Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

13 november 2009

Gröna Villan i Örby är en skattkammare för medvetna föräldrar

I Gröna Villan i Örby är det helt och rent som gäller. Reportern Hanna Modigh Glansholm har besökt Stockholms största secondhandbutik.

Hon började i liten skala i en friggebod på tomten utanför villan i Örby. I dag driver trebarnsmamman Anna Berghäll Stockholms största secondhandbutik för barnkläder dit folk vallfärdar från hela länet.

- Tanken var aldrig att det skulle bli så här stort. Jag startade en butik som jag själv saknade, säger hon.

När man kliver in genom dörren till Gröna Villans barnkläder på Årdalavägen 76 i Älvsjö anar man direkt att det inte är någon slarver ligger bakom den här butiken. Ett tiotal gröna lappar upplyser om ditt och datt, bland annat får man veta att det är skoförbud i butiken och att barnvagnar ska parkeras utanför. Lite längre in finns en låda med lånetofflor och intill hänger lånebärselar för bebisar. Det finns också lånevagn, lånebabysitter, lånebärsjal och till och med en låne-lära-gå-vagn. Lekhörna finns också för större barn.

- Jag är väldigt nogrann. Jag vill att det ska vara ordning, säger Anna Berghäll, ägare och drivkraft bakom Gröna Villans barnkläder.

För sju år sedan, när hon var mammaledig med sitt tredje barn, började hon försäljningen av begagnade barnkläder.

- Jag gick själv mycket på klädbytardagar tidigare och handlade second hand. Men man behövde alltid trängas så man knappt hann kolla på det man köpte. När man kom hem upptäckte man ofta något fel, en fläck eller hål. Jag tänkte att det borde finnas ett intresse för att köpa kläder som är lite dyrare än på klädbytardagar men utan hål och fläckar, säger hon.

I början höll hon till i en friggebod på tomten, sedan i källaren till familjens villa, som ligger ett stenkast från nuvarande butiken.

- Jag åkte runt och satte upp lappar lite runt omkring här, berättar hon. Och verksamheten växte. Det började bli trångt hemma.

- Det var packat med kläder överallt. Skor hade jag i pannrummet, berättar Anna Berghäll.

Plötsligt en dag, våren 2007, såg hon att en lokal i närheten var ledig. Och då gick det inte att låta bli. Efter att hon fått klartecken från sin revisor, som förvissade henne om att hon hade råd, tog hon över lokalen och satt igång att renovera den.

I september 2007 slog hon upp portarna till den 220 kvadratmeter stora butiken på Årdalavägen - en butik som lanseras som "Stockholms största secondhandbutik för barnkläder".

- Jag vet ingen större i alla fall, säger Anna Berghäll.

Affärsidén är enkel: hela och fläckfria kläder som inte är äldre än fem år. Som hänger i ordning så att de är lätta att hitta.

För att hjälpa kunderna har Anna Berghäll hängt upp skyltar i taket som upplyser var man kan hitta olika typer av kläder, till exempel "flickkläder storlek 122-140 och regnkläder". Kläderna hänger fem i olika rum, sorterade efter storlek och typ av plagg. Tröjor för sig och byxor för sig. Vinterkläder på ett ställe och utklädningskläder på ett annat. Mindre plagg finns i lådor och skor på hyllor.

- Tanken är att om man till exempel behöver ett par byxor i 110 ska man kunna gå in i butiken och köpa tre par utan att behöva leta, säger Anna Berghäll.

Hon går själv igenom alla plagg, synar dem noga och mäter insidan på alla skor. Defekter och skoinnermått skriver hon på prislappen. Att få in kläder är inget problem, enligt Anna Berghäll. I dagsläget är det över 1000 personer som regelbundet lämnar in kläder till försäljning. Det som är för gammalt, trasigt eller slitet lämnas vidare till Svenska kyrkan som skänker kläderna till barnhem i baltikum.

- Allt tas tillvara. Jag lämnar minst 15 sopsäckar med kläder till kyrkan varje vecka... Hur mycket jag får in vet jag knappt. Det finns så otroligt mycket kläder hemma hos folk, på vindar och källare. Många vet inte vad det ska göra av det. Att lämna in dem här blir en lättnad, säger Anna Berghäll.

- Det produceras alldeles, alldeles för mycket kläder och i affärerna är det rea, rea, rea. Jag har själv svårt och förstå varför man köper nytt, säger hon.

Hennes koncept har uppenbarligen gått hem.

- Det finns verkligen ett behov. Folk åker från Bromma, Vaxholm och Nacka för att handla här, säger Anna Berghäll och berättar att hon ofta får fråga om hon inte ska utöka och starta filialer runt om i stan. Men hon tvekar.

- Jag vill kunna hålla samma höga kvalité. Det får inte bli något hafs och slarv. Jag har hellre en butik som jag verkligen står för, säger hon.


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Gröna Tråden

Ekologiska barnkläder tillverkade i Göteborg

Gröna Tråden tillverkar och säljer barnartiklar och lekvänliga kläder för spralliga barn i åldrarna 0-6 år.

Den "gröna tråden" i vår verksamhet är att vi jobbar med ekologiska GOTS-certifierade eller återanvända material så långt det är möjligt, och syr våra varor själva vår ateljé i Göteborg, vilket innebär en schysstare produktion för både människor och miljö. Allt sys upp i liten skala vilket gör produkterna unika.

www.gronatraden.se

Revery – dagdrömmar som blir kläder

På Metargatan 11 i Stockholm finner man REVERYs butik och studio. Där möter jag Lisa Axelsson, designer och grundare till modeföretaget. Hon kommer springandes in i den lilla butiken, som för tillfället kännetecknas av ett marint tema och ursäktar sig för att vara sen, trots att det är jag som är tidig.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1