Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Jennie Johansson 29 maj 2012

Ecobaren på Centralbadet

Adress: Drottninggatan 88 ö.g
Telefonnummer: 08-241 081
Öppettider:

Måndag – lördag: 09:00 – 21:00

Söndag 09:00 - 18:00

Ecobaren är Centralbadets restaurang som går att nå både inifrån badet och från utsidan. De serverar ekologiska viner, champagne, cider, frukt och grönsaksdrinkar och andra alkoholfria alternativ. Ena halvan av menyn består av raw food och andra halvan av varm och kall ekologisk mat.

Recension

Om du svänger av från den shoppinghetsiga Drottninggatan in på gården till höger, bara några kvarter efter att du passerat Kungsgatan, möts du av en lummig liten park som för tankarna till Paris och sekelskifte. I själva verket kliver du rakt in Jugendarkitekten Wilhelm Klemmings dröm om ett öppet fönster mot naturen. Han skapade 1904 Centralbadets interiör och exteriör som blev något utöver det vanliga. Om det är vår eller sommar och du snirklar dig runt träd och buskar når du fram till Centralbadets entré som flankeras av en uteservering tillhörande, just det, Ecobaren. Här serveras lunch, fika och middag. Vill du hellre sitta inne gör du det i något som man kan beskriva som en passage till Centralbadets reception. Något oinspirerat men otroligt lugnt. Själv föredrar jag att avnjuta Ecobaren från insidan, efter en simtur i den vackra ovala bassängen.


Vi testar raw food vid både vårt första och andra besök. Maten är ambitiös och smakrik och mycket välkomponerad. Vi sitter under den grönt bevuxna väggen och njuter av rawbiff gjord på rödbeta, kapris, rödlök och dijonsenap som serveras med cashewsmör och bladgrönt (125 kr). En riktig höjdarrätt! Ratatouille med basilika- och mandelpesto, svarta oliver samt pumpaparmesan och blomkålscouscous (139 kr) smakar som dess tillagade variant men med en diskret smak av gazpacho, vilket är mycket angenämt. Peston kompletterar med en något fastare konsitens. Det vilar ett lugn i lokalen och man tar god tid på sig med måltiden som sig bör. Det enda som stör är en mixer på högvarv då och då. Men vad gör det när det är vår super detox drink (65 kr) som är på g . Den innehåller broccoli, morot, apelsin och kanel och känns svalkande och uppiggande. Efter det är vi behagligt mätta och bestämmer oss för att bara drömma om den fylliga chokladmoussen av färska dadlar och avocado som serveras med sirapshallon( 89 kr), även den raw.


Nästa gång blir det varm mat. Ser fram emot att testa rimmad rödingfilé med Gotländsk pärlpotatis i gräslöksbéchamel samt ört- och bladgrönt med citronette (230 kr) Det passar nog perfekt till ett glas kall ekologisk champage och mina drömmar om Paris.

Kvalitetsbetyg

Maten är god och vällagad, lokalen är mysig och servicen bra. För att uppnå högsta betyg är det några småsaker som fattas, tex dynor i de alldeles för djupa korgstolarna och att personalen är uppmärksam på den disk som står på borden runt omkring oss under hela måltiden.

EkoReko-betyg

Samtliga råvaror är ekologiska och i några fall även närproducerad, halva menyn är dessutom vegetarisk.


Skriv kommentar ...


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Favvotröjan

Favvotröjor i mjukaste alpackaull

En fantastiskt skön tröja av 100 % ekologisk alpackaull.

Bolivianskt hantverk, nordisk passform.

Bra villkor för hantverkarna.

Nöjdhetgaranti; gratis returrätt.

Fri frakt, inga dolda avgifter, inget krångel.

Vad är egentligen en Favvotröja?

För mig är det en tröja som är så skön och så snygg att jag vill använda den jämt. Dessutom måste både material och stil hålla att användas jämt, för att tröjan ska bli en favorit.

Min favvotröja hittade jag i Bolivia för fem år sedan. Den är stickad i supermjuk alpackaull och jag har använt den precis hur mycket som helst. Jag blir bara mer och mer förtjust i den.

Därför startade jag Favvortöjan med min bror Vidar. Vi importerar tröjor direkt från Bolivia, för att kunna hålla koll på hela kedjan. Garnet till våra tröjor är handspunnet av ekologisk alpacka ull av den allra finaste kvaliteten. Därefter stickas de för hand av bolivianska kvinnor som är anslutna till en organisation kallad BoliviAlpaca i La Paz.

Situationen för kvinnor i Bolivia är tuff, de har få rättigheter och sällan någon egen inkomst. Dessutom har de oftast allt ansvar för familj och hem. Hos BoliviAlpaca kan de hämta ull och garn för att spinna och sticka i hemmet, enligt hantverkstradition som gått i arv i generationer. Genom sitt hantverk får de möjlighet till en egen inkomst, ökat inflytande över sitt och familjens liv. Det lägger grunden för ett jämlikt och hållbart samhälle.

Vi säljer hållbara tröjor som vi själva vill bära. De är ekologiska och schysst tillverkade. Inga gifter har använts vid framställning och färgning - alpackor har naturligt olika färger. Dessutom har alpackor har relativt liten miljöpåverkan. Hållbarhet handlar också om att kunna och vilja använda samma plagg länge, isätllet för att slit- och slängkonsumera. Min favvortöja är precis lika snygg och skön fem år senare, och jag tycker bara mer och mer om den!

Vi vet att tröjorna är fantastiska. Därför är det självklart med full nöjdhetsgaranti. Är du (mot förmodan) inte helt och hållet nöjd med din tröja vill vi att du skickar tillbaka dem. Det är enkelt och vi står för frakten.

Vi vill helt enkelt erbjuda en favvotröja som gör världen lite bättre - både för dig och för dem som tillverkar den!

favvotrojan.se

Att växa med naturen

Hur är det att vara volontär på en ekologisk gård? Asfaltblommans medarbetare Jessica Lestander har provat på att wwoof:a. Det innebär att hon tillsammans med andra volontärer har hjälpt till vid ett ekologiskt jordbruk.

Läs mer om hur man blir volontär på: www.wwoof.se.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1