Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Lingon och blåbär

Ekologisk mat på nätet

Ekologisk mat är mat som är gjord på växter som odlats ekologiskt eller djur som har levt enligt ekologiska principer. Ordet ekologi betyder egentligen "läran om samspelet i naturen". Ekologisk innebär att mänskliga aktiviteter också görs i samspel med naturen. Ekologisk odling innebär till exempel att man inte gödslar med konstgödsel eller använder industritillverkade kemikalier för att skydda växterna från skadegörare. Det innebär också att man inte använder genmodifierade grödor (sk GMO). I en ekologisk odling eftersträvas en balans så att till exempel djurens spillning kan användas som gödsel.

När det gäller djurhållning ska djuren få leva relativt fritt och få gå ute under stora delar av året. Djuren ska matas med naturligt foder och inte äta antibiotika.

Märkningar av ekologisk mat

Krav är den i särklass vanligaste märkningen. KRAV är ett kontrollorgan som ställer krav på djurhållning och odlingsmetoder.

 

Demeter är en ekologisk märkning med samma kriterier som KRAV samt ett antal tilläggskriterier som bygger på läran om biodynamisk odling, t.ex. ser man varje gård som enhet och strävar efter lokal själförsörjning av gödsel etc inom gården.

 

Mer grönsaker mindre kött

 Utöver att välja ekologisk mat bör man också tänka på att äta mindre kött, fisk och mejeriprodukter eftersom dessa orsakar stora klimatutsläpp så som jordbruket ser ut idag (tyvärr gäller det även ekologiskt jordbruk som har något mindre utsläpp i vissa fall men som också bidrar till klimatutsläppen).  

Veganmärkning

Här är en märkning från Vegan Society som visar att en produkt inte innehåller animaliska ingredienser, det kan handla om mat men även om t.ex. hudkrämer, kläder och dylikt.

 

 

Säsongsanpassat och närproducerat

Istället kan man äta mer bönor och grönsaker odlade på friland. Man bör också välja säsongsanpassad mat, till exempel rotfrukter på vinter och höst och grönsaker som tomater och gurka på sommaren.

I den mån det går är det bra att äta närproducerat, fast man ska tänka på att det är viktigare att välja vegetariskt och ekologiskt framför närproducerat. Förpackningar bör man skippa om det går, men kom ihåg att själva matproduktionen står för mycket mer miljöpåverkan än produktionen av förpackningen.

Köper man importerad mat är det viktigt att tänka på produktionsvillkoren. De som arbetar med banan- och ananasodlingar till exempel arbetar ofta under hemska villkor, därför bör man hålla utkik efter Fairtrademärkningen.


Andra matmärkningar

fair tradeFair Trade är en märkning som garanterar att maten har producerats under goda villkor. Gäller främst importerade produkter, t.ex. choklad, honung, kaffe och té.

Svenskt Sigill är ingen ekologisk märkning, men kontrollerar att maten är producerad under miljöansvar och god djuromsorg. Maten är också producerad i Sverige och det ingår även en klimatmärkning i det hela.

MSCMSC Marine Stewardship Council är en märkning av fisk som visar att man har tagit fisk som inte är utrotningshotad och med schyssta fiskemetoder.

 

Handla på nätet hellre än med egna bilen

Handla mat gör man bäst utan bilen. Ett sätt är att beställa den på nätet. Idag finns det flera olika tjänster där man kan handla maten på nätet antingen genom att beställa det man önskar eller så genom att beställa en matkasse med recept eller att beställa en frukt/grönsaks/bröd/kött/vin-låda.

Presentera ditt eget företag här

Etnomat i Sverige AB

Ny e-matbutik Etnomat‏

Etnomat i Sverige AB är företaget som bildades med en önskan om att förse människor, var i världen de än kommer ifrån med mat från kända utländska leverantörer.

Produkter som kan vara svåra att hitta i svenska matbutiker.

För att erbjuda denna tjänst anser vi att man ska kunna beställa på sitt eget språk. Därför har vi tagit fram en webbshop där du kan handla din mat på

svenska, engelska, arabiska, turkiska och serbiska. Så småningom kommer vi att utöka med fler språk och produkter från andra länder

etnomat.se/

Konditori Genuin AB

Ekologiskt konditori

Konditori Genuin är ett helekologiskt konditori som funnits sedan 2009. Från början låg företaget i Järna där vi drev Saltå kafé men har sedan 2015 funnit nya lokaler på Pipersgatan 20, Stockholm. Vi tillverkar konditorivaror enligt gamla metoder med enbart ekologiska råvaror. Självklart är vi kravcertifierade och ett starkt miljöengagemang genomsyrar hela företaget. Vi bakar som på mormors tid! Bakverk fria från tillsatser som färg, arom och konserveringsmedel.

konditorigenuin.se

Tova Li

Ekobutik

Tova Li är en liten ekobutik stationerad i Västerbotten. Vi säljer allt från ekologiskt livsmedel till ekologisk kosmetika och hygienartiklar. Vi vill få Sverige att bli mer ekologiskt men även bidra till svenska bönder och svensk livsmedelsproduktion. Vi kommer välja svenska produkter över utländska i den mån som går.

Välkommen in till din ekobutik på nätet.

www.tovali.se

Spicemaster

Spicemaster - ekologiska kryddor

www.spicemaster.se

Presentera ditt eget företag här

Namn/signatur: 

Hej,

jag vill tipsa er på en ny e-matbutik som heter Etnomat. De skickar matvaror till hela Sverige dessutom fraktfritt.

Postat av MVH Hamit den 19 mars 2015

Svara på denna kommentar

Hej!

Jag letar med ljus och lykta efter ekologiskt dinkelbröd i Stockholm. Sattvabageriet har bakat det men av någon anledning har de slutat med det alldeles nyss.

Hjälp!

Postat av Marlén den 8 juni 2011

Baka sjävl!

- Kajsa Kavat, 14 juni 2011

Svara på denna kommentar

Hej , jag vill bara fråga var kan man köpa ekologisk mat ?????

Postat av Sara den 27 november 2010

Kolla "Gröna Stockholm" och sedan livsmedel i menyn till vänster här. Då hittar du en massa butiker med ekologisk mat. Lycka till!

- Sanna/asfaltblomman, 27 november 2010

Svara på denna kommentar

Hej! En bra Rawfood sida där man kan beställa rawfood

www.rawfoodshop.se

Postat av ann den 28 oktober 2010

Svara på denna kommentar

letar efter ekologiska mat-butiker i sthlm på nätet, vilket är svårt att hitta! Ska börja med en kostomläggning och äta RAW-FOOD! Har du några tips på levande-föda-butiker i sthlm?

Postat av RAWFOOD den 25 augusti 2010

Hej,

Jag håller precis på att börja sälja raw food produkter runt om i Stockholm. Just nu finns det lite godsaker på hälsokostaffären Gryningen i Stockholm. Utbudet kommer att öka och fler ställen kommer att ta in det. Vill du ha kontakt med mig kan du gå till www.rawfoodcafe.se och fylla i din mejladress. Där kommer jag att tala om vilka ställen som tar in mina produkter.

Hälsningar

- Evakarin, 6 oktober 2010

Svara på denna kommentar

Hej, hittade hit av en slump söker ekomat i norrbotten men har svårt att hitta nått så som tex. ekolådan.

Jag letar vidare - bra sajt...

Postat av Mia-Marie den 2 maj 2010

http://nordansmak.se är inriktad på just det du söker, inkl hemleverans. Närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt. De har en liten butik i Luleå också.

- häpp, 2 maj 2012

Svara på denna kommentar

hej, jag bor i norrtälje och försöker hitta lite ekomat alt närproducerat för hemtransport el liknande; men hittar inte nåt företag som levererar hit!

Är det nån som har nåt tips?

Postat av helene den 17 januari 2009

Senneby trädgård på Väddö odlar och levererar grönsakslådor under sommartid.

Såg nyss att även Årstiderna respektive Matlyckan verkar leverera till Norrtälje.

Jag planerar för att starta hemleverans under 2010 i Norrtälje. Då med även special inriktning Levande-föda råvaror. www.KarinsYogarum.wordpress.com

- Hälsningar karin Jöngren, 30 januari 2010

Hej

Det finns många sidor som listar olika leverantörer, t ex <a href="http://xn--handlamatpntet-gibo.com/">Mat på nätet</a> där kan man också få lite oberoende information om sidorna.

- Charlie, 17 oktober 2010

Svara på denna kommentar

hej G.K visst finns äckligt mat,

jag bjuder på middag om du vill hemma hos mig i sardinien,

Casu Marzu (ost med levande maskar) sid 123 på guiness rekord bok 2009 som forätt som huvud rätt får du lamm tarmar grillad och kalvhjärna i pajen.

jag tycker det är gott och du?

Hälsingar

Dario

Postat av Dario den 6 december 2008

Svara på denna kommentar

Hej!

Ett bra initiativ, men definitiv tycker inte om att kalla någon mat ÄCKLIGT. Det ordet passar inte till budskapet. Det finns inte äckligt mat om man är hungrigt.

Tack.

G.K.

Postat av G.K. den 19 augusti 2008

Svara på denna kommentar
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Saprema of Sweden

Ekologiska kläder till yoga, dans och träning

Saprema designar och producerar unika ekologiska yoga, dans och träningskläder för dam och herr i bomull och bambu. Vi tycker om kläder med själ och skapar därför kläder med det där lilla extra.

Saprema ägs av de tre vännerna Anna, Johan och Johan. Tillsammans vill vi skapa det bästa inom kläder och mode för träning och rörelse.

Saprema betyder ”with divine love”.

Vi vill vårda kärleken till rörelsen, yogan, dansen, naturen och kreativiteten. Vi vill inspirera till skönhet och bekvämlighet i ett och samma koncept, hela dagen på och utanför mattan!

Saprema är designad rakt ur ett svenskt hjärta och producerad i samarbete med sömnadsfabrik i Estland. All sömnad sker för hand, inget barnarbete förekommer och våra medarbetare får naturligtvis marknadsmässiga löner. Hela produktionen från vävning, färgning till färdigt plagg sker i Estland. Alla kläder är producerade i ekologisk bomull och bambu samt andra naturliga material såsom lin.

Vi är certifierade enligt villkor för GOTS och ÖKOtex 100 standard.

Info om senaste kollektionen:

Vår nya färgglada nya kollektion är nu här. Unika plagg med härliga detaljer samt basplagg för din träning och vardag till både dam och herr. Här finns modeller både för slimmat mode och rymligare plagg för den som önskar det.

Rynkade sömmar, tvistade delar och dubbla draperingar, knappar och print ger vår unika look. "Urban beauty comfort" var den första beskrivning som dök upp i huvudet säger Anna som designar kollektionen.

Alla färgerna matchar så du kan kombinera hela kollektionen hur du vill.

Några gamla favoriter återkommer i nya färger och massor av nya modeller förgyller Saprema världen.

Grått är vårt nya svarta. En färg som åldras snyggare än svart och som är vacker till alla andra färger.

www.saprema.se

Köp inte den här boken! Mitt år med köpstopp

Ann-Christin Gramming är en vanlig tjej som bor med två barn och man i Göteborg. Under ett års tid slutade hon att köpa allt utom det nödvändigaste.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1