Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Asfaltblomman gästblogg

Upptagen upptagen!

Jag har fullt upp just nu, hinner inte skriva så mycket här! Håller på att skriva sista arbetet i min miljöpolitiskurs och lämna in uppgifter i en annan kurs jag läser i databashantering. Och idag fick jag dessutom ett erbjudande av min kära pojkvän om att han betalar biljetten för mig om jag följer med till Köpenhamn i helgen och demonstrerar.

Saxat från Klimax. "På konferenscentret Bella Center strax utanför Köpenhamn kommer mellan 24:e och 26:e maj spektaklet World Business Summit on Climate Change äga rum. Då samlas världens företagselit för att under sitt motto ?Money is also green? diskutera hur de tänker sig tjäna pengar på klimatkatastrofen. Mötet är ordnat av FN som en förberedelse inför toppmötet COP 15 i Köpenhamn senare i år."

Sen försöker jag fylla på min sida med så mycket nytt som möjligt också, delvis eftersom jag insett att jag inte kan ta upp mina kollektivkamraters garderober länge till och därför måste börja försöka hålla lagret på en hanterbar storlek. Dvs allt jag har hemma som ska säljas ska i framtiden vara uppe på sidan direkt. Dessutom har jag nu bestämt mig för att även börja sälja alla möjliga söta små konstiga saker jag hittar på vindar hos gamla damer eller längst ned i leksakslådan på loppis. Solfjädrar, konstiga salt & pepparströare, hundar som skelar etc. Allt jag tycker om helt enkelt. Så nu ska jag fota och slita mig från en del av de lustiga kuriosasaker jag inte längre har plats för.

maj8

21 maj 2009Kommentera inläggetIdag har vi klätt om möbler!

 Idag klädde en av mina kollektivkamrater, Ulrika, och jag om kökssoffan vi hittade bland grovsoporna på vår bakgård.
Den turkosa stolen har vi också hittat.
 

DSC00001

Klar! Passar perfekt i vårt konstiga kök. Den saknar alltså bakstycke men det känns inte som det behövs. Jag tycker vi gjorde extremt bra ifrån oss som några som aldrig klätt om möbler förut och som inte hade några instruktioner alls. Det gula tyget är Ulrikas och sidentyget på sidorna har jag köpt av en dam som heter Ulla som brukar sälja vintagekläder och diverse sådant till mig ibland.

DSC00009

Sen klädde jag om en stol också i bara farten eftersom den hade ett skabbigt brunt tyg med kaffefläckar på. Att klä om stolen tog fem minuter och jag underdriver inte ens tiden, det var bara att ta bort det gamla tyget, klippa ett likadant med det som mönster och sedan häfta dit det nya med häftstiften som det gamla tyget hade blivit ditsatt med. Har man häftpistol är det säkert bättre men detta funkade utmärkt det också. Tyget är från mina vänner Johanna & Mattias utrensning.

DSC00018

12 maj 2009Kommentera inlägget

Fantastiskt! Jag har faktiskt en häftpistol hemma, beslagtog den som tack för att jag hjälpte Naturskyddsföreningen med trängselavgiftsreklam före valet. Nu återstår bara lite gamla möbler...

Postat av Sanna/asfaltblomman den 15 maj 2009Vegetarisk sushi & effektivitet!

 Idag har jag varit extremt effektiv efter att ha laddat ned en sidoblockar-funktion i Firefox och blockerat mig själv från Facebook och Bilddagboken så att jag inte kan prokrastinera så fasansfullt som jag gör ibland annars. Belönade mig i halvtid med vegetarisk hämtsushi då min kära fader har postat rikskuponger till mig så att jag ska äta ordentligt. (Jag är fattig just nu, studiebidrag utan lån-delen + vad jag får ut ur mitt företag vilket just nu inte är tillräckligt för att köpa särskilt mycket mat, alls.) Iallafall, sushin är god och bra att den inte har fisk. Lite synd att den har ägg. Jag är inte vegan men jag försöker låta bli ägg när jag kan, vilket är nästan alltid annars.

+++

+++

Jag läser Evasion som är utgiven av fina CrimethInc, något irriterande prettoton på författaren men allmänt bra och inspirerande också. Den bisarra tallriken har jag fått av mina vänner Johanna & Mattias som just flyttade bort från hållplatsen två stopp ifrån mig. Tråkigt att de inte bor här längre, men jag fick iallafall massvis (kanske 3 st sopsäckar) med kläder, accessoarer, böcker och allmäna finheter av dem då de inte kunde ta med allt de hade när de bodde så stort. Jag har uppdaterat min sida med en del, behållt en del, lagat en del, möblerat runt och fixat till.
Fick även en massa vackra mattor av min pojkväns mormor, och hans pappa körde dem hit till Göteborg samtidigt som han åkte hit för att byta däck på sin bil och jobba. Nu är hela vårt kollektiv fullt av mattor, ser extremt ombonat och bra ut. Återanvändning är bäst. Jag har inte behövt köpa något nytillverkat till hemmet på flera år, undantaget ett skrivbord som hade rum för både dator och båda mina symaskiner. I övrigt är nog allting gammalt, ärvt, loppisfyndat, lånat eller hittat i container.

12 maj 2009Kommentera inlägget1889

DSC00033

Jag hittade den här på min bakgård innan idag. Halva dagen spejade jag på den i grovsopshögen i panik av tanken på att den skulle slängas. Så jag lurpassade tills det gick förbi en man som bodde i huset jämte, jag frågade om han visste vem som ställt den där och om jag kunde ta den och han förstod mig ögonblickligen och erbjöd sig underbart nog att hjälpa mig bära upp den för trapporna. (Vårt kollektiv är på andra våningen.) Sultan är nu min hjälte för dagen! Kistan är låst och det hörs att det ligger någonting inuti, spännande. Jag har lirkat med kniv och galge men lyckas inte ännu.

Sen kom min kollektivkamrat Ulrika hem från skolan och vi beundrade kistan ett tag. Och sen insåg vi att det stod en kökssoffa, också från slutet av 1800-talet eller kanske början av 1900-talet, utanför i samma hög och att vi faktiskt kunde ha den i vårt eget kök om vi bara klädde om den. Så vi bar in den också och kände oss som livräddare. Jag förstår inte för mitt liv hur folk kan komma på tanken att slänga så vackra saker. Eller slänga användbara saker överhuvudtaget.

22 april 2009Kommentera inlägget

Hej!

Håller helt och fullt med om att saker inte borde slängas utan bara byta ägare då och då. Men om man ser det från ett annat perspektiv så gjorde ju du två super fynd !

Postat av den 29 april 2009Rotfrukter & Skola

Idag åt vi rotfrukter i ugn; veganskt, sjukt gott, billigt och enkelt. Det är bara att hacka olika rotfrukter, lök och squash, sen häller man på olja, salt, peppar, chiliflarn och några skedar ajvar och kör i mitten av ugnen med aluminiumfolielock, 225 grader i 50 minuter.

Ps, önska mig lycka till!

+++

Tack för din anmälan!

Höstterminen 2009

Du har anmält dig till följande utbildningar:

1. GU-16741 - Höstterminspaket humanekologi 30hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
   Göteborgs universitet, Göteborg
2. GU-16724 - Från lokala naturresurser till global konsumtion 15hp Blandade tider,
   Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs,
   Göteborgs universitet, Göteborg
3. GU-16735 - Hållbara städer 15hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
   Göteborgs universitet, Göteborg

15 april 2009Kommentera inlägget

Trevliga kurser! Martens bok finns här http://www.gerrymarten.com/human-ecology/tableofcontents.html om du inte vill köpa den!

Postat av Sarah, egologiskt.se den 3 augusti 2009

Lästips inför dina studier: Human Ecology - Basic Concepts for Sustainable Development (2001) av Gerald G Marten

Håller tummarna :)

Postat av Ida den 23 april 2009

De är fina! Jag har faktiskt också sett en till likadan en gång men jag köpte den inte. En får vara nog, och jag har egentligen totalt köpstopp på plåtburkar!

Postat av Karin den 22 april 2009

En sådan där röd burk har jag också. Från Erikshjälpen i Göteborg

Postat av Sara den 21 april 2009Grow grow grow

IMG_3355asf

Idag har jag städat köket väldigt ambitiöst, och börjat försöka få avocadokärnor att gro.

Min käraste Frej har gjort en jättefin GBGDA-affisch om äggindustrin som sitter i vårat kök nu och påminner mig om att jag inte ska köpa saker med ägg i. Jag köper aldrig hem ägg men jag tänker inte efter med kakor och bröd och sånt, fast nu tänkte jag det skulle bli bättring med det också.

ägg9

Här är en länk där bilden är stor nog att man ser vad som står i inforutorna, och här är en jättebild om man vill skriva ut affischen och sätta upp någonstans.

8 april 2009Kommentera inlägget

Hade absolut ingen aning om allt detta! Blir verkligen hanarna malda LEVANDE? Det är ju fan inte klokt! Är väldigt noga när jag köper ägg, men nu funderas det om man ska lägga äggen på hyllan helt... Tackar för infon! Fin affish oxå :D

Postat av Lovisa Batalisto den 17 oktober 2009Tips: Growyn

Growyn är den finaste sökmotorn jag sett, plus miljövänlig! Citat från deras Facebookgrupp:

"Growyn är en ideell förening och donerar hela sin vinst till förmån för miljön. Growyns sökmotor ger lika bra sökresultat som de stora sökmotorerna Google, MSN och Yahoo, skillnaden är att du gör en insats för miljön.

Vi vill alla hjälpa till att skapa en hållbar framtid men för de flesta av oss kommer den hektiska vardagen i vägen för ett aktivt engagemang. Growyn gör det möjligt för alla människor att bidra finansiellt till en förbättring av miljön, utan att betala en krona. Det enda du behöver göra är att använda Growyn som din sökmotor ? kan det bli enklare än så?"

8 april 2009Kommentera inlägget

Underbart smart ju! Diggar Growyn!

Postat av den 17 oktober 2009Odla på balkongen!

Hemma hos oss i vårt kollektiv har vi bestämt oss för att börja odla på balkongen och i alla vardagsrummets och kökets fönster eftersom vi lite givit upp om att få tillåtelse av värden att börja odla i trädgården. Just nu är det mest lite olika kryddor och vanliga krukväxter men snart har Ulrika och jag tänkt ge oss på tomater och lite annat nyttigt ätbart som vi tänkte ha på balkongen. Och massor av murgröna överallt ska det bli också, ju mer desto bättre! Jag kan i princip inget om odling men har blivit tipsad om läsning så jag tänkte gå och låna Cityodling av Lena Israelsson på biblioteket snarast.

31 mars 2009Kommentera inläggetEtt sömnadstrix!

Jag fick en jättevacker 50-talslångklänning av min vän Mattias, men eftersom jag i princip aldrig använder långklänning kändes det som slöseri att låta den hänga oanvänd i garderoben ungefär 364 dagar om året. Jag tog därför av klänningskjolen på mitten, och sydde en kjollinning av en dekoration som satt över bysten. Sedan sydde jag en ny kjol av nederkanten på klänningen, placerade hakar och hyskor i midjan och nu har klänningen coctailfunktion och en separat kjol man kan använda över när man ska vara extrafin, eller för sig själv med nån tjusig blus till. Det är väldigt lätt att göra och blir hemskt bra om jag får säga det själv! Ska man göra det med en klänning som inte har någon praktisk bystfunktion att ta bort så kan man sy en linning av en smalare remsa av kjolen, eller klippa till av något annat passande tyg. I vilket fall är det ett enkelt sätt att få två mer användbara plagg av ett enda.

30 mars 2009Kommentera inlägget

Tackar!

Postat av Karin den 19 april 2009

Så jättefint det blev!!! :)

Postat av Olinka den 10 april 2009
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Karlimar

Ekologisk och rättvisemärkta kläder

Vi är klädföretaget som fokuserar på hållbart mode. Vårt sortiment består av omsorgsfullt utvalda kvalitetsvaror med snygg design, som tar hänsyn till miljö och är rättvisemärkta. Vi är noga med att följa dessa riktlinjer även i resten av vår verksamhet.

www.karlimar.se

Fria själar av Nina Björk

Liberalismen, vår tids ledstjärna, men vart leder den oss? I Nina Björks doktorsavhandling skärskådas liberalismen utifrån texter av Locke, Mill och Benedictsson. Björks granskning visar på den liberala utopin där vi alla är fria själar - oberoende av andra människor och frigjorda från naturen. Hon ger inga svar men väl frågor att bära med sig.

av Susanna Elfors

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1