Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

 

Ekologiska restauranger och caféer i Stockholm

Vad är en ekologisk restuarang eller eller ett dito café?

Här recenseras en mängd olika ställen som alla har gemensamt att de har, eller utger sig för att ha en ekoprofil. Det kan handla om att restaurangen/cafét/baren använder sig av ekologiska (vanligtvis KRAV-märkta) råvaror, att de källsorterar, sparar energi och att de har en stor andel vegetariska rätter. Två betyg sätt, ekorekobetyg och kvalitetsbetyg. Kvalitetsbetyg är en bedömning av stället rent allmänt (ungefär som i tidningarna). Recensenten smakar på maten, utvärderar servicen och miljön. Dessa betyg är ganska subjektiva och påverkas förstås av recensentens preferenser. För ekorekobetygen är det annorlunda. För att få högsta betyg, fem blommor, krävs ett helhetstänk med stor andel ekologisk mat, hög andel vegetariskt och ett tänk kring energi och källsortering. Även en fyra kräver ett helhetstänk, men andelen ekologisk mat kan vara något mindre och kanske är helhetstänket inte lika utvecklat. 

För en trea finns där ett ekologiskt utbud, men det når inte ända fram. Ett café med ekoreko kaffe och enstaka rätter/bakverk som är eko kan få en trea. Tvåor och ettor utdelas sällan, det är främst för sk "Greenwashsställen", dvs. restauranger som utger sig för att vara eko men sedan inte har mer än några saltåkvarn-juicer i hyllan. 

Om man tittar märkningsmässigt är förstås KRAV-märkningen viktig. Idag finns det KRAV-certifierade restauranger. Svanen är också relevant, det finns idag också Svanen-certifierade restauranger. Fairtrade finns inte som certifiering av ställen, men däremot av produkter, en viktig sådan är kaffet. Därutöver är Naturskyddsföreningens koncept, Gröna Gaffeln relevant, dvs. att restaurangerna lyfter fram vegorätter, likaså konceptet Köttfri Måndag, att det inte serveras kött på måndagarna.

STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 20140120

Blueberry

Adress: Regeringsgatan 40

Blueberry är ett litet café beläget inne på NK. Cafét vänder sig till medvetna konsumenter som bryr sig om hälsa och miljö. Deras motto är ett ”holistiskt perspektiv på människan och livet”.


Blueberry är mer av ett take away-fik än ett sitta-kvar-och-avnjuta-fik, även om det finns lite sittplatser för de som önskar göra just det.

Utbudet består mest av juicer, smoothies och sallader. Det finns vegetariska och även glutenfria alternativ. Det finns också raw food vilket är både miljövänligt och näringsrikt. Stor del av sortimentet är ekologiskt och produkter som te och kaffe är Fairtrade-märkta. Laxen är ekologisk från Norge, men köttet är dessvärre inte ekologiskt. Det sistnämnda drar således ned betyget lite.

Vid jämna födelsedagar adopterar caféet träd i Brasilien genom Miljöförbundet Jordens Vänner istället för att spendera pengar på diverse prylar.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 4 oktober 2013

Organic Green

Adress: Rehnsgatan 24, Stockholm

Organic Green är en lunchrestaurang med vegetarisk och ekologisk mat. Här kan man också dricka smoothies och hälsodrinkar. Organic Green säljer även ekorekoprodukter, som sojamjölk, gryn, frön och mjöl, i en fristående hylla.

Restaruangen väcker föga uppmärksamhet från gatan, men väl inne – och butiken – märks att stället är populärt bland stamgäster. Lokalen är spartansk och går i gult, orange och grönt. Inredningen känns alldaglig, som en kombination mellan indisk restaurang och lunchmatsal.
Maten är traditionell vegetarisk kost, med fokus på veganer. Kryddningen till den varma maten är orientalisk och stark, men även råkostmat erbjuds. Den som vill, kan be om mildrande youghurt till. Tallriken känns färggrann när den kommer på bordet och rätterna ger en behaglig mättnadskänsla efteråt. Kikärtsröran till det hembakta och ekologiska anisbrödet är underbar. Hälsodrinkarna känns fräscha och smakar gott – med höga näringsvärden. Pröva exempelvis den gröna spirulinadrinken – med färskpressad ekoapelsin.
Servicen är bra och personalen vänlig. För att gästerna ska kunna äta i lugn och ro, får man inte tala i eller på annat sätt använda mobiltelefon eller surfplatta.

Restaurangen fokuserar framför allt på människor som är hälsointresserade, men även vill äta ekologiskt och KRAV-märkt. Innehållet är till 75-85 procent ekoreko, helst närodlat. Maten serveras på porslin med flergångsbestick, även om engångsbestick går att välja till. Köket avfallssorterar, såväl plast och förpackningar som matavfall men restaurangen saknar fokus på energianvändning. På toaletten erbjuds gästerna tvätta händerna med flytande tvål, som saknar miljömärkning.

På väggen ryms annonser för bland annat yogakurser, vilket ger ett lätt rörigt intryck. Konceptet känns dock seriöst med sitt helhetstänkande kring ett grönt samhälle.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 27 november 2012

Barista T-centralen

Adress: T-centralen, Centralplan 15

Barista Fair Trade Coffee är en kaffekedja som serverar både fika och mat. Utmärkande för Barista är det starka engagemanget för miljö- och rättvisefrågor som styr hela verksamheten, i alla delar av värdekedjan.

På nedre plan i T-centralen mitt i det livligaste myllret av människor, finns en riktig oas: Barista Fair Trade Coffee. Här hittar du det godaste, schysstaste kaffet, rostat hos Johan & Nyström, helekologiska, supernyttiga, smarriga smoothies, bakverk, mackor och mat. Dessutom mysiga sittplatser med tillgång till Wifi och elkontakt (vindelkraft).

Barista är en stor inspiratör och föregångare när det gäller att driva en affärverksamhet med etiska och miljömässiga aspekter som värdegrund. Varje detalj svarar upp mot kravet på miljö- och rättvisehänsyn. Servetterna är gjorda på returfibrer, "plast"muggarna är inte gjorda av plast utan majsfibrer, kaffesumpen delas ut som gratis gödsel i rabatterna. Förutom att det mesta som serveras är fairtrade-märkt, deltar man i FN:s skolmatsprogram för fattiga skolbarn. Man har också ett vinstdelningssystem så att personalen får ta del av vinsten. Och det märks att personalen är engagerad och trivs, alltid så glada och välkomnande.

På Barista är man dessutom enormt skickliga på kommunikation. Det som förmedlas i lokalen och på hemsidan engagerar, känns äkta och berör. Att man också har märkt upp alla ingredienser som är ekologiska och rättvisemärka på menyn, är en fantastisk och ovanlig service för alla oss medvetna. Om du känner dig nedstämd en dag och undrar när världen någonsin ska bli bättre, ta då en fika på Barista och låt dig övertygas om att det är möjligt! Barista finns i många städer i Sverige och även på två andra platser i Stockholm; Götgatan och Nacka.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Jennie Johansson 29 maj 2012

Ecobaren på Centralbadet

Adress: Drottninggatan 88 ö.g

Ecobaren är Centralbadets restaurang som går att nå både inifrån badet och från utsidan. De serverar ekologiska viner, champagne, cider, frukt och grönsaksdrinkar och andra alkoholfria alternativ. Ena halvan av menyn består av raw food och andra halvan av varm och kall ekologisk mat.

Om du svänger av från den shoppinghetsiga Drottninggatan in på gården till höger, bara några kvarter efter att du passerat Kungsgatan, möts du av en lummig liten park som för tankarna till Paris och sekelskifte. I själva verket kliver du rakt in Jugendarkitekten Wilhelm Klemmings dröm om ett öppet fönster mot naturen. Han skapade 1904 Centralbadets interiör och exteriör som blev något utöver det vanliga. Om det är vår eller sommar och du snirklar dig runt träd och buskar når du fram till Centralbadets entré som flankeras av en uteservering tillhörande, just det, Ecobaren. Här serveras lunch, fika och middag. Vill du hellre sitta inne gör du det i något som man kan beskriva som en passage till Centralbadets reception. Något oinspirerat men otroligt lugnt. Själv föredrar jag att avnjuta Ecobaren från insidan, efter en simtur i den vackra ovala bassängen.


Vi testar raw food vid både vårt första och andra besök. Maten är ambitiös och smakrik och mycket välkomponerad. Vi sitter under den grönt bevuxna väggen och njuter av rawbiff gjord på rödbeta, kapris, rödlök och dijonsenap som serveras med cashewsmör och bladgrönt (125 kr). En riktig höjdarrätt! Ratatouille med basilika- och mandelpesto, svarta oliver samt pumpaparmesan och blomkålscouscous (139 kr) smakar som dess tillagade variant men med en diskret smak av gazpacho, vilket är mycket angenämt. Peston kompletterar med en något fastare konsitens. Det vilar ett lugn i lokalen och man tar god tid på sig med måltiden som sig bör. Det enda som stör är en mixer på högvarv då och då. Men vad gör det när det är vår super detox drink (65 kr) som är på g . Den innehåller broccoli, morot, apelsin och kanel och känns svalkande och uppiggande. Efter det är vi behagligt mätta och bestämmer oss för att bara drömma om den fylliga chokladmoussen av färska dadlar och avocado som serveras med sirapshallon( 89 kr), även den raw.


Nästa gång blir det varm mat. Ser fram emot att testa rimmad rödingfilé med Gotländsk pärlpotatis i gräslöksbéchamel samt ört- och bladgrönt med citronette (230 kr) Det passar nog perfekt till ett glas kall ekologisk champage och mina drömmar om Paris.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 24 maj 2012

Brydlings på Åhlens

Adress: Åhléns, Klarabergsgatan 50

Brydlings på Åhléns driver numera all cafe och restaurangverksamhet på Åhléns, city. Det innebär ekologisk, biodynamisk, ”Fair Trade” märkt och närproducerad mat, tillagad på plats från grunden. De erbjuder även egenproducerad mat till försäljning att ta med hem, samt ett urval av svenska råvaror från små producenter.

På Tunnelbaneplanet ligger Caféet med försäljning av kaffe, drycker, smörgåsar, sallader, samt egentillverkad glass.

På plan 2 finns den nyrenoverade restaurangen som serverar ekologisk mat och dryck hela dagen. Här säljs också mathantverks- och ekologiska produkter, allt ifrån ostar, bröd och marmelader till renkött och jäst.

På plan 4 finns en Svensk Bistro med en meny bestående exempelvis av klassiker som toast Skagen, hummersoppa, köttbullar med potatispuré, och ostkaka. Sommartid har terrassen öppet med grillat och egentillverkad glass.

Det känns nästan lite för bra för att vara sant, att det går att få både ekologisk mat och fika på ett av våra största varuhus mitt i city. Och att det är systrarna Carina och Ulrika Brydling, tillsammans med sommelier Jörgen Calmsund som står bakom det hela, gör inte upphetsningen mindre.  Dessa tre har med sin krog i Åre, ”Marmite”, varit med på topplistan över Sveriges bästa restauranger i ”White guide”. De föreläser, utbildar och har skrivit flera böcker. Deras signum är mat från naturen, klimatsmart och ekologisk mat och ren mat utan tillsatser.

Jag är på restaurangen på plan 2 för att äta lunch och känner mig riktigt upprymd. Här finns nämligen inte någon som helst tvekan, det allra mesta är ekologiskt, t o m ketchupen, senapen och sockret till kaffet.

Lunchmenyn innehåller två dagens rätter, en soppa och en gratäng, båda vegetariska. Man kan också välja på ett antal a la carte-rätter, och för barnen finns en särskild liten meny. De vegetariska alternativen innehåller ingen proteinkälla så jag väljer stekt strömming med potatismos. Salladsbuffé ingår till alla rätter och där ser jag att det finns både kikärtor och linser vilket gör att man lugnt kan välja en av de vegetariska rätterna och ändå få i sig lite protein. I salladsbuffén ingår förutom de två skålarna med baljväxter, också vitkålssallad och rivna morötter. En ur miljösynpunkt föredömlig salladsbuffé, hellre några få skålar vars innehåll verkligen är ekologiska och säsongsanpassade. Så kommer minuset: De gröna, inte helt fräscha växthusdrivna salladsbladen, tycker jag är helt onödiga.

Hur smakar maten då? Absolut helt ok. Strömmingen känns inte helt nyfångad och den badar i alldeles för mycket smält smör, men helheten är ändå bra. Det märks att maten är lagad från grunden och det är skönt att få slippa pulvermos och smakförstärkare. Tack Åhléns för att ni har öppnat dörrarna för Brydlings och den ekologiska maten!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 mars 2010

Hamngatan Stories

Adress: Hamngatan 37

Hamngatan Stories ingår i Stories-kedjan tillsammans med Götgatan Stories. Det är caféer där man kan äta lunch och fika. Delar av sortimentet samt en del kaffe är ekologiskt.

Det är fart, fläkt och rörelse i Gallerian och Hamngatan Stories är därmed inte alls lika slapparvänligt och bra som plats för möten som Götgatan Stories. Men samtidigt är det en skön atmosfär och lättsamt att sätta sig där för en lunch. Och maten är finfin. Rödbetssalladen är krispig, syrlig, söt och salt på samma gång. Det som känns oklart är hur mycket som egentligen är ekologiskt. Hade jag känt mig mer säker på det hade ekorekobetyget höjts.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 23 december 2009

Publik Restaurang & Bar

Adress: Hötorget

Publik Restaurang & Bar är ett kafe/restaurang inne i PUB-varuhuset (med ingång från korsningen Drottninggatan/Kungsgatan). Här serveras, varm mat, men främst smörgåsar, bakverk och kaffe. Sortimentet är delvis ekologiskt.

Detta är en riktigt glad liten överraskning mitt i city där det är tunnsått med ekokaféer. Publik är dessutom mycket mysigt och har bra service. Här kan man ordna mindre möten, sitta och skriva eller bara dricka lite kaffe. Surdegsmackorna är ekologiska och goda. Sortimentet är dock långt ifrån helekologiskt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Ekoteket

Adress: Kulturhuset, Sergels torg

Ekoteket är Kulturhusets nya miljösatsning. Det är både en restaurang ett kafé och en mötesplats där seminarier och föredrag om klimat och miljö hålls. Ekoteket finns på plan 2 vid biblioteket.

Ekoteket består både av en utställning som är både rolig och intressant, och ett kafé/restaurang.

Tyvärr är inte maten något vidare här. Dinkelvåfflan med lingon, svamp, lök, fläsk och gräddfil är just precis på gränsen mellan gott och lite märklig. Salladen med kött är inget vidare och soppan är sådär mittemellan. Äppelkakan är dock god.

Sen kan man ju fråga sig varför Ekoteket, åtminstone inte har någon vegetarisk huvudrätt. Kött är ju som bekant inte särskilt klimatsmart, i synnerhet inte det ekologiska ironiskt nog. Kaffe på maten borde man erbjuda, det gör man ju i den andra restaurangen. Nästa gång jag äter lunch på Kulturhuset går jag dit. Kanske fikar jag på Ekoteket, för det är en fin mötesplats men äter gör jag inte mer.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Pontus!

Adress: Brunnsgatan 1

Pontus! är en av en av flera restauranger som drivs av Pontus Frithiof. Pontus! serverar lunch och middag samt har en bar. Maten är till viss del ekologisk liksom en del viner.

Enligt sajten ekokrogar.se samt Ekologiskt Marknadscentrum har Pontus! ett väl genomtänkt miljöarbete och maten är till mer än 50 procent ekologisk. Vi träffar krögaren själv under vårt besök och han berättar mer om deras tänk. Till exempel så återvinns matavfallet som blir biogas och fiskarna som serveras är aldrig rödlistade.

Stället i sig är av den lyxigare sorten, nära Svampen vid Stureplan. Det är luftigt och med mycket svart och blankt. Lunchen kostar 135 kr och är bra men inte mer än så. Det är fisk med potatismos. Överlag tycks det vara husmanskost som serveras.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 19 januari 2009

Blueberry Lifestyle NK

Adress: NK Regeringsgatan 40

Liten minirestaurang med hälsosam ekologisk mat för cityfolk i farten.

Blueberry Lifestile måste vara ekostekarnas paradis. Maten är otroligt hälsosam och faktiskt god! Den lilla minirestaurangen vid NK är fräsch och snygg, personalen likaså. Små trevliga påsar med färgglada torkade ekologiska och übernyttiga gojibär ser lockande ut - om man bortser från priserna. Jag beställer en minilunch för 69 kr som består av en yttepyttemacka, en liten blåbärsmothie och en liten (hälsosam) chokladbit. Det är jättegott, men så lite att jag -som inte håller diet- inte alls blir belåten. Personalen är dessutom så snabba att ta bort min mat att den lilla chokladbiten som jag sett fram emot försvinner ut i min matskål. Snopet!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 28 november 2008

Teaterbaren Kulturhuset

Adress: Kulturhuset, plan 2

Restaurang i Kulturhuset som är Svanenmärkt och där vissa rätter och delar av sortimentet är ekologiskt.

Teaterbaren och kaféerna på plan 2 har fått ekoprofil. Det innebär att en av rätterna i Teaterbaren är ekologisk och att flera bakverk, juicer, kaffe och te är rekoeko. Fler än en rätt borde kunna vara eko, men utbudet i kaféerna är rätt imponerande. Miljön är skön och urban och både mat och fika är gott. Servicen är inget utöver det vanliga och priserna är ganska höga.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Maria H 20111105

Grillska huset

Adress: Stortorget 3

Grillska huset drivs av Stadsmissionen som arbetar för ett mänskligare Stockholm. Förutom Café med lunchservering ryms inom Grillska huset både bageri, bageributik, konferens och festvåning och catering.


I Caféet kan du njuta av ekologiskt kaffe och te och färska välgjorda smörgåsar och bakverk. Även bakverken och smörgåsarana är till största delen ekologiska.

Klockan 11-14 serveras lunch, en kött och en fiskrätt finns på menyn varje dag, eller så kan man äta salladsbuffé.

På söndagar serveras Afternoon tea i festlokalen.

Personalen är trevlig och hjälpsam. Priset är bra, inte särskilt dyrt för att vara gamlastan. Om man ändå lägger pengar på fika kan det kännas trevligt att veta att pengarna går till stadsmissionens verksamhet för hemlösa och andra behövande.

Lokalerna är trevliga och rymliga. Enda nackdelen akustiken i lokalen, det kommer ofta stora grupper på en gång och då känns det väldigt stimmigt eftersom ljuddämpningen är dålig.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 14 februari 2011

Kafé Satir - Nobelmuseet

Adress: Stortorget 2

Inne på Nobelmuseet i Gamla stan finns ett Svanen-märkt kafé med lunch och fika.

För den som har tröttnat på stora stökiga muséer fyllda av stojiga ungar rekommenderas Nobelmuseet, som trots sitt centrala läge är lungt och ganska tomt. Här finns ett intressant rum för barnen om Nobelpris, en klassisk Nobelutställning och tillfälliga utställningar med olika teman, till exempel om Dalai Lama.

I kaféet serveras luncher som till stor del är ekologiska samt goda bakverk. Här kan man också beskåda dukningen till Nobelmiddagen. Flera kvällar hålls intressanta samtal med författare, filosofer och andra. Väl värt ett besök!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Djuret

Adress: Lilla Nygatan 5

Djuret är Leijontornets bakficka och har specialiserat sig på att göra flera rätter av ett djur i taget. Maten är ekologisk och lokalproducerad.

Den som är vegetarian göre sig icke besvär att besöka Djuret där köttkrokar används för att hänga upp jackor, skyttetavlor är dukar och samtliga rätter förutom efterrätten till stor del består av döda djur.

Men för den som gillar kött men gärna vill ha det schysst producerat är Djuret ett bra val. Här används också alla delarna av djuret vilket är bra ur miljösynpunkt. När vi är där är det Mårten gås och det aktuella djuret är därmed gåsen. Huvudrätten är svartsoppa som känns som flytande blodpudding. Allt går i mustigt brunt, även efterrätten där äppelpajen har deg av pumpernickelliknande bröd. Helt ok, fast kanske lite tunt med grönsakerna och efterrätten var inte någon favorit. Men servicen är utmärkt, liksom stämningen och de goda vinerna.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Jennie Johansson 4 september 2014

Klang Market

Adress: Långholmsgatan 17

Restaurang, café och bar med ett fräscht, noga utvalt sortiment av mat och dryck.

På nyligen öppnade Klang Market vid Hornstull möts vi av av svartvita bilder på växter - som tagna ur en flora- och ett vänligt leende. Ingenting i lokalen eller menyn skvallrar om att vi kommit till ett ställe som bryr sig om hållbarhet men när vi slår oss i slang med personalen och den som senare ska visa sig vara ägaren får vi en helt annan bild uppmålad för oss. Vi ser få KRAV- eller andra märkningar på Klang Market som valt att sätta råvarorna i centrum. Det finns en bakomliggande tanke kring att köpa in det bästa av varje produktkategori och att använda sig av småskaliga producenter. Vi får reda på att fläsksidan, som är ugnsbakad över natten, kommer från en gård i närheten och att kycklingen är från Frankrike, där man till skillnad från i Sverige kan välja på flera sorter och ålder på kycklingarna. Den här infon skulle vi gärna sett någonstans i anslutning till maten, menyn eller på hemsidan. All mat lagas på plats av personalen som delar på alla sysslor som hör restaurangen till. Detta märks på deras entusiastiska sätt att berätta om den mat och dryck de serverar. Dryckerna i fråga är bland annat gårdskaffe från Johan & Nyström, hantverksbrygd öl, utvalda ekologiska viner, Champagne och hemgjord lemonad. På Klang Market kan man hänga från tidig morgon till sen kväll medan menyn förändras över dagen. Lunchens Tabouleh som går att få med kycklinglårfilé eller helt vegansk är fyllig och har ett orientalistk julskimmer över sig och den vietnamesiska fläsksidan lyfter med hjälp av nuoc cham-såsen och srirachamajon. Vi lämnar en full restaurang mätta och belåtna med att veta vad vi just stoppat i magen. Nästa gång hoppas vi att det går att läsa sig till också!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 3 juli 2014

StikkiNikki

Adress: Mariatorget 1C, 118 48 Stockholm

Mitt på Mariatorget finns StikkiNikki – en ekologisk och kemikaliefri glassbar. Butiken har säsongsöppet över våren, sommaren och början på hösten.

Vad kan vara mer perfekt på sommaren än ekologisk glass? Inte mycket skulle jag vilja påstå. StikkiNikki finns på tre ställen i Stockholm: Götgatan, Mariatorget och Drottninggatan. Jag besöker butiken på Mariatorget som har ett stort utbud av lite ovanliga smaker och toppings. Jag får smaka ett par sorter innan jag bestämmer mig för att köpa den fantastiska banan- och valnötsglassen, som är helt gudomlig. Den är inte knallgul som vanliga bananglasser ofta är utan ljusgul som bananens naturliga färg är. StikkiNikki använder nämligen inga kemikalier, artificiella stabiliserings-medel, färgämnen, smakämnen eller andra tillsatser som är till för att hålla nere priset på glass och göra den lättare att lagra. Istället för artificiella toppings som strössel erbjuder StikkiNikki lite mer naturliga toppings som rostade kokosflarn och hackade nötter. Otroligt gott är det!

Mer än 95% av utbudet i glassbaren är ekologiskt! Alltifrån smakerna, till mjölken och tillbehören är ekologiska. Kaffet är därtill både ekologiskt och Fairtrade-märkt. Det finns också läskedrycker och juicer som också de är ekologiska. StikkiNikki har inte än ansökt om att bli KRAV-märkta, men de kommer att ansöka om KRAV:s hårdaste märkning som just kräver att en butik har 95% ekologiskt utbud nästa år!

Trots att StikkiNikki har så pass mycket ekologiska produkter är priserna inte särskilt höga utan glassen kostar lika mycket som ”normal" glass kostar idag. Således krävs det inte en förmögenhet för att köpa ekologisk glass. Kulorna är därtill generösa så en får mycket glass för pengarna. Personalen är också mycket serviceinriktad och kunniga vilket bidrar till en fantastisk upplevelse! 

StikkiNikki är väl värt ett besök och det kommer definitivt bli mitt stammisglasshak.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: nathalie Lindahl Mattsson 20131118

Matapotetket Mainly Raw

Adress: Bondegatan 1F, 11623 Stockholm

Mainly Raw är ett café/ restaurang på Bondegatan nära Skrapan. De riktar sig till människor som vill äta mer hälsosamt och som har tröttnat på de dieter som är mainstream idag. Mainly Raws filosofi är att maximera näringsintaget i det vi äter.

Cafét/restaurangen Mainly Raw är ljus och öppen. Mycket är målat i vitt vilket gör att det piggar upp mörka höstdagar. 

Allt som serveras på Mainly Raw är ekologiskt, raw/vegan och glutenfritt. Hälsa är i fokus, men också miljö indirekt då miljövänliga alternativ anses mer hälsosamma. Deras filosofi är som tidigare nämnts att maximera näringsintaget i den mat vi äter. Detta görs genom att äta oupphettad vegetabilisk mat, genom att dricka färskpressade juicer och gröna smoothies samt genom att undvika animaliska produkter.

Raw food är inte bara näringsrik utan kräver också lite energi då den inte behöver hettas upp. Det är alltså ett väldigt miljövänligt kostval.

Mainly Raw är således ett perfekt alternativ för den medvetne konsumenten. Det serveras nästan bara raw food (om vi bortser från kaffe, te och mjölk); maten är vegetabilisk och därtill ekologisk.
Det är ett bra alternativ både för lunch och en fika. De serverar tapas till lunch och har raw food desserter till fikat. Alla bör pröva desserter utan mjöl, socker och mejeriprodukter. Det är godare än förväntat.

Mainly Raw är väl värt ett besök och inte så fasansfullt dyrt. 

Betyg:

Läs mer ...

Bliss Café

Adress: Östgötagatan 77

Bliss Café är en rawfood restaurang med yoga i ett rum i anslutning till restaurangen/caféet. Maten är vegansk.

Bliss Café existerar nästan som i ett parallellt universum, även om det passar bra i Sohos ganska bohemiska kvarter. Att stiga in här är som att hälsa på hos en yogini. Stämningen är lugn och meditativ i det lilla caféet med mjuka mattor och orientalisk inredning. Längs med väggarna står ekologiska teer och yogaböcker uppradade och bakom disken finns massor av olika rawfood-kakor. Det går också att beställa stärkande rawfood-smoothies av olika slag. 

Och maten är onekligen smakrik och originell, åtminstone för en person som inte är van vid rawfood. På tallriken samsas olika röror som består av grönsaker, kryddor och mixade nötter, det tror vi åtminstone. Ska vi veta exakt vad maten består av får vi gå Bliss Cafés rawfood-kurser. En liten "brödbit" ingår också som troligen består av linfrön, nyttigt men det krävs kanske lite träning för att uppskatta den sortens bröd. Så gott är det, fast lite ovant. Och ur ekosynpunkt alldeles utmärkt eftersom all mat är vegansk och till ca 70 procent ekologisk - eller så långt det går. Och därtill har ingen ugn eller stekpanna behövt brukas eftersom maten inte får hettas upp. 

Mysigt och avslappnande är det också. Fast allra bäst är yogan. I ett pyttelitet ombonat rum med mjuka mönstrade mattor hålls yogapass för högst fyra personer. Och rummet är nog det finaste yogarum vi har besökt med krukväxter eftertänksamt placerade i taken där man under yogapass ofta fäster blicken eftersom det hör till att ligga mycket under passen. 

Efteråt är det gott med lunch och allra godast är kakorna med kokos, hasselnötter, torkade frukter med mera. Kombinerad yoga med lunch och fika en lördag är perfekt och efteråt riktigt strålar man av hälsa. 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 28 november 2011

Sini Organik

Adress: Hornsgatan 39

Matkafé som serverar kravmärkt mat med medelhavsinfluenser.

Sini Organik är ett företag som producerar kravmärkt färdigmat. I somras öppnade man ett matkafé med adress Hornsgatan 39. När jag kliver in här går mina associationer genast till sådana där matkaféer som är så typiska för Grekland. Där maten brukar stå uppradad i kyldiskar med glasfönster. Tyvärr är dessa associationer inte så goda. Alltför ofta ser maten hemsk ut och jag har med rysning undrat hur länge den har stått där i värmen. Maten på Sini Organik ser dock mycket fräschare ut . Den ser också, som det utlovas, hemlagad ut. Jag provar en blandad tallrik vegetariska rätter som består av olika slags sallader, falaffel och diverse röror. En del smakar riktigt gott, en del smakar bara ok.

Här finns även kött- och kycklingrätter, typ grillspett. Jag blir glad och lite imponerad över att höra att även köttet är kravmärkt men undrar hur man ska bli mätt på de pyttesmå portioner som står som skyltexemplar ovanpå disken.

Det här är ett litet ställe med endast några få bord, jag antar att många kommer hit och tar maten med sig. Personalen är glad och trevlig, så har jag vägarna förbi kan jag nog tänka mig att luncha här igen.  Men med tanke på de små portionerna och att en del av maten faktiskt inte var så där jättegod, hamnar Sini Organik inte på min favoritlunchlista. Något som stör mig är också läskburkarna som står bredvid maten. De restauranger och kaféer som har klokheten att skippa cocacola och annan läsk får ett plus i kanten av mig. Det finns ju numera ett stort utbud av ekologiskt producerade, och mycket hälsosammare drycker. Företagets hemsida är heller inte så rolig, t ex står där helt fel öppettider. Jag fick ringa för att få de rätta öppettiderna vilka anges här ovan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Cecilia Andersson 2 november 2011

Babajan

Adress: Katarina bangata 75

Babajan erbjuder mat från världens alla hörn. De har en ekologisk profil med många veganska/vegetariska rätter. Här kan du äta lunch, middag eller ta en drink i baren.

Babajan är ett familjeföretag som har sitt ursprung från Etnografiska museet där de erbjöd härliga luncher med mat från olika delar av världen. Efter den succén öpnnades Babajan på Södermalm med samma koncept. Här välkomnas du till en färgsprakande miljö både vad gäller inredning och mat. Menyn består bland annat av indisk thali, meze från mellanöstern och andra kryddiga maträtter. Det som gör Babajan lite extra bra är att de sätter den veganska/vegetariska rätten som självklar. Här kan du till exempel få en mezetallrik eller en non-veg mezetallrik. Med betoning på att mezetallriken är vegetarisk. De erbjuder även bröd med mjöl från Saltå kvarn, grönsaker efter säsong samt har ekologiska viner. Efter maten kan du sätta dig i baren och avnjuta en drink lika smakrik som maten eller ingefäraläsk som ett alkoholfritt alternativ.

Trots sin varma härliga miljö och kryddiga maträtter är Babajan inte en helt vegetarisk restaurang. De har kött, fisk och fågel i menyn som drar ner deras EkoReko-betyg. Palmoljan i en av deras rätter är inte heller helt reko. Men då jag har fallit för stället hoppas jag på en bättring, för till Babajan vill jag gå igen!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 16 augusti 2011

Chutney

Adress: Katarina Bangata 19

Chutney är en restaurang med vegetarisk/vegansk mat som även serverar vin och öl som till stor del är ekologiskt.

Resturangerna och caféerna bredvid Chutney brukar ibland byta ägare och stil, men Chutney självt har funnits där relativt oförändrat sedan 1987. Det känns tryggt. Att träda i restaurangen känns också tryggt. Här byter man inte stil och tapeter bara för att modet så föreskriver, så länge jag minns har färgskalan varit densamma i currygult, mörkrött och grönt. Här serveras inte heller varken surdegsbröd eller quinoa för att det är på modet. Samma mörka bröd gäller och samma sallader och ungefär samma typer av rätter, grytor och biffar med smak av Asien med ris eller potatis som tillbehör.

Men det är faktiskt gott, så varför ändra på ett vinnande koncept? Det är rejäla portioner till bra priser och det ingår både kaffe, bröd och sallad. Om man lagade lika bra vegomat hemma skulle det vara enkelt att vara vegetarian!

Hur stor andel som är ekologiskt är oklart, bortsett från viner, cider och öl där det syns tydligt vilka sorter som är eko. Så för den som vill ha en grön dryckesafton kan Chutney rekommenderas, åtminstone fram till kl. 22 då det stänger.

Vad gäller ekoandelen, kan den dock uppvägas mot att maten är så pass vegansk eftersom kött och mjölk ska vara mycket miljöpåverkande!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna Stockholm 20 juni 2011

Café Glada Barn

Adress: Erstagatan 17-19 116 36 Stockholm

Café Glada Barn är ett kafé för barn och föräldrar i rymliga lokaler med plats för lek. De serverar frukost, fika och lättare lunch med merparten ekologiska ingredienser.

På Café Glada Barn får familjen verkligen ta plats. Här finns flera lekrum inredda med tanke och engagemang. Leksakerna är från Eko Leko och flera av barnböckerna second hand och med naturtema. Medan föräldrarna fikar vid rymliga bord kan barnen rita på griffeltavla med giftfria kritor.

På menyn finns frukost, fika och lättare lunch. Den stora frukosten är kanske inte väldigt stor, men grönsakerna är ekologiska, likaså brödet, och det smakar gott.

Det härligaste är kanske hur det ekologiska tänket och glädjen genomsyrar hela verksamheten. Eftersom lekytorna är väl tilltagna kan kanske serveringsdelen upplevas något steril och förskolelik, men detta blir nog en favoritplats för många föräldrar och barn.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 22 maj 2011

StikkiNikki

Adress: Götgatan 46

Glassbar med egentillverkad ekologisk glass.

När de första riktigt varma vårdagarna kommer, börjar jag tänka på glass. Inte på vilken glass som helst, utan på StikkiNikki's glass. Den är dagsfärsk, ekologisk så långt det går, fri från kemikalier och artificiella tillsatser, och svårslaget god! Jag tror faktiskt inte jag har smakat någon godare glass. Smakerna varierar från dag till dag och förutom glass, kan man alltid välja på några olika varianter av sorbet. Ekologiskt kaffe, te samt glassdrinkar finns också på menyn.

En annan sak jag gillar med StikkiNikki är att de har en unik och mycket generös uppfattning om hur en portion glass ska se ut. Beställer man en "liten" strut eller bägare, får man ett helt lass i de smaker man önskar. För motsvarande pengar får man inte hälften, eller ens en tredjedel på andra ställen. Personalen är både trevlig och personlig, och är man stammis blir man lätt kompis med StikkiNikki som egentligen heter Nicole Emson. Det är nu tre år sedan hon började sälja sin glass i Stockholm på Tegelbackens kaj. I år ska kajen renoveras varför StikkiNikki tillfälligt serverar sin glass i ny lokal på Götagatan 46 hela sommaren lång.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 30 augusti 2013

18 Smaker - Glassmakeri

Adress: Timmermansgatan 15

Lokalt glassmakeri och café med både ekologisk och vegansk glass.

Glassmakeriet 18 smaker är ett litet mysigt glass-ställe på Mariaberget där du även kan ta dig en kopp kaffe eller kanske en milkshake. Det går dessutom fint att köpa med sig glass hem - eller varför inte en glasstårta eller glassbomb till kalaset?

18 smaker drivs av Karin och Danne som säger sig tillverka nya glassmaker efter säsong och humör. Utbudet av smaker kan därför variera, men utgångspunkten är glass utan tillsatta färg- och smakämnen, tillverkad av ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. För veganen eller den laktosintoleranta finns alltid ett par smaker att välja mellan. De försöker även att ta hänsyn till nötallergiker och gör exempelvis alltid nötglassen sist på dagen för att inga nötrester ska hamna fel.

Det märks att glassen är tillverkad med omsorg och den är fantastiskt god! Det känns kul att kunna köpa lokalt tillverkad glass som dessutom är gjord på riktiga råvaror. Det hade dock inte skadat med lite mer information om eventuell KRAV- och Fairtade-märkning.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 10 mars 2011

Café Hängmattan

Adress: Södermannagatan 10

Café med vegetarisk och vegansk inriktning.

Lugnt och soft café med brasiliansk atmosfär. Här kan man sitta länge och dricka te eller sojalatte. Hos Hängmattan finns fika och enklare luncher. Det kan ta en stund innan fikat/lunchen kommer in men ingen anledning att stressa!

Hängmattan har ingen ekologisk profil, men vegetariskt är klimatsmart och miljövänligt. Man satsar också på kultur och uppträdanden av olika slag.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 28 januari 2011

Johan & Nyström

Adress: Swedenborgsgatan 7

Kafferostare och te-handlare. Ambitionen är att sälja Sveriges mest etiska och miljövänliga kaffe. Kaffet rostas i Tullinge och kan avsmakas och köpas i den kombinerade kaffe/te-baren, konceptbutiken och utbildningslokalen på Swedenborgsgatan.

Det finns två anledningar för oss medvetna finsmakare att besöka Swedenborgsgatan. Den ena heter 8T8 och har redan recenserats här på Ekoguiden. Den andra heter Johan & Nyström, utan tvivel alla kaffe och te-älskares Mecka. Vallfärda nu hit, det är värt vartendaste liten eller lång omväg! Efter bara en stund här inne förstår man att kärleken och passionen är äkta. Likaså går det det inte att missa omsorgen om kvalitet, miljö och etik. Det står utom tvivel att de som driver J&N älskar sitt kaffe och sitt te, och att de tillhör den sorten som inte kompromissar om sin kärlek.

En stor del av sortimentet är Fair Trade och ekocertifierat men ännu större vikt lägger man vid sin egen certifiering; Direct Trade som innebär att produkterna handlas direkt utan mellanhänder och onödig byråkrati. J&N har personlig kontakt med alla sina leverantörer och besöker dem regelbundet. Fascinerad läser jag i J&N:s egen bok om några av gårdarna, hur samarbetet ser ut, att man går in och stöttar både etiskt och socialt för att optimera kvaliteten i produktionen.

Den fullmatade te-menyn innehåller över 60 sorters te. För 35 kr får du tre koppar utsökt te. Dessa ädla blad kan man nämligen använda till tre bryggningar och varje kopp blir en ny smakupplevelse. Jag slutade dricka kaffe för många år sedan och har ännu inte smakat något av J&N:s kaffe. Jag skriver "ännu" eftersom det inte är alldeles otroligt att jag någon gång kommer att vilja veta hur kaffe som odlats, rostats och tillagats med sådan kärlek och omsorg smakar. När jag dessutom ser att det är Järna-mjölk man använder till kaffet, blir tanken på att dricka en latte inte alls särskilt främmande. I J&N:s kaffesortiment finns ca 30 sorter och många av dem bär märkningen "Single Estate" vilket betyder att bönorna kommer från en och samma gård.

Stämningen i en den kombinerade konceptbutik, kaffe/te-bar är både gemytlig och livlig. Man kan bli sittande länge eller bara ta en snabb och ändå njutningsfull kopp på stående fot. Jag ser redan fram emot nästa besök då jag ska försöka pricka in den dagliga kaffe- och te-provningen kl 15.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 21 januari 2011

8T8 medveten mat

Adress: Swedenborgsgatan 1

En livsmedelsbutik som satsar på ren mat av hög kvalitet, gärna närodlad, ekologisk och småskaligt producerad. I anslutning till butiken finns också en lunchöppen nudelbar där man kan välja bland några olika varianter av nudelsoppa.

8T8 har som ambition att kunna erbjuda "en massa bra matupplevelser". Och nog är det en upplevelse att kliva in i denna butik. Inte bara vad gäller maten och smaken utan också för alla andra sinnen. Allting; färger, former, material, produkternas placering, varje liten detalj är så genomtänkt och inbjudande. Mitt på golvet står två bord med pallar runt där man kan inta sin nudelsoppa eller annan färdiglagad mat som kan köpas här. Det känns så hemtrevligt, jag skulle lätt kunna sitta här en hel eftermiddag och umgås med en god vän eller för mig själv med en bok eller arbete.

Här finns det mesta man kan önska sig, sortimentet verkar enormt brett. Jag ser många märken och produkter som jag inte tidigare har sett. Dessutom finns här ett litet beställningsortiment av ekologiska viner. Ägarinnan Carro Tallving förklarar att mycket i butiken är ekologiskt men inte allting. Det är renhet, hög kvalitet och miljömedvetenhet som är ledstjärnorna. Och jag blir väldigt glad av all kreativitet som kommer just ur denna medvetenhet. Lunchstammisar kan t ex köpa sig en färgglad nudelskål i plast som kan återanvändas. Man tar hem skålen, diskar den, tar med den nästa dag och får den fylld med dagens soppa. En annan sak som imponerar på mig är de oblekta fina pappersservetterna som finns här. Som jag har letat efter oblekta och ofärgade servetter, de finns tydligen att få tag på!

När jag besöker 8T8 är nudelbaren stängd men hungrig som jag är köper jag en liten låda vegetarisk sushi som tillverkats av en sushirestaurang i närheten. Fräscht och gott men lite väl sparsmakat som sushi brukar vara. Dvs knappt mätt för över 70kr. Nästa gång ska jag prova nudelsoppan vars bas består av japanska bovetenudlar med varierande tillbehör. Det verkar lovande trots en liten undring om soppan verkligen kan mätta en fysiskt aktiv och energikrävande kvinna?

Till sist vill jag tillägga att 8T8 inte bara kan kallas en butik. Det är ett varumärke där ingenting tycks ha lämnats åt slumpen. Till och med loggan och hemsidan sprakar av kreativitet och inspiration, mer sånt vill vi ha!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin & Pontus Nordström 16 mars 2013

Aarts Mat

Adress: Åsögatan 176

Aarts är en restaurang med ambitionen att servera vällagad mat gjord på ekologiska, närproducerade och säsongsanpassade råvaror.

Atmosfären på Aarts är mysig och inredningen trendig på ett enkelt, men ändå charmigt, sätt. Likaså är matfilosofin på Aarts enkel. Ambitionen är att råvarorna i största möjliga mån ska vara ekologiska och närproducerade.

Menyn är inte lång, och det framgår inte helt vad som är ekologiskt, men utbudet känns genomtänkt och säsongsbetonat. På den lite längre dryckesmenyn finns ett flertal ekologiska viner och ölsorter från lokala mikrobryggerier.

Maten vi beställer in – en lax med pilgrimsmussla och jordärtskocka, samt ett vegetariskt alternativ med ägg och jordärtskocka som inte finns med på menyn – är vällagad och fint presenterad. Likaså är efterrätten – fattiga riddare med jordgubbar – mycket god.

Servicen är bra och serveringspersonalen svarar välvilligt på frågor. Det visar sig vid förfrågan att laxen är odlad i Norge. Övriga fisksorter på menyn – kummel och röding – står vid en senare koll med på WWF:s lista över fisk att vara restriktiv med. Om dessa är odlade eller inte (kummel verkar sällan odlas) framgår dock inte av menyn. Frågan om odlad fisk är komplicerad och odling kanske är bättre än alternativet.

En sak som emellertid inte borde vara så komplicerad är att erbjuda mer vegetariskt. I dagsläget finns inte ett enda vegetariskt alternativ på menyn vilket är rent ut sagt dåligt. Visserligen är köket beredda att improvisera fram en god veggorätt, men som vegetarian känns det tråkigt att valmöjligheterna försvinner tillsammans med köttet. Med tanke på den miljöpåverkan kött även har är det lite förvånande att Aarts helt verkar ha glömt att det går att laga roligt vegetariskt.

Priserna för en varmrätt ligger på mellan 250 och 300 kronor.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 26 april 2010

Indian Garden

Adress: Heleneborgsgatan 15A

Indian Garden är en indisk restaurang med ekologisk profil.

Denna klassiska indiska restaurang har på senare tid börjat med en ekologisk profil. Det är både ovanligt och ett mycket trevligt initiativ som bör välkomnas och anammas av fler restauranger som inte ägnar sig åt vegomat och quinoaröror! Drömmen vore att kunna hitta ekopizzerior, ekosushi och ekohusmanskost också.

Indian Garden har vunnit flera priser och det är restaurangen värd. Lokalen är mustigt inrett i orange och guld och maten är alldeles utmärkt. Hit går man gärna både för lunch och middag. Att grönsakerna är eko är utmärkt liksom att mycket av den indiska maten är vegetarisk. Sen hoppas vi förstås att allt blir ekologiskt, även ris och nan-bröd.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 20 april 2010

Per Olsson Choklad och Konditori

Adress: Heleneborgsgatan 19

Per Olsson Choklad och Konditori är ett konditori men också ett lunchställe som serverar smörgåsar, sallader och soppor. Kaffet är ekologiskt och man satsar på närodlade och i viss mån ekologiska produkter.

Per Olsson är en prisbelönt konditor som har gjort om det gamla arbetarfiket på Heleneborgsgatan till ett chict konditori där små rosa och bruna underverk tronar under den stora lampan. Även vägghyllorna är lackerade i skärt.

Det är fräscht och trivsamt, om än trångt eftersom man bara kan sitta två personer vid varje bord. Lunchen är också fräsch och god, liksom bakverken fast de upplevs aningens söta. Servicen är vid besöket tyvärr lite sävlig och missar kaffe och andra detaljer. Det känns lite trist.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 27 januari 2010

Kafé Klaver

Adress: Rutger Fuchsgatan 5

Kafé Klaver är en restaurang som försöker ha så stor andel närodlad och ekologisk mat som möjligt. Stället erbjuder också stand-up och teater, konserter och barnteater.

Den habila pastarestaurangen på Rutger Fuchsgatan har fräschats upp och återuppstått som Kafé Klaver, ett trivsamt ställe där man kan fika och äta lunch likaväl som att ta ett glas vin till middagen. När vi är där är det ingen teater på gång, men det känns bra att veta att den möjligheten finns. Tråkigt nog är matkvaliteten väldigt ojämn denna dag. Mitt sällskap är nöjd med sin lax med cocossås, men min vegetariska gryta håller inte måttet. Vissa ingredienser känns inte helt fräscha och jag har faktiskt svårt att äta upp maten, något som inte händer särskilt ofta.

Min förhoppning är att detta är ett tillfälligt olycksfall, så jag ger Kafé Klaver en genomsnittlig trea i betyg. Om maten generellt sett är bättre bör betyget höjas, om inte måste det tyvärr sänkas. Jag kommer att återvända hit för att kolla igen eftersom jag gillar den här typen av initiativ och innerst inne hoppas att det ska vara värt ett högt betyg.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Linus Olofsson 10 juni 2009

Restaurang Nyagatan

Adress: Skånegatan 84

Restaurang Nyagatan har en mysig och trevlig atmosfär med mycket god service och hög kunskap hos personalen när det gäller både smaker och ekologiska ingredienser. En trerätters middag med dryck för ungefär 500 kr.

Menyn är komponerad efter säsong och ekologiskt och närodlat har stor roll i rätterna. En "svenskafjäll" fiskad röding med perfekt kryddning och god potatis och skockpuré till huvudrätt, följt av en riktigt god, något varm, småländsk ostkaka. Nästan lika god som mormors.

Maten är vällagad, bra storlek på portionerna, personalen är trevlig och bjöd på flera leenden.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson

Vegetariskt matcafé Legym

Adress: Hornsgatan 80

Liten restaurang med vegetarisk buffé med inspiration av Medelhavsmat och mat från Fjärran Östern.

Detta ställe har god vegetarisk mat med mycket att välja på i den dagliga lunchbuffén Personalen är trevlig och tillmötesgående och lokalen är mysig, men kunde höjas ett snäpp med enkla medel.

Att det är vegetariskt, varav en stor andel rotsaker är ju miljövänligt i sig, men det är oklart hur det ligger till på ekofronten, dvs om deras råvaror även är ekologiska. Troligen är råvarorna inte ekologiska, men skulle så vara fallet är stället värt en fyra i betyg.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 20 jan 2009

Södermanna

Adress: Medborgarplatsen 3

Södermanna är en liten vegetarisk lunchrestaurang med catering i Söderhallarna.

Södermanna är egentligen ingen ekorestaurang med stort E. Här finns kanske några ekologiska produkter, men fokus är på det vegetariska. Och det är inte fel eftersom köttkonsumtion inte är särskilt bra för miljön. Bäst vore förstås en restaurang som är både ekologisk och vegetarisk. Södermanna är dock ett trivsamt litet vattenhål med ganska goda och smakrika rätter, även om de är relativt likartade. Portionerna är väl tilltagna. Det man saknar är dock en toalett, något som man får leta länge efter i Söderhallarnas korridorer.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 2010 03 11

Seyhmus Vegetariska Delicafé

Adress: Varvsgatan 29

Matställe med vegetarisk och till stor del ekologisk medelhavsinspirerad mat.

Hemma hos Seyhmus är lite av en mötesplats för alternativare och här kan man se kändisar som Peter Wahlbeck hugga in på den spännande vegobuffén, som är till största delen är ekologisk. Det mesta är gott och vissa saker kan upplevas som lite ovanliga. Man får äta så mycket man vill så buffén är prisvärd, men vill man bara fika blir det lite knepigt då priserna varierar beroende på vem som står i kassan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 14 april 2013

Hermans Restaurang och Trädgårdscafé

Adress: Fjällgatan 23 A

Mysiga Hermans Restaurang och Trädgårdscafé serverar smakrik vegetarisk buffé och fika. Mycket är ekologiskt och veganskt.

Det finns nog ingen som kan ogilla Hermans! Denna vegetariska institution är det ultimata beviset på att menyer inte måste innehålla kött för att vara roliga eller locka folk. Maten på Hermans, vilken består av vegetarisk kall och varm buffé, är både vällagad och god och innehåller många spännande kryddor. Fikautbudet med bullar, kakor och pajer (till viss del rawfood) och också väldigt aptitretande.

Upplevelsen blir heller inte sämre av att stans kanske bästa vegetariska restaurang och café även har en av Stockholms skönaste utsikter. Även om Hermans sällan är folktomt och du får räkna med att trängas med både utländska turister, barnfamiljer, hipsters och kostymnissar är läget oslagbart. Från den inglasade terrassen har du en fantastisk utsikt över Saltsjön och Stockholms silhuett. Och på sommaren har du möjlighet att avnjuta din fika i en hängmatta i trädgården.

Allt på Hermans är vegetariskt och till stora delar även veganskt. Enligt Hermans själva försöker man att köpa så mycket KRAV-märkt och elkologiskt som möjligt. Maten är till viss del även glutenfri, laktosfri och nyckelhålsmärkt.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors augusti 2008

Götgatan Stories

Adress: Götgatan 78

Trendigt shoppinghak med ekoprofil.

Trendigt fika/lunchställe vid det nya shoppingparadiset Skrapan nära Medborgarplatsen. Sortimentet är delvis ekologiskt och maten ok, mitt bröd var dock lite torrt. Man får lite känslan av att detta är ett sånt där eco-chic-ställe där Saltå Kvarn-juicer mest funkar som hippa accessoarer till en annars förkastlig livsstil, men det behöver ju inte vara så....

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Kafé 44

Adress: Tjärhovsgatan 44

Kafé 44 innehåller en musikscen, en bokhandel och ett dagfik som drivs av frihetliga socialister. Kaféet serverar kall enklare mat, te, kaffe, läsk och som är ekologisk i den "mån det går".

Det är en skön och lite loj stämning på kafé 44 med målade väggar och bohemiska detaljer. Medelåldern är överlag låg även om det också finns några personer i övre medelåldern här. Kaffet är ekologiskt men sedan är det lite oklart vad "den mån det går" innebär i realiteten. Positivt är att man enbart har vegetarisk/vegansk mat som är bra ur miljöperspektiv.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna Juni 2014

Barista, Götgatan

Adress: Götgatan 67

Barista Fair Trade Coffee är en kaffekedja som serverar både fika och mat. Utmärkande för Barista är det starka engagemanget för miljö- och rättvisefrågor som styr hela verksamheten, i alla delar av värdekedjan.

Bredvid biografen Viktoria på Götgatan finns en av de skönaste caféerna i stan: Barista Fair Trade Coffee. Här möts vi av härlig tillmötesgående personal som sprudlar av energi. Och här finns dessutom det godaste och schysstaste kaffet som är gjort på 100% arabica med ekologisk och Fairtrademärkning. Utöver kaffe finns helekologiska, supernyttiga, smarriga smoothies, bakverk så som en somrig cheesecake, mackor och mat. Testa gärna rullarna med chevré! Dessutom mysiga sittplatser med tillgång till Wifi och elkontakt (vindelkraft). För den som vill sitta ute och njuta av sol och människor finns även det som alternativ.

Barista är en stor inspiratör och föregångare när det gäller att driva en affärverksamhet med etiska och miljömässiga aspekter som värdegrund. Varje detalj svarar upp mot kravet på miljö- och rättvisehänsyn. Servetterna är gjorda på returfibrer, "plast"muggarna är inte gjorda av plast utan majsfibrer, kaffesumpen delas ut som gratis gödsel i rabatterna. Förutom att det mesta som serveras är fairtrade-märkt, deltar man i FN:s skolmatsprogram för fattiga skolbarn. Man har också ett vinstdelningssystem så att personalen får ta del av vinsten. Och det märks att personalen är engagerad och trivs, alltid så glada och välkomnande. Som stammis får du även rabatt samtidigt som du ger till välgörande. En annat fint initiativ är Bjudkaffe: Betala för den en 35kr-kaffe och bjud 35 hemlösa på kaffe. Bara under december månad bjöds det bort upp mot 200 koppar kaffe.

På Barista är man enormt skickliga på kommunikation. Det som förmedlas i lokalen och på hemsidan engagerar, känns äkta och berör. Att man också har märkt upp alla ingredienser som är ekologiska och rättvisemärka på menyn, är en fantastisk och ovanlig service för alla oss medvetna. Om du känner dig nedstämd en dag och undrar när världen någonsin ska bli bättre, ta då en fika på Barista och låt dig övertygas om att det är möjligt! Barista finns i många städer i Sverige och även på tre andra platser i Stockholm; T-centralen, Kista, Plattan och Nacka.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
Recension av: Susanna Elfors 27 januari 2009

Zundays Café

Adress: Hantverkargatan 65

Litet café med fika, drycker, enklare luncher och tobak med ungefär 60 procent ekologiska produkter.

Zundays café har sedan ett tag tillbaka bytt ägare. Servicen är utmärkt och den ekologiska profilen finns kvar. Tyvärr är det inte alls samma klass på maten som tidigare. Ett bra häng för att sitta och dricka kaffe dock!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Bulleboden

Adress: Parmmätargatan 7

Lunchställe med 2-3 rätter, mackor, fika, sallader etc.

För ett tag sedan bytte Bulleboden ägare och det känns svårt. Den nya personalen och vänlig och försöker så gott de kan men det är inte lätt att upprätthålla den standarden som denna restaurang hade innan med helt underbar mat. Nu är maten, bra men inte mer än så. Det ljuvliga brödet som bakades i butiken har ersatts av en ganska trist och salt variant. Efterrättskakor finns men inte alls som innan. Ekoprofilen finns kvar och verkar vara på ungefär samma nivå, men man kan inte låta bli att sakna gamla Bulleboden och hoppas på att ägarna startar ett nytt lika bra ställe

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors september 2008

Kafé Kajak

Adress: Smedsuddsvägen 23

Kafé Kajak är ett sommarkafé som serverar luncher och fika intill Mälaren. Maten är delvis ekologisk.

Underbar uteplats med utsikt mot vattnet och mot Västerbron. Här finns ganska goda rätter och bakverk som är delvis ekologiska och rättvisa. Huvudsakligen öppet sommartid, men man kan hyra lokalen och få catering vid andra tillfällen.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: VASASTADEN
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 6 oktober 2013

Matdistriktet

Adress: Rådmansgatan 57, T-bana Rådmansgatan

Matbutiken – med medveten mat. Så beskriver sig Matdistriktet i Vasastan på Google. Grön mat med fisk, fågel och kött som tillbehör är beskrivningen i butik. Lunchmaten är främst tillagad av närproducerade ekovaror, huvudsakligen inom Sverige.

På en skuggig bakgata – utan annan sidmarkering än kulörta plastband – gömmer sig en av stans bästa ekorestauranger. Med rundade fönster, oljade trägolv, hemtrevlig inredning och en underbar doft drar den många gäster, främst unga, stilsäkra och medvetna.

På kulörta tallrikar – i handgjord stil – lägger du själv upp grillade grönsaker, fräscha sallader, krämiga röror, ugnsmjuka rotsaker, rostade nötter och frön samt en bit kött/fisk/fågel.
Maten smakar underbart. Varje råkosttugga krunschar spänstigt, rörorna och de tillagade grönsakerna smälter i gommen. I den rofyllda miljön – med utsikt över fönstrens snittblommor och Spökparkens stenmur – är ett privilegium att vistas. Efter maten finns möjlighet att köpa en kopp bryggkaffe. Även det eko och fairtrade.

Toalettbesöket avslöjar att kakelväggarna är modernt designade och utrymmet välskött. En Svanen-märkt miljötvål hade varit pricken över i, men är en detalj i sammanhanget.

Jag frågar kocken om laxen och långan är msc*- och asc*-märkt. Han ringer till fiskhandlaren – och får veta att den kommer att leverera miljömärkt fisk, hanterad med socialt ansvar, i början av nästa år. Snyggt gjort! Servicen är i övrigt också god. Personalen är vänlig och hjälpsam.

Restaurangpersonalen sorterar sitt avfall, såväl plast och glas som matavfall. Matdistriktet har ännu inte kommit till att energieffektivisera spis och vitvaror, enligt kocken.

Nöjd och tillfredsställd lämnar jag lokalen. Enda minuset har varit priset. En lunchtallrik, med 90 procent rot- och grönsaker samt spannmål, kostar 105 kronor (se bild). Möjligheten finns att köpa tio bufféluncher för 1 100 kronor.

För den som vill bjuda sina vänner och kollegor, finns även cateringföretaget Couscous i samma regi.


* Msc visar på att fisken är hållbart fiskad – och inte utrotningshotad. Den nya asc-märkningen avser ansvarsfullt odlade fiskar, som pangasius och talapia. Framöver kommer den att ges till tropisk räka och lax. Läs mer på wwf.se 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 13 november 2010

Lao Wai

Adress: Luntmakargatan 74

Vegetarisk restaurang med rätter inspirerade av främst de Sichuanesiska och Taiwanesiska köken. Tofun som används i rätterna är ekologisk, annars inte någon ekologisk profil.

Lao Wai är en liten bit av himlen för de flesta som älskar mat, särskilt för oss som föredrar vegetariskt och är förtjusta i asiatiska smaker. Allt i minsta detalj, maten, drycken, inredningen, vittnar om att det är en sann konstnär som ligger bakom restaurangens koncept. Prisnivån, den lilla lokalen och de få medarbetarna, varav de flesta har varit desamma under alla år, får en att förstå att profit och volym inte är det viktigaste här. Nej, här är det konsten, dvs maten som står i centrum. Varje rätt är som ett litet konstverk, omsorgsfullt komponerad och lagad a la minute. Här kan man känna sig fullkomligt trygg med att det inte fuskas eller kompromissas med råvarorna. Allt är underbart färskt och fräscht. Dryckerna är också värda att nämnas. Utmärkta ekologiska alternativ på vinlistan och utsökta teer av den absolut bästa kvaliteten. Jag har t ex druckit teet Jasmine pearls som i kombination med maten var som den underbaraste poesi för både smaklökar och själ.

Personalen är varken insmickrande eller överdrivet professionell. De är naturliga och känns mer som gamla kompisar, jag gillar dem! Men, men, men. Även denna skimrande pärla har sina ojämnheter. Det hela började när ägaren och konstnären själv lärde upp ytterligare en kock. Mycket klokt att göra så, helt förståeligt att en ensam person inte kan stå för all matlagning samt alla administrativa uppgifter som en restaurang kräver. Problemet är att det i det här fallet bara finns en konstnär och att han inte kan ersättas. Det märks alltför tydligt när det är den andra kocken som lagar mat. Man ramlar direkt ned från himlen till en alldeles ordinär restaurang. Och självklart blir man besviken! Så vill ni uppleva himlen gör ni klokt i att besöka restaurangen på helgerna då det sägs att Maestron oftast jobbar. Men se då till att boka bord i god tid före.

För ett par år sedan började Lao Wai även servera lunch. Inte alls i nivå med a la carte maten, men helt ok för den som inte är jättehungrig. Portionerna är nämligen ganska sparsmakade. Luncherna och en kock som inte lever upp till sin förebild gör att det inte blir full pott när det gäller kvalitén. Ekorekobetyget blir ganska lågt här eftersom det inte är så mycket mer än tofun och en del viner som är uttalat ekologiska.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: ÖSTERMALM
Recension av: Susanna Elfors 20 april 2011

Yogayama

Adress: Jungrugatan 8

Yogayama är en mötesplats för yoga, hälsa och skönhet, där man kan träna, köpa yogakläder, musik, få ansiktsbehandlingar med mera. Och så finns det en restaurang som serverar brunch, lunch, fika och ordnar catering.

Lokalen är mörk, men stilful och vilsam. En buddhafigur i småbarnsstorlek sitter förnöjsamt i ett hörn. Här samlas man efter yogan för en närande måltid som består till stor del av vegetariska råvaror, men även ekolax och visst kött. Visst kostar det lite, men råvarorna är fina och till stor del ekologiska och fairtrade. Samt mycket hälsosamma. Och inte minst - goda. Det här är faktiskt riktigt bra och borde vara ett stamtillhåll för Östermalms, även resten av stadens, ekovänner. Nästa gång blir det yoga också! Namaste!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 7 februari 2011

ecoist Hälsobutik & Café

Adress: Sibyllegatan 51

Kombinerad butik och servering där man kan få hälsosam frukost, lunch och mellanmål enligt GI-dieten. I butiken finns ekologiska kvalitetsprodukter med inriktning på kost och näring samt hud- och hår.

Nu börjar det finnas så många ställen med ekologisk inriktning i Stockholm att de kan har funnits i flera månader innan vi på Ekoguiden hinner upptäcka dem. Så klart ett väldigt roligt "bekymmer" för oss ekorecensenter. ecoist öppnade för sex månader sedan och det är kul att komma hit mitt i lunchruschen. Massor med folk, varav de flesta springer ut med en kasse innehållande en lunchlåda. Jag beställer lax med hirs. På ecoist hemsida möts man av rubriken "Ekologisk GI-mat för hela dagen!" Men när jag tar pulsen på personalen får jag veta att laxen inte är ekologisk. På frågan vad som är ekologiskt får jag lite svävande svar. Hirsen är det, men om salladen också är det verkar oklart. Ungefär 50 procent av lådan ska vara ekologisk. Men om det bara är hirsen som är det, så blir det väl mindre än 50 procent? Maten är i alla fall tillagad i ett KRAV-kök. Jag tycker ändå det är tveksamt. Var går gränsen för att man ska få marknadsföra något som ekologiskt? Hur smakar maten då? Tyvärr ej godkänd. Smaklöst och trist och jag blir långt ifrån mätt på den snålt tilltagna portionen. En lunch som inte alls är värd sina 89 kronor. Men kanske var det jag som valde fel rätt. Vänner till mig berättade att de hade blivit mycket nöjda med kycklingsalladen och raw food-tallriken.

I butiken finns ett ganska brett sortiment för dem som månar om sin hälsa; superbär, detoxprodukter, kosttillskott, teer etc och produkter för olika dietinriktningar. Ett litet urval av hud- och hårprodukter finns också. Personalen som är utbildade näringsterapeuter ger även kurser och individuell rådgivning.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 17 februari 2010

Blueberry Lifestyle Stureplan

Adress: Birger Jarlsgatan 21

Blueberry Lifestyle är en kedja av butiker och lunchrestauranger som säljer snyggt och modernt förpackad ekologisk hälsokost. Blueberry vid Stureplan är främst en lunchrestaurang.

Det här stället är så rent och fräscht att man skulle kunna äta på golvet. Här samlas de hälso- och miljömedvetna kring Stureplan för att inta soppor, sandwiches eller wraps. Portionerna är ganska små men smoothie är god och wrapsen helt ok. Tror faktiskt att den har blivit större sedan en liknande portion testades vid Blueberry NK. Priset är dock högt, 89 kr för liten smoothie, wrap och chokladbit, inget kaffe. I dessa trakter får man dock räkna med höga priser och det är positivt att dryck ingår. Enligt Blueberrys hemsida har företaget en genomtänkt miljöpolicy där man väljer ekologiskt, fair trade och närproducerat så långt det går. Man ger också en del av vinsten till välgörenhet, komposterar och återvinner.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors juni 2008

Rosendals trädgård

Adress: Rosendalsterrassen 12

Ekologiskt café och restaurang. Det går bra både att fika äta lunch och dricka vin/öl.

Otroligt vackert beläget kafé och restaurang. Här finns också en butik och odlingar med helekologiskt sortiment. Allt är för det mesta mycket gott och miljön som sagt härlig. Det enda som inte är härligt är att alla andra känner till detta smultronställe varför köerna ofta är oändliga.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Matmekka

Adress: Vid Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34

Matmekka ersätter Babajan på Etnografiska museet. Restaurangen som drivs av den kända ekokocken Carola Magnusson bland world food med lokalproducerat och husmanskost.

Inredningen på Matmekka är fräsch och luftig samtidigt som där finns glada färger och mönster som känns igen från AfroArt och Gudrun Sjödén. Maten vi provar, en thaisoppa och en wok är utmärkt. Man får dessutom krispiga sallader, bröd och fänkålssoppa till. Tyvärr kostar kaffet lite extra, men det är gott. I skrivande stund vet jag inte om hur stor andel som är ekologisk, varför betyget kan vara lite väl högt. Jag är till exempel tveksam till att man serverar räkor i soppan då dessa är högst energikrävande och sällan ekologiska. Men är maten i sin helhet genomtänkt ur ett miljöperspektiv är detta ett utmärkt lunchställe, den lilla lekhörnan och närheten till intressanta utställningar gör det enbart bättre.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT

Maries Hörna

Adress: Pepparvägen 11

Maries Hörna är ett bageri och kafé på Pepparvägen i Hökarängen. Allt bröd bakas hantverksmässigt utan tillsatser och med levain-deg. Här finns också stenugnsrostad hälsomusli, knäckebröd, marmelader och safter.

Att komma in till Maries Hörna är som att kliva in i ett franskt bageri ett sekel bakåt i tiden. Här hänger en hundra år gammal brödspade på väggen och alla väggar är täckta med tegel. Det är varmt och välkomnande med en mastig doft från det nybakade brödet.

Och det är lika trivsamt som gott. Det surdegsbakade brödet som bakas på plats och från grunden (ingen bake-off här) är smakrikt knäckigt och mustigt. Även bullar och andra bakverk är lika vällagade och goda. Kaffet likaså, för att inte tala om den hemgjorda saften. Här går det både att fika/äta lunchmaka på plats och att köpa med limpor hem. 

Hur är det med ekorekofaktorn då? Rekofaktorn är hög, Maries Hörna samarbetar med lokala aktörer såsom Bästa Svängen Hökarängen en förening som arbetar för att hjälpa människor att sluta missbruka och öka den sociala hållbarheten i Hökarängen. Därför donerar hon ofta bullar och bröd till föreningen. Överlag hushåller Maries Hörna genom att göra skorpor av bullar och krutonger av gammalt bröd.

Maries Hörna är också lite av ett socialt nav i Hökarängen där människor samlas för att prata med varandra. Ibland lämnar de bär och rabarber till bageriet och dessa kommer till nytta i kakor och saft.

Tyvärr är det lite svårare med ekofaktorn eftersom eko i dagens samhälle kostar. Marie som driver Maries Hörna har ekologisk mjölk och ekokaffe. Hon försöker när hon har råd att köpa in ekoprodukter, men till exempel det ekologiska mjölet är tre gånger dyrare än det konventionella. Egentligen borde det ju vara tvärtom! 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 20140125

Hållbart och Njutbart

Adress: Malgomajvägen 10

Inte långt utanför tullarna kan den medvetna konsumenten finna Hållbart och Njutbart - ett mysigt ekoreko-café och butik i hjärtat av Årsta. Det är beläget en kort promenad från Årstabergs station dit du kan ta dig med pendeltåget, tvärbanan eller bussar.

Hållbart och Njutbart är ett perfekt exempel på varför förorterna börjar ta revansch och erbjuda fantastiskt bra alternativ till det som du vanligtvis kan finna innanför tullarna. Det är ett mysigt café med en modern känsla över det. 90% av caféet och butikens sortiment är ekologiskt . Det som inte är ekologiskt är laxen och kräftorna. De är inte heller MSC-certifierade, vilket är tråkigt eftersom det är ganska lätt att finna både KRAV-märkt och MSC-certifierad fisk idag.

På menyn finns det dock många vegetariska och veganska alternativ och en del rawfood. Det märks väl att hållbarhet och njutbarhet är nyckelorden i sortimentet. Det är kvalitetsprodukter med lite miljöpåverkan. Det syns också att de satsar stort på Fairtrade - på caféets hemsida skriver de själva att “vår konsumtion inte ska ske på någon annans bekostnad.”

I butiken bedriver de försäljning av diverse livsmedelsprodukter såsom ekologisk saft, raw food-glass, Fairtrade-choklad, Saltå Kvarn-juicer och en del annat. Därutöver håller caféet kurser i näringslära och hälsa. Det enda som krävs är att det finns åtta kursdeltagare.

Hållbart och Njutbart är definitivt värt ett besök om du är i krokarna, och även om du inte är det och letar efter ett alternativ till de alltför överbefolkade statscaféerna.
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 29 augusti 2013

Vintervikens trädgårdscafé

Adress: Vinterviksvägen 30, 117 65 Stockholm

Utomhuscafé med stort utbud av närproducerad, hembakad och ekologisk fika och mat.

Vintervikens trädgårdskafé är ett mysigt utomhuscafé en kort promenad från Vinterviksbadet och Aspuddens tunnelbanestation. Som namnet avslöjar ligger det mitt i en trädgård vilket inte bara är fantastiskt mysigt utan också bekräftar känslan av att detta café har en ambition att sälja närproducerat och ekologiskt. Solpanelerna ger dessutom ett intryck om att caféet har en ambition att använda miljövänlig energi.

Vintervikens trädgårdskafé utger sig själva för att ha ett utbud som till 75% är ekologiskt eller närproducerat. Detta kan mycket väl kan stämma. På många ställen brukar tedrickarna inte ha mycket att välja på framförallt inte i ekologisk väg och än mindre Fairtrade, men Vintervikens trädgårdskafé har Four O’Clocks sortimentask med åtta olika tesmaker. Alla smaker är ekologiska samt Fairtrade-märkta. Även kaffet är ekologiskt och även Fairtrade-märkt.

Caféet har ett normalstort utbud av bullar, kakor och dylikt. Allt är hembakat och gjort mestadels på ekologiska råvaror. För veganer finns till och med en vegansk bulle, vilket kanske inte är jätte mycket men absolut mer än många andra caféer. Även mat består av mycket närodlat och ekologiskt. Därtill finns juicer från Saltå Kvarn som förstås är KRAV-märkt.

Tyvärr syns också läskedrycker såsom Coca-Cola, Fanta och Sprite vilket förstås är mycket tråkigt då de inte är miljövänligt tillverkade och därtill har företaget ett dåligt rykte när det kommer till etisk handel. Bland vin- och ölsortimentet syns därtill inga e ekologiska alternativ till vilket är synd eftersom det idag är lätt att hitta ekologiska och Fairtrade-märkta viner och även i allt större utsträckning ekologisk öl.

Allt som allt är det dock ett trevligt café och det märks att de eftersträvar att sälja så miljövänliga produkter som möjligt. Det finns mycket att välja på för de som vill ha ett ekologiskt utbud.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Johan Olsson 3 juni 2012

Barista Nacka

Adress: Forum Nacka, plan 4

Barista startades 2006 för att man tyckte att det behövdes ett alternativ i cafévärlden som på ett seriöst sett brydde sig om både hög kaffekvalitet och rättvisa producentvillkor samtidigt.

Barista är en liten kedja som finns på tre ställen i Stockholm och i sju andra städer. Man erbjuder fika, lunch, lätt middag och även kaffekurser.

Man märker verkligen att Barista är ett café som själva tror på och förstår värdet av ekologisk och rättvis produktion. De har inte bara slängt in några ekoreko-produkter i sitt sortiment för att de hört att en del kunder uppskattar det. Ekoreko-tänket genomsyrar deras arbete. 

En stor del av sortimentet är ekologiskt och i många fall även rättvisemärkt och möjligheterna att fika schysst är goda på alla sätt, även smak- och inredningsmässigt. 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 23 november 2011

Kafé Voltaire Farsta Centrum

Adress: Storforsplan 11

Kafé Voltaire är en lunchrestaurang och ett café med delvis ekologiska råvaror. En dagens är vegetarisk.

Tittar man på Systrarna Voltaires hemsida hittar man inte ett ord om ekologi, hållbarhet och miljö. På själva restaurangen nämns ordet organic någonstans, men annars kommuniceras ingen ekoprofil. Men den ekologiska "känslan" finns där och vetskapen om att varumärket Reneé Voltaire till stor del säljer ekologiska produkter. Dessutom är ekologiskt tänk och vegetariska rätter en viktig del av kokböckerna av Reneé Voltaire. Kafé Voltaire i Farsta drivs dock främst av systern Lotta Voltaire. 

När jag frågar i restaurangen blir svaret inte oväntat att en stor del av råvarorna är ekologiska, till exempel alla basprodukter såsom quinoa, mjöl etc, även vissa grönsaker och köttet ibland. Men priserna måste hållas varför allt kött inte är ekologiskt. Kaffet är dock ekologiskt. 

Hur är maten då? Den är bra, faktiskt mycket bra. Det är rikligt med grönsaker, fint bröd och bönor till. Bakverken har jag inte provat, men de ser frestande ut. Miljön är trivsam om än något stimmig. Systrarna Voltaire är ett populärt ställe i Farsta Centrum. 

Den största miljöpoängen för Kafé Voltaire är nog ändå deras vegorätt. En av tre dagens är vegetarisk, men det står inte dagens "vego" utan t.ex. något frestande i stil med frasiga morotsbiffar med krispig quinoa... Och vegorätten är minst lika bra som de andra. Det ger resultat, jag ser att många väljer vegorätten, även folk som man inte tror skulle göra det, såsom medelålders män med prydlig kostym. Det är starkt jobbat!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 19 oktober 2011

Café Lilla Bagis

Adress: Till höger i Bagarmossens T-banestation

Lilla Bagis är ett nystartat café i Söderförorten Bagarmossen som erbjuder lunch, fika och catering. Kaféet har till stor del ekologiska och fairtrademärkta produkter och ett stort sortiment för vegetarianer/veganer.

Äntligen! Bagis har mycket men har sedan länge saknat ett vettigt kafé. Där Lilla Bagis ligger låg tidigare Peppes Kafé, en klassiker med härliga bagisprofiler, men inte det perfekta stället för en söndagsfika eller lunch. Men nu har det hänt något. De tidigare murriga lokalerna är vita och fräscha med trivsamma små skyltar och blommor i fönstren. På platsen utanför ligger en trevlig liten uteservering och på helgerna flödar det av människor till Lilla Bagis. Även under vardagar fylls lokalen med lunchätare och kaféarbetare, dvs. de mobila tjänstemän och kreatörer som tillbringar sina arbetsdagar med en laptop på kafé. Lilla Bagis logga är förstås helt logiskt en bagarmössa. Hur är maten då? Både fisksoppan och chevré/rödbetssalladen är alldeles utmärkt och bakverken ser frestande ut. Här serveras också surdegsmackoroch pannkaksbuffé på lördagarna. Kaffet är helsuveränt Cafe Molinari organico med fairtrademärkning. Överlag väljer man ekologiskt och rättvisemärkt. Man kan inte annat än att ge full pott, att detta dessutom ligger i Bagis gör det hela bara ännu bättre!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 22 maj 2011

Kaffestugan Torpet

Adress: Orhemsvägen 135

Kafé med enklare maträtter.

I Söderort är man inte bortskämd med kaféer, så det här är en mysig oas för utflykter. Orhem är trots sitt läge nära Skarpnäck en lantlig idyll med bondgård och ekokollektivet Orhem. Kaffestugan Torpet är en härligt avslappnad miljö med leksaker, serietidningar, enklare maträtter och bakverk såsom bullar och pajer. Enligt de som står i kafét är vissa juicer, kaffe och te ekologiskt. Jag skulle verkligen önska att det vore mer eftersom stället tycks vända sig till folk som gillar sådant.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 13 april 2011

Humanbridge Kafé

Adress: Kärrtorpsplan 1

Second handbutiken Humanbridge i Kärrtorp har ett litet kafé med hembakt och ekologiska/rättvisemärkta varor så långt det går.

Humanbridge i Kärrtorp är faktiskt en fantastisk affär. Med automatiska dörrar som i stan förs man rakt in en jättestor butik med fräscha och bra kläder och prylar, främst till vardagsbruk.

Därinne finns även ett litet kafé också detta överraskande bra. Mannen som driver kafét är vänlig och omtänksam och pratar med de ganska få gästerna. För en liten peng får man rättvisemärkt kaffe, hembakad kaka och saft som mannen blandar själv från en Änglamarksjuice.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 3 augusti 2010

Visitors Center Skogskyrkogården

Adress: Kapellslingan

Mitt inne på världsarvet Skogskyrkogården finns ett kafé och besökscenter. Kaféet serverar matiga smörgåsar, fikabröd och glass. Kaffe, té, juice och en del glassar är ekologiska. Det finns också havreglass.

Först och främst kan Skogskyrkogården varmt rekommenderas för en utflykt. Området är otroligt vackert och stämningsfullt med en almlund på en kulle, vackra tempelliknande kapell och stämningsfulla stigar mellan kapellen. Här finns många gravar och den vackra miljön ger all anledning till eftertanke. Kapellen och miljön är utformad av de välkända arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Leverenz. Ungefär i mitten av Skogskyrkogården ligger "Visitors Center" som innehåller både en utställning och ett kafé. Byggnaden som ursprungligen användes för trädgårdspersonal har en lika vacker och spännande arkitektur som de andra byggnaderna med sina höga spetsiga tak. Inne är väggarna täckta av rent trä och i den stilfulla miljön serveras goda bakverk, smörgåsar och kaffe. Man kan också sitta vid den trevliga uteserveringen. Fikat och mackorna är inte helekologiska men det är mycket sympatiskt att man på ett sånt här ställe tänker rekoeko. Det är gott, servicen är bra och framför allt är detta ett utmärkt utflyktsmål som nog många infödda stockholmare har missat!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors och Hanna Modigh Glansholm 17 februari 2010

Gamla Enskede Bageri

Adress: Stora Gungans väg 2

Gamla Enskede Bageri är ett bageri men också ett kafé där det serveras matiga mackor, juice, bullar och andra bakverk.

Mitt i mysiga Enskede nära Sandsborgs T-bana ligger Gamla Enskede Bageri, en stor rymlig lokal där man sitter vid små bord och mumsar goda bakverk och mackor. Stället passar utmärkt för en fikapaus men mindre bra för lunch då mackorna är aningens för små (då får man kombinera med fikabröd för att bli mätt). Det går också bra att köpa hem surdegslimpor och annat handbakat bröd. Även kaffet är mycket gott.

Ur miljösynpunkt är den mesta maten bra, man gör eget bröd utan tillsatser och med KRAV-märkta ingredienser, stället är KRAV-certifierat vilket innebär att det mesta är krav-märkt utom vissa kaffesorter. Kanske att man skulle investera lite i isolering av lokalen både för att spara energi och skapa bättre inneklimat då det är ganska kallt och dragigt en kall vinterdag. Men fikat är som sagt utmärkt!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: NORRFÖRORT
Recension av: Karin Kraft 20131111

Kafé Sjöstugan

Adress: Pipers väg 22

Strandnära kafé som tänker ekologiskt, rättvist och återvunnet.

Som en oas dyker Kafé Sjöstugan upp längs promenaden runt Brunnsviken. Doften av nybakta bullar lockar mängder av söndagspromenerande att stanna till. Gästerna är både barnfamiljer, unga, pensionärer. På vintern stannar folk till under sin skridsko- eller skidtur. En solig dag kan så många som 250 gäster passera.

Genomgående är allt som serveras ekoreko, med några få undantag. Allt tillagas och bakas på plats. På menyn finns smörgåsar, soppor, pannkakor, pajer med mera. Grönsaker väljs alltid efter säsong vilket just den här dagen ger rödbetan chansen att förvandlas till en värmande soppa.

Jag beställer en liten ostmacka vilket visar sig vara en riktigt matig surdegsmacka med ost och gott om råkost som morötter, groddar och solrosfrön på.

Kaféet känns äkta och genomtänkt. Fallfrukt från närområdet gör stugan i princip självförsörjande på äpplen året runt. Överbliven mat hamnar i en kompost utanför dörren vilket resulterar i fin planteringsjord. I dagsläget används grön el från elbolaget, men drömmen är i framtiden att bli självförsörjande med hjälp av solpaneler.
Inhomhus finns ca 40 platser vid olika bord. Inredningen, från stolar och bord till koppar och fat, känns loppisfynd. Och även det är meningen. Återvunnet, begagnat och till stora delar skänkt. Utomhus finns gott om platser.

Sjöstugan arrangerar också musikkvällar, utställningar och kurser. En minimarknad finns uppdukad på ett bord med diverse ekorekoprodukter, som till exempel rättvisemärkta leksaker, hemmagjord müsli och fårskinn från Dalarna. 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Marie W 29 maj 2011

Viggbyholms stationskafé

Adress: Södervägen 5, Täby

Viggbyholms bageri och stationscafé ligger precis vid Roslagsbanestationen Viggbyholm i Täby, och uppger på sin hemsida att deras maträtter "varierar efter årstid och tillgången till närproducerade, nyplockade och ekologiska råvaror".

Stationscafét har en liten uteservering utanför och en barnvänlig innemiljö med lekhörna. Både på vardagar och helger är det ett välbesökt ställe. Handskrivna skyltar, informerade anställda och KRAV- och Fairtrade-märkta varor visar på att många produkter har en ekologisk och schyst prägel och att man satsar på att göra både bakverk och mat från grunden.

Alla bakverk, både de söta och matbrödet, görs så långt det är möjligt på ekologiska råvaror, får jag till svar när jag frågar. Det ekologiska surdegsbrödet är populärt och många kommer för att handla med sig bröd hem. Bakverken är allt från bärpajer, pistagebullar, cheesecake och rejäla bitar chokladkaka till macaronger i olika färger. När det gäller maten - ett antal olika lunchalternativ som varierar

varje vecka efter bl a tillgång på närodlade varor - är det inte alltid ekologiskt kött, men särskilt grönsaker och frukt är i stor utsträckning ekologiska. En vegetarisk rätt brukar finnas på menyn och vid de tillfällen jag frågat har det alltid gått att modifiera även kött- och fiskrätter så att de blivit vegetariska. Ostarna är närproducerade.

Drycker som säljs är bland annat juicer från Saltå kvarn och must från Kullabygdens musteri, men man har även Coca-Cola som inte känns helt ekoreko.

I cafét säljs ekologiskt kaffe från Johan & Nyström, Fairtrademärkt godis, KRAV-märkt olivolja, honung från Väddö bigård med mera. De säljer även Venchi-choklad som såvitt jag förstått inte framställs enligt några särskilda etiska principer (men rätta mig gärna om jag har fel).

Ett mysigt ställe som väl förtjänar sin popularitet. Kakbitarna är enorma, kanske ska den som inte är storätare av sötsaker be om en lite mindre bit för att undgå spill!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Överjärva Gård

Adress: Överjärva Gård

Överjärva Gård är egentligen mer än en restaurang, det är en före detta bondgård som numera rymmer ett centrum för komposter och för byggnadsminnesvård, statarmuseum, ekologisk trädgårdsodling, verksamhet kring får och ullhantverk etc. Kafeet heter hästskostallet och serverar luncher och bakverk som till stor del är ekologiska.

Överjärva Gård och Café Hästskostallet är ett utmärkt utflyktsmål för barnfamiljer med intresse av miljö- och naturvård. Här finns får, hästar, höns och grisar och här kan man köpa komposter, återvunna byggnadsdelar och miljövänlig målarfärg. Historiskt intresserade personer får också inblick i statarnas liv i det lilla statarmuseet. Själva kaféet som ryms i en stor hästskoformad byggnad som utvändigt liknar en lada. invändigt möts man av en rofylld atmosfär från ljusa färger, stora fönster och rofylld musik. Maten är ekologisk och god, framför allt de fina bakverken som är uppdukade på ett bord.

Även kaféet har en miljöutställning där man får svara på frågor om ekologi, se hur statare levde och jämföra det med hur vi lever idag. Utställningen är kul och lärorik men borde fräschats upp något. Även om kaféet är mycket trivsamt känns det lite som om den riktiga glöden som har funnits tidigare har avtagit något. Förhoppningsvis återkommer den.

Betyg:

Läs mer ...
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Oria

Oria är ett klädesmärke med kläder för både barn och vuxna samt väskor, filtar och hemtextilier.

Alla kläder är ekologiskt certifierade i alla led

och är gjorda av Rättvisemärkt bomull.

Företaget tillverkar också profilkläder för företag och organisationer och har en nätbutik för privatpersonr och för återförsäljare.

oria.se

Ekoguide i smartphonen

Vill du kunna läsa asfaltblommans ekoguide i din smartphone? Det går alldeles utmärkt. Det är bara att ladda ned som applikation så har du över 200 recensioner i din smartphone.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1