Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Det finns nog ingen som missat Stockholms storsatsningar på miljön de senaste åren. Med utbyggandet av kollektivtrafiken såsom Citybanan, planer på tunnelbana ut till närkommuner som Nacka och även de omtalade vägtullarna på väg ut och in från stadskärnan råder det inga tvivel om att Stockholm håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna.

Cyklingen en gräsrotsrevolution
Satsningarna ligger inte bara på politisk nivå. Nej nej, även privatpersoner har på eget bevåg påbörjat det gröna livet med hjälp av cyklar, vilket är på både gott och ont. Vart vi än vänder oss kan vi se horder av cyklister av olika kaliber som är på väg till och från jobbet, skolan eller annat. Det har blivit en urban trend att ta cykeln överallt – särskilt i Stockholm.

Och dessa cyklister låter sig inte stoppas av något. Varken bilister, bussar eller fotgängare är en större match när dessa hjälmbeklädda trendsättare kommer susandes ner för Götgatsbacken på sina antingen ultramoderna eller antika tvåhjuliga fordon.

För några år sedan, när cykelvärlden fortfarande låg i en trevande utvecklingsfas, var alla cyklister mer eller mindre av samma sort. Klassiska cykelhjälmar matchades med lika klassiska citybikes. Specialdesignade cykel-outfits fanns inte riktigt på kartan. Nu när cykelsamhället utvecklats har olika cykelkulturer skapats, och dessa skiljer sig ganska mycket från varandra.

Intressanta cykelprofiler
Vi har fortfarande kvar de klassiska cyklisterna som trampar runt på sina treväxlade citybikes med en korg fäst framtill. Sedan har vi de som tagit det klassiska till en ny nivå och gått tillbaka i utvecklingen. Antika Kronan-cyklar i militärstuk finns att hittas under cyklister i tweedkostymer och stylade mustascher.

Dessa två sorter liknar ändå varandra ganska mycket när det gäller just cyklandet. En normal fart hålls och de brukar vara ganska duktiga med ringklockan om någon skulle råka komma i deras väg. Om inte brukar en snabb väjning och lite hytt med näven vara standard.

Sen har vi de som på något sätt lyckats få tag på utrustning som ser ut att komma från framtiden. Här gäller tighta kläder i specialgjort material för så lite luftmotstånd som möjligt, droppformade hjälmar, oljefärgade solglasögon, ryggsäckar med en vätskeslang direkt kopplad till munnen och såklart en cykel från Bianchi. När dessa cyklister är i farten gäller det att passa sig. De plöjer sin väg i höga hastigheter i försök att spränga ljudvallen, vilket de många gånger ser ut att lyckas med.

Vi får inte heller glömma yrkescyklisterna. Cykelbuden ligger i lä hos både bilister, fotgängare och även trafikpolisen för att de ibland kan tycka sig stå över trafikreglerna. Det är förståeligt eftersom många cykelbud är egenföretagare anställda på uppdragsbasis under tidspress och får betalt därefter.

Budförarnas arbetsgivare fördömmer beteendet men hänvisar också till att det är varje enskild förares ansvar att följa trafikreglerna. En del företag går steget längre och har tagit ett övergripande ansvar eftersom det också är en fråga om säkerhet för samtliga involverade trafikanter. En olycka kan lätt ske och händer dagligen!

Tänk på säkerheten – skaffa cykelhjälm med inbyggd airbag
Oavsett vilken typ av cyklist just du är, är säkerhet av högsta vikt. Både när det kommer till dig själv och dina medmänniskor. För att undvika vurpor och krockar är en säker cykel väldigt viktigt, oavsett om den är en av de första Kronan-modellerna eller den senaste värstingen i valfri racermodell. Bra bromsar och ringklocka är nyckeln till framgång på cykelvägarna. Dessutom ska också cykelhjälm användas – oavsett hur mycket tid som lagts ner på frisyren under morgonen.

Eftersom cykling är en sådan het trend just nu, finns det ett flertal olika modeller av hjälmar på marknaden. Droppformade, hjälmar med skärm mot solen, hjälmar med designeröverdrag från exempelvis Burberry, till och med hjälmar med inbyggd airbag. Dessa finns av en anledning, för att användas.

Hyr en cykel
Oavsett vad som kan sägas om cyklister och deras trafikvanor så går det inte att ta ifrån dem att de är några av de mest miljömedvetna personerna gällande att ta sig fram genom stad och landsbygd. Det fina i kråksången är att du inte nödvändigtvis behöver äga en cykel för att bli en del av denna nya urbana kultur. Hur är det möjligt? Jo, det finns ett flertal cykelstationer utplacerade lite här och var vilka växer till antalet och utbreddning i rask takt.

Så skippa bilen och hyr en cykel. Hjälp till att göra Stockholm och Sverige ännu grönare!

Text: Josefine Broberg
Foto: https://www.flickr.com/photos/tejvan/5814369039/in/photolist-9RNam4-cYhTao-e6aNuv-jYNKo6-eSwDUt-nypAvz-mFHiC3-eSJ5MJ-98sSbm-X7Jui-nsG3Yq-4kM7iT-giPdhW-mFHiZL-mFHj9U-caDkHo-caDkoG-y1TMy-mFHjiw-H7VSW-caDjTw-mFFJNB-6kzYMV-a7bxJ9-gPzf51-anzA6V-fNLqPa-2eomGX-9rqkqt-dfu157-oXoNsb-8PHdzC-6wzTRv-4BGirE-fNLrYK-k5WuUe-gkedNS-4froZP-dTv62V-dTv6Fz-34JRga-h7BrTq-bmscPm-dTv5mH-fu7mn5-dTAHvJ-9CMLKT-dTv4bH-mmiXQi-9HXki5
28 oktober 2014
Skriv kommentar

 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Clafira, ethical design

Inredning/textil

Clafiras bildades 2006 i Stockholm med visionen att skapa en tidlös, vacker och funktionell design för heminredning med ett ekologiskt och rättvistntänkande genom hela produktionsledet. Våra högkvalitativa produkter är inte massproducerade utan unika och står för långsiktighet och känsla. De bär med sig historier om andra platser, andra liv och världar.

Allt bomull och ull som används i våra hemtextilier är 100% ekologisk och rättvisemärkt.De vackra detaljerna i vår kollektion är gjorda för hand av organiserade hantverkare i Sydamerika. Även de är framställda under rättvisa förhållanden,

www.clafira.se

Fria själar av Nina Björk

Liberalismen, vår tids ledstjärna, men vart leder den oss? I Nina Björks doktorsavhandling skärskådas liberalismen utifrån texter av Locke, Mill och Benedictsson. Björks granskning visar på den liberala utopin där vi alla är fria själar - oberoende av andra människor och frigjorda från naturen. Hon ger inga svar men väl frågor att bära med sig.

av Susanna Elfors

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1