
Miljön glömdes i valet – nu blickar vi framåt
För den som kämpar för miljöfrågor blev valet 2014 inte speciellt givande. I slutdebatterna var nästan det enda miljöinslaget när Miljöpartiets Gustav Fridolin hotfullt höll upp en kolbit för Alliansen och undrade varför de, genom statliga Vattenfall, investerar i Tysk kolkraft. Förvisso en viktig fråga, men inte den enda miljöfrågan som skulle kunna ha debatterats.
Men resten av lyste med sin frånvaro – tyvärr.
Anledningen till att miljön inte stod högst på agendan är nog rätt enkel. Väljarna har helt enkelt inte sett det som en viktig fråga. Och i slutet av valrörelser handlar det ofta om att ge sig in i det där breda mittenlagret av väljare och tala om de saker som anses viktiga just nu. Det är inte nödvändigtvis partiernas hjärtefrågor som styr vad som sägs, snarare vad väljarna vill höra.
Enligt en opinionsundersökning från Ipsos i början av september var det här väljarnas intressen.
Väljarnas tio viktigaste frågor
1. Skola och utbildning 33 %
2. Arbetslösheten/sysselsätningen/arbetsmarknaden 28 %
3. Sjukvården 26 %
4. Äldreomsorgen 14 %
5. Flyktingar/invandring 13 %
6. Miljön 13 %
7. Sveriges ekonomi 9 %
8. Omsorg allmänt 9 %
9. Villkoren för äldre 5 %
10. Jämställdhet 3 %
Precis i slutet av debatterna klättrade miljöintresset något, och då speciellt bland unga väljare. Det räckte dock inte för de två partierna som väljarna anser har bäst miljöpolitik, Miljöpartiet och Centerpartiet, som båda förlorade väljare jämfört med föregående riksdagsval.
Men miljöarbetet är inte knutet till fyraårscykler. Det pågår ständigt. Vi är många som vill diskutera, debattera och inte minst lära oss mer om vår miljö och hur vi kan förbättra läget – främst för kommande generationer. Därför vill jag, lite för att lägga valresultatet bakom mig, tipsa om några tidningar du kan läsa om du fortfarande tar miljöfrågorna på allvar och vill hålla dig ajour i ämnet.
Tre bra tidningar om miljö
Miljö och Utveckling
En bra aspekt med Miljö och Utveckling är att den når ut till människor som av tradition kanske inte sätter miljöfrågor i första rummet. De som annars förknippar miljöaktivister med näverryggsäckar, i bästa fall; och terrorister, i värsta fall. Tidningen riktar sig till de som arbetar med miljö inom näringslivet och offentlig sektor.
Ofta behandlas ämnen om hur man kan arbeta långsiktigt och hållbart – och därigenom ha en god framtid även ekonomiskt. Förutom rena miljöfrågor skriver man om juridik och politik som är knutet till miljöfrågor och stort fokus läggs på innovationer och smarta miljölösningar.
Mer om Miljö och Utveckling
Miljömagasinet
Miljömagasinet ser till att du har miljöfrågorna i fokus hela tiden. Tidningen kommer ut en gång i veckan och kan på ytan kännas lite gammalmodig, men faktum är att de tar upp frågor som kanske hamnar i en fotnot i din vanliga morgontidning om den ens tar upp frågorna alls.
Förutom rena miljöfrågor behandlas politik, mänskliga rättigheter, sociala frågor och annat som krävs för att man ska kunna leva i ett hållbart samhälle både ur ett ekologiskt och mänskligt perspektiv. Miljömagasinet är politiskt och religiöst obundet, även om någon skulle kunna säga – inte helt utan fog – att den lutar något åt vänster.
Mer om Miljömagasinet
Miljöaktuellt
För miljöarbetare har miljöaktuellt varit självklar läsning sedan den lanserades på 1970-talet. Arbetar du med miljö på ett eller annat sätt ska du se till att få den på hallmattan. Genom nyheter, intervjuer och reportage får du en helhetsbild av vad som händer på miljöarenan i Sverige, Europa och världen. Vilka beslut som fattas och hur de påverkar oss på alla nivåer.
Kanske kan tidningen uppfattas som torr och sakna åsikter som ligger utanför ramen, men å andra sidan får du en balanserad bild av läget och kan utifrån den leta nya fakta och bilda dig en egen åsikt. Och det är just din egen åsikt och det du gör som kommer att driva miljöarbetet framåt, speciellt när det glöms bort på politisk nivå.
Mer om Miljöaktuellt





Resilienscenter startar
Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.


Susanna Elfors
Expert på hållbar stads- och förortsutveckling
Slututställning för Hållbara Hökarängen
Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Cyklister – en subkultur som slipper köa
Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.



Hildurs Handel
Hildur.se är en webbshop som erbjuder kläder, hemtextil och hudvård i ekologiska material.Allt i butiken har en tydlig profil avseende på design, kvalitet och hållbar produktion. Hildur drivs av övertygelsen att alla ska kunna handla med gott samvete.
www.hildur.se/
Revery – dagdrömmar som blir kläder
På Metargatan 11 i Stockholm finner man REVERYs butik och studio. Där möter jag Lisa Axelsson, designer och grundare till modeföretaget. Hon kommer springandes in i den lilla butiken, som för tillfället kännetecknas av ett marint tema och ursäktar sig för att vara sen, trots att det är jag som är tidig.

