Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Marie W 29 maj 2011

Viggbyholms stationskafé

Adress: Södervägen 5, Täby
Telefonnummer:
Öppettider:

ti-lö 8.30 - 17.00, sö 11.00 - 17.00

Viggbyholms bageri och stationscafé ligger precis vid Roslagsbanestationen Viggbyholm i Täby, och uppger på sin hemsida att deras maträtter "varierar efter årstid och tillgången till närproducerade, nyplockade och ekologiska råvaror".

Recension

Stationscafét har en liten uteservering utanför och en barnvänlig innemiljö med lekhörna. Både på vardagar och helger är det ett välbesökt ställe. Handskrivna skyltar, informerade anställda och KRAV- och Fairtrade-märkta varor visar på att många produkter har en ekologisk och schyst prägel och att man satsar på att göra både bakverk och mat från grunden.

Alla bakverk, både de söta och matbrödet, görs så långt det är möjligt på ekologiska råvaror, får jag till svar när jag frågar. Det ekologiska surdegsbrödet är populärt och många kommer för att handla med sig bröd hem. Bakverken är allt från bärpajer, pistagebullar, cheesecake och rejäla bitar chokladkaka till macaronger i olika färger. När det gäller maten - ett antal olika lunchalternativ som varierar

varje vecka efter bl a tillgång på närodlade varor - är det inte alltid ekologiskt kött, men särskilt grönsaker och frukt är i stor utsträckning ekologiska. En vegetarisk rätt brukar finnas på menyn och vid de tillfällen jag frågat har det alltid gått att modifiera även kött- och fiskrätter så att de blivit vegetariska. Ostarna är närproducerade.

Drycker som säljs är bland annat juicer från Saltå kvarn och must från Kullabygdens musteri, men man har även Coca-Cola som inte känns helt ekoreko.

I cafét säljs ekologiskt kaffe från Johan & Nyström, Fairtrademärkt godis, KRAV-märkt olivolja, honung från Väddö bigård med mera. De säljer även Venchi-choklad som såvitt jag förstått inte framställs enligt några särskilda etiska principer (men rätta mig gärna om jag har fel).

Ett mysigt ställe som väl förtjänar sin popularitet. Kakbitarna är enorma, kanske ska den som inte är storätare av sötsaker be om en lite mindre bit för att undgå spill!

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...

Håller med, de är fantastiska!

Och det enda alternativet i sin klass som finns i Täby (konstigt i sig att det inte finns några andra ställen i Täby med liknande inriktning kan man tycka).

Postat av En stamkund den 26 oktober 2011

Vill lägga till ovanstående recension att cafeet drivs av en eldsjäl som gör det hon älskar: laga mat och få folk att må bra! Hon gör grunderna till allt mat helt själv, vilket är orsaken till att det smakar gudomligt gott. Allt, precis allt, som serveras är gjort med själ och hjärta. Don't miss this!

Postat av Agneta den 24 augusti 2011


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Corkei

Väskor, hattar, smycken, plånböcker mm i naturvänlig kork!

Kork är en förnybar resurs eftersom den nybildas och inte skadar korkeken den växer på. Den skördas för hand och blir till korkskinn - veganvänligt, ekologiskt, hållbart, smidigt och snyggt! Hos Corkei finns så mycket fint till både dig själv och dina vänner. Webshop och butik i Resö hamn i Bohuslän.

www.corkei.se

En användbar växt

Att hampa kan användas som en drog (Cannabis) vet nog de flesta, men det är inte lika känt att växten har många andra användningsområden, alltifrån att tillverka tyger till att baka knäckebröd av dess frön.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1