Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: LIVSMEDEL
Recension av: Ekorecensenterna 20 mars 2014

Johan & Nyström

Adress: Swedenborgsgatan 7
Telefonnummer: 08 – 702 20 40
Öppettider:

Måndag-Fredag 07.30-18.00

Lördag 10.00-16.00

Söndag 11.00-16.00

Kafferostare och te-handlare. Ambitionen är att sälja Sveriges mest etiska och miljövänliga kaffe. Kaffet rostas i Tullinge och kan avsmakas och köpas i den kombinerade kaffe/te-baren, konceptbutiken och utbildningslokalen på Swedenborgsgatan.

Recension

Det finns två anledningar för oss medvetna finsmakare att besöka Swedenborgsgatan. Den ena heter 8T8 och finns även den recenserad här på Ekoguiden. Den andra heter Johan & Nyström, utan tvivel alla kaffe och te-älskares Mecka. Det är absolut värt en liten eller lång omväg! Efter bara en stund här inne förstår man att kärleken och passionen är äkta. Likaså går det det inte att missa omsorgen om kvalitet, miljö och etik. Det står utom tvivel att de som driver J&N älskar sitt kaffe och sitt te, och att de tillhör den sorten som inte kompromissar om sin kärlek. 

En stor del av sortimentet är Fair Trade och ekocertifierat men ännu större vikt lägger man vid sin egen certifiering; Direct Trade som innebär att produkterna handlas direkt utan mellanhänder och onödig byråkrati. Transparens är ett viktigt ord, säger de själva. J&N har kontakt med alla sina leverantörer och besöker dem regelbundet.  I J&N:s egen bok går det att läsa om några av gårdarna, hur samarbetet ser ut, att man går in och stöttar både etiskt och socialt för att optimera kvaliteten i produktionen.

Den fullmatade te-menyn innehåller över 60 sorters te. För 35 kr får du tre koppar utsökt te. Dessa blad kan man nämligen använda till tre bryggningar och varje kopp blir en ny smakupplevelse. Deras eget te T-TE finns i massvis av smaker och är dessutom ekologiskt. 

I J&N:s kaffesortiment finns ca 30 sorter och många av dem bär märkningen "Single Estate" vilket betyder att bönorna kommer från en och samma gård. Menyn uppdateras kontinuerligt med nya kaffesorter så som dagens gästbrygg.

Stämningen i en denna kombinerade konceptbutik, kaffe/te-bar är både gemytlig och livlig. Man kan bli sittande länge eller bara ta en snabb och ändå njutningsfull kopp på stående fot.  De erbjuder även ett antal kurser, allt från brewmaster - till tekurs, både till de som har café eller butik och även till privatperoner som är intresserade.

Med ambitionen i topp och ett kreativt arbete framåt förtjänar de ett högt betyg. 

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...

För den som har närmare till Högdalen centrum finns Ditt kaffe & thé som inte når upp till J & N butik på söder men åtminstone har en stor bredd av deras kaffe och thé.

Postat av Mischa den 29 januari 2011


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Johanna Metsalo

Webbshop

Johanna Metsalo är ett varumärke som står för en mer hållbar konsumtion. Alla kläder som sys upp är gjorda av secondhand-tyger. Kläderna är också ritade och designade av Johanna själv och behöver på så sätt inte resa långt runt jorden för att bli till.

www.johannametsalo.tictail.com

En dröm i hållbarhetens tecken

I helgen öppnade ett intressant tillskott i hållbarhetens tecken. Lisa Axelsson har med sitt klädesmärke Revery skapat ett koncept med hållbarhet som genomgående trend.

Den senaste kollektionen heter Future Fantasmics och dessa dam- och herrplagg är gjorda i ekologisk bomull och jeansen av hampa. Jag får lära mig att hampa är mycket resursvänligt eftersom det behöver lite vatten för att växa. Denna hampa odlas i Pakistan. Andra material är vildsiden, och återanvända lakansbitar.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1