvalda kosttillskott och superfood. Det är nyttigt och medvetet men samtidigt totalt genomsyrat av matglädje.

Lunchlådorna är hemgjorda på ekologiska och närproducerade råvaror i så lång utsträckning som möjligt. Det finns ett stort sortiment av ekologiskt te och fairtrade kaffe och ofta även små naggande goda hembakade kokos- eller chokladkakor som du kan unna dig utan dåligt samvete. Helt fria från socker, vete eller gluten men ändå helt himmelskt goda. Bäst är lördagarna, då serveras glutenfria wåfflor!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 mars 2010

The Diet Shop

Adress: Sibyllegatan 51

The Diet Shop är en butik för hälsa och friskvård. Här säljs hälsokost, viss mat och här finns också en servering. Här recenseras butiken men inte serveringen.

Inte oväntat ligger denna hälsosamma butik på Östermalm inte långt från Blueberry Lifestyle och Yogayama. Utöver att köpa hälsosam mat kan man också träffa kostrådgivare och delta i föreläsningar. Det mesta som säljs i butiken är ekologiskt och i viss mån också rättvisemärkt. Här finns gryner, téer, juicer och hälsosamma torkade bär av olika slag.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Blueberry

Adress: Sibyllegatan 15

Modern hälsokostbutik med gryner, tillskott, juicer, torkade bär, sylt, nötter, godis, hudvårdsprodukter, te, presenter etc som är till största delen ekologiska. Längre in i butiken kan man köpa med sig dagens lunch, smoothies, snacks och middag. Man kan också beställa catering.

Blueberry Lifestyle är en kedja som vinner mark kring Östermalm, idag finns det tre butiker i samma område. Tanken är att maten ska vara god och nyttig såsom blåbär. I butiken finns det mesta till ganska höga priser, men sortimentet är till stor del ekologiskt och det är fräscht och snyggt. Maten testades inte denna gång, men maten i andra Blueberry-butiker har testats och den är god även om portionerna ibland är snåla.

Betyg:

Läs mer ...

Sabis Fältöversten

Adress: Karlaplan 13
Recension av: Susanna Elfors 5 november 2009

Rosendals trädgård butiken

Adress: Rosendalsterrassen 12

Rosendals trädgård är kanske mest känt för sitt kafé, men här finns också en liten butik där det säljs müsli, gryn, marmelader, grönsaker, frukt, kryddor och bröd bakat där.

Denna butik är härlig att besöka med sitt helekologiska sortiment och de små fina delikatesser i vackra små burkar som hyllorna är fyllda utav. Här finns också en del konsthantverk och några böcker. Brödet är mycket gott.

Det märks dock att butiken ligger ganska nära öfvre Östermalm för priserna är höga och kunderna är eleganta. Sommartid finns det också gott om turister varför det ibland kan bli lite väl trångt i butiken. Men om man kommer på under tidig höst eller på våren en vardag är Rosendal ett superfint ställe att vistas på och man hittar goda saker av hög kvalitet som i princip är helekologiska.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 25 februari 2009

Lemuria

Adress: Nybrogatan 26

Traditionell hälsokostbutik med liten servering och försäljning av färska grönsaker.

Lemuria har det mesta som brukar finnas i hälsokostbutiker, här finns alla preparaten och en hel del ekologiska matvaror och skönhetsprodukter. Vid den lilla serveringen kan man äta hälsokost av den gamla stammen, väldigt nyttig men inte alltid så delikat. Mer delikat är pirogerna från Sattva. Här finns också lite grönsaker och annat som hör till för den traditionella hälsokostaren.

Betyg:

Läs mer ...

Coop Karlavägen

Adress: Karlavägen 102
Recension av: Susanna Elfors 1 december 2008

Blueberry Life Style

Adress: Sibyllegatan 15

Butik och catering som säljer ekologisk och hälsosam lyxmat.

Blueberry är en mycket stilig butik med en massa små påsar, flaskor och kartonger med lyxig men samtidigt nyttig mat. Här finns nötblandningar, kryddor, hälsopreparat med mera. Fokus är förstås på blåbär som är både nyttigt och gott. Ungefär 70 procent är ekologiskt - och visst smakar det bra - men priserna är inte oväntat ganska höga.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT

Maries Hörna

Adress: Pepparvägen 11

Maries Hörna är ett bageri och kafé på Pepparvägen i Hökarängen som är Sveriges första gågata. Allt bröd bakas hantverksmässigt utan tillsatser och med levain-deg. Här finns också stenugnsrostad hälsomusli, knäckebröd, marmelader och safter.

Att komma in till Maries Hörna är som att kliva in i ett franskt bageri ett sekel bakåt i tiden. Här hänger en hundra år gammal brödspade på väggen och alla väggar är täckta med tegel. Det är varmt och välkomnande med en mastig doft från det nybakade brödet. 

Och det är lika trivsamt som gott. Det surdegsbakade brödet som bakas på plats och från grunden (ingen bake-off här) är smakrikt knäckigt och mustigt. Även bullar och andra bakverk är lika vällagade och goda. Kaffet likaså, för att inte tala om den hemgjorda saften. 

Hur är det med ekorekofaktorn då? Rekofaktorn är hög, Maries Hörna samarbetar med lokala aktörer såsom Bästa Svängen Hökarängen en förening som arbetar för att hjälpa människor att sluta missbruka och öka den sociala hållbarheten i Hökarängen. Därför donerar hon ofta bullar och bröd till föreningen. Överlag hushåller Maries Hörna genom att göra skorpor av bullar och krutonger av gammalt bröd. 

Maries Hörna är också lite av ett socialt nav i Hökarängen där människor samlas för att prata med varandra. Ibland lämnar de bär och rabarber till bageriet och dessa kommer till nytta i kakor och saft. 

Tyvärr är det lite svårare med ekofaktorn eftersom eko i dagens samhälle kostar. Marie som driver Maries Hörna har ekologisk mjölk och ekologiskt kaffe. Hon försöker när hon har råd att köpa in ekoprodukter, men till exempel det ekologiska mjölet är tre gånger dyrare än det konventionella. Egentligen borde det ju vara tvärtom!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Ekodirekt Stockholm

Adress: Gamla Tyresövägen 374 12134 Enskededalen

Ekodirekt är en butik med enbart ekologiska livsmedel och även hygienartiklar. Butiken har även en nätbutik.

Ekodirekt är något så ovanligt som en helekologisk butik i en förort. Här finns nu ett relativt stort sortiment av ekologiska livsmedel och även hygienartiklar. Det innebär att den som vill handla ekologiskt i princip kan få tag på allt här - från kött till smågodis. Till och med kryddor, pop-corn och chips. 

Butiken är också fin och fräsch med bra varor, ett eldorado för den ekointresserade och väl värd en utflykt för dem som vill köpa ekologiskt och inte har det i sitt närområde. 

Betyg:

Läs mer ...

Coop Konsum Högdalen

Adress: Högdalsgången 19

Coop Konsum Hammarbyhöjden

Adress: Finn Malmgrensvägen 11

Coop Konsum Gubbängen

Adress: Lingvägen 104

Coop Konsum Gröndal

Adress: Gröndalsvägen 36
Recension av: Sebastian oktober 2008

Coop Konsum Bagarmossen

Adress: Svartåg. 7

Coop Konsumbutik

Rejäl konsumbutik med ordentligt sortiment. Här finns också gott om ekologiska varor, t.ex. ekologiska oliver och faktiskt ekologisk kyckling och ekoköttfärs från Gotland. På brödfronten är läget inte alltid lika kul, men på det stora hela är det riktigt bra.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: NORRFÖRORT
Recension av: Elisabet Lee 7 januari 2011

Ålstens kött

Adress: Ålstensgatan 15

Butik i Ålsten, Bromma som säljer charkuteri vars råvaror kommer från Skebo KRAV-certifierade slakteri och kött som kommer från ekologiska gårdar i Roslagen.

Ålstens kött kallar sig för en modern "gammaldags" butik och har verkligen funnit sin rätta inramning i det pittoreska Ålsten. Trots butikens begränsade yta finns här ett brett och imponerande sortiment; blodpudding, hängmörat kött, olika sorters korv, vilt och såser.

Frågan är vad jag som vanligtvis föredrar vegetarisk mat har att hämta här? Mer än man skulle kunna tro. Dels har jag en son som gillar att grilla korv trots att han annars ratar kött. Dels gäller det att tillfredsställa övriga familjemedlemmars och släktingars mer traditionella önskemål framför allt när det gäller julbordet. Men jag vägrar köpa vilket kött som helst, det måste vara ekologiskt och schysst producerat. Så inför jul blev Ålstens kött ett självklart val och jag är lyrisk över produkternas smak och kvalitet. Råvarorna kommer ju från Skebo slakteri som har en mycket genomtänkt filosofi när det gäller produktionen av kött. Jag har haft förmånen att prata med slakteriets ägare Rickard Björklund som också äger en av landets få ekologiska konferensanläggningar. I vanliga fall transporterar man djuren flera mil till ett av Sveriges två slakterier. Transporterna stressar djuren enormt och påverkar köttets smak och kvalitet. Rickard beslutade därför att etablera ett eget slakteri där man endast slaktar djur från ekologiska gårdar i närområdet.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Källan Ekobutik

Adress: Tunnlandsvägen 58

Källan Ekobutik är ekologisk fullsortimentsbutik med livsmedel. Här finns också litet utbud av kläder och hygienprodukter. Det finns även en servering där man kan fika samt äta smörgåsar och andra lättare rätter.

Det känns att detta är en ekobutik med hjärta och lång tradition. Här finns det mesta mellan himmel och jord och stämningen påminner om Rudolf Steinerseminariet i Järna. Detta förklaras troligen av närheten till den antroposofiska Kristofferskolan. Hon som arbetar i butiken berättar också att det finns en "härlig kraft" i området på grund av skolan. Vi hittar äkta Järnamjölk, ekogodis, ullstrumpor och mycket mer. Servicen är utmärkt och vår fika är god.

Betyg:

Läs mer ...
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Etnomat i Sverige AB

Ny e-matbutik Etnomat‏

Etnomat i Sverige AB är företaget som bildades med en önskan om att förse människor, var i världen de än kommer ifrån med mat från kända utländska leverantörer.

Produkter som kan vara svåra att hitta i svenska matbutiker.

För att erbjuda denna tjänst anser vi att man ska kunna beställa på sitt eget språk. Därför har vi tagit fram en webbshop där du kan handla din mat på

svenska, engelska, arabiska, turkiska och serbiska. Så småningom kommer vi att utöka med fler språk och produkter från andra länder

etnomat.se/

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1