Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

KATEGORI: RESTAURANGER
Recension av: Elisabet Lee 24 maj 2012

Brydlings på Åhlens

Adress: Åhléns, Klarabergsgatan 50
Telefonnummer: 08-412 16 50
Öppettider:

Mån-Fre 10.00-19.00

Lör 10.00-18.00

Sön 11.00-18.00

Brydlings på Åhléns driver numera all cafe och restaurangverksamhet på Åhléns, city. Det innebär ekologisk, biodynamisk, ”Fair Trade” märkt och närproducerad mat, tillagad på plats från grunden. De erbjuder även egenproducerad mat till försäljning att ta med hem, samt ett urval av svenska råvaror från små producenter.

På Tunnelbaneplanet ligger Caféet med försäljning av kaffe, drycker, smörgåsar, sallader, samt egentillverkad glass.

På plan 2 finns den nyrenoverade restaurangen som serverar ekologisk mat och dryck hela dagen. Här säljs också mathantverks- och ekologiska produkter, allt ifrån ostar, bröd och marmelader till renkött och jäst.

På plan 4 finns en Svensk Bistro med en meny bestående exempelvis av klassiker som toast Skagen, hummersoppa, köttbullar med potatispuré, och ostkaka. Sommartid har terrassen öppet med grillat och egentillverkad glass.

Recension

Det känns nästan lite för bra för att vara sant, att det går att få både ekologisk mat och fika på ett av våra största varuhus mitt i city. Och att det är systrarna Carina och Ulrika Brydling, tillsammans med sommelier Jörgen Calmsund som står bakom det hela, gör inte upphetsningen mindre.  Dessa tre har med sin krog i Åre, ”Marmite”, varit med på topplistan över Sveriges bästa restauranger i ”White guide”. De föreläser, utbildar och har skrivit flera böcker. Deras signum är mat från naturen, klimatsmart och ekologisk mat och ren mat utan tillsatser.

Jag är på restaurangen på plan 2 för att äta lunch och känner mig riktigt upprymd. Här finns nämligen inte någon som helst tvekan, det allra mesta är ekologiskt, t o m ketchupen, senapen och sockret till kaffet.

Lunchmenyn innehåller två dagens rätter, en soppa och en gratäng, båda vegetariska. Man kan också välja på ett antal a la carte-rätter, och för barnen finns en särskild liten meny. De vegetariska alternativen innehåller ingen proteinkälla så jag väljer stekt strömming med potatismos. Salladsbuffé ingår till alla rätter och där ser jag att det finns både kikärtor och linser vilket gör att man lugnt kan välja en av de vegetariska rätterna och ändå få i sig lite protein. I salladsbuffén ingår förutom de två skålarna med baljväxter, också vitkålssallad och rivna morötter. En ur miljösynpunkt föredömlig salladsbuffé, hellre några få skålar vars innehåll verkligen är ekologiska och säsongsanpassade. Så kommer minuset: De gröna, inte helt fräscha växthusdrivna salladsbladen, tycker jag är helt onödiga.

Hur smakar maten då? Absolut helt ok. Strömmingen känns inte helt nyfångad och den badar i alldeles för mycket smält smör, men helheten är ändå bra. Det märks att maten är lagad från grunden och det är skönt att få slippa pulvermos och smakförstärkare. Tack Åhléns för att ni har öppnat dörrarna för Brydlings och den ekologiska maten!

Kvalitetsbetyg

Bort med ruttna salladsblad och måna lite mer om smakupplevelsen så blir det ännu bättre!

EkoReko-betyg

De gröna salladsbladen drar ned samt att man inte vet om verksamheten i övrigt anpassas för miljön gör att det inte blir full pott.


Skriv kommentar ...

Eko i all ära men de bakverk som serveras är tråkigt nog inte färska! Igår köpte jag en semla som var torr som fnöske och hård som sten... Skärpning Brydlings!

Postat av EvaWI den 4 februari 2014

105:- för en hamburgare som inte ens håller McDonalds-klass är lite väl magstarkt, även om den var ekologisk..

Postat av Nils den 3 januari 2014

Härlig personal och mycket god mat samt fika! Stort plus till Brydlings ekologiska inriktning, det behövs fler restauranger och caféer likt denna med ett hållbarhetstänk.

Postat av Hallonet den 17 december 2013

Riktigt riktigt illa. Katastrof att inte ha bra mat på ett så centralt ställe i Sveriges huvudstad. 6 byttor med kassa grönsaker, 1 bytta med smaklösa korvbitar och 1 bytta superfett kokt revbensspjäll... 129 kr tallriken. Nänä, gör nåt annat för lunch pengarna!

Trevlig god lunch runt t-centralen efterlyses!!!

Postat av FB den 25 november 2013

Undvik detta fyfan vad vidrigt undvik detta stället!!!!!!!!

Postat av Adam den 25 juli 2013


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Sustopia

Webbmagasin om hållbar stadsutveckling

Sustopia är Sveriges första webbmagasin om hållbar stadsutveckling. Här kan du läsa om hållbara hus, stadsmiljöprofiler, debattartiklar etc! 

www.sustopia.se

Gröna Villan i Örby är en skattkammare för medvetna föräldrar

I Gröna Villan i Örby är det helt och rent som gäller. Reportern Hanna Modigh Glansholm har besökt Stockholms största secondhandbutik.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1