Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

2 december 2010

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Skönhetsprodukter används dagligen direkt på hud och hår, många, framför allt kvinnor använder många produkter, en del upp till 13 stycken per dag. Tyvärr vet vi inte vad dessa innehåller och generellt sett kan man säga att de flesta skönhetsprodukter innehåller en mängd olika kemikalier som kan vara skadliga för människor och miljö. Ett ämne som man bör försöka undvika är formaldehyd, ett konserveringsmedel som ökar risken för nervskador, mascara kan också innehålla kvicksilver som också kan leda till nervskador.

Av den anledningen bör man välja produkter som är skonsamma både för den egna huden och för miljön. Men det är inte alltid enkelt att hitta ekologisk hudvård varför vi här försöker göra en liten guide.

Välj ekologiskt men välj med omsorg

Ekologisk hudvård innebär att hudvårdsprodukten är tillverkad av ekologiskt odlade råvaror. Det innebär att man använder till exempel oljor från grödor som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Andelen ekologiska råvaror kan dock variera, vill man vara säker på att större delen är ekologiskt bör man titta på olika märkningar. Exempel på märkningar som garanterar en hög halt ekologiska råvaror är:

usda organicUSDA Organic

soil associationSoil Association organic standard

NatrueNatrues supermärkning

Därutöver finns det märkningar som endast garanterar en mindre mängd ekologiska råvaror, till exempel märkningen Ecocert.

Syntetiskt eller inte syntetiskt

För den som är miljöengagerad finns också möjligheten att välja miljömärkta produkter, till exempel Svanen och Bra Miljöval. Dessa visar att råvarorna är producerade på ett miljöanpassat sätt och är biologiskt nedbrytbara, men de kan också innehålla mineraloljor, dvs. oljor från fossila bränslen.

Många experter på skönhetsvård är dock skeptiska till mineraloljor, dels för att det är en icke förnybar resurs men också för att dessa täpper till porerna.

Alternativet till mineraloljor är vegetabiliska oljor, t.ex. från blommor, frön eller örter. Naturprodukter är hudvårdsprodukter utan mineraloljor, fast dessa behöver inte vara ekologiska. Ett problem med vegetabiliska oljor är att det krävs konserveringsmedel för öka hållbarheten. Flera av dessa är varken hälsosamma för människor eller för natur, till exempel bör man undvika konserveringsmedlet med formaldehyd eftersom det ökar risken för nervskador. Det finns också andra konserveringsmedel som kan orsaka allergier. 


Svårt att hitta rätt
Hur ska man göra då?

  • Välj i första produkter med de tre bästa ekomärkningarna och i andra hand miljömärkta produkter och i tredje hand naturprodukter.
  • Välj bort onödiga parfymer som ofta innehåller mycket kemikalier.
  • Självklart bör man inte välja produkter som har kontrollerats med djurförsök som idag är både onödigt och plågsamt för djuren.
  • Gör gärna egen skönhetsvård till exempel ansiktsmask av avocado eller smörj dig med en ekologisk olivolja

I framtiden kommer det att bli något lättare att välja rätt. EU har tagit fram en gemensam märkning Cosmos från år 2012. Sen hoppas vi på ett helhetsgrepp där  man också ser över förpackningarna som utgör en stor del av hudvård- och skönhetsprodukter. Varför inte också göra ett pulvershampo som så att man inte behöver frakta en massa vatten och som kan saluföras i en liten papperspåse?
Källor

Min Planet: http://www.minplanet.se/aktuellt/1566-kosmetika-a-hygien-groena-maerkningar-att-halla-koll-pa

Dagens Nyheter: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/flickor-hamnar-i-puberteten-allt-tidigare-1.934366

Naturskyddsföreningen: www.naturskyddsföreningen.se


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Barnkläder - Småfrön

Ekologiska Unisex Barnkläder och Barnskor

Färgglada ekologiska barnkläder och barnskor i kvalitetsmärken. Småfrön Barnkläder satsar på att ta in unika väletablerade varumärken ofta i ekologiska material. Stort utbud av Unisex barnkläder och babykläder. Handla tryggt och enkelt med snabba leveranser.

www.smafronbarnklader.se

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1