Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Karin Kraft 20131111

Kafé Sjöstugan

Adress: Pipers väg 22
Telefonnummer: 08 - 655 11 99
Öppettider:

November–fram till påsk: torsdagar 12–15, lördag–söndag 11–16.
Påsken har vi öppet skärtorsdag–annandag påsk 11–16.
Övrig höst och vår: torsdag 12–16, lördag–söndag 11–16.
juni–augusti: alla dagar 11–17.

Strandnära kafé som tänker ekologiskt, rättvist och återvunnet.

Recension

Som en oas dyker Kafé Sjöstugan upp längs promenaden runt Brunnsviken. Doften av nybakta bullar lockar mängder av söndagspromenerande att stanna till. Gästerna är både barnfamiljer, unga, pensionärer. På vintern stannar folk till under sin skridsko- eller skidtur. En solig dag kan så många som 250 gäster passera.

Genomgående är allt som serveras ekoreko, med några få undantag. Allt tillagas och bakas på plats. På menyn finns smörgåsar, soppor, pannkakor, pajer med mera. Grönsaker väljs alltid efter säsong vilket just den här dagen ger rödbetan chansen att förvandlas till en värmande soppa.

Jag beställer en liten ostmacka vilket visar sig vara en riktigt matig surdegsmacka med ost och gott om råkost som morötter, groddar och solrosfrön på.

Kaféet känns äkta och genomtänkt. Fallfrukt från närområdet gör stugan i princip självförsörjande på äpplen året runt. Överbliven mat hamnar i en kompost utanför dörren vilket resulterar i fin planteringsjord. I dagsläget används grön el från elbolaget, men drömmen är i framtiden att bli självförsörjande med hjälp av solpaneler.
Inhomhus finns ca 40 platser vid olika bord. Inredningen, från stolar och bord till koppar och fat, känns loppisfynd. Och även det är meningen. Återvunnet, begagnat och till stora delar skänkt. Utomhus finns gott om platser.

Sjöstugan arrangerar också musikkvällar, utställningar och kurser. En minimarknad finns uppdukad på ett bord med diverse ekorekoprodukter, som till exempel rättvisemärkta leksaker, hemmagjord müsli och fårskinn från Dalarna. 

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

JohannaN

JohannaN skapar smycken i mötet mellan norrländsk design och thailändsk hantverkshistoria. Alltid med kvalitet, service och transparent produktion i fokus.

I Thailand finns stora fyndigheter av zink och koppar, material som tillsammans skapar mässing. Över tid har generationer av skapande, kreativa människor byggt en hantverkstradition kring mässingen – en hantverkstradition som i dag finns endast på ett fåtal platser i världen.

I Sverige finns Johanna som kan berätta om hållbarhet, globalisering, rättvis handel och slow fashion. Hon har visioner och kreativa idéer kring smycken och mode och drömmer om en mer hållbar konsumtion. I Sverige, som i många andra länder, är hållbarhet ännu inte en självklarhet. Det vill Johanna ändra på. Hon vill påverka, utbilda och förändra – och samtidigt göra grymma, tidlösa smycken med koppling till det vackra Norrland.

År 2009 startade Johanna företaget JohannaN, med hantverkare i Thailand som samarbetspartner från dag ett. Tillsammans med kreativa Boy utvecklar Johanna idéer och koncept, som sedan handsågas ur stora ark av mässing av skickliga Joi, eller gjuts i skulpterade vaxmodeller av erfarna Ead. Det är nämligen här Johannas resa börjar, resan att göra hållbarhet till en självklarhet: i mötet mellan thailändskt hantverk och norrländsk design, i jämställda samarbeten med kompetens i fokus och med små eller inga avstånd mellan produktionens olika delar.

Med målet om full insyn i produktionens alla delar är utmaningarna fortfarande många – men JohannaN arbetar för att komma några steg längre varje dag. Det är i utmaningen som JohannaN växer. Det är i glappet mellan vision och verklighet som JohannaN utvecklas. JohannaN skapar smycken i mötet mellan norrländsk design och thailändsk hantverkshistoria. Alltid med kvalitet, service och transparent produktion i fokus. Följ med oss och var en del av den resan. JohannaN skapar smycken i mötet mellan norrländsk design och thailändsk hantverkshistoria. Alltid med kvalitet, service och transparent produktion i fokus.

www.johanna-n.com

Camilla Norrbacks höstkollektion

I galleri So Stockholm visades höstens etiska mode av Camilla Norrback. Inspirationen kommer från Kalle och Chokladfabriken.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1