Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

3 oktober 2008

Revery – dagdrömmar som blir kläder

På Metargatan 11 i Stockholm finner man REVERYs butik och studio. Där möter jag Lisa Axelsson, designer och grundare till modeföretaget. Hon kommer springandes in i den lilla butiken, som för tillfället kännetecknas av ett marint tema och ursäktar sig för att vara sen, trots att det är jag som är tidig.

Lisa Axelsson i butiken på Metargatan
Foto: Ida Svensson

På Metargatan 11 i Stockholm finner man REVERYs butik och studio. Där möter jag Lisa Axelsson, designer och grundare till modeföretaget. Hon kommer springandes in i den lilla butiken, som för tillfället kännetecknas av ett marint tema och ursäktar sig för att vara sen, trots att det är jag som är tidig.

Lisa är född utanför Stockholm har alltid intresserat sig för kläder och började tidigt sy sina egna. Men den stora drömmen som barn var egentligen att bli fotograf. När hon var 17 flyttade hon till Tyskland och öppnade under sin tid där ett litet företag som tillverkade och sålde unika plagg. Klädintresset tog över drömmen om att bli fotograf och vid 23 års ålder flyttade Lisa hem till Sverige igen och utbildade sig till mönsterkonstruktör. Under sin sista termin på utblidningen lanserade hon REVERYs första kollektion.

Varifrån kommer intresset och engagemanget för medveten produktion?

För mig blir det inte lika intressant när det bara är snyggt på ytan."

– Det är en självklarhet för mig att kläderna produceras på ett vettigt sätt. Det finns mycket snygga kläder där ute som inte är framställda med hänsyn tagen till vår miljö. För mig blir det inte lika intressant när det bara är snyggt på ytan. Det blir mer personligt att arbeta med kläder på det här sättet.

Kollektionen för sommaren 2008 Hook and Sinker har ett marint tema och finns till försäljning i butiken och på webbutiken. Med kollektionen blev REVERY utvalda att delta i Stockholms modevecka år 2007. Kollektionen blev den första som kom till försäljning i butiken på Metargatan i Stockholm. Lisa berättar att utformningen av designen fungerar som en slags självterapi, då hon har fobi för fisk men samtidigt är engagerad i debatten kring nedsmutsning och övergödning av sjöar och hav.

– Man tycker om någonting samtidigt som man är rädd, säger hon.

"Stubbleman" Illustration, vinterns kollektion
Ill: Lisa Billvik

Den aktuella kollektionen är inspirerad av hockey, Lisa drömde som barn om att bli hockeyproffs. När hon väl hade åldern inne för att vara med i ett lag, fick hon inte vara med på grund av att det inte fanns något tjejlag. REVERY betyder dagdröm och klädmärket är tänkt att fungera som ett skydd mot en tråkig och grå vardag. Asfaltblomman närvarade vid visning av ”for big games to come”. Visningen gav just en känsla av en dröm som inte allt för avlägset gränsar till verklighet och plaggen gav ett hårt och tufft intryck. Illustrationerna till kollektionen är gjorda av Lisa Billvik som studerat på Beckmans designhögskola i Stockholm.

Klänning, vårkollektionen 2009
Foto: Sandra Qvist

Kollektionen för våren 2009 är inspirerad av te men plaggen färgas inte av te, då det skulle krävas 25 påsar nyponte för varje plagg. Kollektionen ger en känsla av romantik och skiljer sig på så sätt från hösten och vinterns kollektion, framförallt i färgskalan.

Materialet till alla plagg som tillverkas på REVERY kommer från Europa. Bland annt kommer siden och hampa från Tyskland och bomullen kommer från Österike. Lisa menar att det är viktigt att köra så raka sträckor som möjligt vid transport.

Lisa anser också att god kvalitet inte måste innebära orimliga priser.

– Jag vill framförallt satsa på direktförsäljning för att minimera butikens andel av försäljningen. På det sättet kan priset på produkterna hållas rimliga även om kvaliteten är hög. Därför väljs endast ett fåtal butiker ut till försäljning av REVERYs plagg och accesoarer.

Snygg ska man inte vara på bekostnad av andra!"

För närvarande är det It’s not just a small bag som finns till försäljning på Moderna Museet i Stockholm. Det blir mest demokratiskt att använda direktförsäljning, både för kunden och säljaren, då så få mellanhänder som möjligt används. "Snygg ska man inte vara på bekostnad av andra!”

Lisa berättar att REVERY i framtiden kommer fortsätta satsa på direktförsäljning och eventuellt öppna en butik till. Hon tror att det är fullt möjligt att tillverka kläder i Sverige med material som är någorlunda närproducerade.

– Priserna kanske blir lite högre, men det är värt att lägga en extra slant på kläder producerade under rimliga villkor, säger dagdrömmaren Lisa.

Namn/signatur: 

hej jag heter aygul kaya som praktiserade hos dig 2008 jag tyckte jätte mycket dina mode lycka till i fram tiden

Postat av aygulkaya3@hotmail.com den 18 maj 2010

Svara på denna kommentar

Världens finaste kläder gör du! och världens bästa tjej är du!

Postat av forsman den 3 december 2008

Svara på denna kommentar

Åh, den affären ska jag leta upp när jag kommer hem till Stockholm nästa gång!

Postat av Eny V ;) den 7 oktober 2008

Svara på denna kommentar

"Oh Gu va bra sagt" =) Bra skrivet Ida!!

Postat av Sofie den 3 oktober 2008

Svara på denna kommentar


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

miiminki

Ekologiska barn- och babykläder

Miiminki säljer bara ekologiska och GOTS-certifierade kläder samt giftfri hudvård och ekologiskt tillbehör för hela familjen. På miiminki.se kan du med full säkerhet köpa 100% ekologiska och giftfria varor.

www.miiminki.se

Träd är trolleri – frågan är om de kan rädda världen

Johan Tell som skrivit miljöbestsellern "100 sätt att rädda världen", kommer ut med en ny bok som handlar om just träd. ”Träd kan rädda världen” heter boken som handlar om allt som träd kan – och det är inte lite - framför allt kan de rädda världen eftersom de binder koldioxiden. Frågan är om det räcker.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1