Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Ny trend - vegetariskt är viktigare än ekologiskt i den nya gröna vågen

Ny trend - vegetariskt är viktigare än ekologiskt i den nya gröna vågen

För många år sedan åt alla miljövänner vegetarisk mat och då huvudsakligen med tanke på djuren och deras lidande.

Sedan kom den nya gröna vågen i början/mitten av 00-talet och ekologisk mat blev ett begrepp. Helt plötsligt kunde man köpa ekologisk mjölk, ekologiska jordnötter, ekologisk kyckling och även ekologisk läsk. Ekoepitetet tog, om inte än världen, så Södermalm och Stockholms innerstad, med storm. Det var ok att äta kött om det var ekologiskt. I princip alla köpte ekologisk mjölk och de som var mer hardcore körde helekologiskt och helst närproducerat från närmaste ekobondgård..

Detta har lett till att det i större städer finns en handfull ekologiska restauranger och kaféer. I Stockholm finns nu även nudelbar och pizzeria. Det viktiga har varit att maten producerades i samklang med naturen, vilket innebär att man undviker bekämpningsmedel och konstgödsel samt sköter djuren på ett sätt som gör att de mår bättre.


Under 00-talet behövde man inte vara vegetarian längre för att kalla sig för miljövän. Det räckte med att köttet var ekologiskt. Och helst närproducerat. Vegohak som var oekologiska kändes liksom kändes inte modernt längre.

Men så hände något. Någon räknade ut att köttet står för en 17 procent av alla klimatutsläpp. Och det gällde även ekologiskt kött. Konsekvensen av detta är att ekologiskt inte är nokk. Man bör äta till större delen vegetariskt också. För djurens skull men inte minst för klimatets skull.


Nätverket Köttfri måndag är ett tecken i tiden. Med klimatmotivet behöver man inte avstå från kött helt och hållet, bara minska konsumtionen avsevärt. Ekologiskt kött är ok men bara ibland. Resten av tiden äter man vegetariskt, och då inte lakto-ovovegetariskt, för mjölk, ost och ägg är inte alls klimatsmart. Hellre än att vara "stockholmsvegetarian" och leva på yoghurt och ostmackor bör man äta veganskt med tofu och bönor i veckan men sedan kanske unna sig en  liten ekologisk biff till lördagsmiddagen. Den nya  är också att det är viktigare att vi alla äter mindre kött än att några få blir veganer. En ny trend tycks vara här med en revival för vegokrogarna, eller kanske de nästan helt vegetariska restaurangerna där ekokött används som en sällsynt krydda - som saffran ungefär. Hoppas på nytänkande och kreativitet där vegobufféerna ersätts med mer delikata koncept.

Några vegohäng i Stockholm (notera att de flesta finns på Södermalm!)

Organic Green, Rehnsgatan 24: Lunchrestaurang med rejäla vegoportioner och smoothies. Också ekologiskt.

Hängmattan Café, Södermannagatan 10: Café och lunchställe med vegetarisk/vegansk mat: soft café med pajer, sallader och mackor. Inte säkert eko.

Lao Wai, Luntmakarg 74, mat från Taiwan och Sichuan med för middag och lunch. Delvis eko men främst vego. Även vin/öl. Ska vara utsökt.

Seyhmus Vegetariska Delicafé, Varvsg 29, lunchbuffé med inspiration från fjärran östern. Mycket ekologiskt och ovanliga smakkombinationer. En del älskar det, andra inte.

Hermans Restaurang och Trädgårdscafé, Fjällgatan 23A, traditionell vegetarisk buffé med en del eko. Fin utsikt.

Södermanna Medborgarplatsen 3, Stora portioner rejäl vegomat delvis eko.

Chutney Katarina Bangata 19, Mest vego men rejält och ekologiskt vin. Klassiskt ställe.
 

Text: Susanna Elfors
Foto: Susanna Elfors
7 februari 2011
Skriv kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Jordnära

Jordnära är en klädesbutik med svenskproducerade dam och herr kläder, i ekologisk bomull och i naturmaterial.

Favoritmaterialet är bomullstrikå, som stickas i ränder eller trycks med eget mönster. I kollektionen finns också linnekläder och stickat.

All sömnad sker på Gotland av kunniga sömmerskor.

Kläder som är vackra att bära, i kvalitéer som håller i många år!

Våra butiker ligger i Gamla Stan i Stockholm och i Visby på Gotland, välkomna in! Det går även bra att beställa via vår hemsida.

www.jordnara.com

Modevisning med lånekläder

Fredagen den 20 februari hade Lånegarderoben premiär. Under en spektakulär modevisning i Kulturhusets rulltrappa visades kläderna.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1