Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Karin Kraft 20131111

Kafé Sjöstugan

Adress: Pipers väg 22
Telefonnummer: 08 - 655 11 99
Öppettider:

November–fram till påsk: torsdagar 12–15, lördag–söndag 11–16.
Påsken har vi öppet skärtorsdag–annandag påsk 11–16.
Övrig höst och vår: torsdag 12–16, lördag–söndag 11–16.
juni–augusti: alla dagar 11–17.

Strandnära kafé som tänker ekologiskt, rättvist och återvunnet.

Recension

Som en oas dyker Kafé Sjöstugan upp längs promenaden runt Brunnsviken. Doften av nybakta bullar lockar mängder av söndagspromenerande att stanna till. Gästerna är både barnfamiljer, unga, pensionärer. På vintern stannar folk till under sin skridsko- eller skidtur. En solig dag kan så många som 250 gäster passera.

Genomgående är allt som serveras ekoreko, med några få undantag. Allt tillagas och bakas på plats. På menyn finns smörgåsar, soppor, pannkakor, pajer med mera. Grönsaker väljs alltid efter säsong vilket just den här dagen ger rödbetan chansen att förvandlas till en värmande soppa.

Jag beställer en liten ostmacka vilket visar sig vara en riktigt matig surdegsmacka med ost och gott om råkost som morötter, groddar och solrosfrön på.

Kaféet känns äkta och genomtänkt. Fallfrukt från närområdet gör stugan i princip självförsörjande på äpplen året runt. Överbliven mat hamnar i en kompost utanför dörren vilket resulterar i fin planteringsjord. I dagsläget används grön el från elbolaget, men drömmen är i framtiden att bli självförsörjande med hjälp av solpaneler.
Inhomhus finns ca 40 platser vid olika bord. Inredningen, från stolar och bord till koppar och fat, känns loppisfynd. Och även det är meningen. Återvunnet, begagnat och till stora delar skänkt. Utomhus finns gott om platser.

Sjöstugan arrangerar också musikkvällar, utställningar och kurser. En minimarknad finns uppdukad på ett bord med diverse ekorekoprodukter, som till exempel rättvisemärkta leksaker, hemmagjord müsli och fårskinn från Dalarna. 

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Jordnära

Jordnära är en klädesbutik med svenskproducerade dam och herr kläder, i ekologisk bomull och i naturmaterial.

Favoritmaterialet är bomullstrikå, som stickas i ränder eller trycks med eget mönster. I kollektionen finns också linnekläder och stickat.

All sömnad sker på Gotland av kunniga sömmerskor.

Kläder som är vackra att bära, i kvalitéer som håller i många år!

Våra butiker ligger i Gamla Stan i Stockholm och i Visby på Gotland, välkomna in! Det går även bra att beställa via vår hemsida.

www.jordnara.com

Modevisning med lånekläder

Fredagen den 20 februari hade Lånegarderoben premiär. Under en spektakulär modevisning i Kulturhusets rulltrappa visades kläderna.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1