Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Kloka transporter ersätter bilägande

Kloka transporter ersätter bilägande

Bild: Pling Transport i Göteborg transporterar varor med specialbyggda cyklar

 

När man diskuterar miljövänliga transporter hamnar bilen ofta i skottgluggen. Med all rätt. Jämfört med andra transportmetoder gör bilen ett stort avtryck i miljön. Men att säga att vi inte ska ha bilar på våra gator och vägar är kanske naivt (än så länge i alla fall). Kanske är ett mer realistiskt mål att man inte ska äga en bil?

I Asfaltblommans projekt i samarbete med konstgruppen The New Beauty Council (NBC) undersöktes om personer under en längre period kunde ha en hållbar livsstil. En viktig del av upplägget är att varje familj i bostäderna inte har en egen bil. Skulle varje familj sköta sina egna transporter hela tiden är det strängt taget omöjligt att leva hållbart.

”I vårt lägenhetslabb klarar de boende sig med kollektivtrafik och tar bilen till hjälp ibland i form av taxi, bilpoolsbil eller hyrbil. Vi vill ha färre bilar eftersom de upptar värdefull stadsmark och kostar resurser att producera. Det innebär inte att man aldrig åker bil, men man behöver inte äga bilen.”

Detta innebär dock att vi i större utsträckning får behov av transportfirmor, och i förlängningen måste ställa krav på hur transportfirmorna arbetar och agerar för att göra ett så litet avtryck i miljön som möjligt. Ser du, låt säga, en budbil som levererar ett litet paket med bilen är risken stor att firman inte har miljömässigt optimala lösningar. Det är inte dem du ska anlita.

Ställ krav på transportfirmor
Om vi försöker leva utan bil måste vi då och då anlita transportfirmor (det gäller också företag som bestämmer sig för att arbeta utan bil). Du kan behöva skicka ett bud, du kan behöva hämta upp möbler du köpt och alla annan övrig frakt. Men vad ska du titta på så att transportfirman kan bli en ersättning för bilägande – och ge så positiva miljöeffekter som möjligt?

Kräv cykelbud: Mycket kan fraktas med cykel och till och med lite större paket får plats i cykelbudens väskor. När du anlitar en budfirma, gör klart att de kommer använda cykel för bud inom staden när paketen är i rimlig storlek. Förutom miljövinsterna är cykelbud ofta det snabbaste alternativet.

Kräv miljöbilar: När du behöver frakta större saker i bil eller lastbil vill du att produkterna fraktas på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Du ska ställa krav på transportfirman att de använder miljöbilar – inget annat alternativ är okej.

Håll sakerna på marken: Så fort personer och varor åker upp i luften blir transporten automatiskt ett sämre miljöval. Här kan du jämföra olika trafikslag och deras inverkan på klimat och energiåtgång hos Trafikverket. Tåg är däremot en energieffektiv och klart mer miljövänlig transportmetod. Ska det du skickar en längre sträcka ska du kräva tåg.

Samåkning av buden: När du skickar varor är de bra om de kan färdas tillsammans med andra varor. En transportfirma som har lagt ner arbete på sin logistik och sina flöden försöker i bästa möjliga mån samfrakta produkter som ”ska åt samma håll”. Det gör såklart att den totala resvägen minskar och är positivt för miljön.

Sälj bilen
Kan du göra dig av med din bil, eller ännu bättre, aldrig köpa någon är det en vinst för miljön. Men för att ditt liv eller ditt företag ska fungera kanske du behöver skicka saker ibland ändå. Använd då en transportfirma med bra miljöpolicy och som aktivt arbetar för så lite utsläpp som möjligt.
Lyckas du är du ett steg närmre att leva hållbart.


 

Text: Josefin Broberg
Foto: www.plingtransport.se
14 augusti 2014
Skriv kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Näva

Näva Ekotextil är dels en fysisk butik på Norra Järnvägsgatan 5 i Järna 100 meter från station och dels en nätbutik.

I butiken finns mycket barn- och babykläder men också vuxenkläder i ekologisk ull, ullsiden och bomull. Här finns mycket underkläder, sockor och strumpor men också filtade

tofflor fårskinn, tygblöjor, varma tröjor, tovull, ullstoppade täcken och kuddar och mycket mer!

www.ekotextil.se/

Fria själar av Nina Björk

Liberalismen, vår tids ledstjärna, men vart leder den oss? I Nina Björks doktorsavhandling skärskådas liberalismen utifrån texter av Locke, Mill och Benedictsson. Björks granskning visar på den liberala utopin där vi alla är fria själar - oberoende av andra människor och frigjorda från naturen. Hon ger inga svar men väl frågor att bära med sig.

av Susanna Elfors

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1