8 september 2009
Att växa med naturen
Jag har just avslutat två veckors volontärarbete på en gård i Sörmland. De flesta volontärer kommer från utlandet - jag hade äran att få vara ambassadör för Sverige som enda svensk i ett gäng på 10-12 personer. De flesta var yngre - jag höjde medelåldern rejält själv. Graden vegetarianer på gården varierade från hälften till en person.
Hur som haver, en av behållningarna är, något oväntat att att man blir placerad i en grupp med personer av en helt annan typ än sin vanliga umgängeskrets som jobbar och lever tillsammans.
Behållningen är annars att jobba med jorden, i takt med jorden. Dra upp, lägga ner, mata, föda, gödsla. Det har talats en del på sistone om odlingsterapi - allt från specifika program för utbrändhet till generella tips om att skaffa ett eget plantset, påta lite - må bättre. Det innebär ändå en känsla av förnöjsamhet att ha närt en lång rad av tomatplantor till tonerna av Peter Gabriel i iPoden.
Att plocka rent tio svartvinbärsbuskar - tillsammans med fyra andra tappra volontärer förvisso - ger en stillsam känsla av fullbordande (och svartavinbärsfläckar går bort, puh!). Allt växer utan gifter och skumma tillsatser, eftersom detta är ekologi vi pratar om, och en respekt för naturen och plantors naturliga sätt att vara. Det känns väldigt holistiskt. Och att plocka grönsakerna själv som man sedan använder till middag, det slår tillfredsställelsen av att handla dem på stormarknaden!
Kanske är det frånvaron av vardagens verklighet, tv, tidningar etc som gör att man blir mer mottaglig...Kanske är det naturen som tar tag i din natur och skakar om. Ser till att den kommer fram. Efter två veckor hade beslut och känslor växt i mig som jag inte hade intention eller tanke på tidigare!
Rekommendationer:
1. Var beredd på att ta seden dit du kommer. Jag som är i medelåldern och har mina vanor fann mig, fast jag tyckte att jag är lättsam, på kollisionskurs med kollektivet. Jag tror att studenter har lättare att smälta in (enligt principen att det är svårt att lära gamla hundar sitta)...
2. Inte van att laga mat? Lär dig/ta med dig ett par standardrecept som går att multiplicera på x antal personer.
3. Gummistövlar.




Resilienscenter startar
Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.


Susanna Elfors
Expert på hållbar stads- och förortsutveckling
Slututställning för Hållbara Hökarängen
Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Cyklister – en subkultur som slipper köa
Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.



Etnomat i Sverige AB
Ny e-matbutik EtnomatEtnomat i Sverige AB är företaget som bildades med en önskan om att förse människor, var i världen de än kommer ifrån med mat från kända utländska leverantörer.
Produkter som kan vara svåra att hitta i svenska matbutiker.
För att erbjuda denna tjänst anser vi att man ska kunna beställa på sitt eget språk. Därför har vi tagit fram en webbshop där du kan handla din mat på
svenska, engelska, arabiska, turkiska och serbiska. Så småningom kommer vi att utöka med fler språk och produkter från andra länder
etnomat.se/
Camilla Norrbacks höstkollektion
I galleri So Stockholm visades höstens etiska mode av Camilla Norrback. Inspirationen kommer från Kalle och Chokladfabriken.

