Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KannaOdla asfaltblommor

Asfaltblomman är ju den lilla blomman som tränger igenom asfalten. Därför är det självklart att det behövs en sida om stadsodling här.

Stadsodling finns det i många olika former, det kan handla om allt från kolonilotter till sk Guerilla Gardening där man smyger ut på natten och odlar i parkerna.

Stadsodling är en het fråga idag, vissa pratar om en "rurbanisering", att staden åter blir land. Detta är troligen ingen lösning på vår matförsörjning då man behöver en yta på ungefär 4000 kvm (Mat och Klimat av SLU) för att försörja en människa. I fattiga länder är urbanodlingar ett viktigt tillskott, hos oss kan urban odling fungera som ett komplement och dessutom skapa mer hälsosamma städer, ökad biologisk mångfald och en känsla av gemenskap och samhörighet hos dem som bor där.

Ekologisk odling

Ekologi betyder "läran om samspelet i naturen". Ekologisk odling innebär att man odlar i samspel med naturen genom att ingå i kretsloppet.

 

I en ekologisk odling prioriteras kvalitet framför kvantitet, man använder sig av naturliga gödselmedel och växtföljd. Alla kan odla ekologiskt, har man en fönsterbräda, balkong eller uteplats är det bara att sätta igång. Istället för att köpa gödsel från handelsträdgården tar man tillvara på gräsklipp och döda växter som näring. En kompost eller egen urin är också en bra näringskälla.

 

Här är några tips på organisationer som håller lär ut mer om ekologisk odling:

Fobo

Är en ideell organisation som sprider information om ekologisk hemodling via nättidning och tidskriften odlaren.

Skillebyholm

Är en gård i Järna som bedriver undervisning i biodynamisk odling med pedagogisk inriktning. I utbildningen, "Lärare i odling och ekologi", som drivs på hel- eller deltid ingår praktisk odling, teori och konstnärliga övningar. På gården finns också en butik som säljer ekologiska livsmedel.

 

Kolonilott

På en kolonilott kan man odla även i innerstan, men kötiderna för centralt belägna kolonilotter kan vara ganska långa, ca 15 år. I förorterna finns det emellertid kolonilotter med kortare väntetid. Vill man ha en kolonilott får man kontakta den lokalförening som har hand om just de kolonilotterna. Det finns kolonilotter med stuga och de med enbart en tomt.

 

Koloniliv.se

Är en sajt med forum och en massa info och inspiration om koloniliv i hela Sverige.

 

Föreningen Storstockholms Koloniträdgårdar

Här finns information om olika koloniträdgårdsföreningar i Stockholm. Här är länkar till några koloniföreningar i Stockholm:

Stadsodling

Idag startas det nya initiativ för odling i staden här är några:

Folkodling i Skarpnäck

I Skarpnäck söder om stan finns en gemensam trädgårdspark där ett 20-tal personer odlar gemensamt.

Vinterviken

Vinterviken är en odling, ett kafé och mycket mer i Vinterviken nära Liljeholmen. Föreningen odlar tillsammans och ordnar skördemarknader, fester och events.

Tillväxt.org

Är inte en ekonomiskt sinnad förening som kan kan tro utan ett odlingsnätverk för "Guerilla gardening" i Stockholm. Föreningen far ut och odlar runtom i Staden.


Namn/signatur: 

Den 19/9 2016, finns Idéforum för "Stadsodling över alla gränser", på Strömgatan i Stockholm, i samband med Bilfri stad.

Vill gärna ha kontakt med er!

dawindchi@gmail.com

Postat av Benedictio Carling den 1 september 2016

Har mejlat dig nu :-)

- Sanna/Asfaltblomman, 3 september 2016

Svara på denna kommentar

Hej! Kolla gärna in Pa sparet vid Eriksdalslunden ocksa! www.pasparet.org.

Postat av Anna Carlberg den 6 maj 2012

Svara på denna kommentar

Ska genast ta kontakt med åtminstone tre av de ovannämnda föreningarna. Tack!

Postat av anso den 20 mars 2012

Svara på denna kommentar

Radioprogrammet "Odla med stadsgrönt" på P1, kommer att sända i år igen för tredje säsongen. Häng med och bli inspirerad. Startar nog i maj någon gång....kolla på SRs hemsida.

Postat av Stadsodlaren den 25 januari 2011

Svara på denna kommentar

Glöm inte bort att det går utmärkt att ha bikupor även om du bor i lägenhet ...

Postat av Biodlare i Hälsingland den 15 november 2008

Svara på denna kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Hildurs Handel

Hildur.se är en webbshop som erbjuder kläder, hemtextil och hudvård i ekologiska material.

Allt i butiken har en tydlig profil avseende på design, kvalitet och hållbar produktion. Hildur drivs av övertygelsen att alla ska kunna handla med gott samvete.

www.hildur.se/

Fria själar av Nina Björk

Liberalismen, vår tids ledstjärna, men vart leder den oss? I Nina Björks doktorsavhandling skärskådas liberalismen utifrån texter av Locke, Mill och Benedictsson. Björks granskning visar på den liberala utopin där vi alla är fria själar - oberoende av andra människor och frigjorda från naturen. Hon ger inga svar men väl frågor att bära med sig.

av Susanna Elfors

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1