Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Ulrika Ehrensvärd 6 oktober 2013

Matdistriktet

Adress: Rådmansgatan 57, T-bana Rådmansgatan
Telefonnummer:
Öppettider:

Mån-fre 11-14

Matbutiken – med medveten mat. Så beskriver sig Matdistriktet i Vasastan på Google. Grön mat med fisk, fågel och kött som tillbehör är beskrivningen i butik. Lunchmaten är främst tillagad av närproducerade ekovaror, huvudsakligen inom Sverige.

Recension

På en skuggig bakgata – utan annan sidmarkering än kulörta plastband – gömmer sig en av stans bästa ekorestauranger. Med rundade fönster, oljade trägolv, hemtrevlig inredning och en underbar doft drar den många gäster, främst unga, stilsäkra och medvetna.

På kulörta tallrikar – i handgjord stil – lägger du själv upp grillade grönsaker, fräscha sallader, krämiga röror, ugnsmjuka rotsaker, rostade nötter och frön samt en bit kött/fisk/fågel.
Maten smakar underbart. Varje råkosttugga krunschar spänstigt, rörorna och de tillagade grönsakerna smälter i gommen. I den rofyllda miljön – med utsikt över fönstrens snittblommor och Spökparkens stenmur – är ett privilegium att vistas. Efter maten finns möjlighet att köpa en kopp bryggkaffe. Även det eko och fairtrade.

Toalettbesöket avslöjar att kakelväggarna är modernt designade och utrymmet välskött. En Svanen-märkt miljötvål hade varit pricken över i, men är en detalj i sammanhanget.

Jag frågar kocken om laxen och långan är msc*- och asc*-märkt. Han ringer till fiskhandlaren – och får veta att den kommer att leverera miljömärkt fisk, hanterad med socialt ansvar, i början av nästa år. Snyggt gjort! Servicen är i övrigt också god. Personalen är vänlig och hjälpsam.

Restaurangpersonalen sorterar sitt avfall, såväl plast och glas som matavfall. Matdistriktet har ännu inte kommit till att energieffektivisera spis och vitvaror, enligt kocken.

Nöjd och tillfredsställd lämnar jag lokalen. Enda minuset har varit priset. En lunchtallrik, med 90 procent rot- och grönsaker samt spannmål, kostar 105 kronor (se bild). Möjligheten finns att köpa tio bufféluncher för 1 100 kronor.

För den som vill bjuda sina vänner och kollegor, finns även cateringföretaget Couscous i samma regi.


* Msc visar på att fisken är hållbart fiskad – och inte utrotningshotad. Den nya asc-märkningen avser ansvarsfullt odlade fiskar, som pangasius och talapia. Framöver kommer den att ges till tropisk räka och lax. Läs mer på wwf.se 

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...

jäklar va dyrt. jag som trodde att helsingfors eko restaurang toppade dyr listan med 22kr hg.

Postat av And den 14 januari 2016


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

MySweetAngel.se

Inte bara ekologiskt

Vi säljer kläder från Spirit of Maya - designern Susanne Johansson från Borås gör kläder med betoning på moral och etik vad gäller produktion. Tanken är att kläderna ska vara både bekväma och funktionella utan att göra avkall på design och miljöhänsyn. Materialen är i första hand ekologiska och all tillverkning sker under etiska förhållanden. En stor del av tillverkningen sker i Sverige samt i Estland. Varmt välkomna

www.mysweetangel.se

En dröm i hållbarhetens tecken

I helgen öppnade ett intressant tillskott i hållbarhetens tecken. Lisa Axelsson har med sitt klädesmärke Revery skapat ett koncept med hållbarhet som genomgående trend.

Den senaste kollektionen heter Future Fantasmics och dessa dam- och herrplagg är gjorda i ekologisk bomull och jeansen av hampa. Jag får lära mig att hampa är mycket resursvänligt eftersom det behöver lite vatten för att växa. Denna hampa odlas i Pakistan. Andra material är vildsiden, och återanvända lakansbitar.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1