Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Miljön glömdes i valet – nu blickar vi framåt

Miljön glömdes i valet – nu blickar vi framåt

För den som kämpar för miljöfrågor blev valet 2014 inte speciellt givande. I slutdebatterna var nästan det enda miljöinslaget när Miljöpartiets Gustav Fridolin hotfullt höll upp en kolbit för Alliansen och undrade varför de, genom statliga Vattenfall, investerar i Tysk kolkraft. Förvisso en viktig fråga, men inte den enda miljöfrågan som skulle kunna ha debatterats.

Men resten av lyste med sin frånvaro – tyvärr.

Anledningen till att miljön inte stod högst på agendan är nog rätt enkel. Väljarna har helt enkelt inte sett det som en viktig fråga. Och i slutet av valrörelser handlar det ofta om att ge sig in i det där breda mittenlagret av väljare och tala om de saker som anses viktiga just nu. Det är inte nödvändigtvis partiernas hjärtefrågor som styr vad som sägs, snarare vad väljarna vill höra.

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos i början av september var det här väljarnas intressen.

Väljarnas tio viktigaste frågor
1. Skola och utbildning 33 %
2. Arbetslösheten/sysselsätningen/arbetsmarknaden 28 %
3. Sjukvården 26 %
4. Äldreomsorgen 14 %
5. Flyktingar/invandring 13 %
6. Miljön 13 %
7. Sveriges ekonomi 9 %
8. Omsorg allmänt 9 %
9. Villkoren för äldre 5 %
10. Jämställdhet 3 %

Precis i slutet av debatterna klättrade miljöintresset något, och då speciellt bland unga väljare. Det räckte dock inte för de två partierna som väljarna anser har bäst miljöpolitik, Miljöpartiet och Centerpartiet, som båda förlorade väljare jämfört med föregående riksdagsval.

Men miljöarbetet är inte knutet till fyraårscykler. Det pågår ständigt. Vi är många som vill diskutera, debattera och inte minst lära oss mer om vår miljö och hur vi kan förbättra läget – främst för kommande generationer. Därför vill jag, lite för att lägga valresultatet bakom mig, tipsa om några tidningar du kan läsa om du fortfarande tar miljöfrågorna på allvar och vill hålla dig ajour i ämnet.

Tre bra tidningar om miljö

Miljö och Utveckling
En bra aspekt med Miljö och Utveckling är att den når ut till människor som av tradition kanske inte sätter miljöfrågor i första rummet. De som annars förknippar miljöaktivister med näverryggsäckar, i bästa fall; och terrorister, i värsta fall. Tidningen riktar sig till de som arbetar med miljö inom näringslivet och offentlig sektor.
Ofta behandlas ämnen om hur man kan arbeta långsiktigt och hållbart – och därigenom ha en god framtid även ekonomiskt. Förutom rena miljöfrågor skriver man om juridik och politik som är knutet till miljöfrågor och stort fokus läggs på innovationer och smarta miljölösningar.

Mer om Miljö och Utveckling

Miljömagasinet
Miljömagasinet ser till att du har miljöfrågorna i fokus hela tiden. Tidningen kommer ut en gång i veckan och kan på ytan kännas lite gammalmodig, men faktum är att de tar upp frågor som kanske hamnar i en fotnot i din vanliga morgontidning om den ens tar upp frågorna alls.
Förutom rena miljöfrågor behandlas politik, mänskliga rättigheter, sociala frågor och annat som krävs för att man ska kunna leva i ett hållbart samhälle både ur ett ekologiskt och mänskligt perspektiv. Miljömagasinet är politiskt och religiöst obundet, även om någon skulle kunna säga – inte helt utan fog – att den lutar något åt vänster.

Mer om Miljömagasinet

Miljöaktuellt
För miljöarbetare har miljöaktuellt varit självklar läsning sedan den lanserades på 1970-talet. Arbetar du med miljö på ett eller annat sätt ska du se till att få den på hallmattan. Genom nyheter, intervjuer och reportage får du en helhetsbild av vad som händer på miljöarenan i Sverige, Europa och världen. Vilka beslut som fattas och hur de påverkar oss på alla nivåer.
Kanske kan tidningen uppfattas som torr och sakna åsikter som ligger utanför ramen, men å andra sidan får du en balanserad bild av läget och kan utifrån den leta nya fakta och bilda dig en egen åsikt. Och det är just din egen åsikt och det du gör som kommer att driva miljöarbetet framåt, speciellt när det glöms bort på politisk nivå.

Mer om Miljöaktuellt

Text: Josefin Broberg
Foto: https://www.flickr.com/photos/takver/5798869943/in/photolist-9QqJ1g-8eBf7V-cbe2mC-6aSZ32-cufESm-hJdexJ-hJd5g7-5btvDM-cufDXA-nxKjb7-6h6Ay2-fyem2a-fv7fjs-fv7fe9-fytCkA-jHLVUv-dZEyin-dZEutX-f9gwz8-hJdAGq-6kkRZB-9QtxHm-fuRWxP-fNz6cA-awsCXe-fyejX8-fuRUz2-9wKHFU-jwodeV-nQ5Xs1-nQaBxo-3aFLd-cFyLTW-87yZCo-92itGP-fuRWsH-fv7eYU-6Wtdiy-92iuan-4TAPeo-mezydX-4vxuza-nRJWSd-9QqJ5t-4GZUZ9-8eBwjg-nQ7hK1-7Ecczy-6DoDCp-7V7psN
24 september 2014
Skriv kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Saprema of Sweden

Ekologiska kläder till yoga, dans och träning

Saprema designar och producerar unika ekologiska yoga, dans och träningskläder för dam och herr i bomull och bambu. Vi tycker om kläder med själ och skapar därför kläder med det där lilla extra.

Saprema ägs av de tre vännerna Anna, Johan och Johan. Tillsammans vill vi skapa det bästa inom kläder och mode för träning och rörelse.

Saprema betyder ”with divine love”.

Vi vill vårda kärleken till rörelsen, yogan, dansen, naturen och kreativiteten. Vi vill inspirera till skönhet och bekvämlighet i ett och samma koncept, hela dagen på och utanför mattan!

Saprema är designad rakt ur ett svenskt hjärta och producerad i samarbete med sömnadsfabrik i Estland. All sömnad sker för hand, inget barnarbete förekommer och våra medarbetare får naturligtvis marknadsmässiga löner. Hela produktionen från vävning, färgning till färdigt plagg sker i Estland. Alla kläder är producerade i ekologisk bomull och bambu samt andra naturliga material såsom lin.

Vi är certifierade enligt villkor för GOTS och ÖKOtex 100 standard.

Info om senaste kollektionen:

Vår nya färgglada nya kollektion är nu här. Unika plagg med härliga detaljer samt basplagg för din träning och vardag till både dam och herr. Här finns modeller både för slimmat mode och rymligare plagg för den som önskar det.

Rynkade sömmar, tvistade delar och dubbla draperingar, knappar och print ger vår unika look. "Urban beauty comfort" var den första beskrivning som dök upp i huvudet säger Anna som designar kollektionen.

Alla färgerna matchar så du kan kombinera hela kollektionen hur du vill.

Några gamla favoriter återkommer i nya färger och massor av nya modeller förgyller Saprema världen.

Grått är vårt nya svarta. En färg som åldras snyggare än svart och som är vacker till alla andra färger.

www.saprema.se

Fria själar av Nina Björk

Liberalismen, vår tids ledstjärna, men vart leder den oss? I Nina Björks doktorsavhandling skärskådas liberalismen utifrån texter av Locke, Mill och Benedictsson. Björks granskning visar på den liberala utopin där vi alla är fria själar - oberoende av andra människor och frigjorda från naturen. Hon ger inga svar men väl frågor att bära med sig.

av Susanna Elfors

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1