Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Elisabet Lee 28 januari 2011

Johan & Nyström

Adress: Swedenborgsgatan 7
Telefonnummer:
Öppettider:

Mån-fre 07.30-18.

Lör 10-16.

Sön 12-16.

Kafferostare och te-handlare. Ambitionen är att sälja Sveriges mest etiska och miljövänliga kaffe. Kaffet rostas i Tullinge och kan avsmakas och köpas i den kombinerade kaffe/te-baren, konceptbutiken och utbildningslokalen på Swedenborgsgatan.

Recension

Det finns två anledningar för oss medvetna finsmakare att besöka Swedenborgsgatan. Den ena heter 8T8 och har redan recenserats här på Ekoguiden. Den andra heter Johan & Nyström, utan tvivel alla kaffe och te-älskares Mecka. Vallfärda nu hit, det är värt vartendaste liten eller lång omväg! Efter bara en stund här inne förstår man att kärleken och passionen är äkta. Likaså går det det inte att missa omsorgen om kvalitet, miljö och etik. Det står utom tvivel att de som driver J&N älskar sitt kaffe och sitt te, och att de tillhör den sorten som inte kompromissar om sin kärlek.

En stor del av sortimentet är Fair Trade och ekocertifierat men ännu större vikt lägger man vid sin egen certifiering; Direct Trade som innebär att produkterna handlas direkt utan mellanhänder och onödig byråkrati. J&N har personlig kontakt med alla sina leverantörer och besöker dem regelbundet. Fascinerad läser jag i J&N:s egen bok om några av gårdarna, hur samarbetet ser ut, att man går in och stöttar både etiskt och socialt för att optimera kvaliteten i produktionen.

Den fullmatade te-menyn innehåller över 60 sorters te. För 35 kr får du tre koppar utsökt te. Dessa ädla blad kan man nämligen använda till tre bryggningar och varje kopp blir en ny smakupplevelse. Jag slutade dricka kaffe för många år sedan och har ännu inte smakat något av J&N:s kaffe. Jag skriver "ännu" eftersom det inte är alldeles otroligt att jag någon gång kommer att vilja veta hur kaffe som odlats, rostats och tillagats med sådan kärlek och omsorg smakar. När jag dessutom ser att det är Järna-mjölk man använder till kaffet, blir tanken på att dricka en latte inte alls särskilt främmande. I J&N:s kaffesortiment finns ca 30 sorter och många av dem bär märkningen "Single Estate" vilket betyder att bönorna kommer från en och samma gård.

Stämningen i en den kombinerade konceptbutik, kaffe/te-bar är både gemytlig och livlig. Man kan bli sittande länge eller bara ta en snabb och ändå njutningsfull kopp på stående fot. Jag ser redan fram emot nästa besök då jag ska försöka pricka in den dagliga kaffe- och te-provningen kl 15.

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

MBL Fashion

Vi representerar företag som säljer kläder och assessoarer gjort av ekologiska råvaror, färgas på ett miljömedvetet sätt och ställer människan och hållbarhet i fokus.

mblfashion.com

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1