Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Ekologiska kläder i Stockholm

Ekologiska kläder

Här recenseras butiker med ekologiska och rättvist producerade kläder i Stockholmstraktten. Först dock ett försök att beskriva vad ekologiska kläder är.

Återvunna material och obesprutade råvaror
Ekologiska kläder är ett begrepp som saknar precis definition, men i princip innebär det att man använder återvunna material eller obesprutade råvaror för att tillverka det tyg som plaggen består av.

Tillverkningsprocessen är också viktig
I begreppet ekologiska kläder inkluderar man ibland även själva tillverkningsprocessen som ofta är mycket miljöpåverkande. Till exempel är färgning en process där det är vanligt att giftiga kemikalier används. Kemikalier används också till blekning och sandblästring för att få tyget att se "slitet" ut.

Ekobomull, lin, bambu, hampa, nässla eller mjölkfiber
Ekologiska kläder brukar vara gjorda av ekologisk (obesprutad) bomull eller lin. Det kan också vara gjort av bambu och hampa, material som inte ens behöver besprutas. Ett annat sådant exempel är växten nässla som ibland används för att göra textilier.

Även syntetiska material kan räknas som ekologiska om de gjorts av återvunna material, något som är vanligt när det gäller friluftskläder. Ett ovanligare exempel är mjölkfiber som använts till att göra tyg för till exempel underkläder.

Ekorekobetyg och kvalitetsbetyg
Nedan finns en lista på butiker med ekologiska kläder. Det finns några få butiker med större sortiment och desto fler som har vissa ekokollektioner. Butikerna är recenserade och betygssatta utifrån ett kvalitetsbetyg (klädernas kvalitet, utseende, service etc) samt ett ekorekobetyd (i vilken utsträckning kläderna är ekologiska och fairtrade, hur butiken tänker kring miljö- och rättvisa i sin helhet). Betyg ges från 1 till 5.

 

 

 

 

 

STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Katarina och Tove

Kling & Co

Adress: MOOD Regeringsgatan 48

Herrbutik med ekologiskt och rättvist producerade kläder, skor och accesoarer.

Butiken säljer ekologiska herrkläder, skor och accesoarer producerade i Europa, men är mest känd för sina väskor, plånböcker och fodral i återvunnet material. Butikens läge och snygga dekor lockar många olika typer av kunder. Kling & Cos unika sortiment av väskor mm från Freitag är gjorda av lastbilspresenning, cykelslangar och bilbälten. En riktigt trevlig herrbutik!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 23 december 2009

PUB

Adress: Hötorget

PUB-varuhuset har flera olika märken, varav några har ekoprofil, Camilla Norrback (bilden), Nudie och Smiley Vintage.

Om Åhléns är helt tomt på ekokläder finns det åtminstone några procent på PUB. Det är inte mycket och det krävs att man känner till det för att finna dem. Inget av märkena gör stor sak av att det är ekologiskt/vintage, utan vill att kläderna ska tala för sig själva. Och så ska det förstås vara in värld som är god. I den världen är förstås alla kläder schysst producerade. Tyvärr lever vi inte i där och då kan det krävas lite mer konsumentinformation så att kunderna kan träffa kloka val. Camilla Norrback och de andra märkena har fina plagg, men det är tyvärr alldeles för lite för att PUB ska få godkänt. Men det är åtminstone bättre än Åhléns!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors maj 2008

Knulp

Adress: Kungsgatan 53

Stans enda helschysta skobutik

Knulp är en liten skobutik på Kungsgatan som har funnits i evigheter. Förr kunde man köpa den outslitliga och sköna Kinna-skon där. Tyvärr produceras den inte mer. Men här finns El Naturalista och Think! som produceras mer miljövänligt än andra skor. Det är vackra skor och framför allt El Naturalista är mycket sköna. Sen finns där några andra märken som är fina men inte eg. har någon miljöprofil. Som ekomedveten kund skulle man gärna veta mer om detta.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Susanna Elfors

Earth N More

Adress: Stora Nygatan 14

The Earth Collection är en butik som säljer damkläder i naturmaterial. Flera av plaggen har miljömärkningar eller är tillverkade enligt regler för rättvis handel.

Detta är en mysig liten butik med trevlig personal. Kläderna i vackra djupa färger är fina och passar de flesta som gillar kjolar klänningar och sjalar. Den som gillar streetwear eller mer sportiga kläder får gå någon annanstans. Enligt ägaren är inte allt i butiken helt ekologiskt men man strävar efter att alla plagg ska göras med hänsyn till miljö och människor. Det finns också en tanke om att plaggen ska passa alla, inte bara dem som är supersmala och modellsnygga. Det är mycket positivt med tanke på att en stor del av Ekovaruhusets sortiment vänder sig just till den typen av människor. Kläderna ska också hålla rimliga priser. Det är också bra, det behövs ekobutiker för alla typer av människor, först då kan det hända någonting. Nästa gång jag ska köpa kläder kommer jag att gå dit.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors februari 2008

Gudrun Sjödén

Adress: Stora Nygatan 33

En av alla Gudruns butiker med tema inredning, men här finns även kläder.

Nu börjar det hända saker hos Gudrun. Ekosortimentet har utökats och det finns även en del hemtextilier i ekobomull! Butiken är färggrann och trivsam med blomsterförsäljning på nedre våningen. Tyvärr är inte blommorna längre ekologiska sedan den trevliga och medvetna floristen har slutat.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 20131118

Gudrun Sjödén Götgatan

Adress: Götgatan 44, 11826 Stockholm

Gudrun Sjödén på Götgatan är en färgglad butik med mycket värme. Butiken riktar sig främst till medelålders kvinnor och över. Trots detta kan även en yngre generation finna en del guldkorn.

Butiken på Götgatan är färgglad och full av kläder i roliga färger och mönster. Materialen är naturmaterial eller regenatfiber som lycocell. Gudrun Sjödén har sin egen miljömärkning. Tre löv betyder helt ekologiskt och inga löv betyder konventionella material. Det är ett tydligt och enkelt sätt för kunden att göra ett medvetet val.

Produktionen påstås också vara etisk, men det finns ingen tydlig märkning för detta eller hur det kontrolleras. Det skulle vara önskvärt om det fanns en tydligare transparens så kunderna enkelt kan få information om hur tillverkningen har gått till. 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Mikaela och Christian Recknagel 7 december 2011

Adisgladis

Adress: Wollmar Yxkullsgatan 8

Ekologisk klädbutik med helhetstänk! Utbudet består av kläder, väskor, accessoarer, skor, teknik och förbrukningsvaror och är till hundra procent ekologiskt eller återvunnet.

Adisgladis är en butik med imponerande helhetstänk. Ekologiska kläder varvas med produkter tillverkade av bl.a. återvunna material. Sortimentet består mestadels av herrkläder, men lite damplagg finns också, med en tidlös stil som borde kunna tilltala många. Butiken säljer även kvalitetsprodukter för friluftsliv såsom solcellsladdare, vevradio och termosar. Hållbarhetstänket blir även tydligt genom produkter såsom klockor av träspill, bälten av kork och plånböcker av återvunnen brandslang.


Ägaren Adam Forslund är mycket förtroendeingivande och engagerad, vilket bland annat syns i den snygga egendesignade inredningen tillverkad av återvunna kopparrör, gamla McDonaldsbord och brickställ. Skylten utanför dörren har inbyggda solceller för att driva skyltningens belysning. I den svårnavigerade djungel av ekologiska/hållbara material och miljövänliga tillverkningsprocesser försöker han hålla koll på de senaste rönen för att kunna ta in de produkter som uppfyller hans högt ställda krav.


Summa sumarum är detta en butik som vi inte kan annat än beundra. Väl värt ett besök!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Elisabet Lee 1 december 2010

Buyfair

Adress: Wollmar Yxkullsgatan 3

Buyfair är ett företag som säljer rättvist och ekologiskt producerade varor från småkooperativ i Syd. Försäljningen sker dels via en webbshop och en butik på Wollmar Yxkullsgatan 3.

Grundaren av Buyfair, Annika Stenbom har äntligen förverkligat en gammal dröm om att kunna påverka och göra skillnad. Hon tror på förändring mot en rättvisare värld genom "trade" snarare än "aid". Allt på Buyfair är producerat av småkooperativ i t ex Sydamerika och Afrika. Annika berättar att hon tycker det är viktigt att man som kund får exakt information om var och av vem varorna har tillverkats. T ex är de vackra blusarna i butiken märkta med sin sömmerskas originalsignatur.

Förutom en del kläder och sjalar finns här livsmedel i form av exempelvis honung, choklad och kaffe. Kaffet direktimporteras från ett kooperativ som drivs av Mayaindianer i Mexiko. På Buyfair hittar man också hantverk som smycken, kuddar och prydnadsföremål.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Tshirtstore

Adress: Götgatan 28

Tshirtstore är en butik med t-tröjor som har olika tryck som är ekologiska, en del även Fairtrademärkta.

Det har hänt saker sedan jag besökte denna butik sist. Nu har man tydlig miljömärkning av alla t-shirts och även flera Fairtrademärkta t-shirts. Det känns jätteroligt när de flesta andra butikers ekosatsningar minskar och personalen tittar sig förvirrat omkring när man fråga om tröjan finns i ekologisk version. Tröjorna är också kul och fräscha, en av dem hjälper folk i Afganistan och det hela känns helt enkelt bra! Här finns också coola popspel och lite annat. Långt ifrån vadmal alltså.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Karolina Grundin 2 september 2013

Nudie Jeans

Adress: Skånegatan 75

Nudie är ett medvetet klädföretag som både tar socialt och miljömässigt ansvar. En stor del av kläderna är tillverkade av ekologisk bomull och alla i producentledet är garanterade levnadslöner.

Nudie jeans är ett klädföretag som är väl medvetet om hållbarhetsfrågor. Sedan 2012 är samtliga Nudies jeans tillverkade av ekologisk bomull och alla i produktionskedjan är garanterade levnadslöner.

I den snygga butiken på Skånegatan finns dessutom ett flertal tröjor, skjortor och underkläder tillverkade av ekologisk bomull. Nytt för i höst är även ekologiska och svensktillverkade skor i unisexmodell.

Utöver de nya ekologiska jeansen finns även en liten sektion med begagnade jeans, sådana som kunder tagit med tillbaka till butiken när de tröttnat eller vuxit ur dem. Vid två symaskiner repareras de återlämnade jeansen, men personalen lagar även hål på kundernas egna Nudie-jeans. Något som känns som ett trevligt inslag i dagens slit-och-släng-samhälle!

Den trevliga personalen verkar ganska insatt i frågorna kring de ekologiska plaggen, och de har även lagt ut material om fairtrade i butiken. Går man även in på Nudies hemsida så finns det en hel del information om deras hållbarhetsarbete. Bland annat får man veta att de har som miljöpolicy att rapportera enligt Svensk Miljöbas.

Är du på jakt efter jeans eller vardagsplagg känns Nudie alltså som ett både ganska eko och reko alternativ!
 

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors 11 januari 2009

Granit

Adress: Götgatan 31

Butik som huvudsakligen säljer förvaringsprylar, lådor och dylikt, men som också säljer baskläder.

Granit ligger bredvid det trendiga Designtorget och Wayne´s Coffee. Hit går man i första hand för att få tag på förvaringsattiraljer till alla de prylar man har hemma och saknar ordning för. När det gäller dessa verkar ingen särskild miljötanke finnas. Däremot är den kollektion av basplagg såsom kalsonger, tröjor och linnen i ekobomull. Faktiskt är det ganska trevliga plagg i grått och i svart och alla är ekologiska. Vad nu ekologiskt innebär är dock osäkert. Inte ens hemsidan ger någon ledtråd mer än att vissa Granitbutiker också säljer ekoespresso.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Zoom Shoes

Adress: Hornsgatan 41

Zoom shoes är en skobutik som bland annat säljer skorna El Naturalista och Duck Feet som tillverkas med hänsyn till miljön.

Skor är något av det mest miljöförstörande som finns i klädväg eftersom de innehåller en massa farliga kemikalier som tillsätts vid garvning och färgning. Av både hälso- och miljöskäl bör man välja skor med miljöhänsyn.

Zoom shoes på Hornsgatan är en konventionell skoaffär men här finns ett relativt stort sortiment av skor från det spanska miljömedvetna märket El Naturalista och av Duck Feet. Här finns t.ex. herrskor av dessa märken! Utöver detta är affären som en vanlig affär med god service och bra öppettider.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 17 december 2008

Gudrun Sjödén

Adress: Götgatan 44

Gudrun Sjödén på Götgatan är en butik i ekologisk anda med fokus på det gröna och sköna. Här kan du njuta av temperafärgade väggar med slingrande växter, omgjorda patinerade second hand-möbler och högt grönskande växter.

Den här butiken lever verkligen upp till vad den utlovar. Den är grön och skön och full med roliga små detaljer. Jag vill framförallt rekommendera att man tar en extra titt på de skor som finns i Gudrun Sjödéns butiker. De är fantastiskt fina! Sedan finns ju ett stort utbud överhuvudtaget till den gröna och sköna kvinnan i den här butiken, en del roliga böcker och annat smått och gott.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors

Kunigunda

Adress: Skånegatan 76

Kunigunda är en mindre klädboutique med flera kända märken.

Det här är gullig butik med fina märkeskläder. Två av dessa märken, Camilla Norrback och Righteous är ekomärken. Något synd att det är så pass få ekomärken för butiken är fin liksom plaggen och man lockas lätt till att köpa något som inte är ekologiskt. Är man strikt kan man dock fynda fina Norrbackplagg här.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ida Svensson 3 december 2008

Revery

Adress: Metargatan 11

Lyxiga ekologiska och rättvisa kläder!

Utbudet är inte stort men tanken bakom den här butiken är snarare kvalitet och lite lyx. Kläderna produceras och tillverkas inom Europa och produktionen sker under vettiga förhållanden för alla inblandade. De olika kollektionerna på Revery kännetecknas av varsitt alldeles unikt tema. För vintern 2008 är kollektionen inspirerad av hockey och färgerna på isrinken. Är man ute efter kläder som man kan vara säker på är tillverkade med omtanke och som har en hel del karaktär, så är Revery rätt ställe att gå till! Då kläderna är förhållandevis lokalt och rättvist producerade är priset lite högre på plaggen. Men det gör ju att man får välja ut plagg med omsorg och inte överkonsumerar!

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Susanna Elfors januari 2008

Matilda Wendelboe

Adress: Bondegatan 48

Butik med fina kläder för kvinnor med stil

Här säljs stilrena kläder till välklädda kvinnor. En tredjedel av dem är ekologiska och i fantastiska material som hampa blandat med silke. Därutöver finns många plagg av ull. Flera plagg, t.ex. kjolar kan vändas eller användas på olika sätt. Stort plus för att kläderna tillverkas helt och hållet i Sverige, närproducerat och fairtrade mao. Därav är priserna ganska höga och konsumtionsdämpande.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
STADSDEL: VASASTADEN
STADSDEL: ÖSTERMALM
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT
STADSDEL: NORRFÖRORT

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Another Species

Tillverkar ekologiska och rättvist producerade kläder för unga vuxna. Another Species vill uppmuntra fler att göra medvetna val utan att behöva kompromissa på stil.

Klädmärket grundades 2015 och har sin bas i Malmö.

www.anotherspecies.com

Rent Mjöl i Latinamerika

Rent Mjöl är en kampanj som initierats av Latinamerikagrupperna och FIAN tillsammans med samarbetsorganisationer i Latinamerika. Genom kampanjen vill man arbeta för rättvisa handelsvillkor. Asfaltblommans Ida Svensson träffade Laura Purdy som är aktiv i Stockholms lokalgrupp och har lång erfarenhet av arbetet med Latinamerika.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1