Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

slow fashion

Allt fler modeskapare tycker att visningskarusellen snurrar för fort. "Slow Fashion" är ett uttryck som börjar bli allt mer vanligt i modevärlden. Naturskyddsföreningen beskriver Slow Fashion som en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalité, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt.

Anna Bonnevier har valt att gå den långsamma vägen i utformningen av sin första kollektion, med förhoppningarna om att frigöra sig från säsongerna och skapa ett mer långsiktigt mode med mer eftertanke.

Kollektionen Numb består av åtta svarta jerseyplagg och plaggkonstruktionen bygger på räta vinklar som draperar sig mjukt runt kroppen. Viskosmaterialet i klänningar, tunikor, toppar och tajts är specialframtaget för Anna Bonnevier av en fabrik i Norrköping. Anna tilldelades designutmärkelsen Design S/Swedish design Award för kollektionen 2008.

Dessa "trendlösa" plagg finns till försäljning på Design House Stockholm, Smålandsgatan 11.  

24 februari 2009Skriv kommentar ...

se också www.slowfashionhouse.com. En hel hemsida med detta syfte.

Postat av Clara den 11 mars 2009

Helt rätt inställning, vi överkonsumerar alldeles för mkt som det är idag. Själv har jag valt att rensa min garderob och skänka bort det jag egentligen inte behöver. Sen har jag köpt en snygg ekologisk tygbag från www.wholesomeconcept.com som jag använder istället för plastpåsar. Ett litet steg i rätt riktning som jag tycker fler borde ta!

Tack för en bra blogg!

Postat av Sofie den 8 mars 2009

Tack för tipset Trina! Skor får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar när det gäller miljöpåverkan! Jag ska kolla in Jigwalk :)

Postat av Ida Svensson - Asfaltblomman den 5 mars 2009

Hej Ida!

Jag blev inspirerade av detta inlägg att skriva och berätta om mitt företag Jigwalk. Jigwalk importerar och säljer ett amerikanskt skomärke (skorna tillverkas i Spanien). Skorna är ny-producerade dock är av tidlös (eller kanske bättre som du skriver "trendlös"), klassisk design. De är av högre kvalité och väldigt unika! De är designade efter modeller från 20- till 60-talet som "never go out of style".

www.jigwalk.com

Postat av Trina Dobbs, Jigwalk den 4 mars 2009

istid

Just nu ligger min modeblogg lite på is eftersom jag har börjat nytt jobb och har fullt upp med att komma iordning. 

Allt gott till alla er där ute som engagerar sig i miljö- och rättvisefrågor!

Jag svarar på mail och funderingar om ni har några: ida.svensson@asfaltblomman.se I övrigt är ni absolut välkomna att fortsätta kommentera och diskutera ekologiskt och rättvist mode här!

Jag återkommer!

/Ida

 

 

17 november 2009


Skriv kommentar ...

Håller med om att detta verkar vara en mysig blogg. Hade varit trevligt med lite fler inlägg

http://alltomkladerna.wordpress.com

Postat av Ebba den 20 maj 2015

vilken mysig blogg!

Postat av http://fashionologiq.blogg.se den 11 januari 2010

istid

Just nu ligger min modeblogg lite på is eftersom jag har börjat nytt jobb och har fullt upp med att komma iordning. 

Allt gott till alla er därute som engagerar sig i miljö- och rättvisefrågor!

Jag svarar på mail och funderingar om ni har några: ida.svensson@asfaltblomman.se I övrigt är ni absolut välkomna att fortsätta kommentera och diskutera ekologiskt och rättvistmode här!

Jag återkommer!

/Ida

 

 

17 november 2009


Skriv kommentar ...


klädbytardagar i helgen


Kanske är det inte många som vet att endast 15 procent av alla kläder återvinns i Sverige. I helgen anordnar Dress Off Dress On nya klädbytardagar på krukmakargatan (T-bana mot Mariatorget) . En kul grej är att intresset för klädbytardagar bara växer och visst är det ett utmärkt sätt att spara resurser och miljö, samtidigt som man sparar en slant. Du som är sugen på att ge garderoben en vårstädning borde absolut gå hit under lördagen eller söndagen.

Sen finns det ju ingenting som hindrar från att man kan anordna något liknande med kompisar, en trevlig kombination mellan återvinning och förnyelse.

22 april 2009


Skriv kommentar ...

Postat av i nortull 9e april den 8 april 2011

Hej!

Det kommer vara en jättestor klädbytardag imorgon den 9eapril i stockholm. Hoppas du inte missat den :)

Postat av den 8 april 2011

Jag ska kolla in sidan!

Postat av Ida Svensson Asfaltblomman den 17 november 2009

Jag har åkt många mil för dessa klädbytardagar och älskar dom. Nu har äntligen det öppnat en bra sida för att byta kläder. klädbyte.se just öppnat. Jag har försökt byta på Blocket innan men den här verkar fungera.

Postat av Madde den 17 november 2009

könsneutrala barnkläder

Det här kan jag absolut inte låta bli att skriva om och uppmuntra. Nu satsar Ecoloco på könsneutrala barnkläder! Det är ett steg i företagets ekoreko-arbete. På Ecolocobloggen kan man läsa om de smarta tankarna kring att kläderna lättare ska kunna gå i arv mellan syskon och vänner, vilket i sin tur bidrar till att minska klädkonsumtionen. Hej då till märkningar på barn!

21 april 2009


Skriv kommentar ...

Hej PunkNu,

Hur ska en pojke se ut och hur ska en flicka se ut? Är det något som är bestämt sedan urminnes tider? Är inte det något som förändras hela tiden? Målet är väl att både pojkar och flickor ska få ha kläder de trivs i, en del pojkar vill ha blått, en del flickor vill ha blått och vissa pojkar gillar rosa. Viktigt är dock att alla har kläder som de kan röra sig fritt i.

Postat av Sanna/asfaltblomman den 31 januari 2011

Att förvägra en pojke att vara och se ut som en pojke eller en flicka som en flicka är inget annat än ett övergrepp mot barn.

Barn kan inte välja sina föräldrar, men föräldrar kan välja vad de gör mot sina barn.

Att GenusHysteriker fortfarande får hålla på med sina tilltag borde granskas som det övergrepp det är.

Postat av PunktNu den 26 januari 2011

Jag har funderat mycket kring den hysteriska indelningen mellan pojke - flicka hos de stora klädkedjorna och kan inte se någon logik i det hela annat än att de vill sälja så mycket som möjligt - på miljöns bekostnad :-( De fattar ju att folk köper mer kläder när storasysters rosa spetsklänning inte kan gå i arv till lillebror...

Postat av Loa - Ecoloco den 21 april 2009

ekosmink till våren

Enligt en enkät gjord av Konsumentföreningen Stockholm och branschorganisationen Svensk Egenvård tänker mer än hälften av svenskarna grönt när de väljer kosmetika. Som vanligt prioriteras dock pris och kvalitet framför miljön. Här kan du ladda ner och läsa om resultaten från enkäten om naturkosmetik, hudvård och märkning.

16 april 2009


Skriv kommentar ...


den medvetna modehelgen

Jag har haft fullt upp på sistone och tyvärr har bloggen på Asfaltblomman blivit lidande. Nu har jag några minuter över och tänkte sammanfatta mina intryck från den medvetna modehelgen som anordnades på Nordiska museet i helgen. Många kända aktörer inom ekomode var på plats, allt från Ekovaruhuset, REVERY, Camilla Norrback, Dem Collective, Red Fairy, Emmaus och rättvisemärkt.

Asfaltblomman (jag och Susanna) berättade om arbetet kring en miljömedveten livsstil. Jag visade även en film, Vi handlar - vem betalar från 2002 och hade efterföljande samtal med Renée Andersson från Indiska magasinet. Tyvärr hade jag och Renée ont om tid på oss för vårt samtal som var väldigt intressant.

Jag tror att det är oerhört viktigt att ekomodet i framtiden breddar sin målgrupp så att kläderna/produkterna vänder sig till en målgrupp som inte redan har ett stort intresse för ekologi och rättvisa. I dagsläget ser många ekoplagg väldigt bohemiska ut eller består av tryck med budskap och/eller djur- och naturliknande karaktär. Personligen tycker jag att många av dessa plagg är vackra och jag kan gärna tänka mig att bära dem själv, men jag har sagt det förr och säger det igen: det är inte mig man måste övertyga. Därför är det viktigt att inte ta bort nörd-/miljöstämpeln från kläderna helt, men komma ihåg att folk framförallt är intresserade av snygga kläder och att alla har olika smak.

Det är väl ändå tanken att alla ska kunna handla miljö- och rättvisemärkt, oavsett vad man har för stil?

Bild: Från vänster - Ida Svensson (jag) och Susanna Elfors berättar om hur Asfaltblomman arbetar för en miljömedveten livsstil

Foto: Eva Nyström

6 april 2009


Skriv kommentar ...

Filmen kan ses på engelska på fair trade center: www.fairtradecenter.se/node/904

Postat av Ida Svensson - Asfaltblomman den 25 maj 2009

hej!

Vi handlar - vem betalar KAN JAG SE DEN FILMEN NÅGONSTANS ?

Postat av den 17 maj 2009

People Tree

Kolla in People Tree! Ett företag som jobbar från rötterna. Ett gott föredöme och någonting värt att uppmuntra!

23 februari 2009


Skriv kommentar ...

Finns redan att köpa på www.gemenskapgron.se.

Postat av Kristina den 29 april 2009

Absolut ett föredöme. Snyggt, bra prisläge och tydlig information om processen bakom osv. Finns på Art & Eco som snart startar webshop, http://www.artandeco.se

Postat av Heléne den 6 april 2009

designers och miljö

Bella är en relativt ny designer som har startat ett eget klädmärke och har funderat kring miljö och rättvisa. Det är inte allt för ofta man får möjlighet att ta del av problematiken som designers ställt inför idag. Bella skriver bland annat att hon av en vän fått höra att det där med ekologiska produkter bara är skitsnack. Det är inte något nytt för oss som är inne i miljösvängen med dessa kommentarer och i vissa fall kanske det ligger någonting i dessa påståenden. Det finns en hel del att säga om ekologiska kläder från Kina, dessutom om de säljs till ett misstänksamt lågt pris. Men givetvis handlar det om att sätta saker i perspektiv. Om man nu SKA handla på H&M, KappAhl eller Lindex så rekommenderar jag att man väljer en ekologisk tröja framför en icke ekologisk. Ibland får man se till helheten och visst sänder man ändå en viss signal till marknaden när man väljer att handla ekologiskt.

Det är viktigt att uppmuntra handeln med tredje världen, förutsatt att den sker under rättvisa villkor. Det finns alltid vissa argument mot långa transporter av varor ur en miljömässig synvinkel, men det är ingen tvekan om att den ekonomiska och sociala utvecklingen i fattiga länder går före koldioxidutsläpp. Sedan måste tyvärr klädjättarna (och även mindre företag) givetvis även i fortsättningen granskas av media, även om H&M:s favoritmotto nu för tiden är att "H&M:s kunder måste kunna lita på att företaget tar sitt miljömässiga och sociala ansvar".

Man skulle ju kunna tycka att företag som går med flera miljarder i vinst varje år är de som ska agera föredömen och gå i täten för en mer rättvis och miljömässig marknad.

20 februari 2009


Skriv kommentar ...

Våra plastproblem börjar bli oöverstigliga, globalt, regionalt och nu lokalt

Ta del av information angående Oxo-plasters (Oxo-bionedbrytbar plast) fördelar som alternativ till Hydro-plast (dvs stärkelseplast, ofta baserad

på majs, sockerrör etc) via www.switchpac.se/kommun

Postat av Xi den 10 augusti 2009

Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar

www.emballagesajten.com/blixtlas

Postat av Xi den 22 februari 2009

Hej! Kul att få lite respons till mina funderingar, det är, som du skriver, svårt som designer att veta vilket ben man ska stå på...i mitt fall går rättvisa före ekologiskt, iallafall just nu, men jag vill försöka utveckla mitt varumärke mot slow fashion...

Tack!

Postat av Bella http://svenskdesign.webblogg.se/ den 20 februari 2009

eko mer trendigt än rättvisa!

På 90-talet fick bland annat H&M stor uppmärksamhet i media för att barnarbete och orättvisa arbetsförhållanden utgjorde stor del i framställningen av företagets "prisvärda" kollektioner. Idag har de stora klädjättarna förstått att det är fördelaktigt att marknadsföra sig som företag som tar ett socialt och miljömässigt ansvar för sin verksamhet.

Nu har alla klädjättar någon form för ekologisk kollektion. Men vad hände med det som först fick oss att höja på ögonbrynen och dra andan i fasa? Vad hände med arbetsförhållandena i tredje världen? De ekologiska kläderna säljer som aldrig förr. Det stinker dubbelmoral med ekologiska kläder till underpriser. Välj rättvisa framför ekologiskt! Dessa hänger tyvärr, som många tror, inte ihop.  

Bild: tröja från H&M:s ekologiska kollektion

19 februari 2009


Skriv kommentar ... 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

MBL Fashion

Vi representerar företag som säljer kläder och assessoarer gjort av ekologiska råvaror, färgas på ett miljömedvetet sätt och ställer människan och hållbarhet i fokus.

mblfashion.com

Ekologiska barnkläder eller second hand bättre för barnen

Idag är endast några få procent av samtliga kläder ekologiska, andelen är dock högre när man tittar på barnkläder, framför allt kläder för mycket små barn. Detta syns också i sökstatistiken på google där "ekologiska barnkläder" får betydligt fler träffar än "ekologiska kläder". En anledning till detta är troligen att man tänker mer på sitt nyfödda barns hälsa än till sin egen hälsa.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1