Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

24 november 2008

Rent Mjöl i Latinamerika

Rent Mjöl är en kampanj som initierats av Latinamerikagrupperna och FIAN tillsammans med samarbetsorganisationer i Latinamerika. Genom kampanjen vill man arbeta för rättvisa handelsvillkor. Asfaltblommans Ida Svensson träffade Laura Purdy som är aktiv i Stockholms lokalgrupp och har lång erfarenhet av arbetet med Latinamerika.

Just nu förhandlar EU om handelsavtal med Centralamerika och Andniska gemenskapen (Bolivia, Colombia, Ecuador och Peru). Enligt Latinamerikagrupperna och FIAN sker förhandlingarna mellan ojämnlika parter. Genom kampanjen Rent Mjöl vill man verka för att öppna handelsförhandlingarna där folkrörelserna i Latinamerika och Europa har möjlighet att delta och påverka. Kampanjen syftar även till att bidra till ökad kunskap hos allmänheten om orsakerna till hunger och fattigdom bland bönder och utrsprungsbefolkning i Latinamerika.

Laura Purdy har varit engagerad i arbetet med Latinamerikafrågor sedan 1979 då hon flyttade till Sverige från Mexiko. När hon inte är sysselsatt i Latinamerikagrupperna arbetar hon i en bokhandel vid Stockholms Universitet. Laura berättar att hon trivs bra med arbetet i lokalgruppen och att det är en självklarhet för henne att göra vad hon kan.

-    Det är mitt ansvar att göra vad jag kan för folket i Latinamerika. Demokrati är någonting som måste utövas, det kan kännas övermäktigt men man kan påverka mer än vad man tror!

Laura berättar att handelsavtalen syftar till att öka exporten ifrån Latinamerika men menar att dessa avtal gör att de inhemska industrierna inte byggs upp. Det finns ingen möjliget för den lokala industrin att konkurrera med så låga priser, säger Laura.

Hur ser framtiden ut för Latinamerika om handelsavtalen går igenom?

-    I värsta fall skulle det innebära försämrade villkor för de redan fattiga bönderna och lokalbefolkningen i Latinamerika. Arbetet med miljö och rättvisa villkor går oftast hand i hand och det skulle göra att det inte skulle finnas några ekonomiska eller sociala förutsättningar för att arbeta med miljöfrågor på ett bra sätt i Latinamerika.

Stockholms lokalgrupp har möten varannan vecka på solidaritetshuset. På mötena diskuteras vad som händer i handelsförhandlingarna. Under åren har även studieresor anordnats, bland annat till Bryssel och Cuba. Stockholms lokalgrupp har skrivit debattartiklar, anordnat auktioner, namninsamlingar och utbildningar för att bilda opinion för handling. På kampanjens hemsida kan man anmäla sig till blixtaktioner, då får man några gånger om året ett mail med en uppmaning om att skriva på en namninsamling och skicka ett förskrivet brev till en makthavare. Tanken är att alla ska kunna bidra till påverkningsarbetet med minimal ansträngning.

Laura berättar att man inte måste vara expert på Latinamerika för att komma dit, mötena är öppna för alla som är intresserade och man behöver inte vara medlem för att dyka upp.

-    I lokalgruppen bidrar medlemmarna med vad de kan, de som inte har tid att vara närvarande kan alltid bidra med något annat. Det finns till exempel en konstnär i gruppen som inte har tid att komma så ofta, men han bidrar med banderoller med politiska budskap, berättar Laura.

Laura är ett bra exempel på en av alla de eldsjälar som arbetar ideellt i Stockholm. Hon är mycket hängiven sitt arbete i lokalgruppen och ser positivt på sin möjlighet att påverka situationen för folket i Latinamerika.

Läs mer om Latinamerikagruppernas aktiviviteter och nyheter på deras hemsida!

Text & Foto: Ida Svensson


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Love Milk

Ekologiska amningskläder

Love MIlk är ett nytt svenskt märke som tillverkar och säljer ekologiska amningskläder.

Våra linnen har en helt ny, unik funktion med öppning från det formsydda ärmhålet, vilket är otroligt diskret. Framifrån ser linnet ut som ett vanligt linne. Kombinera med dina favoritkläder eller med vår smickrande, amningsvänliga kofta.

Alla plagg är gjorda av 100% certifierad ekologisk bomull och vi använder bara ekologisk textilfärg och tryck.

Se vår kollektion på hemsidan, som även har en nätbutik.

lovemilk.se

En användbar växt

Att hampa kan användas som en drog (Cannabis) vet nog de flesta, men det är inte lika känt att växten har många andra användningsområden, alltifrån att tillverka tyger till att baka knäckebröd av dess frön.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1