Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Miljömål i vinter

Miljömål i vinter

Hur många jordklot skulle det behövas om alla i världen skulle leva som vi i Sverige? Vi ser oss ofta som ett föregångsland på miljöområdet och är inte blyga för att i olika sammanhang slå oss för bröstet om vårt ”långa och framgångsrika miljöarbete”. Det är lätt att tro att om alla på jorden levde som i Sverige skulle planetens resurser gott och väl räcka till.


Men icke. Långt därifrån.

Sanningen är att det skulle behövas 3,7 jordklot vilket gör oss till världens tionde värsta land enligt Värdsnaturfonden. Jag repeterar: Det tionde värsta landet! På hela jorden! Vår konsumtion och vår livsstil orsakar utsläpp här hos oss, men Världsnaturfonden påpekar också att konsumtionen skapar utsläpp i andra delar av världen. Något som ofta glöms bort i den inhemska debatten trots att miljön struntar i landsgränser.

När man hör en sådan nyhet på morgonen är det lätt att vilja dra täcket över huvudet och glömma bort alltihopa. Men det hjälper ju ingen. För att förbättra siffrorna är det upp till oss – alla medborgare – att se över vår livsstil och hur vi kan agera för att göra ett mindre avtryck i miljön. Och det är viktigt att komma ihåg att praktiska val i livet och hur vi lever är det som i slutändan kommer göra skillnad.

Så istället för att följa den spontana insikten att ge upp alltihop har jag satt upp mål för vintern – en period då vi i Sverige förbrukar mycket energi och resurser.

Inomhustemperatur
Spontant vill man vräka på värmen inomhus på vintern. När man kommer in från kylan kan det kännas skönt att mötas av element som stått på max. Men egentligen är det konstigt att vi oftare har varmare inomhus på vintern än vi har på sommaren. Efter ett tag slutar det ändå med att jag öppnar balkongdörren för att få in lite syre, och då är den där kostsamma uppvärmningen ett komplett slöseri.

Dessutom hoppas jag på att bli av med den fuktiga inomhusmiljön så fort man tar en snabb dusch. Som det varit tidigare har fönstren blivit helt blöta på insidan och jag har på allvar oroat mig för att få vattenskador.

Renovering
Jag måste uppdatera köksutrustningen. Jag har skjutit på att fasa ut mina gamla vitvaror – som jag vet är onödigt energislukande. Nu måste det vara dags. Läser man på Naturskyddsföreningen ger de tipset att istället för att köpa (sprillans) nya produkter kan man hitta begagnade, energisnåla vitvaror på återbruk, Blocket och byggfirmor.

Det ska jag kolla upp innan jag köper, och sedan har jag kontakt med en riktig VVS-firma för att se till att installationen blir så smart och resultatet så energieffektivt som möjligt.

Semester på hemmaplan
Det har hänt att jag och min familj åkt på solsemester i januari, februari. Det ska vi avstå. Faktum är att vi något år istället har hyrt en stuga i skärgården (som är väldigt billigt på vintern då de oftast bara hyrs ut på sommaren). Att elda bastun varm, laga mat, åka skidor och vandra på isen är faktiskt långt mer rogivande än ett fårskocksbeteende på Teneriffa.

Sluta slänga mat
Detta har plågat mig länge – att mat lätt åker i soporna. Detta ska det bli ett totalt stopp på! När tomaterna börjar se trötta ut blir de en pastasås, när mjölkens bäst före-datum passerat så ska den inte per automatik hamna i soporna och matlådor ska göras istället för att slänga mat och gå ut på lunchen.

Sälja bilen?
Det enda som verkligen gör mig orolig är bilen. Ska jag leva miljösmart, och bidra till att vi kommer ner på i alla fall ett jordklot, kanske jag behöver sälja den.

Det bävar jag för. Vad är en Svensson utan sin Volvo?

Men kanske är det ett måste.

Text: Josefin Broberg
30 september 2014
Skriv kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Another Species

Tillverkar ekologiska och rättvist producerade kläder för unga vuxna. Another Species vill uppmuntra fler att göra medvetna val utan att behöva kompromissa på stil.

Klädmärket grundades 2015 och har sin bas i Malmö.

www.anotherspecies.com

Modevisning med lånekläder

Fredagen den 20 februari hade Lånegarderoben premiär. Under en spektakulär modevisning i Kulturhusets rulltrappa visades kläderna.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1