2 december 2010
Ekologisk hudvård
Skönhetsprodukter används dagligen direkt på hud och hår, många, framför allt kvinnor använder många produkter, en del upp till 13 stycken per dag. Tyvärr vet vi inte vad dessa innehåller och generellt sett kan man säga att de flesta skönhetsprodukter innehåller en mängd olika kemikalier som kan vara skadliga för människor och miljö. Ett ämne som man bör försöka undvika är formaldehyd, ett konserveringsmedel som ökar risken för nervskador, mascara kan också innehålla kvicksilver som också kan leda till nervskador.
Av den anledningen bör man välja produkter som är skonsamma både för den egna huden och för miljön. Men det är inte alltid enkelt att hitta ekologisk hudvård varför vi här försöker göra en liten guide.
Välj ekologiskt men välj med omsorg
Ekologisk hudvård innebär att hudvårdsprodukten är tillverkad av ekologiskt odlade råvaror. Det innebär att man använder till exempel oljor från grödor som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Andelen ekologiska råvaror kan dock variera, vill man vara säker på att större delen är ekologiskt bör man titta på olika märkningar. Exempel på märkningar som garanterar en hög halt ekologiska råvaror är:
USDA Organic
Soil Association organic standard
Natrues supermärkning
Därutöver finns det märkningar som endast garanterar en mindre mängd ekologiska råvaror, till exempel märkningen Ecocert.
Syntetiskt eller inte syntetiskt
För den som är miljöengagerad finns också möjligheten att välja miljömärkta produkter, till exempel Svanen och Bra Miljöval. Dessa visar att råvarorna är producerade på ett miljöanpassat sätt och är biologiskt nedbrytbara, men de kan också innehålla mineraloljor, dvs. oljor från fossila bränslen.
Många experter på skönhetsvård är dock skeptiska till mineraloljor, dels för att det är en icke förnybar resurs men också för att dessa täpper till porerna.
Alternativet till mineraloljor är vegetabiliska oljor, t.ex. från blommor, frön eller örter. Naturprodukter är hudvårdsprodukter utan mineraloljor, fast dessa behöver inte vara ekologiska. Ett problem med vegetabiliska oljor är att det krävs konserveringsmedel för öka hållbarheten. Flera av dessa är varken hälsosamma för människor eller för natur, till exempel bör man undvika konserveringsmedlet med formaldehyd eftersom det ökar risken för nervskador. Det finns också andra konserveringsmedel som kan orsaka allergier.
Svårt att hitta rätt
Hur ska man göra då?
- Välj i första produkter med de tre bästa ekomärkningarna och i andra hand miljömärkta produkter och i tredje hand naturprodukter.
- Välj bort onödiga parfymer som ofta innehåller mycket kemikalier.
- Självklart bör man inte välja produkter som har kontrollerats med djurförsök som idag är både onödigt och plågsamt för djuren.
- Gör gärna egen skönhetsvård till exempel ansiktsmask av avocado eller smörj dig med en ekologisk olivolja
I framtiden kommer det att bli något lättare att välja rätt. EU har tagit fram en gemensam märkning Cosmos från år 2012. Sen hoppas vi på ett helhetsgrepp där man också ser över förpackningarna som utgör en stor del av hudvård- och skönhetsprodukter. Varför inte också göra ett pulvershampo som så att man inte behöver frakta en massa vatten och som kan saluföras i en liten papperspåse?
Källor
Min Planet: http://www.minplanet.se/aktuellt/1566-kosmetika-a-hygien-groena-maerkningar-att-halla-koll-pa
Dagens Nyheter: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/flickor-hamnar-i-puberteten-allt-tidigare-1.934366
Naturskyddsföreningen: www.naturskyddsföreningen.se




Resilienscenter startar
Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.


Susanna Elfors
Expert på hållbar stads- och förortsutveckling
Slututställning för Hållbara Hökarängen
Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Cyklister – en subkultur som slipper köa
Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.



Love Milk
Ekologiska amningskläderLove MIlk är ett nytt svenskt märke som tillverkar och säljer ekologiska amningskläder.
Våra linnen har en helt ny, unik funktion med öppning från det formsydda ärmhålet, vilket är otroligt diskret. Framifrån ser linnet ut som ett vanligt linne. Kombinera med dina favoritkläder eller med vår smickrande, amningsvänliga kofta.
Alla plagg är gjorda av 100% certifierad ekologisk bomull och vi använder bara ekologisk textilfärg och tryck.
Se vår kollektion på hemsidan, som även har en nätbutik.
lovemilk.se
Att växa med naturen
Hur är det att vara volontär på en ekologisk gård? Asfaltblommans medarbetare Jessica Lestander har provat på att wwoof:a. Det innebär att hon tillsammans med andra volontärer har hjälpt till vid ett ekologiskt jordbruk.
Läs mer om hur man blir volontär på: www.wwoof.se.

