Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

8 september 2009

Att växa med naturen

Hur är det att vara volontär på en ekologisk gård? Asfaltblommans medarbetare Jessica Lestander har provat på att wwoof:a. Det innebär att hon tillsammans med andra volontärer har hjälpt till vid ett ekologiskt jordbruk.

Läs mer om hur man blir volontär på: www.wwoof.se.

Jag har just avslutat två veckors volontärarbete på en gård i Sörmland. De flesta volontärer kommer från utlandet - jag hade äran att få vara ambassadör för Sverige som enda svensk i ett gäng på 10-12 personer. De flesta var yngre - jag höjde medelåldern rejält själv. Graden vegetarianer på gården varierade från hälften till en person.

Hur som haver, en av behållningarna är, något oväntat att att man blir placerad i en grupp med personer av en helt annan typ än sin vanliga umgängeskrets som jobbar och lever tillsammans.

Behållningen är annars att jobba med jorden, i takt med jorden. Dra upp, lägga ner, mata, föda, gödsla. Det har talats en del på sistone om odlingsterapi - allt från specifika program för utbrändhet till generella tips om att skaffa ett eget plantset, påta lite - må bättre. Det innebär ändå en känsla av förnöjsamhet att ha närt en lång rad av tomatplantor till tonerna av Peter Gabriel i iPoden.

Att plocka rent tio svartvinbärsbuskar - tillsammans med fyra andra tappra volontärer förvisso - ger en stillsam känsla av fullbordande (och svartavinbärsfläckar går bort, puh!). Allt växer utan gifter och skumma tillsatser, eftersom detta är ekologi vi pratar om, och en respekt för naturen och plantors naturliga sätt att vara. Det känns väldigt holistiskt. Och att plocka grönsakerna själv som man sedan använder till middag, det slår tillfredsställelsen av att handla dem på stormarknaden!

Kanske är det frånvaron av vardagens verklighet, tv, tidningar etc som gör att man blir mer mottaglig...Kanske är det naturen som tar tag i din natur och skakar om. Ser till att den kommer fram. Efter två veckor hade beslut och känslor växt i mig som jag inte hade intention eller tanke på tidigare!

Rekommendationer:

1. Var beredd på att ta seden dit du kommer. Jag som är i medelåldern och har mina vanor fann mig, fast jag tyckte att jag är lättsam, på kollisionskurs med kollektivet. Jag tror att studenter har lättare att smälta in (enligt principen att det är svårt att lära gamla hundar sitta)...

2. Inte van att laga mat? Lär dig/ta med dig ett par standardrecept som går att multiplicera på x antal personer.

3. Gummistövlar.

Av Jessica Lestander


 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

Sock Designers

Ekologiska strumpor för män, kvinnor och barn.

Sock Designers är ett familjeföretag från Göteborg med ambitionen att skapa världens finaste ekologiska strumpor.

Vi har en stor kollektion med över 20 olika modeller för både kvinnor och män. Dessutom finns en barnkollektion i 10 olika mönster.

Vi använder bara bomull av absolut högsta kvalitet, vilket också märks på våra strumpor - mjukare och skönare får du verkligen leta efter. Bomullen är certifierat ekologisk av organisationen IMO, miljövänligt färgad enligt GOTS och helt giftfri i enlighet med ÖkoTex.

Varmt välkommen!

www.sockdesigners.se

Ekologisk hudvård

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska, bör hudvårdsprodukterna innehålla huvudsakligen ekologiskt odlade råvaror. Det är dock också viktigt att kolla att produkten inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1