Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

14 oktober 2008

Träd är trolleri – frågan är om de kan rädda världen

Johan Tell som skrivit miljöbestsellern "100 sätt att rädda världen", kommer ut med en ny bok som handlar om just träd. ”Träd kan rädda världen” heter boken som handlar om allt som träd kan – och det är inte lite - framför allt kan de rädda världen eftersom de binder koldioxiden. Frågan är om det räcker.

träd

För ett tag sedan lät jag en skogshuggare ta bort några träd på familjens landställe för att få se en skymt av vattnet som dolts av de stora träden nedanför vår högt belägna stuga. Sjöutsikt blev det, men jag fick en hel del dåligt samvete att jag dödat flera träd, även om de nedhuggna träden liksom så många andra användes för att värma hus med.

Johan Tell som skrivit miljöbestsellern 100 sätt att rädda världen, kommer ut med en ny bok som handlar om just träd. ”Träd kan rädda världen” heter boken som ges ut av maxström förlag. Boken handlar om allt som träd kan – och det är inte lite. Utöver att bygga hus, göra papper och värma hus, kan vi köra bil med hjälp av dem, äta deras frukt och tillverka kläder av dem. Dessutom, vilket är allra viktigast – träd kan rädda världen eftersom de binder koldioxid och producerar syre.

Träd kan rädda världen försöker fånga trädens poesi och lyckas med det"

"Träd kan rädda världen" försöker fånga trädens poesi och lyckas med det. De stora bilderna på varannan sida i färg visar trädens skönhet. Här finns världens äldsta träd, som är nästan 10 000 år gammalt, men pyttelitet, här finns den klassiska bilden från stormen Gudrun där det kala området och skogsvägarna bildar ett trädmönster, här finns torparstugan som fått ett värmande skal i form av vedträn…

Boken kostar 100 kronor, ett lågt pris eftersom några företag har varit med och sponsrat den. Dessutom bidrar varje bok till att ett träd i Vironga i Östra Kongo. Man blir också glad av att läsa boken, genom att plantera träd och köpa produkter av träd kan vi faktiskt bidra till att minska klimatförändringarna! I staden fångar träd upp de farliga partiklar som gör livet surt på Hornsgatan och andra stora gator. Trädens löv eller barr dämpar också bilarnas buller. Dessutom är de vackra och bidrar till den biologiska mångfalden.

Poesin till trots, frågan om träd kan trolla med knäna besvaras inte i boken. Johan Tell har övergått från etanolbil till biogasbil och det är gott så, men hur mycket kör han egentligen? Forskning har visat att Sveriges träd definitivt inte räcker för att försörja vår bilflotta, inte ens om det går omvägen förbi soporna – och då är Sverige ändå ett trädrikt och glesbefolkat land. Nog kan träd trolla, men om vi övergår från fossila bränslen till träd och andra växter kommer träden att visa oss att de inte räcker till. Denna omöjliga ekvation är något man skulle önska att Johan Tell belyser mer i sin bok.

Själv ska jag förstås plantera några träd i världen för att kompensera de jag högg ned, och så tänker jag inte äga någon bil, inte ens en biogasbil.

Namn/signatur: 

Inspirerande bok även om jag kan hålla med om att det vore intressant om Johan Tell fördjupat resonemanget kring vad som verkligen skulle behövas för att träden ska kunna rädda världen.

Postat av battrevarld.nu den 14 oktober 2012

Svara på denna kommentar

Att träden inte kan driva våra bilar, eller ännu värre vår exponentiellt växande ekonomi, bevisades av Gösta Ehrensvärd i hans böcker "Före efter"(1971) och i "Solenergi en realistisk bedömning (1979)". Det enda Johan Tell försöker rädda är sin egen plånbok genom sin bok framföra rent skitsnack.

Skriv din kommentar här!

Postat av Ålga den 19 januari 2011

Svara på denna kommentar

"Träd kan rädda världen" av Johan Tell är en underbar bok.

Läs, läs, läs!

Postat av Kim den 16 maj 2010

Svara på denna kommentar


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Balanzen - Ekologisk städning

En sund och kemikaliefri hem- och arbetsmiljö med skinande rent resultat

Vi är den enda ekologiska städfirman i Sverige med städprodukter naturliga och fria från kemikalier. Visionen är att skapa en sund och kemikaliefri miljö i hemmet, på arbetsplatsen och i trädgården med skinande rent resultat. Vi vill skapa harmoni och balans för våra medmänniskor – bestående av kunder samt vår personal.

Att det är Ekologiskt och hållbart - det får du på köpet.

www.balanzen.se

Camilla Norrbacks höstkollektion

I galleri So Stockholm visades höstens etiska mode av Camilla Norrback. Inspirationen kommer från Kalle och Chokladfabriken.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1