Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: LIVSMEDEL
Recension av: Jenny Lagergren 16 juni 2014

CHAQIYA

Adress: Hornsgatan 106, (Stockholm T-bana eller buss 4, 66 till Zinkensdamm)
Telefonnummer: 08 – 120 57 197
Öppettider:

måndag - fredag: 10.00 - 18.00

lördagar: 12.00 - 17.00

Chaqiya är en nätt och lyxig butik som specialiserar sig på Fairtrade-produkter och Direct-trade. Här finns choklad och lakrits, inredning, smycken och skönhetsprodukter.

Recension

Inte långt från Zinken, i en övertagen lokal från en gammal datorreparatör, ligger ett vattenhål för chokladälskare. Inte minst för de som tycker den ska produceras rättvist. Här ligger nämligen Chaqiya – som betyder just choklad (på Mayaindianernas språk), en butik med nätt och kvalitativt utbud och med höga ambitioner. Namnet är taget från ett utav samarbetskooperativen i Guatemala dät ursprungsbefolkningens Maya Tz’utujil producerar klassikt vackra textilier. För här finns inte bara underbara ätbarheter, utan även kuddfodral, sjalar, smycken, handkräm och tvål. Här finns nötterna från Smiling och efter många förfrågningar köptes ekologisk lakrits in och finns nu i allt från råform till pulver.

Rebekka och hennes familj som är initiativtagare till butiken, har gedigen kunskap kring konsumentfrågor och Fairtrade och nästan alla som jobbar är Fairtrade-ambassadörer. De är väldigt noga med att berätta att Fairtrade-märkt och Fair Trade inte är detsamma, men utgår ifrån samma kriterier. Vanligtvis brukar jag få fråga mycket och känna att jag kan mer, men denna gång är det tvärtom, de är experter på ämnet. Jag känner både värme och personlighet, en slags äkthet.
Jag får reda på att de dessutom kommer börja hålla i bland annat galleri och temafrukostar. ”Galleri Chaqiya!” säger Rebekka ljudligt med ett leende på läpparna. Hon är stolt över sin butik. I rummet bredvid sitter hennes man och hejar glatt, bakom honom täcker en magnifik världskarta hela väggen.

Utbudet är Fairtrade i främsta fall, med en hel del ekologiskt. Även om inte glassen är Fairtrademärkt menar de på att den innehåller fairtrade-ingredienser. Handkrämen kunde vi konstatera att den innehåller 57% Fairtrade. Vill man veta mer kring samarbetena så som Direct Trade eller produkterna som säljs finns en och annan broschyr att ta med sig på tuben hem.

Om jag skulle se någon förbättringspotential skulle det i så fall vara läget. Tyvärr blir det inte lika mysigt att gå runt i butiken med trafiken brummandes utanför. Faktum är att det var av en slump jag hittade butiken, då den smälter in i den stora tegelbyggnaden. Samtidigt är det ett ypperligt läge för den som arbetar just i närheten. Att butiken är mindre och utbudet inte särskilt stort gör ingenting, jag får en skön översikt och vet att produkterna är handplockade och noga utvalda. Det gör mig trygg som kund. Till våren säljs såklart ekologisk glass från Pipers glass. Jag tar en svalkande isglass med mig ut i värmeböljan när jag går.

Nästa gång du är på språng eller ute efter schyssta produkter eller bara riktigt sugen på bra choklad, ta en sväng till Hornsgatan 106 och titta efter den vita flaggan med texten Chaqiya på. Och håll utkik efter deras aktiviteter på facebook-sidan https://www.facebook.com/chaqiya/
Alla produkter finns att läsa om på hemsidan.  

Kvalitetsbetyg

EkoReko-betyg


Skriv kommentar ...


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Favvotröjan

Favvotröjor i mjukaste alpackaull

En fantastiskt skön tröja av 100 % ekologisk alpackaull.

Bolivianskt hantverk, nordisk passform.

Bra villkor för hantverkarna.

Nöjdhetgaranti; gratis returrätt.

Fri frakt, inga dolda avgifter, inget krångel.

Vad är egentligen en Favvotröja?

För mig är det en tröja som är så skön och så snygg att jag vill använda den jämt. Dessutom måste både material och stil hålla att användas jämt, för att tröjan ska bli en favorit.

Min favvotröja hittade jag i Bolivia för fem år sedan. Den är stickad i supermjuk alpackaull och jag har använt den precis hur mycket som helst. Jag blir bara mer och mer förtjust i den.

Därför startade jag Favvortöjan med min bror Vidar. Vi importerar tröjor direkt från Bolivia, för att kunna hålla koll på hela kedjan. Garnet till våra tröjor är handspunnet av ekologisk alpacka ull av den allra finaste kvaliteten. Därefter stickas de för hand av bolivianska kvinnor som är anslutna till en organisation kallad BoliviAlpaca i La Paz.

Situationen för kvinnor i Bolivia är tuff, de har få rättigheter och sällan någon egen inkomst. Dessutom har de oftast allt ansvar för familj och hem. Hos BoliviAlpaca kan de hämta ull och garn för att spinna och sticka i hemmet, enligt hantverkstradition som gått i arv i generationer. Genom sitt hantverk får de möjlighet till en egen inkomst, ökat inflytande över sitt och familjens liv. Det lägger grunden för ett jämlikt och hållbart samhälle.

Vi säljer hållbara tröjor som vi själva vill bära. De är ekologiska och schysst tillverkade. Inga gifter har använts vid framställning och färgning - alpackor har naturligt olika färger. Dessutom har alpackor har relativt liten miljöpåverkan. Hållbarhet handlar också om att kunna och vilja använda samma plagg länge, isätllet för att slit- och slängkonsumera. Min favvortöja är precis lika snygg och skön fem år senare, och jag tycker bara mer och mer om den!

Vi vet att tröjorna är fantastiska. Därför är det självklart med full nöjdhetsgaranti. Är du (mot förmodan) inte helt och hållet nöjd med din tröja vill vi att du skickar tillbaka dem. Det är enkelt och vi står för frakten.

Vi vill helt enkelt erbjuda en favvotröja som gör världen lite bättre - både för dig och för dem som tillverkar den!

favvotrojan.se

Träd är trolleri – frågan är om de kan rädda världen

Johan Tell som skrivit miljöbestsellern "100 sätt att rädda världen", kommer ut med en ny bok som handlar om just träd. ”Träd kan rädda världen” heter boken som handlar om allt som träd kan – och det är inte lite - framför allt kan de rädda världen eftersom de binder koldioxiden. Frågan är om det räcker.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1