Vill du veta mer om mig som driver den här sajten?

Titta gärna in här

Susanna Elfors

   

 

Ekologisk hudvårdSkönhet

Vad är ekologisk hudvård? Frågan är faktiskt ganska komplicerad och det saknas tydliga riktlinjer kring ekologiska hudvårdsprodukter. För att kallas ekologiska bör hudvårdsprodukterna innehålla större delen ekologiskt odlade råvaror.

Man brukar också prata om naturkosmetik, med det menas produkter som inte innehåller mineraloljor dvs oljor gjorda på petroleum (fossil olja).  Istället innehåller de vegetabiliska oljor som inte är nödvändigtvis är ekologiska.

Ett problem med de vegetabiliska oljorna är att det krävs konserveringsmedel för öka hållbarheten. Flera av dessa är varken hälsosamma för människor eller för natur, till exempel bör man undvika formaldehyd.

Vill man ha både ekologisk och kemikaliefri hud- och hårvård bör man välja miljömärkta produkter utan parfym och utan tillsatta konserveringsmedel och andra kemikalier.

Här finns några tips på schysst ekologisk hår och hudvård i Stockholm, inte bara produkter utan även tjänster!

STADSDEL: CITY/NORRMALM
Recension av: Nathalie Lindahl Mattsson 8 maj 2014

Eteritique

Adress: Hamngatan 11, 111 47 Stockholm

Eteritique är en skönhets- och hälsovårdsbutik på Hamngatan vid Norrmalmstorg. Det är en lyxig butik med produkter som är av högsta kvalitet och därtill ekoreko.

Eteritique är en fantastiskt fin och fräsch butik med mycket kunnig och hjälpsam personal. Alla produkter är fina och luktar gott på ett naturligt vis. Det finns inga varor med syntetiska ämnen i, utan allt är naturligt och alla hudvårdsserier utom en är ekologisk. Krämerna är dryga och innehåller bra ingredienser. Jag prövar en kräm som inte innehåller något vatten och ger huden fukt i upp till 20 minusgrader! Varorna i butiken är av mycket bra kvalitet och prisvärda.

Butiken har också en del välgörenhetsprojekt. Varje gång en kund köper en produkt från en av hudvårdsserierna adopterar de två bin som sedan bor i biodlingen på Kulturhusets tak. Eftersom bin är nästintill utrotningshotade är detta ett fantastiskt initiativ.

Utöver det går 5% av försäljningspriset av mamma och barnprodukter från ett av butikens märken till Barnfondens arbete och mer specifikt till deras projekt att kvinnor i Uganda ska kunna föda riskfritt och överleva sin förlossning. De får ett Mamma kit som är obligatoriskt för kvinnor i Uganda att ha med sig till sjukhuset vid förlossningen – annars får de föda hemma, vilket naturligtvis är mycket riskfyllt. 

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: GAMLA STAN
Recension av: Ekorecensenterna 25 oktober 2010

Sense Gusto

Adress: Mälartorget 17

Butik som säljer naturkosmetik, produkter för hud- och kroppsvård, heminredning, korgar och förvaringsboxar av återvunnet material och mycket mer. Allt är utvalt med hänsyn till människor och miljö.

Sense Gusto tillhör en av mina favoritbutiker eftersom det var här, jag efter många års letande, äntligen fann ett parfymfritt schampo (Greenpeople) som jag både tål och som gör mitt hår fantastiskt fint. Här finns mycket  annat jag inte heller vill vara utan: hudprodukter från Wise, makeup från Terre d'Oc osv. Butiken har också blivit mitt självklara val till exempel när jag ska handla presenter till mina nära och kära. Allt i den här affären andas hjärta, engagemang och kreativitet. Och varje produkt är noga utvald för att passa med butikens ekologiska, etiska och miljömässiga profil.

Trevlig personal som är behagligt avslappnad och tillmötesgående (inget hurtigt missionerande) fungerar lite som bakgrundsstatister i butiken där produkterna liksom talar för sig själva. Besök Sense Gusto och inspireras ända in i själen!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: SÖDERMALM
Recension av: Karin Kraft 20140113

Friekosör

Adress: Bastugatan 57

Friekosör är certifierad Grön salong, vilket innebär att de produkter som används är giftfria och miljöanpassade och att man använder en klippteknik som inte skadar håret.

Lena Jansson på Friekosör var först i Stockholm som ekofrisör. Hon började för 15 år sedan och hos henne finns inga kemiska produkter alls. Här finns däremot många burkar med växter och örter för blandning av färger. Hon har gått mycket längre än vad som egentligen krävs för att bli godkänd som Grön salong. Hon tycker det borde göras mycket mer för att få bort fler kemiska produkter på marknaden.
Förutom att bli klippt och färgbehandlad kan du dricka ekologiskt te eller kaffe och Lena har sin egen ekologiska produktserie till försäljning, bland annat schampo och stylingprodukter. Salongen genomsyras av ekotänktet. Självklart återvinns och sorteras allt. Möblerna har Lenas man snickrat ihop av återvunnet material. Hårfönen är gjord av återvunnen plast. Det som sänker betyget något är priset. Nästan 900 kr är dyrt för en klippning, även om man blir nöjd. Väljer du att boka tid hos en trainee kan du komma undan med hälften. Färgning med växtpulverfärg kostar också lite extra men det känns fantastiskt skönt att slippa få en kemisk dusch när man vill bli fin i håret. Dessutom kan du köpa med dig pulver hem och göra själv! För bokning och prisuppgifter kan du registrera dig på hemsidan.

Betyg:

Läs mer ...
Recension av: Ekorecensenterna 29 april 2011

Friekosör

Adress: Bastugatan 57

Friekosör är ekologisk frisör vilket innebär att de produkter som används är giftfria och miljöanpassade och att man använder en klippteknik som inte skadar håret.

När man stiger ned hos Friekosör känner man att detta inte är en vanlig frisersalong. Här finns många burkar med växter och örter för blandning av färger. Före klippning får man sitta och vänta i en mysig soffa och dricka örtté. Själva klippningen är trivsam; frisören är både kunnig och trevlig att prata med. Klippningen känns något annorlunda från vanlig klippning, här görs ingen uttunning eller utskärning av håret utan något som ger en klassisk look och skapar fyllighet. I det stora hela bra och i synnerhet känns ekotänket äkta. Det som dock sänker betyget är priset. Nästan 900 kr är dyrt för en klippning, även om den är bra. Det går dock att få betydligt billigare om man väljer lärlingen, får testa det nästa gång.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: KUNGSHOLMEN
Recension av: Elisabet Lee 11 november 2010

Ecohair

Adress: Södra Agnegatan 28

Hårsalong med tydlig miljöprofil.

Man byter inte sin frisör sedan över 20 års tid hur som helst. Men om ens frisör är fullbokad och man är tillräckligt desperat och dessutom ekorecensent kan allt hända. Igår var jag och klippte mig på Ecohair som är en av få, om inte den enda möjligheten för den som vill gå till en ekofrisör i Stockholm.

Googlar man på ekologisk frisör finns det i teorin ytterligare två ställen att välja på. Den ena är Omtanke, men på deras hemsida pratas det lika mycket om healing som om klippning vilket gör en lite förvirrad och osäker. Den andra är Friekosör som enligt hemsidan var först med att satsa på ekologisk hårvård i Stockholm. Här får man dock intrycket att det bara arbetar en frisör som dessutom inte verkar särskilt tillgänglig.

För mig som vill ha tid redan dagen därpå, återstår då bara Ecohair på Kungsholmen. På deras tydliga hemsida hittar jag all information jag behöver, vilket får mig att känna mig så trygg som man nu kan bli när man ska gå till en ny frisör. Väl där, får jag veta att de tre ägarna tidigare arbetade på Friekosör. Miljömedvetenheten framgår tydligt både genom produkterna som används och säljs i salongen och i mitt samtal med frisören. Man ser också som sin uppgift att sprida miljötänket och befria det från flumstämpel. Det är mycket positivt. Samtidigt blir jag efter mitt besök på Ecohair ännu mer säker på att valet av frisör inte bara kan göras med hänsyn till miljön. Personkemin, frisörens handlag och närvaro är faktiskt viktigare. Jag kommer att fortsätta att klippa mig hos min gamla frisör där det bara finns plats för en kund åt gången och där man slipper skvaller (om konkurrenterna) såväl som skvalmusik i bakgrunden. Men om jag någon gång vill byta hårfärg, går jag kanske till Ecohair.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: VASASTADEN
Recension av: Elisabet Lee 22 november 2010

Wise Naturkosmetik

Adress: Gästrikegatan 5

Wise Naturkosmetik är ett svenskt företag som tillverkar och säljer ekologiska hudvårdsprodukter. Miljötänket styr både tillverkning, som sker i Sverige, innehåll och förpackning. Försäljningen sker mestadels genom företagets webbshop och genom återförsäljare. I anslutning till sitt kontor på Gästrikegatan har Wise också en egen butik som man kan besöka.

Hudvårdsprodukter är ett svårt, ja nästan omöjligt kapitel för oss kräsna och medvetna konsumenter. Därför går jag alltid till min hudterapeut och köper det jag behöver. MEN jag kan inte komma ifrån att jag helst skulle vilja köpa produkter vars tillverkare inte bara tänker på huden utan också på miljön. Så när den första kylan kom och jag behövde en kräm för min vintertorra hud bestämde jag mig för att prova Wise.

 

På väg till Wise's enda egna butik har jag högt ställda förväntningar. På hemsidan berättar både kända och okända om hur fantastiska produkterna är. Dessutom skriver man från företagets sida att de ger garanterad effekt. Det är kaxigt. Väl inne i butiken får jag genast känslan av ett litet men mycket energiskt och expansivt företag. Grundaren och vd:n Gunilla Brunell sitter och arbetar intensivt vid datorn. Men kombinationen kontor och butik blir lite ambivalent för mig som kund. Har vd:n verkligen tid för mig och min hud? En butik i kombination med hudvårdssalong hade varit perfekt.

Jag köper iallafall med mig ett provset innehållande rengöringslotion, ansiktsvatten, kräm och en liten flaska aromaserum. Efter några dagars användande kan jag faktiskt ge glädjande besked. Torrheten har blivit mycket bättre och huden ser renare och mindre blemmig ut. Produkterna känns dessutom sköna mot huden och luktar behagligt gott. Den enda invändningen jag har är att krämen inte är så dryg som det utlovas i informationen. Men det förtar inte glädjen över att äntligen ha hittat produkter som är omtänksamma mot både hud och miljö och dessutom ger den effekt man vill ha!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: ÖSTERMALM
Recension av: Susanna Elfors

Sundlof

Adress: Linnégatan 19

Sundlof är en skönhetsbutik som säljer exklusiv ekologisk hud- och hårvård.

Detta är en elegant liten butik för den som vill ha riktigt fina skönhetsprodukter. På de strama hyllorna finns små burkar uppradade, lite som ett gammaldags apotek. Ägarinnan är kunnig, vänlig och engagerad. Sortimentet är helekologiskt, vilket är ganska ovanligt i skönhetsbranschen som också har en bred flora av märkningar. Här finns klassiska märken som Dr Hauschka, men också nyare såsom det lokalproducerade luxsit eller Organic Hippie som säljer parfymer med namn som Woodstock.

Ett litet minus är att en del produkter flygtransporteras (pga kapningsrisken om de åker båt istället). Jag hoppas också på riktigt nydanande lösningar som att man kan sälja pulver istället för shampo på lösvikt som packas i en påse. Då slipper man alla dessa små plastburkar. Men än så länge är Sundlof ett bra val!

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: DJURGÅRDEN
STADSDEL: SÖDERFÖRORT
Recension av: Emmeline Laszlo Ambjörnsson 25 augusti 2011

VitaVera

Adress: Nybodagatan 1, 126 13 Hägersten, Stockholm

VitaVera är en ekologisk livsstilsbutik inriktad mot kost, hälsa och skönhet med produkter både för det inre och det yttre.

VitaVera är en liten välsorterad butik i hjärtat av Midsommarkransen. Ägarna/personalen är alltid trevliga och hjälpsamma. Här finns det mesta inom skönhet, hygien och hälsa. Du hittar bland annat ekologiskt smink, ekologiska hud- och hårvårdsprodukter, ekologiskt te, ekologiska tygblöjor, nedbrytbara pottor, miljövänliga yogamattor i återvinningsbara material, naturläkemedel, kosttillskott och livsstilslitteratur. De flesta, men inte alla, produkter har ekomärkningar och certifieringar. Butiken har både större och mer välkända märken som Weleda eller John Masters Organics och andra för mig okända märken. Butiken har även ett behandlingsrum och erbjuder bland annat massage, samtalsterapi och hårmineralanalys, men någon av dem har jag inte testat. Sammanfattningsvis är VitaVera en trevlig butik som genomsyras av eko- och hälsotänk.

Betyg:

Läs mer ...
STADSDEL: NORRFÖRORT
 
 
 
Resilienscenter startar

Resilienscenter startar

Nu har Bagarmossen Resilience Centre startat. Vi är en grupp på 11 personer med bred kompetens inom resiliens, hållbarhet och lokal utveckling.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling

Slututställning för Hållbara Hökarängen

Projektet Hållbara Hökarängen går mot sitt slut. Den 31 maj öppnar slututställningen som pågår i hela juni.

Läs vidare ...

Cyklister – en subkultur som slipper köa

Stockholm har gjort en hel del storsatstnigar på miljön de senaste åren och håller på att utvecklas till en av de grönaste storstäderna. Utbyggnad av kollektivtrafiken, planer på tunnelbana ut till närkommuner och de omtalade vägtullarna är några exempel.

Läs vidare ...

ANDfair

En mode - och livsstilswebshop med fokus på design, kvalitet och hållbara värderingar

ANDfair är en livsstil, ett sätt att ta ställning och en möjlighet till att få tillgång till mode som faktiskt betyder nått. Det är också ett sätt att bara få känna sig fin och njuta av bra mode.

- slowfashion - fairfashion - ecofashion - sustainablefashion -

andfair.se

Rent Mjöl i Latinamerika

Rent Mjöl är en kampanj som initierats av Latinamerikagrupperna och FIAN tillsammans med samarbetsorganisationer i Latinamerika. Genom kampanjen vill man arbeta för rättvisa handelsvillkor. Asfaltblommans Ida Svensson träffade Laura Purdy som är aktiv i Stockholms lokalgrupp och har lång erfarenhet av arbetet med Latinamerika.

Läs vidare ...

Susanna Elfors

Expert på hållbar stads- och förortsutveckling


Asfaltblomman
Ekokonsult och redaktör Susanna Elfors
Webbplatsen ligger i Framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.6.1