Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

24 november 2008

Rent Mjöl i Latinamerika

Rent Mjöl är en kampanj som initierats av Latinamerikagrupperna och FIAN tillsammans med samarbetsorganisationer i Latinamerika. Genom kampanjen vill man arbeta för rättvisa handelsvillkor. Asfaltblommans Ida Svensson träffade Laura Purdy som är aktiv i Stockholms lokalgrupp och har lång erfarenhet av arbetet med Latinamerika.

Just nu förhandlar EU om handelsavtal med Centralamerika och Andniska gemenskapen (Bolivia, Colombia, Ecuador och Peru). Enligt Latinamerikagrupperna och FIAN sker förhandlingarna mellan ojämnlika parter. Genom kampanjen Rent Mjöl vill man verka för att öppna handelsförhandlingarna där folkrörelserna i Latinamerika och Europa har möjlighet att delta och påverka. Kampanjen syftar även till att bidra till ökad kunskap hos allmänheten om orsakerna till hunger och fattigdom bland bönder och utrsprungsbefolkning i Latinamerika.

Laura Purdy har varit engagerad i arbetet med Latinamerikafrågor sedan 1979 då hon flyttade till Sverige från Mexiko. När hon inte är sysselsatt i Latinamerikagrupperna arbetar hon i en bokhandel vid Stockholms Universitet. Laura berättar att hon trivs bra med arbetet i lokalgruppen och att det är en självklarhet för henne att göra vad hon kan.

-    Det är mitt ansvar att göra vad jag kan för folket i Latinamerika. Demokrati är någonting som måste utövas, det kan kännas övermäktigt men man kan påverka mer än vad man tror!

Laura berättar att handelsavtalen syftar till att öka exporten ifrån Latinamerika men menar att dessa avtal gör att de inhemska industrierna inte byggs upp. Det finns ingen möjliget för den lokala industrin att konkurrera med så låga priser, säger Laura.

Hur ser framtiden ut för Latinamerika om handelsavtalen går igenom?

-    I värsta fall skulle det innebära försämrade villkor för de redan fattiga bönderna och lokalbefolkningen i Latinamerika. Arbetet med miljö och rättvisa villkor går oftast hand i hand och det skulle göra att det inte skulle finnas några ekonomiska eller sociala förutsättningar för att arbeta med miljöfrågor på ett bra sätt i Latinamerika.

Stockholms lokalgrupp har möten varannan vecka på solidaritetshuset. På mötena diskuteras vad som händer i handelsförhandlingarna. Under åren har även studieresor anordnats, bland annat till Bryssel och Cuba. Stockholms lokalgrupp har skrivit debattartiklar, anordnat auktioner, namninsamlingar och utbildningar för att bilda opinion för handling. På kampanjens hemsida kan man anmäla sig till blixtaktioner, då får man några gånger om året ett mail med en uppmaning om att skriva på en namninsamling och skicka ett förskrivet brev till en makthavare. Tanken är att alla ska kunna bidra till påverkningsarbetet med minimal ansträngning.

Laura berättar att man inte måste vara expert på Latinamerika för att komma dit, mötena är öppna för alla som är intresserade och man behöver inte vara medlem för att dyka upp.

-    I lokalgruppen bidrar medlemmarna med vad de kan, de som inte har tid att vara närvarande kan alltid bidra med något annat. Det finns till exempel en konstnär i gruppen som inte har tid att komma så ofta, men han bidrar med banderoller med politiska budskap, berättar Laura.

Laura är ett bra exempel på en av alla de eldsjälar som arbetar ideellt i Stockholm. Hon är mycket hängiven sitt arbete i lokalgruppen och ser positivt på sin möjlighet att påverka situationen för folket i Latinamerika.

Läs mer om Latinamerikagruppernas aktiviviteter och nyheter på deras hemsida!

Text & Foto: Ida Svensson


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Favvotröjan

Favvotröjor i mjukaste alpackaull

En fantastiskt skön tröja av 100 % ekologisk alpackaull.

Bolivianskt hantverk, nordisk passform.

Bra villkor för hantverkarna.

Nöjdhetgaranti; gratis returrätt.

Fri frakt, inga dolda avgifter, inget krångel.

Vad är egentligen en Favvotröja?

För mig är det en tröja som är så skön och så snygg att jag vill använda den jämt. Dessutom måste både material och stil hålla att användas jämt, för att tröjan ska bli en favorit.

Min favvotröja hittade jag i Bolivia för fem år sedan. Den är stickad i supermjuk alpackaull och jag har använt den precis hur mycket som helst. Jag blir bara mer och mer förtjust i den.

Därför startade jag Favvortöjan med min bror Vidar. Vi importerar tröjor direkt från Bolivia, för att kunna hålla koll på hela kedjan. Garnet till våra tröjor är handspunnet av ekologisk alpacka ull av den allra finaste kvaliteten. Därefter stickas de för hand av bolivianska kvinnor som är anslutna till en organisation kallad BoliviAlpaca i La Paz.

Situationen för kvinnor i Bolivia är tuff, de har få rättigheter och sällan någon egen inkomst. Dessutom har de oftast allt ansvar för familj och hem. Hos BoliviAlpaca kan de hämta ull och garn för att spinna och sticka i hemmet, enligt hantverkstradition som gått i arv i generationer. Genom sitt hantverk får de möjlighet till en egen inkomst, ökat inflytande över sitt och familjens liv. Det lägger grunden för ett jämlikt och hållbart samhälle.

Vi säljer hållbara tröjor som vi själva vill bära. De är ekologiska och schysst tillverkade. Inga gifter har använts vid framställning och färgning - alpackor har naturligt olika färger. Dessutom har alpackor har relativt liten miljöpåverkan. Hållbarhet handlar också om att kunna och vilja använda samma plagg länge, isätllet för att slit- och slängkonsumera. Min favvortöja är precis lika snygg och skön fem år senare, och jag tycker bara mer och mer om den!

Vi vet att tröjorna är fantastiska. Därför är det självklart med full nöjdhetsgaranti. Är du (mot förmodan) inte helt och hållet nöjd med din tröja vill vi att du skickar tillbaka dem. Det är enkelt och vi står för frakten.

Vi vill helt enkelt erbjuda en favvotröja som gör världen lite bättre - både för dig och för dem som tillverkar den!

favvotrojan.se

Revery – dagdrömmar som blir kläder

På Metargatan 11 i Stockholm finner man REVERYs butik och studio. Där möter jag Lisa Axelsson, designer och grundare till modeföretaget. Hon kommer springandes in i den lilla butiken, som för tillfället kännetecknas av ett marint tema och ursäktar sig för att vara sen, trots att det är jag som är tidig.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1