Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: LIVSMEDEL
Recension av: Elisabet Lee 27 mars 2012

In the Mood for Tea

Adress: Norrtullsgatan 9
Telefonnummer: 08-333251
Öppettider:

Mån-fre 12-18

Lör 11-15

En butik som är specialiserad på kvalitetstéer från främst Kina.

Recension

Innan du kliver över tröskeln till denna unika butik, ska du lämna allt du tidigare vet om te utanför. Gör dig beredd att möta en ny fantastisk värld som bygger på flertusenårig tradition och hantverkskunnande. Efter att ha avnjutit te från In the Mood for Tea på restaurang Lao Wai (läs recension här på Ekoguiden), har jag fått en aning om vad som skiljer ett riktigt kvalitetste från en Liptonpåse. Ett riktigt te ger näring till kroppen och är en njutning för alla sinnen, en upplevelse av poetiska och andliga dimensioner.

Så redan innan jag besöker In the Mood for Tea är jag fullt införstådd med att denna butik säljer några av de bästa teerna i världen. Och sådana skatter behöver inte något annat sällskap än sig själva. Här säljs varken kaffe eller godis som man är vad vid från vanliga te-affärer. Här säljs rätt och slätt några av de bästa teerna från främst Kina som är ursprungslandet för te. Varje te är noga utvalt av butiksinnehavarna Jonas och Sofia som månar om en personlig och långvarig relation med gårdar och producenter som står för kvalitet, småskalighet och ett hållbart jordbruk. Det borgar också i de flesta fall för ekologisk produktion även om alla gårdar inte har råd med en certifiering. Kvalitet av den här rangen kräver unika kunskaper och ett minutiöst hantverk. Den som är van att köpa Liptonpåsar kommer att bli chockad över priserna i In the Mood for Tea, men här gäller det att tänka om, det är en oändlig skillnad mellan te och te.

Sedan Ekoguidens tidigare besök har det glädjande nog hänt mycket när det gäller butikens sätt att kommunicera. Man har tydligt märkt upp alla téer som är ekologiskt certifierade, vilket är en lång lista. En fin och tydlig hemsida och webbutik har också tillkommit, fullproppad med intressant och läsvärd information om téerna och hur de bereds. Om du vill unna dig själv eller någon annan en verkligt fin gåva och upplevelse, köp ett te från In the Mood for Tea!

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...

Tyvärr är certifiering av ekologiska teer i kina en svårare fråga än att det är ekologiskt eller inte. Tex är själva kostnaden för att få ett te ekologiskt certifierat i Kina så stor att man måste ha en väldigt stor omsättning för att kunna hämta in kostnaden. Tyvärr krävs det så stor omsättning att det blir ett moment 22 för speciellt de som odlar högkvalitativa teer. De riktigt högkvalitativa teerna kräver nämligen en hantering och odlingsplatser som inte alls passar för den sortens massproduktion.

Något jag hört men inte kan verifiera är att man i Kina även har ordentliga problem med korruption inom tehandel vilket bla lett till att ekologiska certifieringar köpts för pengar. Detta gör det förstås väldigt svårt för oss att veta om det verkligen är ekologiska teer vi får när vi köper certifierade teer i butik i sverige.

Vi borde fråga de som importerar "ekologiskt" te om vad man gjort utöver att gå på certifieringen när man valt ut de ekologiska teer man saluför. Att endast gå på certifiering är ingen garanti.

Postat av Jacob den 11 mars 2012


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

MBL Fashion

Vi representerar företag som säljer kläder och assessoarer gjort av ekologiska råvaror, färgas på ett miljömedvetet sätt och ställer människan och hållbarhet i fokus.

mblfashion.com

En användbar växt

Att hampa kan användas som en drog (Cannabis) vet nog de flesta, men det är inte lika känt att växten har många andra användningsområden, alltifrån att tillverka tyger till att baka knäckebröd av dess frön.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1